Výmena plynového sporáka za indukčnú dosku

Prosím o radu, keďže v tejto téme som úplne stratená. Kúpili sme si prerobený panelákový byt a chceli by sme plynový sporák vymeniť za indukciu. Je tu však len 230V a jedna fáza. Varím často a preto sa obávam že tento príkon nebude postačovať. Aké sú vaše skúsenosti. Treba nechať natiahnuť kábel na indukciu? A ak áno, aký je postup a čo všetko okrem schválenia správcu k tomu potrebujem? Vopred ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
@jamatkaroka pri indukciu na 230V je možné používať 2 platné naplno a 4 na určitý výkon. Niekomu to stačí, niekomu nie. My mame indukciu na 400V. Na vybavenie treba, ale (ako spomínate) prerobiť elektriku ak je tam len 230V. Na 3F istič treba dokonca aj súhlas susedov, následne požiadať distribúciu o schválenie 3F privodu a požiadať ich o výmenu hodín. Potom treba do bytového rozvadzaca natiahnuť minimálne 4 žilový kábel. V bytovom rozvadzaci treba do montovať na indukciu tiež chránič (lebo pri rekonštrukcii obvodov sa ide podľa nových noriem - ak už je tak vymeniť za trojfazový). Následne 3F istič a urobiť prívod k indukcii. Otázky sú ako aktuálne rozvadzac vyzerá, či sa zmestia nové prvky, alebo je nutná kompletná výmena. Následne bude potrebná revizia a potom už len spokojne používanie 🙂.
Odpovedať
@jamatkaroka najprv si zistite u spravcu, ci to pojde. Niekto tu pisal, ze v panelaku ti to nemusia schvalit kvoli zatazi systemu - ak by si dal indukciu kazdy byt...
Odpovedať
@jamatkaroka varíš často, alebo naraz veľa? Dá sa plnohodnotne žiť aj s indukciou na 230V. Ak má indukcia 4 varné zóny a pôjdu súčasne, je veľmi pravdepodobné, že dve z nich nepôjdu na plný výkon. Ak nepotrebuješ variť naraz v jednom čase na všetkých zónach platne vysokým výkonom, je to v pohode. 😉
Odpovedať
Da sa aj nirmalna doska prepojit na 1 fazu, da sa kupit original na 230V - Amika , na klasicky zasuvkovy konektor. Sice nepojdu vsetky naraz ale ona si to uz ustrazi , 3 vedia ist v pohode i ked zavidi na aky vykon. Ak bude jedna na booster potom este jedna na 6 -7 st. Inak sa to neda, ledaze potuahnut aspon 2 fazy s elektrickej skrine co asi nebude mozne
Odpovedať
@jamatkaroka ved v panelaku je to standart, jedna faza, v osemdesiatych rokoch sa im o indukcnej ani nesnivalo. prisposob sa, existuju bezne indukcne dosky na jednu fazu. samozrejme aspon ten jeden kabel by som tam vymenil za med (ak je tam hlinik), a dal pevne pripojenie. ved takych 3,5 kw to uz su tiez slusne prudy.
Odpovedať
@dent 3F v paneláku je normálna vec. Bolo bežné montovať jednu fázu ale poznám XY ľudí čo majú 3. Lebo sa nedá uvažovať že človek len vari a nerobí nič iné. Plne zaťaženie 25 ističa ako súčet ostatných je síce 5,75kW, ale keď si človek dá namontovať aj klímu a nebodaj chce aj piecť a prať v jednom čase, tak to v pohode presiahne. Ja mam tiež v byte 3F a barak bol kolaudovaný v 1993. No ak už nič tak je pravda ze na tu záťaž aspoň vymeniť hliník za meď.
Odpovedať
@neutrino tak to mas jeden z tych poslednych panelakov, asi tak 80percent panelakov je postavenych cca od roku 62-89. myslim tym panelove domy, nie nizke tehlove, tie su vacsinou este starsie.
Odpovedať
@dent je to možné ale štandard je aj tu 1F, rodičia majú bytovku kolaudovaný v 1983 a tiež majú schválenú 3F. Je to o tom koľko ľudí to ma a ci mi to podpisu ti co nemajú... Následne si už len zaplatiť úpravu elektroinstalacie a reviziu.
