Vypnutie čerpadla studne v prípade zaplavenia

Mám pivnicu, v ktorej je vŕtaná studňa, viď fotoblog: http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob... Teraz som tam montoval čerpadlo a rozvody vody na polievanie záhrady. Čerpadlo bude stále zapnuté a zásobník natlakovaný. Napadlo mi, že ak náhodou praskne tam dole potrubie, tak čerpadlo bude tlačiť vodu do pivnice. Keďže pivnica je komplet izolovaná proti vode, tak sa pekne zaplní až kým hladina vody nedosiahne čerpadlo a neskratuje elektromotor. Tomuto by som chcel zabrániť. Uvažujem o doplnení nejakého stykača, ktorý by vypol prívod elektriny do čerpadla, keby nejaký senzor zaregistroval na podlahe vodu. Máte nejaké nápady, ako to pozapájať? Alebo nejaký iný spôsob ochrany?
Odpovedať
1
2
@chrobak7 Pre Teba by som odporučil snímač zatopenia a to
Odpovedať
@chrobak7 záplavový detektor ...UNISEP alarm NB138 Informuje o zatopení vodou tým, že ho umiestnite k potenciálnemu úniku vody detektor NB-138 (blízko alebo pod kalové čerpadlá, inštalatérske rozvody, chladničky, umývačky, práčky, drezy, ohrievače vody, WC, pivnice, garáže atď.) Vlastnosti: •Hlasný výstražný signál z viac než 85 dB. •Výstup RELÉ(NB-138R). •S použitím citlivej elektroniky detektor presne zistí únik vody. •Poplašný signál môže trvať až 72 hodín. •Jednoduchá inštalácia a údržba. •Plne automatická prevádzka. •Ergonomický dizajn krytu detektora.
Odpovedať
@technik007 Dobre, ale ako zabezpečím, že keď zaznamená únik vody, tak vypne prívod k čerpadlu? Priamo cez ten detektor asi nebudem môcť napojiť to čerpadlo. To relé, vidím, že môže byť NC alebo NO. Čo by to ale malo spínať? Podľa návodu je možné cez relé napájať prístroj do 24 V. Čerpadlo napája ale 220 V. Čo tam ešte zapojím? Nejaký stykač?
Odpovedať
@technik007 Našiel som takýto záplavový spínač: http://eshop.elkoep.sk/eshop/action/p... v kombinácii s týmto senzorom: http://eshop.elkoep.sk/eshop/action/p... To by hádam mohlo fungovať? Len zistiť, ako nastaviť ten spínač, aby sa pri aktívnom senzore vypol. Je to trochu drahšie, než čo si našiel ty, ale zase nepotrebujem do toho meniť baterky. 8-)
Odpovedať
@chrobak7 jednoduchovo motor napojiť cez stykač a ochranu
Odpovedať
@chrobak7 hladinovy spinač zapojite tak aby odpajal napajanie cievky ked dojdem domov skusim nakreslit schemičku
Odpovedať
@chrobak7 ,,máš napájané čerpadlo cez chránič?? ;-)
Odpovedať
@technik007 Myslíš prúdový chránič? Myslím, že nie. Iba cez obyčajný istič 16 A. Ale istič je v dome, cca 15 metrov od pivnice. Aj keby tam bol prúdový chránič, zaplaveniu to nezabráni. Večer nafotím, ako to vyzerá teraz.
Odpovedať
@chrobak7 ..pofoť teda terajší stav ako Ti to tam vyzerá.. ;-)
Odpovedať
@chrobak7 staci ked nechas na zemi polozeny spoj nie vodotesny a istic alebo prudovy chranic vyhodia.mozem sa este opytat kolko ta stala elektroinstalacia kedze nemas chranic? odhadujem tak 12000 ako ostatne veci.
Odpovedať
@sonau To čo si písal-a myslíš vážne??
