Zapojenie elektromera

Zdravím, videl som jedno zapojenie trojfázoveho elektromera na din listu digitálny od schracku a bol zapojený tak že prírodné fázy boli hore to bolo správne a odvod bol dolu . To sa týka fáz. Avšak na prívode hore nebol vodič N ale vodič PE a na odvode z elektromera bol zapojený vodič N . Meranie chatky. Odvod bol riešený káblom Cyky-J 5x4 a zelený z toho káblu nebol zapojený nikde. Je to správne? A ako to je z hľadiska bezpečnosti? Ďakujem
Odpovedať
Zapojenie: 3 fázy a N na vstupe, aj na výstupe. N je priebežné cez elektromer, takže či bol zapojený zhora alebo zdola, je jedno. Čo sa týka PE na "odvode" - čiže výstupe z elektromera, záleží od toho, kde je bod rozdelenia PEN na PE+N. Možno na vstupe bol ešte PEN nerozdelený, ak bol 4-vodičový prívodný kábel...
Odpovedať
@dedo758 PE je na vstupe elektromera hore. A na odvode je modrý N + 3 fázy. PE na odvodnom kabli je nezapojeny
Odpovedať
Určite to je len PE na vstupe a nie PEN? Lebo farba je tá istá... :-) "Odvod" je OK, tam sa PE do elektromera nepripája.
Odpovedať
Áno je to PE na prívode. Jedná sa o podruzne meranie v chatke . Bod rozdelenia je pred elektromerom. Hlavný elektromer je na hranici pozemku. V rozvadzaci v chatke je lišta PE a lišta N a z lišty PE ide vodič na prívod do podruzneho elektromera hore. A na odvode je pripojený N a PE je nezapojeny.
Odpovedať
@elektro1992 Keď som dobre pochopil, tak na prívode máte 4-žilový kábel - L1 L2 L3 a PEN, kým vývodný 5 žilový kábel ste mali zapojený do elektormera L1 L2 L3 a N, pričom posledný PE nebol vôbec zapojený. Pochopil som správne?
Odpovedať
Nedovolilo mi editovať príspevok tak ho napíšem znova, snáď to tu nebude 3x za sebou každá verzia iná :) Pokiaľ máte PEN rozdelený pred hlavným elektromerom, a idete ďalej tak ste mali použiť 5 žilový kábel. Pokiaľ elektrikár vie vziať ochranný vodič PE z nejakého iného miesta, tak pri hlavnom elektromeri má byť zelebno žltý vodič správne MODRÝ a pripojený na svorku N, odkiaľ pokračuje do podružného elektromeru a odtiaľ pokračuje ďalej ako vodič N, čiže na odvode to máte zapojené správne. Pokiaľ sa vodič PEN rozdelí na PE a N, je ZAKÁZANÉ (ide o život)!!! znovu ho spájať. Takže na prívode to máte zapojené špatne, zbytok je správne.
Odpovedať
Ale lepšie by bolo nafotiť to, alebo si tam zavolať elektrikára. Je možné že je to tam úplne inak a potom Vás len pletiem
Odpovedať
@ivantrnka správne si to pochopil avšak ja som to nezapájal. Len som sa chcel presvedčiť o tom v čom je riziko. Elektrika v chatke funguje dlhé roky. A spotreba je tiež porovnateľná s predošlými obdobiami.
Odpovedať
Z funkčného hľadiska je to v poriadku, fázy idú cez elektromery a je im jedno kadial ten prúd odtečie. Keby ste tam mal zapojený prúdový chránič, tak zistíte že všetko čo je na podružnom ide do ochranného a teda by ste ho mali furt vypnutý. Otázka ešte znie, čo je pripojené za podružným a ako sú chránené zásuvky? Predpokladám že ste elektrikár, tak si predstavte, že sa z nejakého dôvodu dostane fáza bojlera na kostru, ktorá má byť chránená tým zelenožltým a ktorý nie je zapojený a teda žiaden istič nemôže vyraziť...
Odpovedať
Za podruznym sú zapojené iba zásuvky a svetelné okruhy. Ono to funguje, len som si to všimol pri výmene isticov v predmetnom rozvadzaci. Takže je tam veľmi vysoké riziko nebezpečia? Takže mal by som spraviť nasledovné? : Na prívod do elektromery dať modrý z modrého mostíka a odvod nechať tak a tým že pripojím vodič PE z odvodneho káblu na mostík PE ?
Odpovedať
Ano, spravne. Potom to bude v poriadku
Odpovedať
Dobre, spravím to tak. Ale nemám dušu na mieste. Bojim sa že sa niečo tam stane. Je to až tak Zlé? Pretože tá chatka slúži na prenájom a dostanem sa k tej oprave až zrejme na nový rok. Radšej nech nepoužívajú elektrinu? Čo by si odporučil?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Odporucil by som spravit to. Ine ani nemozem, nahoda je svina a riesit ze "ale nejaky ivan trnka z modrejstrechy povedal a nepovedal" nepotrebujem. Je to na zodpovednost majitela/revizaka/elektrikara.
Odpovedať
Jasné chápem ťa, Ďakujem za tvoj čas a názor na vec. Ale premýšľam nad tým čoraz viac, ako to môže predsa fungovať, keď je bod rozdelenia pred meraním a tam je znovu spojené PE a N priamo v elektromere. Že to vôbec nič nevyhadzuje, prúdové chrániče tam nie sú. Je to divné.
Odpovedať
@elektro1992 a co by to malo vyhadzovat, ak tam nie su prudove?
Odpovedať
Ak tam nie sú prúdové chrániče ktoré sledujú únik prúdu do PE vodiča, tak tam nič nevyhodí. Elektromer sleduje prúd ktorý tečie fázami nie prúd ktorý tečie neutrálnym vodičom. Ten slúži ako potenciál na meranie napätia. V elektromery je medzi vstupným a výstupným N prepoj - proste kus plechu so skrutkami, keď sa pýtate na to. Ako hovorím, z funkčného hľadiska je to v poriadku. takže istič (poistku) nemá čo vyhodiť, skrat tam nie je.
Odpovedať
@ivantrnka je mi to jasne, len mladik sa cuduje a pise, ze je to divne, ze to nic nevyhadzuje, preto som chcel vediet, co konkretne by to malo vyhadzovat.
Odpovedať
Istič nevyhadzuje, drží, len či to náhodou nemá vplyv na meranie spotreby el. energie. Či je to presné, ak to nie je zapojené správne. Keďže na prívode je PE a na odvode je zapojený N.
Odpovedať
ono je to asi tak prívod 4-žilou odvod 5 žilou . jasne pe nezapojený ,lebo neexistuje . prídeme do ističového rozv.a tam urobíme bod rozdelenia modrý z poza elmera na pe a pen bud priamo ,alebo s chraničom -nemá čo vyhadzovať je to ok
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?