Odpovedať
Ďakujem z reakcie. Zrejme to skúsime na 230V a ak by to nepostačovalo, budeme to riešiť potom. Ešte by ma zaujímalo ako je to s plynom. Predpokladá že to musí niekto odborné uzatvoriť. To si už vyrieši dodávateľ plynu, alebo to na to mám niekoho zháňať?
Odpovedať
@jamatkaroka pokiaľ viem uzatvoriť je možné aj vo vlastnej réžii kľúčom v stúpačke. Len pripojenie nového spotrebiča na plyn musí vykonať plynar. Ak viem správne 🙂
Odpovedať
@jamatkaroka nahlasis na plynarne, ze chces zrusit odberne miesto, pridu, zablenduju pripojku, plynomer odmontuju. Zavriet plyn a neodoberat, teda mat nulovu spotrebu neodporucam, lebo mozu ti zuctovat priemernu spotrebu za posledne roky a pravdy sa nedovolas.
Odpovedať
@zita19 To vies, alebo si to iba myslis ,ze budu fakturovat nejaky priemer?To sa robi iba ked sa nedostanu k plynomeru ho opisat.Oni si nauctuju iba pausal,ktory platis bez ohladu na odobrane mnozstvo plynu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamatkaroka plynomer je majetkom distribúcie SPP, o zrušenie dodávky požiadaj dodávateľa k určitému dátumu,len pozor na zmluvu bez pokuty len ak je na dobu neurčitú , dodávateľ oznámi distribúcii ukončenie odberu k určitému dátumu, od toho dátumu plyn už nepoužívaj,dodávateľovi nahlás konečný stav , nemáš už komu za čo platiť, žiadny poplatok @dusan72 čo si môže kto účtovať ked už nemáš zmluvu na dodávku???, @zita19
Odpovedať
@duzu vsak som zacala s tgm, ze zrusit odberne miesto.
Odpovedať
@zita19 ale píšeš: Zavriet plyn a neodoberat, teda mat nulovu spotrebu neodporucam, lebo mozu ti zuctovat priemernu spotrebu za posledne roky a pravdy sa nedovolas toto neplatí , ak idem napr. do zahraničia na dlhšie obdobie a máš platnú zmluvu odporúča sa plyn uzavrieť pre bezpečnosť, platiť budeš len paušal , ako písal @dusan72, ak by si dal niekto odmontovať plynomer a následne nainštalovať zaplatí zbytočne viac, no ak už mám platnú výpoved ukončenie odberu k určitému dátumu nemám komu za čo platiť,aj ked ešte bude nainštalovaný plynomer, vtedy sa už nemá plyn spotrebovávať , nie vždy stihnú plynomer odstrániť po ukončení zmluvy
Odpovedať
Profilova fotka
@jamatkaroka neviem ako to máte doma v byte rozložené, ale ra som riešil u zákazníka tiež takýto problém. Vyriešili sme to tak, že požiadal o trojfázové odberné miesto s istením B25A/3. Do bytu sa natiahol kábel CYKY-J 4x10. Starý pôvodný rozvádzač ostal tak ako bol, zapojil sa na jednu fázu a nový doplnený rozvádzač pre napájanie varnej dosky sa napojil na zvyšné dve fázy. Na tieto dve fázy sa zapojil kábel vedúci do novej varnej dosky. Káble sa dali do líšt na stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino "V bytovom rozvadzaci treba do montovať na indukciu tiež chránič (lebo pri rekonštrukcii obvodov sa ide podľa nových noriem - ak už je tak vymeniť za trojfazový)" Kde sa v nových normách píše o použití prúdového chrániča pre indukciu?
