Zapojenie prepäťovej ochrany

Čaute , chcem sa spýtať aké zapojenie prepäťovej ochrany je správne v prípade keď bod rozdelenia sustavy TNC na TNS je v domovom ( podružnom ) rozvádzači. A či teda použiť 3 pólovú prepäťovku alebo 4 pólovú. Pomohol som si obrázkami z modrej strechy. Keď som pozeral zapojenia na stránkach výrobcov, vždy bol bod rozdelenia v elektromerovom rozvádzači, ktorý je často desiatky metrov od domového rozvádzača ( vtedy je jasná 4p ). Otázka teda je či má zmysel dať 4p prepäťovku ak je bod rozdelenia len niekoľko centimetrov od vstupu N vodiča do prepäťovej ochrany ( zhodné potenciály ?) . Nejde o finančnú stránku ( 3p prepäťovka je lacnejšia ) , ide mi o to aby zapojenie bolo bezpečné a funkčné. Vďaka za odbornú pomoc.
Odpovedať
@jackoneil použil by som určite 4p ochranu v domovom rozvádzači, však dom má HUS takže územnenie pripojiť na HUS a ta prepatovka je predsa aj vnútorná ochrana pred bleskom. Keby som dával do elektromerovej skrine a ja do domove ho rozvádzača tak by som použil separátne T1 a T2 (z dôvodu zachovania selektivitu). Keď ju budete mat v dome tak existujú prepatovky T1 + T2, ktoré sú určené na montáž do bytových / domových rozvádzačov.
Odpovedať
@jackoneil a ešte jedna vec to N idete do prepatovky z iného dôvodu. Však v sieti TN-C je PEN pracovný vodič ale pri TN-S je pracovný N kde je dôležité filtrovať aj N. Ide o to aby sa prepatie pri správnom zapojení nedostalo do spotrebiča a cez PE sa obvod neuzatvara. Ale opakujem je dôležité správne zapojenie, lebo dobre zapojenu prepatovku človek vidí malo kedy 🙂
Odpovedať
@jackoneil https://www.saltek.eu/sk/system/files... to je všetko, čo potrebujete
Odpovedať
@kejsix sice Saltec moc nepouzivam (mal som ho v ruke mozno 3 krat v zivote), musim uznat, ze s tou priruckou sa velmi slusne vyhrali.
Odpovedať
Profilova fotka
@jackoneil v TN-C sa používa 3 pólová prepäťovka. Ten pravý obrázok je úplne zle. Takto sa to nezapája.
Odpovedať
@merak ale on má predsa TN-S, TN-C len po domový rozvádzač, bod rozdelenia PEN na PE+N je v domovom rozvádzači kde predpokladám je aj HUS.... Takže hádam 4-pólová SPD?
Odpovedať
@neutrino kolko zilovy kabel prichadza do rozvadzaca, kde je umiestnena SPD?
Odpovedať
@ondro81 no predpokladám ze stvorzilovy, ale tam spravím rozdelenie. Prečo by som do prepatovky nedal aj nulak?
Odpovedať
@neutrino pretoze prepatovku das hned za hlavny vypinac/istic idealne v zapojeni do V, minimalizujes dlzky spinavych vodicov a s tymi cistymi si uz v rozvadzaci robis co chces, rozdelujes na TN-S a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino a vysvetlite mi k čomu je prepäťovka medzi N a PE, keď sú v tpm istom rozvádzači spojené? Zasa jeden pseudoelektrikár?
Odpovedať
@merak pseudo elektrikar? hmmm 🙂 v prepaťovkách nie som expert, ale čo som porušil v zmysle normy ak zapojím 4-pólovú prepäťovku v bode rozdelenia? A aký je vlastne rozdiel keď je elektromer vzdialený 3m od bytového rozvádzača a do bytu mi ide 5 žilový kábel a potom už použijem 4-pólovú prepäťovku? Podľa mňa žiadny, ale ok nechám sa poučiť od skúsenejších. Moja úvaha je nasledovná... Vodič PEN môže priviesť prepätie keď rozdelím PEN na svorkovnici na PE+N a N pripojím na SPD a následne SPD uzemním na HUS tak ďalej do sústavy mi ide už čistý N vodič (samozrejme ďalej použiť ešte ochranu SPD T3). Práve vodiče L a N ma zaujímajú pri spotrebičoch triedy ochrany II. Možno úvaha nie je správna, ale ak tam tú prepäťovku (4-pólovú) dám, je to v rozpore s normou, zákonom, vyhláškou alebo inštalačným manuálom, alebo niečím iným? Nie, nakoľko prepäťovú ochranu budem zapájať v sieti TN-S až za bodom rozdelenia, ide tam len a len o vzdialenosti, ale tie sú do 5m a nad 5m podľa inštalačných manuálov. Takže podľa vás sa na PEN v tom prípade vykašľať? Podstatné je aby nevznikali indukčné slučky a tam je celý kameň úraz (pri pseudoelektrikároch) pri prepäťovke a nie to či dám 3p alebo 4p. Áno ušetrím pár euro na prepäťovej ochrane, ale nič tým nepokazím. Dôležité je tú prepäťovú ochranu dobre zapojiť.
