Zelenadomacnostiam - skusenosti

ahojte, chceli by sme stavat dom a obzerame vsetky mozne varianty a pod ved poznate :) mate niekto skusenosti s podporou od zelenadomacnostiam?
Odpovedať
Profilova fotka
su tam určité možnosti dotácie, prebehli už 2kolá šanca je treba si podať žiadosť možno sa zadarí:)))
Odpovedať
@dalll Ďalšie kolo bude tuším o mesiac či dva. Ale tých kôl bude ešte veľa. Prepadnuté peniaze za nezrealizované inštalácie, alebo nezaregistrované poukážky by sa mali posúvať do ďalších kôl. Dôležité je to naplánovať tak že v priebehu pár mesiacov dôjde ku inštalácii zariadenia. Postupne skracujú dobu inštalácie. V prvom kole bola doba 6 mesiacov, potom tuším len 4 a teraz sa mi zdá že bude 3 mesiace na inštaláciu. Takže vyberiete si firmu ktorá je zaregistrovaná, s nimi vyberiete zaregistrované zaraidenie (TČ, solár...) a keď už budete v štádiu že za chvíľu môžete inštalovať zariadenie podáte si žiadosť. Príde vám poukážka ktorú dáte firme ktorá ju musí do 30 dní zaregistrovať. A v prvom kole museli do 6 mesiacov nainštalovať zariadenie. Potom všetky papiere a certifikáty od inštalácie firma pošle na SIEA a čakáš 30 dní na vyjadrenie či ti preplatia a koľko ti preplatia. Budú skúmať oprávnené výdavky. Ja som sa regol v prvom kole a ešte som nebol zdaleka v takom stave že by malo dôjsť k inštalácii zariadenia. Stihol som to za 5,5 mesiaca :D a teraz čakám 30 dní na vyjadrenie.
Odpovedať
@kajo873 nerozumiem na ake vyjadrenie cakas. my sme dostali dotaciu, poslali sme to firme co mala instalovat, instalovali a dost. Ak firma riesila nejake vyjadrenia od SIEA o tom ja ani neviem. Dotacia nam bola schvalena na konkretne TČ a toto sme nainstalovali ....preco by znovu skumali nieco co uz schvalili?
Odpovedať
@finis A peniaze vám firma odrátala z ceny inštalácie? Ja som zaplatil plnú sumu, a potom podľa toho koľko mi SIEA odklepne z peňazí na poukážke toľko mi vrátia späť. V SIEA posudzujú oprávnené výdavky. Ak sa im nebude čosi lúbiť tak môžu krátiť a nedostanem sumu ktorá bola na poukážke.
Odpovedať
@kajo873 ano, platili sme uz cenu bez dotacie. Co posudzuje ako opravnene alebo neopravnene naklady? tolko stoji cerpadlo, minus dotacia. Hotovo. Dostali sme iba nejake 2 tisicky takze cena cerapadla so vsetkym bola o dost vacsia. Co moze byt ako neopravneny naklad?
Odpovedať
@finis Asi záleží od firmy. Oni mi povedali že nemôžu si to dovoliť takto riešiť. A oprávnené náklady netuším čo môže byť, ale takýto je celý proces. Tvoja firma išla do rizika keď odrátala cenu dotácie. Už bolo zopár sto prípadov že SIEA nepreplatila. Ale kvôli čomu netuším.
Odpovedať
@kajo873 My sme takisto platili cenu bez dotacie, toto by si mala osetrit firma, aby mala papiere v poriadku a nezamietli jej vyplatenie, teba ako zakaznika by to nemalo zaujimat... prave kvoli tomu, aby nebolo treba platit firmam dopredu a potom cakat na preplatenie dotacie, bol spusteny system poukazok... ak ti firma znizi dotaciu, na tvojom mieste by som si skontroloval, ci to naozaj bolo zo strany SIEA...
Odpovedať
@paloleky Uvidíme čo ako bude. SIEA má ešte čas ale keď prejde mesiac a bude ticho, tak to budem urgovať.
