Zasuvky v izbe vyhadzuju prudovy chranic

Dobry den, Potreboval by som poradit, zasuvky v izbe RD maju samostatny istic, akonahle ho zapnem, okamzite vyhodi prudovy chranic, v zasuvkach nie je zapojene nic, spotrebice musim zapajat na predlzovacku z ineho rozvodu, volal som aj elektrikara ale nezistil nic, vobec netusim co by mohol byt za problem, pripadne vie niekto poradit, ako dalej postupovat ? Dakujem
Odpovedať
@xwave dalsi postup je - zavolaj ineho elektrikara.
Odpovedať
@xwave Zavolaj druheho elektrikara, alebo revizaka nech ti to premeraju poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@xwave prva rada, vymenit elektrikara :), az na vzacne vynimky si neviem predstavit, ze elektrikar co si zasluzi toto oznacenie nepride na to preco vyhadzuje prudovy chranic. urcite sa tu coskoro ozvu ludia co si toto oznacenie zasluzia, ale je to novostavba, ci sa to stalo nejak zrazu ?
Odpovedať
@xwave Priklanam sa k tomu, ze dotycny elektrikar je zrejme neskuseny alebo nedostatocne vybaveny (nevie vhodnym nastrojom preskusat funkcnost prudoveho chranica). Stava sa ze aj samotny chranic je vadny, ale samozrejme zavada moze byt kdekolvek a moze potrapit aj skuseneho odbornika. V domacich podmienkach je to vsak skor vynimka.
Odpovedať
Stavba ma 4 roky, elektrikar to premeral, nenasiel ziadnu zavadu, povedal, ze mozu byt mikroskraty, potom to fungovalo pol roka v poriadku, pred dvoma dnami to z nicoho nic zacalo znova.
Odpovedať
Profilova fotka
Absolvoval som elektrotechnickú priemyslovku odbor meracia, automatizačná a výpočtová technika, dokonca sa mi aj zmaturovať podarilo, ale výraz "MIKROSKRAT" počujem teraz prvýkrát. :-p @xwave Skús teraz zavolať tomu Tvojmu slávnemu elektrikárovi a povedz mu, že mikroskaraty sa zmenili na makroskraty, či by Ti neprišiel závadu odstrániť. :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 :D uz ho nebudem volat, zavolam niekoho serioznejsieho, ale aspon vas nazor co by mohlo sposobovat tento problem ? vadny prudovy chranic, alebo zasuvka/y ?
Odpovedať
Profilova fotka
@xwave Za mňa asi len toľko, že bez toho, aby to človek videl a aspoň premeral, sa nejaká seriózna diagnóza určiť nedá. Tu sa o príčine môžeme len dohadovať. :-)
Odpovedať
ak je prudovy chranic OK, tak postupne demontovat zasuvky aby sa zistilo na ktorej trase v serii sa robi skrat a natiahnut novy kabel. Mozno je niekde v stene poskodena izolacia a pri zvysenej vlhkosti vyhadzuje chranic.
Odpovedať
Profilova fotka
@xwave pokiaľ dochádza k vybavovaniu RCD iba pri zapnutom ističi, tak bude niekde prieraz fázy L na ochranný vodič PE. Zavolaj revízneho technika, nech premeria izolačné odpory medzi jednotlivými vodičmi poriadnym MegMetom. Bo elektrikár s obyčajným merákom to nemá ako odmerať a zistiť.
Odpovedať
@xwave ...Nemáš zatečenú / nechcené obliatie /zásuvku náhodou?? Nemaľoval si izbu?? To sa prejaví aj neskôr..ale ako píšu predomnou zavolaj toho kto sa tomu ozaj rozumie...Ak premeria iz.odpor a vedenie je ok, tak potom RCD..ale to dobrý revizák MUSÍ odhaliť.. ;-) Koľko máš na obvode zásuviek??
Odpovedať
Mam tam 2x2 zasuvky, obliate urcite nie, ale mal som opravovane podlahove kurenie, kvoli tomu, ze bolo prasknute. steny ani zasuvky nenavlhli, a bolo to pred 2 rokmi, ale urcite zavolam revizaka, snad nebudem musiet sekat do stien kvoli tomu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@xwave Zhodil si dole dekle zásuviek?? Skús sa na to pozrieť..predtým ale zhoď istič.. ;-) Určite máš na ten obvod iba 2x2 zásuvky-vlastne sú iba len 2 ;-)
Odpovedať
Napíš lokalitu - mesto a možno aj tu najdeš normálneho elektrotechnika, ktorý si to označenie skutočne zaslúži a odstráni závadu
Odpovedať
Urcite su tam iba dve zasuvky, su len na jednej stene, debilne mi to v tej izbe spravili, neskusal som ich dat dole, lebo vlastne ani neviem co tam mam hladat, ak je tu niekto kto by vedel sa na to pozriet z Presova, dohodneme sa.