Odpovedať
Teoreticky by som to zapojil takto : Sq1 je spodna hladina-snimac s NC A NO kontaktom SQ2 je horna hladina vypina pri prekročeni hladiny v zaspbniku SQ3 je ten hladinovi ak by prasklo potrubie KA1 je blokovacie rele ktoré odpája cievku stykača na napájanie motora(ak je sq3 kontakt spínací.) Zdroj slúži na napájanie ovládania jeho použitie závisí od použiteho ovládacieho napätia FA1 je prudova ochrana hlavne treba prepojiť silove kontakty lebo takto by to vyhodnotilo ako chýbajúcu fázu (pardon zabudol som pri kresleni :( ) A k téme. Ako tak premýšlam v celom systeme ponorky by mal byť určity tlak ktorý by sa by prasknutím potrubia narušil. Čiže ako prevenciu zaplavenia by sa dal použiť tlakový spínač. Nemám overené len teoretickyuvažujem . Možno niekto vyvráti/potvrdí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lukino55555 ...musíme vychádzať aj z toho, že v studni-miestnosti bude extrémna vlhkosť, čiže eletronika musí byť mimo čerpadla...počkám na foto ;-)
Odpovedať
@sonau Tak toto je naozaj rada hodná deravý groš, ešte že si to myslel zo srandy. A v dome mám prúdové chrániče, iba záhradný domček s pivnicou nemajú.
Odpovedať
@lukino55555 Tlakový spínač by mohol vyhodnotiť falošný poplach pri spustení automatického polievania. Vtedy pri otvorení ventilov tiež poklesne tlak a zapne sa čerpadlo. Dosť zložité schémy pre mňa. Neviem, či tam dobre vidím, ale je tam stykač pre 3 fázy. Ja mám len jednofázové čerpadlo.
Odpovedať
@technik007 Tak tu sú fotky. Pivnica je relatívne suchá - je komplet odizolovaná od podzemia tlakovou izoláciou. Spodná voda môže byť kľudne aj nad úrovňou podlahy, dnu nepretečie. Čerpadlo je kompaktné, s ním nič neurobím. Nemôžem zasahovať do elektroniky ani do tlakového spínača. Jedine to napájanie musím poriešiť. Vložiť nejaký spínač pred tú zásuvku, ktorá napája čerpadlo. Skúsim kúpiť ten spínač a otestovať ho. Mne stačí zapojiť len to čidlo na zatopenie. Hladinu vody nemusím riešiť. spodnej vody mám habadej, vodná hladina má 8 metrov, nasávanie je v hĺbke 7 metrov. Tam je malá šanca, že by sa voda vyčerpala. Ale počkám, či ti ešte niečo nenapadne. Prívod elektriny je cez strop pivnice a siaha max. po tie zásuvky. Nižšie nevedú žiadne káble. Pôvodne tie vývody cez stenu mali byť každý samostatne - aj na to tretie potrubie je hore prechodka, ale vodár mi drbol dve potrubia do jednej prechodky - neviem prečo.
Odpovedať
@lukino55555 Ako som vyššie písal - mne stačí poriešiť len kontakt na zaplavenie. Prúdový chránič tam nie je, do záhradného domčeka ide len jeden kábel z rozvodnej skrine s jednou fázou. To je ten istič vpravo dole v rozvodnej skrini.
Odpovedať
Tým to máte jednoduchšie. Môžete vyhodit zo schemy sq 1 a sq2. A zapojite tak aby stykač ovládal prívod do zásuvky. A existuju aj nastavitelné tlakove snímace ktoré nastavite pri akej hodnote tlaku maju zopnuť blokovanie. To by však chcelo odskúšať aký pokles tlaku.
Odpovedať
@chrobak7 ano je. Ale to nevadí. Zapojíte len 1 silovy kontakt.
Odpovedať
@chrobak7 na co sluzi ta spodna rura? Zda sa, ze nou nieco priteka. PS Ja si myslim, ze si to zbytocne moc komplikujete, ja by som 10cm nad podlahou navrtal do tej modrej rury niekolko dier, ktore by sluzili na to, aby sa pri pripadnej poruche jednoducho voda naspat liala do vrtu.
