Výmena porcelánových poistiek za ističe v starom dome

Profilova fotka
Ahojte. Chcel by som Vás poprosiť o radu v súvislosti s rekonštrukciou chalupy. Mám pôvodné rozovody elektriky. hliníkové káble a porcelánové poistky. Je nutné to cele prerobiť aj s novou elektroinštaláciou... alebo by bolo možné prerobiť len poistkovú skriňu na ističovú a využiť čiastočne povodné hliníkové rozvody a natiahnuť aj nové medené napr. k boileru a zopár nových zástrčiek do kúpelne a kuchyne?
Odpovedať
1
2
@robertw Dá sa aj aj
Odpovedať
@robertw Ked nieco robis, rob to poriadne. Stare kable zrusit a nahradit novymi. Osobne na chalupke to mam zapojene tak ze funguje sucasne stara aj nova rozvodna. Postupne ako robim okruhy, odpajam stare.
Odpovedať
@robertw Myslíš si že ti to bude pasovať na ističe??? Taký budeš "rád" keď to budeš robiť ak len ak vymeníš ističe /lebo prúdové tam asi nedáš/ lebo vodiče Al sú také mäkké ako to h....o..raz otočíš a je zlomený, alebo bude krátky...Ja som menil u susedovcov, nedávno kvôli tomu že horeli ističe, ale som nadával potichu že som sa na to dal...Mal som ozaj problémy tam dostať vodiče.. Ja keď som prerábal doma byt, tak postupne som vymieňal vodiče v izbách a pritiahol som ich stropom k budúcemu novému rozvádzaču s rezervou /nakoľko som musel ich pripojiť k starým ističom/ takže som fungoval aj s Al ako aj s Cu vodičmi, kým som nevymenil všetko a pripojil na nový rozvádzač s prúdovými chráničmi...Nenechal som nikde ani mm Al kábla...všetko von..ako aj prívod do bytu...Robil som to za chodu domácnosti...Raz jedna izba, druhá, atď...Ak máš možnosť tak to urob tak ako sa má a naraz ak tam nebývaš...Máš to pohodlnejšie..Pomohol som??? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Prvoplánovo chcem meniť celé rozvody naraz. Ale dopočul som sa aj o tejto možnosti. Ono bude asi rozumnejšie to naťahať celé nanovo a tam kde potrebujem. Skor mam obavy z toho že elektromer je v rozvodnej skrini na chodbe domu pod tými porcelánovými poistkami. či to vobec bude možné. Každopádne ďakujem za radu.
Odpovedať
@robertw Všetko je možné, poraď sa elektrikárom čo už také niečo robil a poradí Ti ako postupovať...Elektriku pripojenie budeš riešiť až na konci ako budeš s rozvodmi hotový..Dá sa urobiť provizórne "napájanie" bez toho aby si zasahoval do elmeru..Aj tak neskôr budeš iste meniť aj prívod...Potom to urob naraz...Ale ako som Ti písal, nech Ti to urobí nejaký elektrikár čo má vedomosti o tejto Tvojej problematiky... Ak sa nerozumieš elektrike tak to sám nedoporučujem urobiť...Jedná sa o Tvoju bezpečnosť..Nezabudni na to...Nestraším Ťa, ale v takom starom dome máš takých prekvapení o elektrike toľko,že sa Ti ani nezdá..Totiž aj keď si myslíš, že je kábel mimo napätia, nemusí to tak byť..Prajem úspešný zdar.. ;-)
Odpovedať
@technik007 ja bývam v dome kde je už 60r stále pôvodná el inštalácia z hliníka, na všetke svetlá a bežné zásuvky, menil som za medené pred 25r. len väčšie odbery el sporák , bojler , el pec a rozvodnú skriňu a doteraz žiaden problém, s hliníkom akurát jemnejšie manipulovať , vypínače či zásuvky nemeníš ako ponožky, celý prívod od elektrární až po rorvádzač je tiež z hliníka, i to by mala distribúcia meniť?časom sa možno bude meniť i med za zlato to je najlepší vodič, to bude lepšie využitie ako tehličky v trezore
Odpovedať
@duzu Ide aj o to ze hlinik sa aj inak zohrieva ako med. Dalej je problem s tym ze proste staru zasuvku vykyves a zahori na to tata. Proste ja hliniku neverim a je dane za + - kazdych 30-40 rokov by sa mala el. instalacia vymenit. Ja som sa do vymeny rychlejsie pustil tiez az v tedy ked som zistil ze mam fazu na koliku :-) Ale samozrejme je to kazdeho osobna volba.
