Vysoká cena za elektriku v novostavbe

Dobry den, mam bungalov s obytnou plochou 120m2. Byvam tu od konca oktobra. Je tu len elektrika bez plynu a tak sa kuri s teplovodnim kurenim len na elektriku. Pred mesiacom som bol zmenit tarif na kurenarsky, 20h nizsia cena a 4 hodiny stoji viac. Prislo mi teraz vyuctovanie od 28.11.2018 do 6.1.2019 co je 40 dni a cena tam bola 476e co je podla mna hrozne vela ked si pomyslim ze kurim na 20 stupnov, cez den som tu vobec neni, vecer obcasne tak isto lebo chodim bud s kamosmi alebo chodim fotit a vikendy som tu tiez minimalne. Dom je zatepleny s 14cm polystyrenom dvere este nemam na tie cakam lebo som mal divnu mieru ktoru museli vyrobit tie mi dojde o 2 tyzdne samozrejme aj to vela spravy kedze je to jeden velky otvoreny priestor a nekurim v kazdej miestnosti rovnako silno. Len co mi je hrozne divne ze som bol pozriet u susedov co maju priblizne tak velky dom ako ja kedze to staval ten isty developer aj na ten isty sposob maju kurenie a su tam uz od jula priblizne, oni maju na elektromeraci okolo 9000 kwh za pol roka a mne sa tam nazbieralo od konec oktobra uz 7500 kwh. Nechapem ako to je mozno ze ja mam za tak kratky cas tolko niekde mam pocit ako keby mi niekto tahal elektriku, viem ze to znie divno ale je nieco take mozne alebo viem si niekoho zohnat co mi vie poradit co mozem robit aby som to nejako drzal pod kontrolu? Samozrejme sa moj dom dostaval az v oktobri a uz bolo celkom zima a ked to robili dlazbu, fasadu , kuchynu tak chodili bud vkuse do auta alebo fajcit a nebol som tu vzdy len obcasne nechali dvere na terasu otvorene tak termostat sa vkuse pustal, dalsia vec je taka ze ten co postavil dom vravel ze este schne cely dom tak ze to taha teplotu je toto pravda a ozaj zerie novostavba dokedy je uplne ''sucha'' viac elektriky? Celkovo je mi to hrozne divne ze tolko elektriky by mi to zralo, mam obcasne aj pocit ze kotol robi divne zvuky a ze sa pusta hocijako sa mu chce a stym to zerie viac eleltriky len ten developer je jednoducho neochotny a mam pocit ze ho to vobec netrapi no len ja si pekne mozem priplatit. Samozrejme viem kedze nemam plyn ze to drahsie bude ale zase poznam viac ludi co maju rovnako velky dom a kuria tiez len s elektrikou a nemaju tak vysoke naklady a platia mesacne len 100e a rste aj dostavaju rocne aj 600e naspat. ked mate podobne skusenosti tak kludne mi dajte vediet. dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ixo_ Je to jednoduché. Tou dírou místo dveří všechno teplo zase vyvětráte. Dům by měl mít ztráty kolem 1,5 kW (venku kolem 0°C) , ale berete přesně 8,01 kW Všechno teplo krásně utíká. Přestaňte topit, nebo spíš nastavte jen nezámrznou teplotu tuším kolem 3 - 5°C Nyní zkuste do obýváku položit teploměr a za hodinu ho odečtěte. Vypněte topení a odečtěte stav elektroměru. Za několik hodin ( 8 až 24 ) teploměr odečtěte znovu, opište elektroměr a zapněte topení. Za pár hodin opět opište teploměr a stav elektroměru. Vždy zapište v kolik hodin to děláte. Tím se vyloučí jakékoliv další pochybnosti a nejspíš pomůže nacpat místo těch chybějících dveří molitan v igelitu. Pokud tam potřebujete bydlet a mít teplo. Jinak sušení je nejrychlejší a současně nejlevnější mobilní klimatizací. Odtečou z ní doslova hektolitry vody.
Odpovedať
kafulienka , eagleowl, pavka ...tí kuria každý 2. den ked je slnko a ešte po 2 kw , oni ti poradia.....
