Vedenie kabeláže

ahojte, pri prerábke jadra sme sa rozhodli prerobiť aj elektriku v celom byte. Robiť nebudem ja keďže tomu nerozumiem a tak chcem ušetriť kde sa len dá. V tomto prípade na drážkovaní. Pretože 90% stien v byte sú 15cm panelové či betónové steny (proste nosné priečky). Preto sa chcem poradiť, či je reálne uvažovať o tom že by som viedol kabeláž takto: 1., to čo je žltou pôjde ponad sadrokartón - znížené stropy 2., to čo je fialovou farbou a ide popri stene by šlo v chráničke popri stene na podlahe, na to poter do úrovne parkiet - viď foto 3., to čo je fialovou farbou a nie je pri stene by išlo opäť v chráničke a to v drážke ktorú by som vyrezal v drevených parketách. Potom by som to tiež zalial do úrovne parkiet poterom Na stare parkety pôjde plávajúca podlaha.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, štandardne sa pri panelových bytoch vedie elektroinštalácia v podlahe. No zvyknu sa odstrániť aj parkety. Ak som správne pochopil, drážkovat si to chcete sám. Nezabudnite pred tým odpojiť starú inštaláciu.
Odpovedať
@dovah a zo stropa dole pojdes ako? Ja by s dal vsade znizeny strop a len spravil drazku k zasuvkam a vyp. Nerazal by som vodorovne.
Odpovedať
@patriky predsien kde koncia zlte ciary bude satník kde my vôbec nevadí ťahať kabeláž lištami na povrchu. i tak ich bude zakrývať skriňa. čiže všade potom už pojdem po zemi a len zadrazkujem k vypínačom a zasuvkam. kuchyna a kupelka ma netrapi nakolko tam bude znízený strop a horna červená čiara bude nova ytong priečka
Odpovedať
@patriky Ja som išiel zhora /všade znížený strop/ vysekal drážku zhora nadol k zásuvkám a potom už len dole v drážke popri stene a slučkovať..Vedľa zásuvky som šiel aj na vypínač..To som dal káble ako zálohu na vypínače, pretože som ťahal hlavný kábel na svetlo stropom ku svetlám kde som potreboval "trvalých"230V kvôli prívodu na svetlo na DO.. Lepšie sa mi sekalo zospodu od steny na zásuvky po celom obvode ako prísť k jednej a potom ako uvádzaš vodorovne.. :-) Nemám naťahané na stene káble okrem spustenia kábla na vypínač a vedľa neho aj kábel na zásuvky, takže viem presne kde môžem bez problému vyvŕtať dieru v prípade potreby.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz robia kamosovi byt a trasuju tak ze nad sadrosom a v miestnosti vybuchaju omietku v rohu tadial zvedu kable a po podlahe k zasuvkam a minimum draziek. Zdovodnovali to tym ze ked budu mlatit do panelu spadne vibraciami aj omietka co inak dobre drzi. V dome som tahal podlahou vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď sa robí takto prerábka ,tak sa všetky káble ťahajú po obvode miestností s odbočeniami na zásuvky a vypínače. Iným slovom povedané vybúchať pri okraji stien 5 cm špáru do hľbky poteru čo je zhruba 3-4 cm.Pod poterom je obvykle kročajová izolácia / lisovaná sklená vata 1-2 cm hrubá/.Káble /CYKY-J 3X2,5 zásuvkové alebo CYKY -J 3X1,5 svetelné/ sa vedú bez chráničiek . Ak sa dávajú aj dátové káble,tak treba ich dať do chráničky a viesť s odstupom cca 10 cm od silových káblov. V tom prípade bude drážka širsia ,aby sa to tam zmestilo.Nezabudnúť z rozvádzača viesť aj žlto zelený CY vodič na pospájenie do kúpeľne a kuchyne .Pri uložení si vodiče označovať a pred zaliatím poterom,alebo cementovou omietkou aj preskušať ich neprerušenosť.Vodiče v špárach medzi panelmi sa zásadne nevedú. Ak to chce človek akože ošuškať ,tak pri strope jedine až po rozšírení tej špáry / zraziť roh panelu/,aby bol dostatočný priestor pre kábel a nemohlo vzniknúť nebezpečie stlačenia a poškodenia kablu pri nejakom pohybe stien a stropu. S vedením vodičov nad sadrokartónom nie je žiadny problém.Ovšem treba si uvedomiť,že teraz čo ušetrím nezasekaním káblov ,tak napr. o pár rokov môžem krvopotne prerábať,.....tým že sa zruší sádrokarton.