Odpovedať
@duzu Iste máš perfektný aj spoj v rozvádzači kde spájaš Al s Cu...zásuvky máš pravdu nemeníš ako ponožky...načo meniť keď fungujú...Načo sa mám sprchovať veď mi stačí umyť sa čiastočne...špina aj tak opadá.. :-D :-D :-D Spomeň si na zásuvky za krátky čas ak Ti začnú "fajčiť" pretože pochybujem že ich doťahuješ /aspoň/ polročne..o kábloch ani nehovorím..Čo sa týka Al vodičov a jej distribúcií ku mne ma nezaujíma, nakoľko nie je to môj majetok...Môj majetok je od hodín....a o to sa ja mám starať.. ;-)
Odpovedať
@17juraj17 ja mám elektro tak mi to je jasné, ale neviem prečo dobré meniť ,čo sa ti hliník zapcháva a časom horšie vedie prúd?
Odpovedať
@17juraj17 Si moja krvná skupina, nakoľko Al vodič za tých 30-40 rokov je už TOP hranica...Ja neberiem nikomu koľko a kedy má meniť, vodiče v byte-dome ale AL vodič nemusím.... Ja ho už v byte ako som písal nemám ani mm.. :-)
Odpovedať
@technik007 ja ti tvoj názor neberiem , ak by som dnes robil inštaláciu tak isto ináč , no meniť ju len preto že je niečo lepšie? to budeš podľa toho meniť i dnešnú novú po pár 10ročiach
Odpovedať
@duzu Vsetko starne. Olej v aute nestraca na kvalite len najazdenymi kilometrami ale aj casom straca svoji viskozitu a preto aj ked sa s autom nenajazdi dany pocet kilometrov je potreba olej vymenit. Zub casu nahlodal aj cele pohoria a nie to boz nejake kable v stene. Jednoduchsie to uz neviem. A uz sa k tomu nebudem vracat, myslim ze to je jasna vec. Ak si chces zaviest hlinikovu dvojzilu po dome daj adresu a kilometer kablov z chalupky ti rad zdarma poslem .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu Ty si si asi zmýlil latrínu s vitrínou nie???? Ja sa nebavím o výmene a myslím si že ani nikto tu, čo trošku elektriku pozná výmena Cu vodičov...Jedná sa len a len o výmenu AL-HLINÍKOVÉ vodiče... ;-) Cu vodiče som aspoň ja nevidel, že by niekto ich menil...ani tu na fóre...alebo sa mýlim??? Výmena Cu za Al... :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@17juraj17 ,, všetko treba časom meniť, no vždy si prepočítam kedy je to pre mňa najvýhodnejšie
Odpovedať
@17juraj17 Dvojžila Al je ozaj ok...netreba sekať takú širokú drážku ako na Cu 3-vodič... :-D :-D :-D :-D :-D a ušetríš na prúdových chráničov... ;-)
Odpovedať
@duzu "no meniť ju len preto že je niečo lepšie? to budeš podľa toho meniť i dnešnú novú po pár 10ročiach" to si ma ozaj rozosmial takto naplné ústa...a ešte viac :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D tomu už niet čo dodať... :-x x-)
Odpovedať
@technik007 pre mňa si daj aj zlaté mne stále slúžia rovnako hliníkové a isto nie som sám, až nebudú to tu už nebudem ani ja, ak má niekto iný názor ukameňuj ho, ty to tu dávaš príkazom čo kde kedy ako
Odpovedať
@duzu Vidím že si srandista...ja som sa Ti snažil poradiť ale vidím že to nemá význam...maj si pre mňa za mňa vodiče AJ NAĎALEJ AL....je mi to jedno..je to Tvoj problém a nie môj..keď si nepochopil čo som písal tak potom niet čo Ti už radiť vieš všetko o Al kábloch...a na záver nemeň nič čo je lepšie ani kvôli bezpečnosti...ani kvôli sebe... x-)
Odpovedať
Profilova fotka
S elektrikárom som sa bavil... nakreslia mi čiary ja si urobím drážky a oni mi to už tade ponaťahujú a pripoja. Elektriku budem ťahať po povale... lebo je neobytná a ani sa zobytňovať nebude. Čo by bolo dobré spraviť s tými káblami ktoré pojdu po povale?... Je potrebné ich nejak zabezpečiť v nejakej rúre. Pôjdu proste po podlahe a tam kde bude treba sa spustia dole. Nie je nutné sekať do plafónu napr. na luster len po sťenách k vypínaču.