Odpovedať
@ixo_ predpokladám, že chýbajúce dvere myslíte interierové a nie vonkajšie vstupné? ak máte zateplenie ukončené + osadené okná, tak je to viac nech divné.... Ak chýbajú interierové, nie je to dôvod takejto vééééľmi vysokej spotreby elektriny
Odpovedať
@ixo_ tak ja predpokladam, ze nemas interierove dvere, a nie ako si @josef_vavra mysli, ze ti chybaju vchodove. Lebo to by si aspiroval na blbca roka. Nepisal si, z coho je ten dom postavemy, lebo zateplit 14 cm eps a kurit EE, to chce gule. Ak si myslis, ze tych 9000 kWh za pol roka u suseda je v pohode, tak to sa pleties. Napis, kolko a coho mas v strope, kolko eps mas v podlahe. Potom budeme trochu mudrejsi. Ale mozno si budes musiet este pozicat love a kupit TC, tebe sa podla mna na tej uspore zaplati :) Napr. ja vykurujem tiez 120 m2 na 23 C, a za rok sa zmestim do 7500 €. Ale to mam iny dom :)
Odpovedať
@josef_vavra on myslí interiérové dvere keďže tam už býva neviem si predstaviť že by býval bez vchodových 🤣🤣🤣
Odpovedať
:-D a za rok sa zmestim do 7500 kWh :D € pomaly tolko ani nezarobim :-D
Odpovedať
@ixo_ Tu máš modelový príklad od tvojich susedov si spomenul že majú rovnaký dom a spotrebu za pol roka 9000 kWH jul - 400 kWh aug.-400 sep 400 okt 1500 nov 2500 dec 3000 .............................. jan 3500 feb 3000 mar. 2500 april 2000 maj 400 jun 400 Takže už asi chápeš čo ti chcem napísať ...tvoja spotreba 40 dní ale 3500 kWh x 0,13 je 455 eur Kto chce nech si doplní presnejšie čísla. Tak tvoja spotreba a cena sedí..... čo sa čudovať dom na elektriku stavaný developerom ako tu už mnohokrát bolo.
Odpovedať
@leilak1 Nie je cena DD2 náhodou 0,0502€ ? https://www.zse.sk/documents/13852203...
Odpovedať
@mamato Vám sa niektorým žije asi mama hotel. denne každý používa elektriku ale nevie ani čo stojí
Odpovedať
@mamato :D to je cena za elektrinu. Kde mas distribučné poplatky? Tie su vyssie ako cena EE...
Odpovedať
@leilak1 Nebývam v mama hoteli ale vo svojom. Dal som zlý link, tu je správny: https://www.zse.sk/documents/13866253... Áno, viem že konečná cena je potom 0,1352 za kwh. Chcel som poukázať na to, že sa tak dostáva na sumu 473,2€, čo sedí s jeho faktúrou a tvojim rozpisom.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 Ono je jedno, jestli chybí vstupní dveře :-). V každém případě tam obrovská díra je, protože ztráty nejsou očekávaných 1,5 kW, ale nejméně 8 kW. @ixo_ Může to být špatně ukotvené zateplení, kdy je u základů mezera jediný milimetr a ledový vzduch se prohání přímo cihlami. Takových "aspirantů na blbca roka" je mnoho. Šestinásobek ztrát se řeší i ve vláknu http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Řeší se i 1,2 násobek (bere to 60 kWh, má nárok na 50 kWh/den) https://forum.tzb-info.cz/143781-denn... Jak to opravit, je známé. Pokud na to ale tazatel kašle, je to jen jeho problém. Platí do konce života :-) Víc v mém profilu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@josef_vavra Moc múdre rady sem nedávaš. Problém toho domu nebude v stenách a oknách. Skôr si myslím v množstve podlahového polystyrénu to sa nedá ľahko zistiť ...developer dáva 4 -8 cm čo je pri kúrení len elektrickým podlahovým málo. A nad sádrokartonom nahádzaná izolácia ...20cm lacnej izolácie s veľkými medzerami s porušenou parozábranou ...káble do stropných svetiel ...pri vetre môže jemne prefukovať.... Pri väzníkovom krove sa tam nik nebude plaziť a upchávať každú milimetrovú dierku a vyrezávať ....ukladať ...ja som sa tam strávil more času... drahú striekanú penu tam určite nemá 40cm ... Bol som v podkroví vo viacerých domoch čo robili firmy .... nahádzané ...na oko ... Preto majú niektoré domy rýchlo roztopený sneh na strechách ...tieto dni sa to dalo sledovať...
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Budu rád, když dáte rady lepší. Popisujete ty viditelné, kterých si každý všimne. Třeba tím, že mu spadne strop na hlavu váhou vysrážené vody v mokrých izolacích. Já popisuji ty, o kterých nikdo netuší. Ledový vzduch nasávaný soklem a postupující pod izolací dokáže odejít u pozednice a nikdo se o něm nedozví. Odhalí je pouze termokamera a porovnání s výpočtem. Proto ten výpočet tolik doporučuji a u dobře postavených domů přesně platí. Zemina pod podlahou také izoluje, typicky jako 10 cm polystyrenu. Když dá developer 4 cm nebo 10 cm je rozdíl pouhých 5% celkových ztrát. To ani nepoznáte a pro zajímavost návratnost dalších 10 cm polyst. v podlaze je kolem 70 let. My ale hledáme + 400% očekávaných ztrát. To by odpovídalo stropu bez izolace(asi nepravděpodobné) a nebo právě těm profukům pod polystyrenem obvodových zdí. Snad s tím @ixo_ bude chtít něco udělat.
Odpovedať
@ixo_ tolko ti zere aj ked uz robosi si tam nerobia mejdan? za posledny mesiac tam uz sa nic nerobilo? a aj tak bola taka spotreba?
