Zapojenie rozvádzača

Zdravím pomáham kamarátovi so stavbou takého mini domčeku niečo ako garzonka. Je to nízkonákladová stavba všetko robíme svojpomocné základ sú dve unimobunkove konštrukcie Drevené hranoly Osb dosky a zateplené zvonku 100mm polystyrén z vnútra 300mm vata a sádrokartón. Ideme akurát riešiť elektro rozvody a nakoľko mám len SPŠ slaboprud rad by som sa poradil s odborníkom. Načrtol som hrubú schému zapojenia tak či sa mi na to pozriete čo tam je zle?
Odpovedať
@drtrnko chlapci s papiermi ta tu akurat dodrbu, lebo koli takym ako si ty prichadzaju o kseft :-D
Odpovedať
@rkorba cojaviem, ked to takto pekne nacrtol tak ma aspon aku-taku ideu co robi... navyse, aj tak bude potrebovat reviziu takze keby daco, tak sa to da poriesit.
Odpovedať
Hej to ja chápem ale z tohoto by žiadny kšeft nebol.Tu neni žiadna projektová dokumentácia ani stavebné povolenie je to na pozemku kde už jeden dom je a toto je len ako drobná stavba.Jasne že keby stáva normálny dom tak zavoláme odborníka.Ale on má dosť obmedzený rozpočet tak so všetkým mu pomáhame len kamaráti.tak má napadlo či by sa našla dobrá duša čo sa na to mrkne a skritizuje.
Odpovedať
Fungovat to bude, zoptimalizovat a zjednodusit sa to da urcite. Na tak maly objekt trosku vela istenia. Ale pri cenach prvkov to nehra rolu a bude sa to lepsie zapajat :-)
Odpovedať
Treba projekt. Jednak je to horlave prostredie tak treba na to myslieť. Ale hlavne bez projektu nezrevidujete a bez revizie neskolaudujete. Co sa tyka "schemy" pre mna dost necitatelna. Hlavne co ochrana pred bleskom a prepätím? Viac ako žiadane. Je fajn ze si robite svojpomocne ale určite veci je lepšie nechať na odbornikov ktorý s tým majú skúsenosti. Aby sa vám potom nestalo ze v snahe usetrit to niekolkonasobne prekročíte....
Odpovedať
@drtrnko pekne to je ale vies o tom ze elektrika je vyhradene zariadenie a mal by to robit niekto kto ma na to papier? Chyba ma ti tam prepatova ochrana. S uzemnovacej svorkovnice viest 2x zž aky prierez si pouzil? Dufam, ze min. 16. Kedze je to drevenna stavba mal by si pouzit 300mA chranic, ale kedze vypada, ze vsetko je za chranicom 30mA tak ta 300mA neni potreba. Na klimu by som dal C16. Varna doska na jednu fazu?? Ci to je len iskra? Ak je to iskra tak to moze byt aj s trubou tak ten drot dat pod istic k trube ak je to el varna doska napr indukcna to by som dal na 3-fazy, inak ju nevyuzijes naplno.
Odpovedať
@drtrnko “niečo ako garsónka” nepotrebuje tak komplikovane istenie...osobne si myslím, že treba osloviť revizaka, nech ti “naprojektuje” schému podľa dispozície. Počet zásuviek, svetiel, bojler,rozdelenie fáz podľa zaťaženia. Btw oplatí sa riešiť 3 fázový prívod na “ niečo ako garsónka” ?
Odpovedať
Možno som sa nechal trosku uniesť :-) Ale bude tam elektricky bojler , elektrické radiátory 3ks , pracka , chladnička , klíma tak všetko som dával na samostatný istič.zvlast prúdový istič kuchyňa a kúpeľňa zvlášť obývačka a spálňa. A zvlášť 3ks prúdových chráničov na svetla.ak by niaky odišiel nech nezostane bez svetla.
Odpovedať
@patriky Dakujem za komentár.Jasne hovoril som mu že určite to bude niekto musieť skontrolovať keď to bude spravene.Sam by som sa bál že tam niečo zle pozapajam.Dva krát zelenozlty má ísť kam?toto je len náčrt zapojenia ešte sme nič nezapajali.hej viem že v drevodome by mal byt centrálny prúdový 300mA ale na všetko som plánoval 30mA tak za to tam neni a prepatovku tam riešiť asi nechce ale to ešte uvidíme.
