Zapojenie rozvodnice pre rodinný dom

Vie mi niekto poradit ci mam dobre zapojenu rozvodnicu pre RD. Dakujem za vsetky nazory.
Odpovedať
1
2
@homi1 na jeden chranic svetla v celom dome? Padne chranic a tma vsade.
Odpovedať
To je pravda. Mohol by som jeden svetelny okruh dat mimo chranica.
Odpovedať
@homi1 zvoncekove trafo by som k prepatovke zrovna nedaval.je dobrym zvykom medzi nou a cimkolvek inym nechat par modulov odstup
Odpovedať
@ondro81 Z akeho dovodu ten odstup?
Odpovedať
na spotrebiče ktore použivaju vodu nedaš osobitné cranice?
Odpovedať
Myslel som za bude postacovat ak budu vsetky zasuvky chranene jednym chranicom. Naco zvlast chranic pre spotrebice ktore pouzivaju vodu?
Odpovedať
Ak uz ides pouzit viac ako jeden rcd, co je rozumne, nedavaj zasuvky spolu a svetla spolu. Daj si na kazdu fazu jeden a rozloz si logicky obvody. Tj. podla predpokladaneho zatazenia (rovnomerne, citlivejsie veci na L3) a tiez podla rizika vypadnutia. Tak ti v pripade vypadku zhasne svetlo v jedej izbe, zasuvky v inej, ale susediaca, alebo chodba pobezia dalej, taktiez stolne zasuvkove svetlo atd. Prepatovku rovno na hus, nie cez mostik v skrini.
Odpovedať
@homi1 v com kresliš tu schemu ?
Odpovedať
@mareklin Ok. Mas pravdu. Rozdelim to ako pises. Bude to urcite praktickejsie. A stacia na cely dom tri chranice?
Odpovedať
Mna sa nepytaj, ja ich mam 11 :-) . Ale 4. 3x 1f a jeden 3f ak budes mat 3f spotrebice, zasuvky. Usetris aj dve pozicie v skrini aj to bude praktickejsie a len malicko drahsie.
Odpovedať
@mareklin Troj fazove spotrebice nebudeme mat. Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majinkamartinko v corel drawe
Odpovedať
@homi1 si si isty? a na com budete varit? Prudove chranice ti mozu zachranit zivot, ale su to i drahe kurvytka, tak je na tebe kolko ich pouzijes, pricom by som nesetril! Ja ich mam len v pivnici 6ks a to je zahradny domcek!
Odpovedať
@rkorba a myslíš, že si urobil niečo viac pre svoju ochranu ako keby tam bol len jeden? nehľadím na komfor
Odpovedať
@rkorba budeme mat kombinovany sporak plynova varna doska el.rura. Indukcnu urcite nebude mat.
Odpovedať
@shagle ano nepotrebujem chodit zapinat prudove chranice so svieckou v ruke :-) To si rovno daj jeden 3 fazovy na cely barak a ber to za vybavene, len tu potom neplac, ze ti cerpadlo vyhodilo cely barak a vytiekla ti chladnicka.
Odpovedať
@homi1 v celku fajn. Par vyhrad z mojho pohladu. Ako bolo napisane, rozdel svetla a zasuvky a nie aby to bolo zasuvky svoj chranic, svetlo svoj. Ja napriklad davam: Kuchyna, kupelna - zasuvky + svetlo v kupelni - 1 chranic Izby - zasuvky - 2 chranic Vonko zas+svetla - 3 chranic Na chranic s isticom davam, kotol a ine podla potreby len teraz ma nenapada. Mimo chranic - indukcna doska - EZS - svetla v kuchyni, obyvacke a izbach. K prepatovke - treba este jeden zž vodic od HUS. Cize z PEN svorkovnice min 16 zž do prepatovky to mas z HUS 16 do prepatovky to chyba a z HUS na PEN 16 to mas. Nezabudni ze pripojovacie vodice a aj zž na svorkovnicu nesmie byt dlhsi ako 0,5m! Vsetky vodice v rozvadzaci treba viest z prepatovky. Teda privod na vypinac a odtial napr. hrebenom na prepatovku a z prepatovky na horny rad na RCD,z roho RCD do stredu na RCD atd
Odpovedať
@rkorba kolko krat za x rokov sa stane ze vyhodi chranic??? A dalsia vec aj chladnick MUSI byt cez prudovy chranic, ziadne vynimky iz su neni v novej ed 4-41.
