Zapojenie markizy s motorom

Caute, mam nasledovnu otazku. V piatok nam pridu namontovat markizu s elek. motorom. Na terase je vyvedena elektrika pre vonkajsie svetlo. Neplanujeme na terase vonkajsie svetlo tak som rozmyslal ze ci mozme tu markizu pripojit miesto svetla. Je tam faza, nulak, zem. V obyvacke sa nachadza vypinac a ten by som zaslepil a faza by bola trvale spojena. Moze sa to tak pripojit? Dakujem r.
Odpovedať
@robogym Zdravím. No na svetlo pôjde pravdepodobne kábel s vodičmi prierezu 1,5mm a istenie obvodu bude pravdepodobne 10A. Teda záleží, aký je odber toho elektromotora markízy. Ak nie je veľký, mohlo by to tak byť zapojené. Viete to zistiť z nejakého štítku?
Odpovedať
Ano, kable su 1.5mm a ten istic je 13A. Skusim zistit ten odber. Niekde na internete som nasiel asi podobny motor a tam bolo napisane 240W. Skusim, zistit tento konkretny model.
Odpovedať
@robogym 240W by aj mohla byt realna hodnota, no radsej to prezistit. Ak by to bola takato mala hodnota, to by bol prud cca 1A a to by bolo uplne v poriadku.
Odpovedať
@robogym 10A istič udrží približne 2,3kW takže ak na ten okruh nebude megaveľa svetiel tak to udrží
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte by som na vašom mieste skontroloval či to je v tom vypínači prívod priamo z rozvádzača a len s týmto jedným vývodom čo pochybujem, lebo je dosť možné resp. takmer pravdepodobné že okruh zaťažujú ďalšie svietidlá, nakoľko môžu byť preklemované -( medzi sebou prepojené ), toto treba vysondovať zistiť presný odber príslušného elektromotora, potom to tu vieme rozvinúť detailnejšie.
Odpovedať
Markizu budes mat na dialkove? rolety a zaluzie maju motory cca okolo 90w,tak toto by nemalo byt isto viac ako pises. A ak by si mal na ten okruh vela svetiel tak pouzi len usporne ziarivky a nebude to zatazene velmi a ta markiza predsa nebude chodit cely den,ale len kym sa vysunie alebo zasunie
Odpovedať
Aj keby mal motor hned tych 240W a mal by tam okruh napr. osem 60W klasickych ziaroviek, tak to bude stale slusne predimenzovane a s markizou moze kludne behat cely den hore, dole :-D
Odpovedať
Tie istice mame nasledovne: 1. elektricka rura 16A 2. pracka 16A 3. umyvacka 16A 4. obyvacka+predchodba+pivnica+schody 5. poschodie 13A 6. kuchyna 13A Takze ta makriza by bola na istici cislo 4. V obyvacke mame PC a TV a tri svetla, predchodba 1 svetlo a pivnica 3 svetla a hifi veza, schodisko 2 svetla. Ak ma ten motor okolo 200 W neni to potom rovnake ako keby som si v obyvacke zapol dalsi PC? Ak to spravne rozumiem ked je jeden istic na obyvacku tak to je svetla+zasuvky dokopy.
Odpovedať
Este dodam ze na terase je aj zasuvka, ale radsej by som to chcel pripajat na tu lampu ak je to mozne.
Odpovedať
@robogym No k otázke č.1, áno v princípe je to to isté ako by ste zapol v obývačke ďalší pc. Akurát motor má pri zozbehu krátkodobo (samozrejme v rádoch milisekúnd) väčší odber ako je jeho nominálny, ale to má v podstate aj klasická žiarovka a pri takto malom motore, je to zanedbateľné. A k druhej otázke, to už vám neviem povedať ako to máte pozapájané, v každom prípade svetlá a zásuvky nie je dobré mať na jeden istič hlavne preto, že ako ste spomínal na svetlá máte prierez vodiča 1,5mm a ten by mal byť istený max. 10A ističom, kdežto zásuvky sú istené 16A ističom. Ešte jedna nevýhoda, ak vám vyhodí zásuvku, budete mať aj tmu v daných izbách :-) Mal by ste zistiť vypnutím daného ističa, čo sa všetko naozaj vypne, či teda máte zásuvky a svetlá na jednom obvode. A elektriku máte robenú nanovo?
Odpovedať
Vyskusal som to a zasuvky aj svetla su na jednom istici 13A. Jedna sa o novostavbu cca 2 roky staru, radove domy.
Odpovedať
@robogym Hmm, zaujímavo zapojené... V každom prípade, ak je ten motor teda okolo 200W (stále ste nenapísal koľko presne má spotrebu :-) ), tak by to mohlo byť bez akýchkoľvek problémov pripojené na ten pôvodný vývod na svetlo, ako ste to chcel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jarpo Napisal som markizakom email, aby mi napisali presnu spotrebu tak cakam. Ked budem vediet, tak to sem napisem
Odpovedať
Tak ten nas konkretny motor ma 270W
Odpovedať
@robogym Takže približný odber do 1,2 A , teda je to OK ;-)
Odpovedať
@jarpo Super, dakujem :)
Odpovedať
Este by som sa teda opytal ako je to najlepsie pripojit na ten vyvod na lampu - aby to nebolo velmi skarede. Nasiel som taku krabicu a k markize by siel kabel v liste. Da sa to spravit nejako krajsie, existuje nejaka mensia krabica?
Odpovedať
@robogym No myslím, že existuje aj menšia krabička, ale to už sa musíte spýtať v nejakom obchode. Konečné riešenie, aby to vyzeralo pekne si už musí každý sám nejak rozmyslieť, podľa toho čo sa jemu páči 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?