Odpovedať
Nenapisal si aky typ hlinikovych vodicov mas - aky priemer a aka izolacia. Pokial mas hlinikace s asfaltovou paskovou (papierovou) izolaciou, kde je cierny a cierny vodic :) tak to vymen hned urcite. Ak mas uz novsi hlinik sedy-cierny, tak ho nudzovo mozes ponechat, ale pokial ich mas spajane telefonistickym stylom (zakrutene), tak nahadz vsade venceky a poctivo dotiahni. Vyhladovo urcite vsak odporucam naplanovat vymenu za 1.5 na svetlo a 2.5 na zasuvky. Istice odporucam kupit s 10kA odolnostou, lebo tie lacne 6kA ti po 2 silnejsich skratoch zvycajne zhoria, alebo uz funguju v uplne inom prudovom a casovom rozsahu ako by mali... Samozrejme pokial budes tahat uz novu Cu, tak spravne zapoj vsetky 3 zily podla normy.... A propo porcelanova poistka na vstupe domu lepsie chrani ako istic na vstupe pri skratovom prude - ma nizsi bod pretavenia skratovym prudom a tak 25A poistka ti lepsie ochrani istice ktore su rozvetvene za nou, ako 25A istic.
Odpovedať
@robertw Daj ich do chráničky ak budeš viesť po povale a poprípade aj uchytiť..Do steny stačí kábel bez chráničky..No ale Ti to bude robiť elektrikár a on už bude vedieť kde a čo má urobiť.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Do tej chráničky to bude asi postačujúce... Menili sme jednu zástrčku a tam kábel bol jak keby telefonistický v nejakej látkovej izolácii... začal dymiť a potom sme zistili že babka strčila do poistky klinec... paráda... poistku som vymenil... a všetko fičí...
Odpovedať
@technik007som za srandu no nie pri elektrine, zmeň dnes záväzné normy a nemusíš nikomu nič radiť ,pre mňa platia len tie , nie čo sa páči či nepáči tebe, pre mňa Al problém nie je , navrhni aby každá inštalácia mala povinne len meď , rozprávky môžeš niekomu inému @koumakds kde je v norme aké hliníkové vodiče sa majú kedy meniť?
Odpovedať
@robertw Verím že to bol aspoň 50mm...100mm síce prenesia viac prúdu, ale už sa dosť ťažko dá dať do poistkového základu..ale človek nikdy nevie..potom ako si vymenil kliniec za poistku to už bolo ok??? Prestalo dymiť??Dokedy si myslíš že bude fičať??? :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 to dymelo preto lebo som tam napojil elektrický ohrievač a sušil som ním stenu po malovke niekoľko hodín... Ohrievač som tam už nedal... ale poistku sme vymenili... ale zástrčka fičí... normálne ju používam... a keby dačo je tam normálna poistka...
Odpovedať
@duzu Nemal som už na Teba chuť odpovedať, ale ukáž mi elektroprojektanta čo bude navrhovať RD a všade /okrem hl.prívodu do domu/ Al vodiče...a nestretol som sa s novou elektroinštaláciou kde by sa dával Tvoj Al vodič...a ver mi že zopár stavieb som už absolvoval fyzicky a nie z literatúry....takže "Ty si svoje rozprávky rozprávaj niekomu inému" ...a Ty navrhni aby inštalácie mali len a len Al vodiče, veď sú lacnejšie a lepšie ako Cu..Ak budeš stavať RD alebo prerábať tak nezabudnie elektroprojektantovi navrhnúť el.rozvody s Al vodičmi..No a potom keď sa bude robiť revízia technik sa na Teba iste spýta kde si bol doteraz.. ;-) :-x x-)
Odpovedať
@robertw Tam si mal alebo máš ešte staré vedenie??? Potom si maľoval a sušil ohrievačom stenu???
Odpovedať
@duzu nepisal som, ze ich musi menit lebo to kaze norma, alebo kvalita AL, ale z praktickeho hladiska ta papierova/asfaltova izolacia nesplna uz ani z daleka poziadavky bezpecnosti. Ved aj vertikalne rozvody bytoviek starsich su hlinikove a funguju :) S hlinikom cim je starsi, tym tazsie sa pracuje (krehne), navyse sa NESMIE priamo spajat s medou (musi sa pouzivat prepojovaci mostik/spojka) a vyzaduje pravidelne dotahovanie spojov.
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 To bolo už dávnejšie... teraz som tom kúpil a idem to prerobiť... vtedy som tam nemohol robiť nč akurat to vymalovať...
Odpovedať
@technik007 @koumakds , nikde som nepísal že nová má byť z Al, mne je jedno z akého je materiálu, no neviem prečo ju meniť pokiaľ vyhovuje, revízneho technika som robil ešte nedávno , ak vyhovuje norme a je inštalácia či zariadenie bezpečné nie je dôvod ju meniť,z hľadiska bezpečnosti, ak sa zistí nedostatok musí sa meniť či opraviť akékoľvek vedenie, to je moja rozprávka,
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?