Zapojenie stropného svietidla

Profilova fotka
Chcem sa opýtať, či by niekto vedel poradiť so zapojením svietidla. Z plafónu idú 4 drôtiky ( sivý, hnedý, čierny, uzemňovací) a vo svietidle sú len tri vstupy :-) Vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@hellionka a čo tak zavolať elektrikára?
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 zbytočne sa neobťažujte odpisovaním ak neviete pomôcť :-)
Odpovedať
Zisti do ktorého ti ide fáza z vypínača, čierny, hnedý alebo sivý- zapoj do svorky L. Potom žltozelený pripoj na strednú svorku a urob z nej prepoj na N.
Odpovedať
predpokladám že máš dvojitý vypínač. čierny a hnedý je fáza L, sivý bude nulák čiže N a zelemožltý je zemnenie čiže stred. ešte fázovkou premeraj či je fakt fáza čierny a hnedý.
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich nie je to ináč? hnedá fáza (L) čierny nulák(N) sivý na lustrový vypínač ( viac žiaroviek postupne) a ŽZ na kostru?
Odpovedať
Profilova fotka
@hellionka skusasckou treba zistit, ktory je nulak (ten nebude svietit), ale predpokladam ze je to ako pisal @fuhrich
Odpovedať
Profilova fotka
Toto keby videl revizák, tak nadšený nebude. Ak sa používa dvojvypínač, musí sa použiť kábel CYKY 5J x 1,5. Tu by sa ešte možno dalo preznačiť jeden zo sivého/hnedého/čierneho na modrý (zmršťovacia bužírka, izolačka) ale neviem či to vyhovuje našej norme.
Odpovedať
@jan45 podľa toho ako to je zapojené tak bu to logicky malo byť ako som písal. Ale ako vidím je tam cykylo 3Ax1,5 a zž žila.
Odpovedať
@hellionka Za 1 euro kúpite skúšačku fáze, vo forme šrubováka. Pri zapnutom vypínači svetla bude na niektorom vodiči fáza, skúšačka pri dotyku bude svietiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@hellionka ber odpovede od fuhrich a radopp .pekny den.
Odpovedať
Profilova fotka
Takže svetlo nám už svieti. Čierny a hnedý sme zapájali do N-ka tam sme robili chybu... Dakujem za všetky komentáre.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim, chcel by som poprosit o radu. Co so svetlom v ak v zapojeni vodicov je na kazdom faza okrem zem žz? O aké zapojenie ide pretože za bežných okolností som sa stretol len modrý - 0 h a cierny, hnedý - faza. Nechápem ako to svetlo zapojili že na dvoch póloch je faza a ističe sú v poriadku. Hroza kedze vsetko funguje okrem svetiel v sérii chodba zachod, kupelna, kuchyna
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dominator123456 ide o dvojvodicovu sustavu a staru.žz asi vies co je a tie dva su fazove...asi tam mas teda dvojvypinac... zapoj žz a jeden s tych dvoch. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
teraz je v rodine uz kazdy druhy elektrikar :-) vy nemate nejakeho?
Odpovedať
Mne to pripadá takto: Hnedy a Cierny su fázy ( počítam s tým že v krabici ovládania svetla/-iel je vypínač lustrový č.5 ) a Sivý bude neutrálny vodič a ŽZ ochranné uzemnenie. apropo: ak by sivý preznačil na modrý tak s revíziou by žiadný problem nebol...
Odpovedať
hm vdaka vyriešené. Nakoniec to bola skrinka, kde nebol dostatočne utiahnutý šrób. To sú veci. Chvála žiadna drahá oprava. Presne ako píše madyyyy tak mám svetlá zapojené. Dvojvypínače. Kravina stačili by aj klasické jednovypínače :-) zaujímavé však bolo, že všade je uložená meď do ističov okrem dvoch vodičov pre skrinku. Škoda že nevimenili ich všetky za meď. Hliník sa po čase môže aj teplom uvolniť a pod...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, Prosím chcem sa poradiť ako mam zapojiť luster keď z lustra vedú hnedý, sivý, čierny a zeleno žltý a zo stropu ide hnedý, modrý a zeleno žltý. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@99 podla vsetkeho mas luster s dvoma obvodmi a jednoduchy vypinac. Cierny a hnedy su fazy, pripoj hnedy do hnedeho a sprav prepoj do cierneho, aby svietili oba obvody. Modry do siveho a zz do zz :)
Odpovedať
@fuhrich "premerať fázovkou?"