Odpovedať
My sme to riesili v decembri niekedy,vsetko sme splnili, ale manzela dozrali elektrarne a ich nezmyselne spravy o funkcnosti systemu....a ked sa chce clovek o tom s kompetetnymi rozpravat, tak sa nedovola. Kedze je z fachu,vie preco pytaju od ludi nelogicky rozne pot rdenia a ludia cvakaju a zbytocne musia hadzat peniaze von oknom. Odporucam za ozvat,ak sa vam nieco nezda. Sam chlap priznal,ze to je daky stary formular,nedalo za to vobec logicky zdovodnit!!! Od nas pytaju zbytocnosti a ludia ich proste zhanaju,lebo musia,ale ze je to blbost,tak to je vedlajsie. A cakat mesiace,kym dostanete potvrdenie,povolenie.Des. Ale drzim palce. My to uz mame z krku. Vsetko v poriadku,tak sa tesime. Inak,ste spokojni s cerpadlami? :-)
Odpovedať
@kajo873 pri tom co som to vsetko vybavovala ma iny ako tento nas postup ani nenapadol, ale viditelne sa stava. Tak nech Vam to dobre dopadne. @majdus my sme zatial moc spokojni, ale prava zatazovka este iba pride. Zatial sme iba skusali system a dokurovali na lepsie vysychanie omietok a poteru.
Odpovedať
@majdus tak ako @finis zatiaľ len taká skúška systému, spoznávanie ako to funguje. Kuril som tak 5 dní a potom som to odstavil keďže nemám ešte izolovanú strechu takže teplo všetko unikalo von. No všetko do čoho sa pletie štát je nehorázne zaťažené byrokraciou. Ale tak aspoň tu to z časti presunuli na firmy. A to že som musel vyplatiť všetko mi celkom rozumne oddvôvodnili. Pýtal som sa ich či to teda musím a odpovedali mi tak že dalo by sa to aj tak, ale oni nechcú ísť do takého rizika. Že už nastali také prípady že iná firma takto montovala viacero zariadení, a peniaze jej tam viseli a kým sa SIEA rozhýbala a ich vyplatila nemali peniaze na Ďalšie inštalácie a tiež aj keď SIEA neodklepla celú sumu z poukážky, že boli problémy potom spätne vymáhať peniaze od zákazníka dodatočne. Takto mi to vysvetlili a tak som to akceptoval. Verím že je to seriózna firma majú dobré referencie tak nečakám nejaký podfuk.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Chcem sa spýtať, tiež sme požiadali o poukážku,bola nam schválená,a uplatnili sme ju aj u zhotovitela.Zhotovitel chce zaplatiť celkovu cenu, a dotaciu vyplatiť až po tom ako dostane peniaze od SIEA. Čítala som,že viacerí to tak mali,máte s tým dobrú skúsenosť? Bude to osetrene samozrejme aj v zmluve, len sme čakali a z toho čo sme sa dohadovali,že z ceny bude už odrátaná dotácia. Ďakujem za info.
Odpovedať
Článok sa načítava...
to či zákazníkovi bude udelená dotácia záleží na ňom, musí mať v poriadku všetky papiere k RD, SIEA kontroluje , ci na liste vlastnictva je uvedená len jedna osoba ako majitel alebo dvaja a to musi byt aj na žiadosť o poukážku, tiež ked sa jedna o rozostavanu stavbu tak to musi byť aj na katastri zahlasene ak je to hotový tak stav musi byt taký vždy podla realného stavu, To že si zhotovitelia pýtaju dopredu celu sumu diela je normálne , lebo ak SIEA najde u domacnosti nejaké nezrovnalosti a kvoli tomu neuzná poukážku , tak prečo by si to mal zhotovitel brat na vlastne triko, zrátajte si to, ak zhotovitel bude mat napr. len 10zákazníkov s poukažkami tak bude to suma okolo cca 30000€, podla mna je to velka čiastka a spolahnut sa na domactnosť že ozaj všetko bude mat v poriadku podla SIEA je nerealne, boli domactnosti ktoré nemali na katastti zmenenu stavbu na rozostavanu lebo že vraj na to maju neviem presne kolko dní/mesiacov takže sa to nestihlo Celý dotačný program je dost čudne vymyslený, brzdia tým predaj a zdržujú domacnosti tým že obmedzuju kola, obmedzuju nás zákazníkov, dom je hotový u len čakat na dotáciu a aj ked príde den D , za 30minut sa minú peniaze vyčlnené na jedno kolo a možme zase čakat na druhe kolo, naposledy vyhlásili že začiatkom septembra o 12:00 sa spusti kolo, každy sa pripravil na to a čo bolo nejakým zazrakom na hodinu padol celý systém(že by náhodou? pochybujem) o 13:00 spustili a o 13:30 sa to aj vyprázdnilo, A po inštalácií prídu zo SIEA zkontrolovať, či naozaj sa naistalovalo to na čo bola poukážka vystvená ,či vlatne bolo aj realne namontované.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím. Je možné získať dotáciu aj na kotol ktorý je už cca pol roka nainštalovaný?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?