Odpovedať
@zmrzlina_sk "Ovšem treba si uvedomiť,že teraz čo ušetrím nezasekaním káblov ,tak napr. o pár rokov môžem krvopotne prerábať,.....tým že sa zruší sádrokarton." V mojom prípade ak už tam mám SDK na strope a vydrží to nech 15rokov-max.spokojnosť :-D Ale ISTE že ak by sa stalo že SDK bude menený- NEBUDEM zasekávať vodiče ak som to predtým NEUROBIL!!! ;-) Predošlé vety sedia 8-)
Odpovedať
@zmrzlina_sk este som nepocul o niekom, kto by sa po rokoch rozhodol zrusit sadrokartonovy podhlad... to naco?
Odpovedať
@dovah a prečo sa nespojite s elektrikarom ktorý to bude robiť a ten vam povie co a ako. Kazdy ma svoj "štýl".
Odpovedať
@lukino55555 pretože štýl elektrikára nemusí vyhovovať mojej peňaženke. Ako som povedal na začiatku, nerozumiem tomu a preto to robiť nebudem. Ale chcem poznať svoje možnosti. Že sa dajú robiť drážky do panelu to viem. A viem aj to že je to drahe. Preto mi napadla táto moznost, len som nevedel či je to v poriadku tak som si to chcel overiť. Takto môžem elektrikárovi povedať toto chcem takto, pretože sa to dá a môže. A takto môžem teraz elektrikárovi zaplatiť za zapojenie zásuviek, vypinacov a napojenie na rozvodovu skriňu či ako sa to volá a ušetriť nemalé peniaze. Pretože som tu a inde čítal pre mna hororove scenáre že za elektriku zaplatím 2000-3000€. A keďže nápad urobiť elektriku vznikol za pochodu. Za pochodu sa musel upraviť rozpočet a toľko jednoducho nemáme. Ak by som sa dozvedel že takto to nejde ako si predstavujem vo zvyšku bytu by sa elektro nerobila aj keď uznávam že by to bola škoda. Stačí takéto vysvetlenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@dovah Netreba sa zbytočne báť,veľa základných prác si vie pri prerábke človek spraviť svojpomocne.....Na ostatne slušného elektrikára . 1. rozdeliť byt na jednotlivé okruhy svetelné-zásuvkové a podľa toho ťahať 2,5 alebo 1,5 cyky-j kábel nemiešať hrušky s jablkami a bez nákresu to nepôjde ...aj keby bol iba rukou nakreslený 2. 1 zásuvkový okruh max.10 zásuviek /napr. 4 rámik/ sa počíta za 4 a nie ako jeden. 3. podľa obvodov je už predstava čo bude v rozvádzači .16A istič zásuvka 10A istič svetla. Ističe kúpiť kvalitné ,nie nejakú "čínu". Veľmi prijateľné peňaženke je výzbroj od firmy Eaton a zásuvky s vypínačmi napr.Legrand séria Valena. ľahke zapájanie a kvalita 4. Vyvarovať sa návrhu rozvádzača ,že 1/jeden/ prúdový chránič stačí na celý byt. Minimálne kuchyňa a kúpelkové zásuvky na osobitných kombinovaných prúdových chráničoch. 5.Vo všeobecnosti na byt stačí 7-9 zásuvkových a 3 svetelné obvody. 6. Celý návrh si prekonzultovať s nejakým elektrikárom ........ a začať na tom pracovať 7. Pokiaľ pripraví rozvádzač tak medzi tým vysekať drážky a naťahať káble. Prajem zmyslu-plnú prácu.