Odpovedať
@99 teoreticky by to mohlo (asi aj bude) ako radil paloleky. Istejšie by bolo si prepiskať drôty na lustri.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte, prosim o radu. Je mozne pri vymene lustrovej elektroinstalacie v byte, pouzit na pripojenie tychto lustrov, len dvojvodicovu sustavu? Za predpokladu, ze konstrukcie lustrov su {zial) v kovovom prevedeni). Preslo by mi to u revizaka? V obyvacke mam na plane zapinat celkovo 3 okruhy a navyse, jeden z nich, by mal byt ovladany z troch miest (pomocou 2 prepinacich a jedneho krizoveho vypinaca) - nakolko obyvacka je priechodna miestnost do dalsich 2 izieb. Dovod, pre ktory toto riesim, je pre mna nepostacujuci pocet zil bezne zakupitelnych vodicov - ak uvazujem pouzitie len TN-C sustavy, od vypinacov po strop, chcem tahat 2 kusy 3x1,5 cykylo a to v spolocnej chranicke pod omietkou. Alebo mam este dalsi napad - pouzit kombinovanu TN C-S sustavu a to tak, ze na strop obyvacky privedeny PEN vodic, by som rozvetvil na pracovny a ochranny nulak a tuto rozvetvenu siet, potom samostatne tahal k lustrom. Tento druhy napad, sa mi paci omnoho viac, ale (!) Je nieco taketo z pohladu elektrotechnickych noriem pripustne??. Vopred dakujem za pomoc...
Odpovedať
@palo148 pokial chcete reviziu na prerabku tak vsetky domove rozvody musite mat v tns Iba ze by ste chceli tahat 10 meď :)
Odpovedať
@lukino55555 to si ma velmi nepotesil :( ...a mam este jednu otazku: kedze elektroinstalacia ma byt tahana od isticovej skrinky z chodby smerom do izieb a planujem do tychto izieb tahat aj zasuvkovy okruh, je mozne tieto 2 okruhy vedene cez chodbu, viest/rozbocovat pomocou spolocnych skriniek?Na vetvenie ako svetelneho, tak aj zasuvkoveho okruhu (pre potrebu elektroinstalacie na chodbe), planujem pouzit Wago svorky. Na chodbe sa ma nachadzat jedna zasuvka + aj tuto, sa bude svietit uz pomocou tohto novonatiahnuteho privodu...ale nakolko sa jedna o panelak, chcel by som si usetrit pracu sekanim zvlast krabiciek pre svetelny a zvlast pre zasuvkovy okruh...v takom pripade, by som vedel PE vodic vytiahnut zo zasuvkoveho okruhu a nim snad (?) mohol ukostrit konstrukcie lamp na spominanej chodbe - cim by som "usetril" jeden vodic (nejde mi o cenu par metrov kablu, ale opat o pocet zil...kedze na chodbe, ma byt schodistak...)
Odpovedať
Ach jaj...
Odpovedať
@palo148 neexistuje... každý obvod musí byť tvoreny plným počom vodičov. Čiže 3/5
Odpovedať
@palo148 minochodom už sa nepouživaju rozbocovacie krabice ale rozvetvovanie sa robi v zasuvkových/ vypinacovych krabickach.
Odpovedať
@lukino55555 fuha...nuz, este sa teda je comu ucit...tak davnejsie, som si vygooglil a stiahol knihu "Elektrotechnicka sposobilost pre elektrikarov" od J.Meraveho, z roku 2011...nic novsie som nenasiel...co sa tyka zasadnych noriem navrhu elektroinstalacii, tak snad su tam pomerne aktualne informacie...chystam sa celu si ju dopodrobna prestudovat, aby som vedel, co a ako dalej (novsie vydanie, som doposial nenasiel)
Odpovedať
inak, to rozbocovanie v skatulkach pomimo vypinacov ci zasuviek, je sice zastaraly sposob, ale...bol by to velky "priekak", pri revizakovi, ak by som to chcel pouzit pri novovytvaranej elektroinstalacii? Totiz, 2 z tych rozbocovacich skriniek, by boli zaroven miestom ulozenia chodbovych svietidiel...akurat, ze v druhej z nich, som to chcel "vybocit" aj k zasuvke (od zasuvkoveho obvodu)...a tretia, cisto rozbocovacia skatulka, mala ist do obyvacky... v normach som sa o tom zatial nedopatral, ci sa to len neodporuca, alebo vyslovene nesmie rozbocovat takymto sposobom a ake su pripadne nasledky...rad sa necham poucit :)
Odpovedať
@palo148 nemyslim ze by to bolo v norme teda neviem o ziadnej. Len sa to tak nerobí. Nasledky? Vyšší odpor a dalsie potencialne poruchové miesto.
Odpovedať
ak to moje rozbocenie nieje zalezitost nejakeho zasadneho porusenia normy, tak potom sa toho az tak nebojim, totiz, v obyvacke + oboch izbach, budu na svetelnom okruhu, zavesene cisto len LED ziarovky a na chodbe 3 CCFL usporky. No a v neposlednom rade, waga ma doposial nesklamali...voci vencekom a klasickym skrutkovym svorkovniciam, som dost skepticky, hoci niekedy sa im clovek nevyhne..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?