Vzduchotesnosť elektroinštalácie EPD

Profilova fotka
Ahojte, utesňujem jednotlivé krabice elektroinštalácie, ktorú elektrikári osadili do sádry. Postačí ak krabicu utesním z vnútornej strany, alebo je potrebné odstrániť sádru z muriva a utesniť miesto, kde kábel vchádza z muriva do krabice?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@somebody obávam sa že ak sádru dáš zvnútra krabice tak sa ti akurát odlúpi a vzduchotesnosť sa nekoná.... Malo sa to riešiť pri zakladaní krabíc, ale to už teraz asi aj ty vieš..
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo Z vnútornej strany krabice nechcem dať sádru, ale tmel. Cez otvory sa kúsok sádry pretlačilo do vnútra krabice, túto odstránim a pretrem tmelom.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody vzducho čo? :-) ludia neblaznite už.niektore novodobe postupy su az smiesne.
Odpovedať
ten tmel z vnutra bude bohate stacit. Len aby zvysok domu bol tak dobre utesneny ako tie krabice ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp Zvyšok domu bude možno ešte lepšie utesnený ako krabice :) Myslel som, či je potrebné odstrániť sádru v mieste červenej šípky, alebo postačí z vnútornej strany komplet utesniť krabicu. V niektorej je chránička, v inej len kábel. Ak som to správne pochopil najväčšie úniky vznikajú v mieste kde končí chránička, resp. jednotlivé káble vychádzajú z izolácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody nezabudni utesnit aj vchodove dvere a okna aby sa pri otvarani nahodou nedostal dnu vzduch :-D . a chodit do domu budeme cez 5 vstupovy podzemny tunel.
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyyy vidím, že vzduchotesnosť pri stavbe pasívneho domu ti asi nič nehovorí ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody ale hovori, ved ja to nemyslim nejak v zlom.nemusis sa absolutne urazit. ;-) ja ti to neberiem len mi to pride uz moc. Ked sa budes zaoberat hlupostami tak nakoniec nato doplatis ty sam lebo ti to udrie na hlavu. okolo domu je mnozstvo starosti a nie taketo malickosti.
Odpovedať
Profilova fotka
nezávidím dnešným investorom, dakedy bola predpísaná prievzdušnosť okien a tie zabezpečili odstránenie vlhkosti a výmenu vzduchu. Potom prišli tesné okná , rekuperácia, nútené vetranie atď. Ale nevidel som projekt, kde by niekto povedal, potrebujete na ohrev vymieňaného vzduchu za rok toľkoto tepla, pri tejto cene to stojí toľko, Keď to urobíte rekuperáciou, bude to stáť toľko. Závery by boli prekvapivé. Vetranie je zložitá záležitosť a bodovým vetraním (výustky) môže dôjsť k situácii, že dom sa nevetrá dostatočne ani pri veľkej výmene vzduchu.
Odpovedať
@somebody Foto, ktoru si prilozil, ma symbolizovat zasuvky v trojramiku? Ak ano, tak ich zbytocne este neutesnuj, dojde to preklemovat (vyrazia sa plastove vylisky po bokoch, spolu 4 ks).
Odpovedať
@somebody z coho stavias ten Tvoj pasivny dom? Ak to nie je z tehly tak vzduchotesnost zasuviek riesit nemusis.
Odpovedať
suhlasim s hop377
Odpovedať
Článok sa načítava...
a po ďalšie vzduchotesnosť sa meria cez obálku domu a cez tú prechádza zvyčajne len pár káblov.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan je to len ilustračná fotka, skôr mi ide o samostatné krabice @hop377 staviam z porobetónu, tie zásuvky je aj napriek tomu potrebné riešiť @madyyyyy vpohode, dom staviam podľa svojich predstáv, a v mojom prípade sú toto starosti :)
Odpovedať
@somebody v tomto pripade vobec nemusis riesit vzduchotesnost zasuviek a krabic, nema totiz kadial do nich prudit vzduch. Ale ked mas malo starosti kludne sa s tym babri, aspon budes mat dobry pocit.
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyyy to neni smiesne. To su konstrukcne vady, ktore by dnes uz nik nemal produkovat...
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 vzduchotesnost musis riesit pri kazdom stavebnom materiali i ked uznavam, ze dutiny v tehle narobia daleko viac starosti pri odstranovani netesnych miest.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 mylis sa aj v porobetonovej stene by ti cez zasuvky fučalo. Daj si spraviť blowerdoor test a budeš čumieť...
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 ale vzduchotesnost riešit musi či pri ytongu alebo porfixe...Mne sa stalo uz viac krat ze som citil slabe prudenie vzduchu od zasuvky na hotovej obvodovej stene nakomplet zateplenej a nanej fasáda
Odpovedať
@abobo predstav si ze mne nefuci a ziadne specialne utesnovanie som nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 a ako Ti vysiel BD Test ?
Odpovedať
@majkoj nerobil som, neriesim nejake certifikaty a zaradenie do kategorii, pre mna su podstatne platby a tepelna pohoda. Skus mi povedat kadial by mi malo fucat cez zasuvky ked su zasadrovane v Ytongu?
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 takze nevies ci fuci :). Nemusime tu viest dlhosiahle debaty, byval som v dome s Porfixu a tam cez zasuvky nielen fucalo ale aj piskalo :). Kedze dom nebol moj neriesil som blizsie dovod. Viem o pripade, kde si clovek v obyvanom "PD" dal robit BD test v presvedceni, ze je vsetko v poriadku a vysledok bol 4,5 namiesto 0,6 :). Tiez nemal pocit, ze mu fuci .
Odpovedať
@majkoj nefuci a nepiska, stale si mi nepisal kadial by mi malo fucat.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 dobre, ja mam tehlu a nefuci mi tiez :), tiez neviem kade by fucalo cez vysadrovanu a vypenenu zasuvku.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 ak si nerobil BD test tak tvoje vyjadrenia typu "nefuci mi" maju nulovu vypovednu hodnotu!
Odpovedať
@abobo zasa to neprehanajte s BD testom na zasuvky. Skuste mi radsej vysvetlit ako moze fukat cez skladbu Ytong, sadra, krabice a vsetky kable bez chraniciek. A pre istotu doplnim, ze ziadnu krabicu som som nefrazoval cez spoj Ytongu.
Odpovedať
@hop377 Niektorí nadšenci ťahajú káble cez chráničky, husí krk sa to volá. Myslím že je to zbyčnosť, meď je navždy.
Odpovedať
http://www.moje-elektro.cz/bmz_cache/...
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 zaplať si BD test a uvidíš. V pasívnom dome sa hrá na každú maličkosť. Mnohí nad tým mávnu rukou a preto majú domy aké majú...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?