Odpovedať
Nemohol by si zverejniť meno toho elektrikára, aby som ho náhodou nezamestnal? :-) :-) :-) Spravíš dobrý skutok, aspoň pre tých, ktorý nepozerajú iba na peniaze, ale chcú mať inštaláciu spravenú na 100%...
Odpovedať
@volt GDPR mi to nedovoluje :D
Odpovedať
@xwave ak je to zapojene ozaj len na tie 2 zasuvky a fungovalo to je pravdepodobne ze kabel bude v celku a spoje su len v zasuvkach, otvor zasuvky pozri ci tam neni nieco obhorene, mozes kupit druhy chranic ak si trufas alebo to zapojit na iny na odskusanie, ak nie volaj len toho elektrikara
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri ci niekde nieje prepojeny modry so zltozelenym .... kolik a prava dierka
Odpovedať
@wolodymyr taku zavadu by snad nasiel aj elektrikar - pekar :)
Odpovedať
Ono hlavny problem je preco neskontroloval vsetky zasuvky, je ten ze zvysne dve su na blbom mieste a zly pristup je k nim, ale ked su na rovnakom obvode staci otestovat len jednu, nie ? aspon tak som to pochopil laicky.
Odpovedať
Ak elektrikár ktorého si tam mal asi je neskúsený...Ak máš dokopy dve a dve zásuvky a ak to čo je prístupné tak ak v prístupných zásuvkách je prívod z RZ tam mal súdruh ho odpojit aby obvod nepokračoval ďalej a vedelo by sa či je problém od RZ k prvej zásuvke alebo za. Idem na to úplne jednoduchou metódou a nemusím mať k tomu dokopy nič špeciálne ako tu niektorý poposujú.
Odpovedať
@007tomams Tu máš odpoveď prečo to u neho nepôjde čo píšeš ..."Ono hlavny problem je preco neskontroloval vsetky zasuvky, je ten ze zvysne dve su na blbom mieste a zly pristup je k nim, ale ked su na rovnakom obvode staci otestovat len jednu, nie ? aspon tak som to pochopil laicky." Veď nie je elektrikár a myslíš že to čo si písal skutočne urobí ak dal takúto odpoveď??? :-( Metóda ok, ale "mašinista" nie.. ;-)
Odpovedať
@technik007 ako ja to robit nebudem, lebo by som nevedel ani co robim, ale tak mam znameho, co viem zavolat a zistili by sme touto metodou, bez merania kde je problem, a potom by som uz mohol volat revizaka a riesit to dalej.
Odpovedať
moze to byt aj samotny prudovy… Mne vyhadzovalo TC prakticky nahodne. Prisiel elektrikar a nedokazal nic zistit.. Vsetko premeral, aj prudovy chranic a nezistilo sa nic. Prisiel clovek od TC vsetko popozeral, premeral a nic.. pomenili sme kable a nepomohlo.. Nakoniec som vymenil prudovy chranic ktory bol premerany a odvtedy nemam problem. U mna to ale vyhadzovalo raz za par dni, nie okamzite.
Odpovedať
@xwave To Ťa chválim za to že si priznáš že na to nemáš-nepustíš sa do toho... :-N Nemyslím to v zlom ;-) Daj to urobiť tomu čo to vie a budeš mať pokoj :-D
Odpovedať
este teraz mi napadlo, mozno blbost ale nemoze to vyhadzovat kvoli tomu ze som mal zasuvku v kotolni mokru a nieco poskodilo ? ale to by asi nevyhadzovalo istic v izbe v dome.
Odpovedať
@technik007 ak je prístupná Zásuvka prívodná od RZ tak je jednoduché zistit či to ide od RZ k zas 1. A keď je to neprístupné, alebo ťažko, tak bohužiaľ musí sa to sprístupniť lebo takto sa problém nevyrieši. Nech tam príde už hoc aký špecialista.
Odpovedať
tak problem som zrejme nasiel, kotolna a izba je napojena na rovnaky istic, takze je problem tam ze tam natiekla voda, ani som netusil ze su na rovnaky istic.
Odpovedať
@xwave No vidíš a ani nemusíš volať odborníka.. ;-) Prečo nemáš na ističoch napísané čo máš z RCD napájané?? Tak by si to vedel lokalizovať závadu veľmi rýchlo.. ;-) Teraz už viem že to iste urobíš a napíšeš si čo máš v skutočnosti napojené aj na ostatné RCD.. ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?