Odpovedať
@patriky Jaj a ta varná doska bude dvojplotenka tak myslím že tam bude jedna fáza stačiť ale ešte si to preverim
Odpovedať
@drtrnko sprav to ako v drevodome, prepetovku ani neries a prudove chranice kup zaroven s istenim a nemusis tam tolko toho zapajat. Ale co ja ti budem rozpravat toto je len moja pivnica pod zahradnym domcekom :-) Hlavne treba dobre=rozumne rozfazovat.
Odpovedať
@rkorba :-) áno nad tým som tiež rozmýšľal ale nevím či by sa to moc nepredražilo.Len má trápi ta chladnička.Čo keď odíde prúdový chránič a on nebude doma.Keby to neni drevodom tak to dam mimo prúdový ale takto..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@drtrnko vsetky, vsetky zasuvky musia byt cez prudovy chranic, podla 4-41. Bud to nehaj tak ako to mas, alebo to daj na samostatny prudovy chranic s isticom. A nemusis sa bat, ze ked vypadne chranic nepojde chladnicka. A tu prepatovku urcite daj. A zž 2x z ekvipotencialnej na PEN
Odpovedať
@patriky aha som si myslel že všetky okrem tých ktoré keď vypadnú môžu spôsobiť škodu na majetku. Ok spravím to teda tak ďakujem veľmi pekne.A ak sa smiem ešte spýtať prečo sa tam dávajú dva zelenozlte.Len zo zvedavosti.
Odpovedať
@patriky Vite mi aj poradiť aku prepatovku tam dať??s prepatovkami nemám žiadne skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
dlhodobo pouzivam americky CITEL. Vyrabaju modely pre TT, TN-C, TN-C-S. Dokonca aj FVE s DC mam CITEL pre DC.
Odpovedať
@drtrnko saltek maxi, dehn
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba akí chlapci by ho mali do...ať a za čo? Ty si myslíš, že tu má niekto oprávnenie na výrobu rozvádzačov?
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda nie len to, ale k revízii aj vyhlásenie o zhode a protokol o kusovej skúške od rozvádzača, a to mu musí dodať výrobca rozvádzača.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 je rozdiel "horľavé prostredie" a "objekt z horľavých stavebných materiálov"
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky v drevodome podľa čoho centrálny RCD 300mA a podľa čoho na všetky zásuvky RCD?
Odpovedať
@merak je aj taky revizak, ktoremu ked nedodam vyhlasenie o zhode a protokol o typovej skuske, nespravi rezviziu? Lebo ja ziadneho takeho nepoznam...
Odpovedať
@merak ano pravda. Moja chyba nepresne som sa vyjadril.
Odpovedať
@megdesign ano su takí...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign to ti je taký revízak, ktorý neovláda platnú legislatívu a ktorý je oboma nohami v base. Kedysi to bolo tak, že aj revízak mohol zrevidovať bytový rozvádzač do určitého stanoveného prúdu, ale to bývavalo v časoch, keď bytový rozvádzač mal 6 ističov. Dnes tam máš RCD, zvodiče prepatí, v niektorých aj AFDD a ističov namraky.
Odpovedať
@lukino55555 @merak Tak takeho poslem papa a dam zarobit inemu, co nevyzaduje byrokraticku debilinu...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ak to danému revízakovi nevadí, je to jeho problém, veď on je oboma nohami v base, nie ty.
Odpovedať
@merak tie 300mA sa uz riesili, podla VV a pod a chranice podla 4-41 a ine. K rozvadzacom - neni problem od napr OEZ alebo schrack, ja pouzivam schrack vypytat papiere od rozvadzaca, certifikaty a pod. v programe schrack design si spravim vypocet oteplenia, stitok, schemu zapoienia a mozem toho revizaka zasypat papiermi a vsetko bude legalne. Viacero vyrobcov to tak ma. Keby som robil atypicky rozvadzac nepoviem. Dokonca oez to ma tak, ze si cez net spravite ,,skolenie'' ked vsetko spravite poslu konfigurator a ste opravneny robit rozvodnice oez za urcitych podmienok, ako napr. musi to byt do takeho In a pod.
Odpovedať
@megdesign je to len otazka casu, kedy sa ten tvoj revizak dostane do pruseru.poznam pripad,ked chlapik prisiel o osvedcenie kvoli chybajucej lekarskej prehliadke, co je ovela menej zavazny nedostatok nez to, co ty nazyvas byrokraciou.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?