Vedenie elektriny v povrchových lištách

Ahojte. Chcem prerobiť elektroinštaláciu, ale nechcem si dať rozbiť byt, nakoĺko mám v dvoch izbách nové stierky. Počula som, že elektrina sa dá viesť v povrchových lištách. Viete mi prosím napísať výhody a nevýhody takejto výmeny? Robili ste to niekto? Ako to vyzerá?Bude treba aj niečo vysekávať? ĎAKUJEM
Odpovedať
1
2
@hermanoval vyzera to priserne, bez sekania a vyspravok omietok to nie je dobre riesenie
Odpovedať
Nuz, ano, v garazi som to tak robil ale do domu/bytu by som si to urcite nedal lebo by som sa citil ako v tej garazi.
Odpovedať
@hermanoval Vyhody: rychlost montaze, moznost jednoduchej vymeny vedenia v buducnosti bez nutnosti burania, vrtania ci sekania, minimalna prasnost pri praci, nizke naklady v porovnani so sekanim, bez zbytocnych a vyraznych zasahov do jestvujucich vyspravok Nevyhody: esteticka stranka, prakticky nutne pouzitie ostatnych prvkov v nadomietkovom prevedeni
Odpovedať
Elektrinu si nechávate urobiť raz za život, tak prečo nie poriadne? Lišty sú fakt hnus. Áno, dajú sa kúpiť také, čo vyzerajú ako drevo, ale stále na prvý pohľad vidíte že je to plast. Dole zásuvky možno uhráte aby to nebolo také zlé,, ale vypínače budú vyzerať otrasne. Lišty naozaj neodporúčam. Tie sú (možno) vhodné skôr do kancelárií a firiem, ktoré sa aj tak každý pol rok menia a sťahujú, alebo v kuse vyrábajú, takže si nemôžu dovoliť zastaviť výrobu kvôli pár zásuvkám, takže im je jedno, ako to vyzerá, hlavne nech to funguje. Vy sa na to budete musieť pozerať zbytok života, alebo si to dáte prerobiť podľa hesla - nikdy nie je čas (a peniaze) spraviť to poriadne, ale vždy sa nájde čas (a peniaze) spraviť to dvakrát.
Odpovedať
@hermanoval Vsetko podstatne uz bolo povedane a ja sa s tym stotoznujem. Listy su podla mna krizove riesenie. Ak je podklad panel je to neprijemne no ak je to tehla da sa s tym co to porobit bez velkeho burania. Ako alternativu by som videl zasuvky tahat co najnizsie u zeme a to iste aj ich vyviest par cm nad zemou aby ked sa to s5 zapucuje nebolo to tak vydiet. Drahy kadial sa povedie kabel sa daju pekne schovat do listy od podlahy. Horsie to je pri svetlach. Tam ako alternativa by bolo mozne pouzit bezdrotove vypinace. Je to vacsia investicia no s minimalnym zasahom do steny.
Odpovedať
@hermanoval Najprv boli stierky? Potom uvažuješ o inštalácií??? Alebo už ste boli tak že že ste prebrali byt vystierkovaný?? Pokiaľ by ste boli už tak že ste ho prebrali s novými stierkami a mali ste prázdny byt aj tak by som ŠIEL do úplného sekania drážok...Ja som pôvodne chcel vymeniť / hlavne moja polovička/ len okná :-N max.stierky a hotovo... No ale ak stierky tak pŕŕŕ!!! :-) Býval som v ňom aj tak som sa rozhodol vydrážkovať pre káble na novú elektroinštaláciu po izbách ako som"presúval" nábytok a zariadenie i izby do izby aby som to urobil tak ako sa má.Začalo to oknami, výmena elektroinštalácie,stierky,zníženie stropu,výmena zárubní,radiátorov,stierok a skončilo to demoláciou- vymurovanie jadra,výmena obkladu v kuchyni+dlažby v celom byte...Všetko za pochodu bývania... 