Odpovedať
Uz ked sme pri tejto teme. Chcem viest kabelaz podlahou ale aj na zelezobetonovej doske kde nebude obyvane podkrovie. Myslite ze bude potreba tahat kabelaz v rurkach? Je to pracnejsie ale zasa krajsie. Datovky a koaxial urcite budem davat do trubiek. Aky mate na to nazor?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dovah " A takto môžem teraz elektrikárovi zaplatiť za zapojenie zásuviek, vypinacov a napojenie na rozvodovu skriňu či ako sa to volá a ušetriť nemalé peniaze. Pretože som tu a inde čítal pre mna hororove scenáre že za elektriku zaplatím 2000-3000€." Pozri chceš mať urobenú elektriku tak ako sa má alebo nie?? Ak áno tak ju budeš potrebovať pri revízií ako aj pri poistenií nehnuteľnosti, pretože ak nemáš revíziu tak Ti byt nepoistia.. ]-( Viem že sa dá" kúpiť revízia" no ale ruku na srdce, chcel by si bývať tak v byte-dome keď si to tak zariadil?? Ja som elektrikár ale na toto by som si netrúfol ani v najhoršom SNE alebo pomyslení že to takto môžem urobiť...Každá kvalitná práca má aj svoju cenu!!!! Choď k zubárovi kde má na cenníku vytrhnutie zuba za 50€ ak je dvojkoreň platíš 100€...Tak mu povedz že mu dáš ako za jeden alebo si ho nabudúce vytrhneš sám aby si ušetril??? Ja ale týmto nechcem Ťa nahovárať aby si nešetril..áno ale tam kde sa dá a v rozumnej miere... Predsa elektriku robíš na dlhšiu dobu alebo sa mýlim??? Dohodni sa predsa s elektrikárom čo urobí on a čo urobíš Ty /rezanie drážok a otvorov na krabice, prechod cez steny/.. Ja som to v minulosti privítal a aj robota mi šla rýchlejšie ak som mal už hotové drážky po byte...Nebolo to ideálne ale zvládol som to..Nemusel som dýchať prach..Spokojnosť bola na oboch stranách :-)
Odpovedať
@mpfnordy Samozrejme že JE treba aby si viedol /ak ideš podlahou / v chráničke VŠETKY vodiče.. ;-)
Odpovedať
@technik007 no len ma zaujma to opodstatnenie lebo vytiahnut napr zo 16mm rurky to nevytiahnes po zaliati podlahy. To musis mat pekne vsetko pripevnene skoro rovne trasy aby sa ti to podarilo a iny efek ktory to splna by chcelo ozrejmit. Ide nato EPS na oboch podlahach. Z 25mm by to islo troska lahsie.
Odpovedať
@technik007 pozri ja to rozdelujem na dve časti. Hrubá robota - myslím že zvládnem - urobiť trasy, položiť káble, vyviesť v dostatočnej dĺžke do krabíc a nechať tak. Elektrikárska robota. Správne zapojenie a napojenie. Chces mi povedať že to nezvládnem? Bavíme sa o miestnostiach okrem kuchyne a kúpeľne, ktoré robí firma spolu s murovanim, obkladmi ... Ja si rád vypočujem iný názor ako mám ja ale skús mi povedať jeden argument prečo by som za tieto práce mal platiť a ja ti sľubujem že sa nad tým argumentom zamyslím. Seriózne. Nepotrebujem zaspávať s pocitom že v noci zhorim. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@dovah nieje problém ak si vyfrezuješ, tiež radšej nechám špinavu robotu na iných, ale treba vedieť kadiaľ frézovať, treba vedieť kam, ako a aké káble treba ukladať. Teda buď projekt, alebo po preškoleni elektrikarom.