Odpovedať
@neutrino Prečo rozdeľovať PEN pred SPD? To je nesprávny postup.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix akceptujem, ale keď to spravím inak prečo je to zle? Reálne, hrozí niečo? Ja riešim že pred bytom mam TN-C ale do bytu mi už ide 5 žilový kábel. Takže rozdelené to je pred SPD. Vzdialenosť medzi bodom rozdelenia a bytovým rotvadzocom je 3m. Co robiť s vodičom N. A ak ho dám cez SPD, v čom je technicky rozdiel ako keď fyzicky rozdelím PEN až v rozvádzači. Ale reálne fyzikálne, proste chcem vedieť prečo sa to nemá / nesmie. Normy o tomto nehovoria.
Odpovedať
Dávam do pozornosti článok ktorý mi poslali na fóre svetelektro. http://www.odbornecasopisy.cz/elektro... V síti TN-C-S (pět vodičů) je možné použít přepěťové ochrany do sítí TN-C, a to v těchto případech: – Vzdálenost mezi bodem rozdělení vodiče PE a vodiče N a umístěním instalovaných přepěťových ochran je menší než 0,5 m. – Bod rozdělení vodičů PE a N i přepěťové ochrany jsou umístěny ve stejném rozváděči. Jestliže není splněna alespoň jedna z výše uvedených podmínek, je nutné použít zapojení pro TN-S. Presne toto som hľadal a vyplýva z toho že obrazok nižšie je správny. 4p prepäťovka zrejme nič neporušuje ale je zbytočná.
Odpovedať
@neutrino Nic nehrozi, ale je to zbytocne, ak je bod rozdelenia v tom rozvadzaci. V dnesnej dobe sa setri na nespravnych miestach, priplacat preto za zbytocny modul prepatovky (kvalitne su dost drahe...) je uplne mimo. Radsej priplatit za RCD typ A.
Odpovedať
@zefe RCD A je mi samozrejme jasne, a pri prepatovke je oveľa dôležitejšie správne zapojenie ako či bude troj alebo stvorpolova. Súhlasím s tým ze to teda možno nemá zmysel, ale zvyk je železná košeľa. Keď mi niekto povie ze chce trojpolovu dám trojpolovu. Však aj samotné podmienky ktoré písal autor tohto vlákna nemajú nejak veľký zmysel... Vzdialenosť od rozdelenia viac ako pol metra, resp. Umiestnenie v jednom rozvádzači. Fyzikálne aký je tam rozdiel keď urobím malú svorkovnicu pred hlavným rozvádzačov kde rozdvojim PEN tak už dávam stvorpolovu. Fyzikálne tam podľa mňa nie je žiaden rozdiel. A ako hovorím podstatne je nevytvárat pri zapojení indukčné slučky a použiť správny uzemnovaci vodič.
Odpovedať
V poho. Ja som nevidel zmysel priplacat za TNS prepatovku. Pre zmenu by ma zaujimala nasledovna situacia: Maly rozvadzac, kde je len privod TNC, vypinac, prepatovka TNC a HUS. Dalej to pokracuje ako TNS do HR. Je v rozpore s normou a/alebo technicky nepravne pouzit HUS zaroven ako PEN svorkovnicu a bod rozdelenia? Pride mi zbytocne tam mat samostatnu PEN svorkovnicu, toboz nie N, len preto, aby boli. Z hladiska prepatia snad este lepsie, nie je tam zbytocne vedenie a slucky. @neutrino @merak 🙂 Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino len toľko, že je to totálna zbytočnosť a ten N prvok na prepäťovke bude úplne zbytočný a nevyužitý a nebude mať žiadnu funkciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe skôr by som si pod tou prepäťovkou zriadil malú PEN zberňu, lebo ak bude treba manipulovať s tou prepäťovkou, bude treba všetko vypnúť a odpojiť. A na tej prepäťovke potrebujete aj tak minimálne 4 body pripojenia a máte tam len tri. Prívodný PEN, uzemnenie, odvodný PE a odvodný N.
Odpovedať
@merak ôk beriem na vedomie. No lepšie nevedieť toto ako nevedieť prepatovku zapojiť 😄 co je dosť často problém a aj sa s tým pomerne často stretávam...
Odpovedať
@merak ten N pol nemusi byt uplne zbytocny. Pri privode do domu v sieti TN-C mozem dat TN-S prepatovku a tym volnym polom prezeniem HDO
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino vopred sa ospravedlňujem sa toho pseudoelektrikára čo sa týka zapojenia zvodiča prepätia, tak podľa toho, čo chodím na školenia, tak je treba eliminovať prepätie navzájom voči všetkým vodičom, po ktorých môže prísť prepätie, takže ak zapojíme pracovné na zvodič ale PE vodič zapojíme na PE zberňu, ktorú prepojíme s HUSkou a až na tej HUSke pripojíme PE svorku zvodiča, tak nám potom bude to prepätie medzi vstupnými vodičmi behať hore dolu namiesto toho, aby sa hneď eliminoval na zvodiči prepätia, preto keď navrhujem a zapájam rozvádzač, tak prívodný kábel ide cez minimálny počet prístrojov (iba cez hlavný vypínač) priamo na zvodič a až odtiaľ na zberne a ostatné prístroje
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?