Zapájanie káblov do krabice

strasne by ma zaujimalo pocut nazor elektrikarov ako riesia zapajanie napr dvoch 6kovych vypinacov na jedno svetlo ,na kolko krabic sa to zapaja ,popripade kolko kablov sa realne zmesti do jednej krabice ?:)
Odpovedať
1
2
@duk v pohode sa to vsetko zmesti do krabice pod vypinac, nic viac netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@duk ako píše hop377, netreba nejaké extra dalšie krabice, ale pre väčšiu pohodu a priestor ked som si robil elektro inštaláciu som si dal hlbšie krabice pod vypínače a všetko sa mi tam v pohode zmestilo. Ešte k tomu kolko káblov sa ti tam reálne zmesťi, do tych hlbšich krabíc asi max 4 káble to myslím napríklad ked más 5B (6+6) vypínač.
Odpovedať
hmm to je zaujimave ,cize ziadne krabice hore ? aj kabel na svetlo 3x,1,5 J ide potom namiesto krabice len pod vypinac?
Odpovedať
Profilova fotka
@duk no volakedy sa to tak robilo ze davali ešte rozbočovacie krabice kde spájali káble aby ušetrili zopár metrov káblu, ale neviem či to ešte niekto takto robí, privod potiahneš do krabice (vypínača), z tadial vývod do svetla, modre a zelenožlte drotiky pospájaš v krabici vago-svorkami (farba s farbou) a hnede len do vypínača/spínača.
Odpovedať
uz mi je to jasne.Dik .Som netusil, ze uz sa krabice vylucuju z obehu .vidim ,ze uz som mimo trendu:)
Odpovedať
Profilova fotka
Chalani aj takto sa dá ... syn 28 mesiacov :-D :-D :-D @hop377 @duk @arnost24
Odpovedať
Profilova fotka
@monda17 šikovný :)
Odpovedať
mna by zas zaujimalo ako je to zo zapajaním zasuviek.
Odpovedať
Profilova fotka
@arbitro7 čo konkétne??
Odpovedať
tak hlavne to ako sa zapoja jedno zasuvku napr 4 ked su v jednej isnatalacnej krabici ci sa ku kazdej zasuvke privedie osobitne vodis alebo sa to len v krabici za zasuvkou pospajaju kable . bol by som rad ak by niekto mal aj nejake nazorne foto.
Odpovedať
@arbitro7 take nieco mas na mysli ?
Odpovedať
arbitro7 podla toho ako mas zasuvky umiestnene .Ak idu postupne ,tak sa napajaju priebezne jedna od druhej .Teda zalezi aj od projektu atd.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zzo ked vidim tu fotku ,hned by som zapajal az by som plakal:DD
Odpovedať
@duk ja som aj plakal :-) , ked som robil drazky .. ako absolutny anti-murar co muruje prvy x , som si najprv zagebril lepidlom par veci a ked som mal do toho cementoveho lepu porobit drazky tak to teda bolo .. ako do betonoveho panelu :-D .. inak uz idem pouzivat len najhbsie krabicky ake su . hlavne ak sa tam maju vopchat wago , tak to je strasne znasilnovanie ..
Odpovedať
prave som sa docital ,ze Wago svorky treba vraj casom menit lebo zahoria ci nieco take .Tak neviem ci s tym ma niekto negativne skusenosti aj tu na MS,
Odpovedať
Profilova fotka
@duk zatial som nič také nepočul, možno ich bude treba časom meniť, ale šak nič nie je na večnosť ani samotne zasuvky a vypínače :)
Odpovedať
@duk WAGO su dimenzovane typicky do napatia 400V, impulzného do 4kV, prúdu do 32A, čo ich v typickej inštalácii s vodičmi 1,5mm2 a/alebo 2,5mm2 predurčuje k dlhej životnosti. Neobával by som sa zlyhania ani po dlhých rokoch. Pochopitelne, bavíme sa o vnútornej inštalácii.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
No je to taká ošemetné s wago, veľa elektrikárov miesto wago používajú kombinačky a izolačku, skrútiš dva vodiče a máš doživotný spoj. Veľa z nich tvrdí a niekde bude pravda, styčná plocha wago svorky je niekoľko mm2 čo je dosť málo, na druhej strane sú testované a meď nie je hliník takže netečie. či sa zmení prítlak pružiného spoja vo wago časom tak aj to je možné, ja mám na starej inštalácii všetky hliníky skrútené a izolované /svetelný okruh/, zásuvkové som menil za meď a použil som len jednu rozbočnú krabicu zo svorkovnicou do krabice klasicky som obkrútil vodič okolo skrutky a dotiahol. Inak sú všetky zvody ťahané od ističa priamo do zásuvky a pokračujú ďalej.
Odpovedať
Všetko sa zmestí keď je namontovaná hlboká krabica :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Všetko sa zmestí aj ked je klasická krabica ....raz som v nej musel 9 káblov zapojiť a nato vypinač .... :-p
Odpovedať
@fuhrich stycna plocha wagosvorky je urcite vacsia ako samotny prierez kabla...
Odpovedať
@gashtaan ??????
Odpovedať
@fuhrich co si tym chcel povedat?
Odpovedať
@gashtaan nepochopil som ako to myslíš že styčná plocha wago je väčšia ako prierez.
Odpovedať
@fuhrich tak nie je to len o tom, ze len hrana nejakeho pliesku sa dotyka vodica, ako to podaktori prezentuju... je tam dalsi pliesok, ktory je pritlacany z opacnej strany na vodic po dlzke.
Odpovedať
btw, nasiel som celkom zaujimave video nedavno: http://elektrika.tv/video/2011/11_sok...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Mžete mi prosím niekto poslať fotku ako to vyzera ked je v 1 krabičke pripojené cez WAGO prívod na svetlo + vypínač + vývod na svetlo + ďalší kábel na druhý svetelný okruh. Pýtam sa preto, lebo mám elektrikara čo mi chce v novostavbe montovať krabicky so svorkovnicou na svetelne okruhy.
Odpovedať
@au585 na tvojom mieste vymenim elektrikara ked nevie ako zapojit instalacnu krabicu :-D :-D :-D
Odpovedať
@elektrikardano Je to rodina ktorá sa ponúkla, že to urobí grátis. Má aj paragraf 23 len nerobí domové inštalácie. A v škole sa pred niekoľkými rokmi učili zapájať svetelne okruhy do krabičiek pod plafónom :-( Preto chcem obrázok, ako sa to robí teraz "moderne" aby som mu ukázal ako to chcem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?