Odpovedať
@rkorba ešte raz píšem, nehľaď na komfort obsluhy. jeden by som nikomu nedal ale zase ani 6 do pivnice by som nedal. a po ďalšie, ističe nemajú padať dole každú chvíľu aby som k ním chodil ako na klavír
Odpovedať
@homi1 sorry, mimo temy: aky program si pouzil na nakreslenie toho zapojenia? dik.
Odpovedať
@dubak7 písal hore corel draw
Odpovedať
@shagle v pivnici mam specialnu miestnost + cerpadlo na zavlahy cerpadlo na zabezpecenie tuv, 6 svetelnych okruhov ... Proste trosku ina pivnicka ;-)
Odpovedať
@rkorba pestuješ marihuanu? ;-) ale to už ber so srandou. tak ak tam máš niečo čo potrebuješ oddeliť od seba aby ti jedno nevyhodilo druhé tak dá sa pochopiť. ale ak je to obyčajný dom tak je to zbytočné dávať toľko chráničov. elektroinštalácia (spotrebiče) ma fungovať nie vyhadzovať prúdové chrániče. to už by tam mohol dať aj prepaťovky zo 6 kuskov.
Odpovedať
@jarpo kvoli deionizacnemu priestoru v okoli prepatovej ochrany, hlavne tej na bazi iskriska
Odpovedať
@homi1 1. doplniť od HUP priamo na prepäťovku žz 2. z prepäťovky ťahať káble na RCD 1, potom RCD 2 a RCD 3 3. oddialiť to trafko od prepäťovky /možno ho dať do prvého radu/ 4. pooznačovať káble, N - mostíky 5. prívod na hl. vypínač by som dal z hora a potom aj všetky prívody už z tej istej strany 6. určite si natiahni 5 žil. kábel do kuchyne na varnú dosku, resp.indukciu... Teraz to nepotrebuješ, ani za 5 rokov, ale čo za 10? Trend k nám beží od západu a tam aj v plynofikovnaých domoch varia na indukcii 7. Predpokladám, že máš plynové kúrenie, ku kotlu by som dal osobitný RCD 1 pol. 8. určite si nechaj rezervu.... 9. a hlavne treba robiť ako je v projekte, resp. prekresliť projekt podľa skutočného zapojenia :-)
Odpovedať
@homi1 ano bude... len prajem pevné nervy a hlboku peňaženku pri hladaní závady...
Odpovedať
@patriky no neviem. Minimalne podla predpisaneho poctu zkusobnych vypnutí výrobcom.
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym za odpovede :-)
Odpovedať
@homi1 ja v svetlach a zasuvkach na spolocnom chranici problem nevidim, tiez to tak mam... kazdy ma dnes po ruke mobil so svetlom alebo iny zdroj svetla, chranic nevyleti len tak 10x... Osobne davam 3F chranic na DINku vlavo a z neho hreben po celej liste. Pod nim dalsi atd. Uz si len rozumne rozlozit spotrebice, mozem kombinovat 3F+1F istice. Je na to vela nazorov, vela roznych rieseni je spravnych. Trafko vedla prepatovky nieje az taky problem, ona zas nieje aktivna tak casto a v takom rozsahu, aby ho poskodila. Ak Ti to tak priestorovo vychadza, nechaj ho kludne tam. Hlavne zem do prepatovky nemostikovat ale pripojit priamo, riadny prierez a dodrzat vzdialenosti a dlzky. Pekny aplikacny manual ma napr. saltek tu: https://goo.gl/WnmvY7 A ako tu uz pisali, tahat kable zbernicovo, nie hviezdcovo... osobne to ale sluckujem. Poistim si tym prierez a zapojenie ostava spravne. Davam 6mm2 CYA slucku prepatovka-chranic1-chranic2-chranic3...-prepatovka
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?