Odpovedať
@stowasser nie je to zly napad, ale prave odtial moze nastupat spodna voda, proti ktorej sa chranil fatrafolom do vysky stropu za nemale peniaze :-) Ale napad velmi dobry :-)
Odpovedať
@rkorba ta modra rura sluzi na cerpanie hlbinnej vody a hore je predsa otvorena, s vami spominanou spodnou vodou to nema nic spolocne, ta sa tam nema ako dostat.. (pozrite si prispevok chrobaka 23:54)
Odpovedať
@chrobak7 ahoj - pouzi RFSF-1B + FP1 svorky, do rozvadzaca umiestni RFSA-11B, ktory zo zaplavoveho senzoru prijme signal a aktivuje vyrazaciu cievku (faza) nacvaknutu k motorovemu isticu. Funkcne, jednoduche, spolahlive
Odpovedať
@stowasser Tá spodná rúra je prepojenie vzduchu do domu. Tam to môžem využívať na chladenie špajze alebo v zime na nasávanie rekuperácie, aby sa vzduch trochu pod zemou ohrial. Keby som navŕtal diery, tak nemyslím, že by voda stíhala odtekať, keby čerpadlo tlačilo vodu pri max. výkone 3000 l/h, Koľko vody by odtieklo cez tie diery. A zároveň by som sa vystavil riziku, že pri vyššej hladiny spodnej vody - keby dosiahla tie diery, tak by zaplavila pivnicu. Takto môže vystúpiť spodná voda až do výšky ústia tej modrej rúry. Síce malá pravdepodobnosť, ale existuje.Keď si pozrieš fotku z výstavby pivnice, tak vidno, že na jar, kedy sa bagrovalo, tak spodná voda dosahovala skoro úroveň podlahy pivnice. http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob...
Odpovedať
@technik007 jasne...
Odpovedať
@chrobak7 myslel som ze prudove sa davaju najprv na exterier a vodne prostredie.
Odpovedať
@chrobak7 www.avelmak.sk Tu máš to zariadenie presne pre Teba... NE KS002 Vodník s alarmom PLU: 31689 ASWO kód: Cena od 1 ks: 25.94 € s DPH Cena od 10 ks: 21.53 € Stručný popis Zariadenie slúži na automatické odpojenie prívodu vody a spustenie alarmu, ak sa medzi kontaktmi pripojeného senzora objaví voda. Pri aktivácii alarmu: • Bliká LED kontrolka • Rozoznie sa zvukový signál • Počas bežnej činnosti bez alarmu má relé PK2 signálové výstupné kontakty rozpojené. • Relé PK1 pre strážený spotrebič privádza napätie na konektor, na ktorý môže byť pripojená práčka alebo iné zariadenie, ktoré musí byť automaticky odpojené zo siete v prípade havárie. • V stave alarmu je senzor zaliaty, relé PK2 sa zmení z vypnutého stavu na zapnutý. Relé PK1 automaticky odpája napájacie napätie z konektora na ktoré je pripojené sledované zariadenie. Prepínacie kontakty relé PK1 prepnú napätie napr. na čerpadlo odčerpávajúce prebytok vody. Je to jeden zo spôsobov použitia tohto vodníka. • Tlačidlo slúži na zrušenie akustického alarmu alebo vypnutie relé PK1. • Stavebnica obsahuje aj SMD súčiastky. • Rozmery dosky: 82mm x 62mm • Súčasťou balenia je krabička (88 x 72 x 41mm)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Viem ze to uz nie je asi uplne aktualna tema, ale zhanam nieco podobne teraz do mojej studnicnej sachty. Ako ste riesili ochranu proti zaplaveniu nakoniec vy? Do studne mam dovedene dva klasicke medene kable 3x2.5 mm. Jeden aktualne sluzi na napajanie cerpadla. Dal by sa druhy pouzit pre nejaky senzor zaplavenia ktory by ovladal rele v dome a v pripade zaplavy by vypinal cerpadlo?
Odpovedať
@feriicko máme pokazené veštecké gule...
Odpovedať
Pred tyzdnom nam zatopilo studnicnu sachtu. Neprezil to frekvencny menic (cerpadlo mame ponorne, tomu voda nevadi). Do buducna bude v sachte kalove cerpadlo a vdaka plavaku bude vycerpavat vodu von. Pre info o zatopenej sachte sme skusili objednat tuto suciastku: https://www.aliexpress.com/item/40002... teoreticky ide urobit cez aplikaciu "scenu" aby pri detekcii vody vedelo vyradit z cinnosti cerpadlo/zariadenie, ktore bude zapojene na toto rele: https://www.aliexpress.com/item/33009... podmienka je wifi signal v sachte, co sa nie kazdemu podari.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?