Odpovedať
@dovah ..predbehol ma @peter11balog ale ak vieš o elektrikárskej práce niečo ako, kade, a čo dať do drážky prečo nie??? Len potom ak to urobíš a zaleješ všetko /nedajbože si na niečo zabudol/ tak potom ten po Tebe Ťa bude chváliť do NEBA ako p. BOHA!!! :-D
Odpovedať
@mpfnordy Tak v čom je problém??? Ak si myslíš že 16mm je málo tak tam daj 25mm chráničku a kľudne budeš spávať a nebudeš mať bezsenné noci kvôli tomu že si dal 16mm a nedajbože chceš ešte nejaký kábel tam dostať-vymeniť...Keď dáš už na prvý raz to čo potrebuješ do 16mm chráničky,tak načo chceš dať 25mm?? ;-)
Odpovedať
@technik007 neslo oto aky priemer ale aku funkciu tam splna ta chranicka ked je kabel polozeny na zemi a na nom EPS. Tu nejde o to ci to vyberiem lebo viem ze to vybrat nepojde a ty ako eletrikar to vies tiez lebo idealne rovne trasy nemas nikde. :-)
Odpovedať
@mpfnordy ..písal som Ti "chránička" atď...tak akú to má funkciu??? A čo sa týka trasy v dome/v byte nemáš / 80m trasy aké som robil ja.... Tieto trasy sa zalievali a potom sme do nich ťahali vodiče 80m a viac... ;-) Pochopil si??? Ale verím že také trasy Ty nebudeš robiť, alebo sa mýlim?? DD
Odpovedať
@zmrzlina_sk pre pana jana ty prosim nerad o elektroinstalacii...
Odpovedať
@technik007 to musela byt "radost'' takto to realizovat. :-) no 80m to urcite nebude :-)
Odpovedať
@lukino55555" Netreba sa zbytočne báť,veľa základných prác si vie pri prerábke človek spraviť svojpomocne.....Na ostatne slušného elektrikára " Ty človek nečítal si príspevok?? :-D :-D
Odpovedať
@technik007 chranicka naco? Jeden dovod mi daj. Ja vsetko taham bez chraniciek, popri stene, a nic sa tomu nestane. Iba prechody napr cez dvere a tam kde sa chodi davam. A okrem roho mal by si tam dat fxp noe fx ako.mas na fotke, alebo zle vidim. Sa ti ta el instalacia predrazi.
Odpovedať
@patriky veď to píše zrozumiteľne "Tieto trasy sa zalievali a potom sme do nich ťahali vodiče 80m a viac... emoticon Pochopil si???“
Odpovedať
@patriky mas nejake foto z realizacie ? Ja v tom zmysel chranicky nevidim ked tam napr ja budem mat 26 cm eps takze poskodit by sa nemalo ale ten vzhlad pri realizacii je troska katastrofa ked to das bez ale cenovo a hlavne pracne je to ovela jednoduchsie. :-)
Odpovedať
@patriky este ma napadlo do podlahy realizovat kanal na jednu hlavnu trasu a z neho odbocky v trubkach.
Odpovedať
Taketo daco len aky je rozdiel cenovy to uz netusim.
Odpovedať
Takto nejak, len neni to dobre vidiet. Teraz to skor zasekavam a zalezi aj ako co je a aka je situacia. Alebo chodim vrchom. Nic sa im nestane ako vidiet na obrazku 3 tam kde je prechod a pod je chranicka a inak pekne pri stene, da sa eps a hotovo. Mna to stoji cca 0,60€/bm teba 1,20 a aj tak to v zivote z tej chranicke nevymenis. P.S na prvom obrazku idu popri stene pekne zviazane tam sa ja nemam cas hrat s tym aby to bolo pekne, ale aby to bolo funkcne, nadimenzovane tak ako treba, istene tak ako treba. Cize ja robim kvalitne za dobru cenu. Prvy obrazok je kuchyna, tam slo cca 6-7 obvodov samostatnych. Zbytocne to ludom nepredrazujem a vzdy im rad poradim.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?