Odpovedať
Profilova fotka
@ixo_ vyparovanie vody je energeticky veľmi náročné a je možné že ak stavba obsahuje naozaj 100-ky litrov vody na jej odparenie je potrebných veľa energie...môže to významne ovplyvniť spotrebu. Rovnako, vlhké murivo môže mať zhoršené tepelno - izolačné vlastnosti čo sa samozrejme sušením bude zlepšovať. Samozrejme iba do doby kým stavba celkom nevyschne. Vzhľadom na to že ani neviete koľko energie sa vypustilo počas výstavby otvorenými dverami je zbytočné robiť predčasné uzávery.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Daj tam radšej "petrika" :-D
Odpovedať
@virnik27 tak ked mate tepelne cerpadlo tak je to pochopitelne ze mate tak malo. Rozmyslam aj ja nadtym cerpadlom ale co ja viem ci ojebal to tazko povedat teraz .
Odpovedať
@mcsmekac ale poznam ludi co kuria len elektrikou a je to uplne v pohode a ako som pisal je pravda ze suseda sa nastahovala uz v lete tak ten dom uz stihil vyschnut. Asi je fakt skoro sa hned stresovat. Mozno prvy rok budem mat nedoplatok a 476e som platil s tarivom ktory bol nastaveny pri vystavbe a nie s dvoj tarivom. Akoze ked som si vypocital 476:40dni tak za 1 den to je 12e , 12x30 a mame 360e na mesiac v zime takze ked sa kuri priblizne 4 mesiace tak to neni az tak hrozne. A ako pisem s dvojtarivom sa to zlepsi a rovnako aj ked budu hotove interierove dvere a bude nabytok vsade.. ale to tepelne cerpadlo budem riesit na 100%
Odpovedať
@eagleowl konecnd niekto co aj normalne rozmysla a nieco aj potvrdil a nepisal kraviny. Ako nehovorim na kazdeho ale Nejaky si tu idu svoje..
Odpovedať
@josef_vavra myslel som interierove dvere
Odpovedať
@leilak1 mam teplovodne kurenie nie elektricke
Odpovedať
@virnik27 Ty máš v tom dome solár , infrapanely , krb , tepelné čerpadlo toto všetko ? či sa mi to len zdá Ešte peletový kotol, a kondenzačný ti tam chýba :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ixo_ k tej vlhkosti treba dodať že ak sa mnoho vody odparí do interiéru treba ju odvetrať.....asi by to bolo aj citeľne poznať .....treba si zmerať doma vlhkosť....vlhkomer je dobré mať doma stále aspoň orientačne.... Tiež je dobré mať aj meranie CO2 a podľa hodnôt optimalizovať vetranie.......v starších domoch nebolo čo riešiť....vyvetrali netesnosti domu....v nových domoch to je inak.
Odpovedať
Chcem sa spytat je normalna rocna spotreba elektriky 5000kWh, ale NIE na kurenie, len bezne uzivanie svietenie varenie etc. V dome mam 3 klimatizacie z toho dve 2,5 kW su v podkrovi ale nepouzivam ich (maju aj zodene istice), jednu na prizemi 3,5kW. Tu 3,5kW sme toto leto par krat pustili na dochladenie a ak isla z roka 48h tak je vela, ale zas nepredpokladam, ze by mala odber 3,5kW : ) V dome a na dome mam ledky z celkovym vykonom 276W cize rocne som to odhadol na 805kWh Chladnicka ma mat rocnu spotrebu 355kWh Pracka 0,76kWh na jeden cyklus to pereme sedi cca z vyrobcom 152kWh rocne Susicka 265kWh (ale viac susime klasicky ako v susicke) Rura ma cca 0,9kWh cyklus na pecenie , dako specialne nevypekame... 200kWh odhad Inducka doska ma 7,2kW maximalny vykon 4 varnych zon, vyuzivame prevazne dve 2200W a 1800W denne varime cca hodinu toto by malo mat spotrebu cca 730kWh odhadom Rekuperacia zozerie rocne 47kWh keby isla cely cas na 100% vykon co nejde PC ide denne min. 12h a to nebude mat odber viac ako 0.2kWh min. 876kWh odhad KKotol ma spotrebu 0.09kWh to odhadujem na 400kWh rocne odhad Digestor ak spravi 50kWh rocne tak to som asi prehnal tiez odhad Klima 3.5kW na chladeni ma mat spotrebu 350kWh rocne ale isla minimalne... Ak to zratam tak 4230kWh rocne by to bolo aj tou klimou ... alebo je tych 5000kWh realnych, alebo je to vela ???
Odpovedať
@quakdafak tak asi to je realne, pc jeblen jeden? Notebook? Telka co?
Odpovedať
@eagleowl mam tu vlhlkomer ale aka je idealna vlhkost?
Odpovedať
@quakdafak je to úplne reálna spotreba. V byte sme mali 2700 kWh 4 osoby. Teraz v dome okolo 4000. Moji rodičia dokurujú konvektormi a minulý rok 5500...
Odpovedať
Profilova fotka
@ixo_ 40-55% sa udáva....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?