Odpovedať
@merak v norme sa píše o všetkých zasuvkovych obvodoch do 32A a momentálne je chránič povinný už aj pre svetelné obvody. Takže priamo na indukciu síce možno nie ale neverím ze by si vymenili hodiny spravili prívod a z trojfazoveho ističa využili len dve fázy a tretiu nechali prázdnu 🙂. Treba to poznať z laické ho hľadiska a nie tu ľuďom citovať normy. No takisto si myslím ze je nezmysel tam chránič nedať keď niekto robí takú rekonštrukciu. Povinný je na svetlá, ale na indukciu nie? Chránič je proste povinný na všetko v domácnosti a basta 🙂 ale to len tak na margo.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino túto povinnosť vidím opodstatnenú pre zásuvky a svetlá. Veď do zásuviek si laik vopchá kadečo. Tak isto si laik aj mení žiarovky. A pokiaľ si má ten laik tie žiarovky meniť vo svietidlách, ktoré zapájajú páni elektrikári - kábloťahači tak, ako je na obrázkoch, teda že si tam natiahne iba dva vodiče (L a N), lebo načo je tam ochranný vodič, veď k čomu potrebuje žiarovka ochranu, tak sa ani nečudujem, prečo je ten PCH povinný aj pre svetlá. Ale napríklad pri varnej doske či klimatizácii, kde sa nemáš ako dostať ku živým vodivým častiam, tak tam nevidím zmysel povinnosti toho PCH. Ak si ho tam niekto dá, tak nech sa páči, má väčšiu istotu.
Odpovedať
@merak súhlas ale hovorí si o všetkých zasuvkovych obvodoch do 32A. No lenže niektoré veci sa pripájajú na svorky napríklad digestor a tam si tiež mení aj svetlo sám, alebo el. rúra kde pri poruche sa môže dostať fáza na kostru a tiež sa niektoré pripájajú aj na svorku. Čiže je to o výklade normy. Pre mňa je jedno keď je to priesor kde žijú osoby neznale ma tam byt chránič a nebudem rozlišovať obvody že tu sa laik nedostane a tu sa dostane. Každopádne chránič je predsa ochrana pred jednopolovym dotykom takže aj pri výmene toho svetla ak sa dotkne kontaktov tak mu predsa nepomôže ani svätý Peter. Samozrejme ochráni ho to ak cez seba preklemuje fázu na kostru. Ale teoreticky to isté hrozí pri rúre (samozrejme tu len pri poruche) a ešte horšie lebo jednu ruku môže mať pod vodou a keby sa fáza dostala na kostru a nemá chránič tak mu nepomôže nič 🙂... Tak mi prosím vysvetli prečo si myslíš ze na rúru a indukcnu dosku s územnenym kovovým rámom nie je chránič dôležitý. Lebo to ze spravím chybu je zle (no je to moja chyba) ale skôr mam obavy z niečoho co netuším. Som aj technik v oblasti funkčnej bezpečnosti a my tomu hovoríme porucha "DU - dangerous undetected" a ta ma vždy tie najhoršie scenáre. No a čo že som trosku prisnejsi ako 4-41. Vždy lepšie byť prisnejsi ako laxny.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino "Tak mi prosím vysvetli prečo si myslíš ze na rúru a indukcnu dosku s územnenym kovovým rámom nie je chránič dôležitý" Myslíš že si toto myslím? Nemyslím si.
Odpovedať
@merak "Ale napríklad pri varnej doske či klimatizácii, kde sa nemáš ako dostať ku živým vodivým častiam, tak tam nevidím zmysel povinnosti toho PCH." Toto si napísal z toho sa mi zdalo ze si to myslíš, keď v niečom nevidíš zmysel. Ale OK po debatovali sme sa a zhodli sme sa 🙂
Odpovedať
@neutrino jeden o voze a druhý o koze, je rozdiel pri pevne pripojených spotrebičoch či má vodivú prístupnú časť -vtedy hrozí nebezpečie a treba ochranu, ak nemá vodivo prístupnú časť ochranu nepotrebuje, je to spotrebič triedy ochrany II, III pri výmene za spotrebič triedy I už bude potrebná ochrana
Odpovedať
@duzu však ale bavíme sa ze ci musí byť RCD vsade v nových inštaláciach bytových jednotiek a nie o triede ochrany elektrického zariadenia. Ja hovorím len to ze keď niekde idem riešiť kompletnú rekonštrukciu tak chránič všade. V norme sa hovorí na všetky zásuvkove obvody do 32A a všetky svetelné okruhy. Takže diskusia je namieste. Ako som spomínal ja montuje chranic na všetko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?