Vedenie kabla na povale

Na montaž elektroinštalacie mi elektromontér navrhol, že kabel na napojenie svetiel (svetelný obvod 3x1,5cyky-j) v prednej časti domu mi povedie napájací kabel v chráničke FXP cez neobývanú povalu, kde ho upevní na príchytky o trám a potom ho zvedie do prednej izby vzdialenej asi 15m od rozvádzača, kde bude pokračovať vo vedení svetelného elektrického obvodu. Že vraj lepšie sa nám bude ukladať polystyrén na podlahu, ak tam nebude kábel v chráničke a že ten svetelný obvod má aj tak malý odber (max.800W - budú samé LED svetlá). A asi aj pohodlnejšie pre neho. Len sa bojím aby mi v lete to nerobilo problémy keď bude pod strechou veľké teplo, či vtedy nie je obmedzená zaťažitelnosť kábla.Vykonávací projekt na elektro nemáme, len na stavebné. Bude takýto prívod cez povalu v poriadku alebo mu mám povedať aby išiel radšej s káblom na podlahe pod polystyrénom?
Odpovedať
Profilova fotka
@evinocka Bezne si davaju ludia svetla napovalu aj zasuvky
Odpovedať
@evinocka ja v tom problem nevidim.
Odpovedať
Profilova fotka
@evinocka to mate novostavbu? Ako samotne vedenie cez povalu v FXP nie je problem ani tvoje obavy z tepla v lete, ale argument ze sa bude lepsie ukladad EPS (to znamena ze to len idete robit?) pocujem prvykrat.. bezne sa kable tahaju v podlahe, ako aj rozvody, odpadu, ci napr. potrubie centralneho vysavaca... dal by sopm to do podlahy...A ostatne kable bude tahat kade?
Odpovedať
@evinocka " Len sa bojím aby mi v lete to nerobilo problémy keď bude pod strechou veľké teplo, či vtedy nie je obmedzená zaťažitelnosť kábla." Kľudne môžeš spať 8-) ...Ten kábel bude pod strechou o trošku viac "oteplený" ale nemusíš mať strach že bude tak teplý že bude horieť :-D :-D Jedine ak by si ten "kábel" preťažila ale na to je istič aby Ti ho uchránil od tejto veci..A odber cca 800W je len taký "zahrievací" ;-) a káblu neublíži... ;-)
Odpovedať
@evinocka ziadny problem.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim ze nie je problem, akurat napisem preco by som ho potiahol po podlahe. Nepoznam projekt domu, t.j. vobec sa tejto konkr. sit. nemusi tykat, pekne vsak na tom vidno ako kazda malickost komplexne suvisi s celkovym projektom. Kabel by som tahal po podlahe v pripade, ze kabel narusa parotesnu (vzduchotesnu) rovinu stropu, t.j parozabranu. Tahanie kabla pnad SDK (pod parozabranou) by bolo v tom pripade este lepsie riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavne ked bude na dreve tak kabel protipoziarny alebo v patricnej chranicke
Odpovedať
@evinocka Ja mám plno káblov vedených cez povalu - skoro všetky stropné lampy. Nie je s tým žiadny problém.
Odpovedať
@chrobak7 ANo, to aj mne osvetlenie povaly, teda ulozneho priestoru väzníkového krovu už spravil, dal tam všade kable do chráničky a pod svetlá a krabice dal aj také šedé štvorcové nehorľavé podložky (aj keď sú všade vnútri studené LED svetlá, povedal že to treba ak by si niekto zmyslel vymeniť žiarovku za obyčajnú). Tu sa jedná o napájanie celého svetelného obvodu. Preto som sa pýtala, že či to je dovolené viesť kábely elektroinštalácie povalovým priestorom v chráničke na napájanie elektroinštalácie, či už svetelného alebo napr. aj zásuvkového obvodu, aby neskôr s tým neboli problémy. Takto spravil uložný priestor:
Odpovedať
@evinocka no co problem bude je skorej chybajuci projekt. Podla coho chcete robiť instalaciu?
Odpovedať
@wolodymyr Prečo...? Definuj, čo je to "protipožiarny" kábel?
Odpovedať
@lukino55555 projekt pre stavebne povolenie nie je vonkoncom vhodny na robenie instalacii :-D @evinocka podla zobrazenej instalacie to nie je ziaden sarlatan a kludne to moze spravit vie co robi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
robi to ok vie čo robí-
Odpovedať
Profilova fotka
@volt ked sim ja tahal kable pod polystyrenom davali mi taky co je protipoziarny ze nehori akoze samozhasavy a mal oranzovu izolaciu
Odpovedať
@wolodymyr akurat vas ojeba*i. Do polystyrenu, na krovy moze ist aj obyc CYKY je tiez samozhasavy. Je certifikovany. @evinocka je to v pohode, ak su svetla urcene na horlavy povrch nemusel tam davat ani tie stvorce. A kable sa mozu davat na a do horlaveho povrchu takze budte v klude je to dobre
Odpovedať
@wolodymyr Tak, ako Ti napísal kolega nado mnou. Neviem, čo všetci máte s názvami "protipožiarne", "nehorľavé" káble. Ešte raz: CYKY- samozhášavý - aj do drevodomov N2XH, CHKE-R - samozhášavý, bezhaliogénový (netvoria sa halogenidy) - kde je veľký počet ľudí - škôlky, nemocnice, administratíva...) NHXH, CHKE-V - samozhášavý s funkčnosťou (netvoria sa halogenidy a pri požiari sú funčné - podľa typu napr.FE180E30 - 180°C 30min) - výťahy, núdzové osvetlenie... Čiže obyčajný človek s iným typom ako CYKY by pri stavbe domu ani nemal prísť do styku... bodka
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky @volt No este si najdite tretieho do partie ;-)
Odpovedať
@rkorba a kde pisem ze ma robit instalacku podla stavebneho projektu?
Odpovedať
@wolodymyr Nikto tu na Teba nechce útočiť. Myslel som na tzv. samozvaných elektrikárov, ktorý Ti nainštalujú aj to, čo netreba (to, čo treba nedajú). Aj keď možno z nevedomosti... :-) :-) :-)
Odpovedať
@volt ale kdeze z nevedomosti, ked sa raz kabluje skola a zostane ti 500m N2XH, niekde to treba minut, no nie? tak sa netvar,ze tymto taktikam nerozumies a prestan tu natierat kolegov. nehorlavy kabel treba dat vsade, dokonca aj na fen ci mixer :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?