8-) 8-) Znižoval som strop a tak som káble "uchytil a zašil" nad SDK..Ale NIKDY som o tom neuvažoval dať káble do líšt...Stačili mi lišty z pôvodnej inštalácií ako vychádzali z podlahy na vypínače v kuchyni a v izbách.. Najlepšie boli vypínače v zárubniach ]-( ]-( Lišty ako Ty chceš PATRIA do skladov a ver mi že keby som staval dom že lišty nepoužijem ani v garáži!!!!!! Sekať budeš musieť aj tak, /síce menej/ ale budeš sekať :-S Jediná výhoda je tá že je to rýchlejšie a vieš vymeniť vodiče v prípade potreby... Napíšem Ti úprimne že NEVIDEL som že by ľudia vymieňali vodiče v lištách alebo v trubkách KEĎ je urobená inštalácia ako má byť...Ak máš byt na kšeft, tak je to o inom...Ale ak je to pre Teba tak ani o tom neuvažuj..Ale vlastne je na Tebe ako sa rozhodneš, ale na otázku si už dostala odpoveď odo mňa a od @slavoslav @danculd @catscan @ivantrnka :-N :-N :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@hermanoval ako zene ( a aj mnohym chlapom) sa ti to nebude pacit... ;-) ak to ma byt trvaly stav urcite zasekat... A ak mas stierky da sa to pekne vyspravit ze to nebude ani vidiet.... Stavaju sa aj horsie veci ako zasekat do novej stierky :)
Odpovedať
@hermanoval odpovedi, ako sa to neda je tu myslim dostatok, tak ja skusim napisat, ako sa to da.... Obvodovu listu kupit vysoku a taku, aby sa za nu zmestili pozadovane kable. Nasledne sa na zasuvku len vykruzi otvor pre osadenie krabice. Kabel sa odboci spoza listy do krabice. Nasledne sa osadi zasuvka. Existuju aj zasuvky priamo na listu.... Okolo dveri, kde bude vypinac, znova lista, pripadne kabel viest pod oblozkovou zarubnou a tesne vedla zarubne znova vykruzit otvor pre krabicu a osadit vypinac. K svetlu viest kabel v rohu miestnosti tenkou okrasnou listou a nepouzit centralne svetlo, ale osvetlovacie listy.
Odpovedať
@hermanoval ja som v byte mal vacsinu kablov zasuviek vedenych v podlahovych listach Arbiton.
Odpovedať
@megdesign To by musel byť ozaj pre mňa núdzový stav ohrozenia :-N :-N :-N to tak urobiť...Ja budem musieť tiež podobný stav riešiť môjmu synovi /kúpil si nový dom v MA/ a teraz zistil že ešte potrebuje dorobiť v obývačke ako aj v kuchyni inde svetlo ako je originál... Už to budem riešiť cez DO ako to mám ja doma...Na svetlo aj tak musím vyrezať otvor a pod svetlo dám prijímač a ten rozvetvím na dva nezávislé okruhy.Chvalabohu že zásuvky mu pasujú ako tak.. :-) :-D :-D
Odpovedať
@technik007 tak jasne, ale ja sa skor snazim najst riesenie, ktore vyhovuje aj investorovi. Jasne, ze zasekat je to najkrajsie a "najjednoduchsie", ale niekedy sa proste neda a nie kazdy investor suhlasi s cenou za bezdrotove riesenie. A aj moja mienka je taka, ze kabel je kabel.... ;-)
Odpovedať
@megdesign je to aj v ramci noriem? nemam predstavu..potrebujem dat dokopy stary dom, ktory pojde do najmu, preto hladam co najlacnejsie riesenie. Pri drevenej podlahe to bude asi zvlastne, ale celkom sa mi to pozdava @technik007 to dialkove ako vyzera v realite, ziadne listy? alebo ako sa to riesi ked je tam povala a povodne boli obluky, ktore su teraz prekryte ( zamurovane asi? ) Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Je to z núdzi cnosť ;-) ....Ale niekedy to človek musí prehrýzť...Na stavbe /kancelária/ maltermachri/ zasvinili maltou krabicu a nedalo sa prevliecť kábel na ďaľšie zásuvky, lebo malta bola aj v trubke a ani za toho na hore sa nedalo prevliecť kábel... Tak som sa rozhodol že kábel pekne krásne zasekám do steny a prepojím ďaľšiu zásuvku...No ale ako som zapol kladivo dobehol majiteľ ako zmyslom zbavený a už od chodby kričal stop..stop... Nechápel som o čo ide...No keď mi ukázal že má na stene trubky na vykurovanie tak som pregĺgal sliny na sucho :-) :-D :-D :-D :-D :-D Tak som mu navrhol že mu lištu nalepím a premostím zásuvku...Iné riešenie nebolo...
Odpovedať
@technik007 by si si pekne zarobil :-D :-D @plnokrvnik ak sa dodrzia instalacne zony, tak ano.
Odpovedať
@plnokrvnik Ty potrebuješ dostať "plných" 230v k svetlu /k bodu kde ho budeš rozvetvovať/ napájať svetlo alebo dve svetlá.. Tam dosadíš prijímač na 1alebo 2kanál a hotovo... Vysielač / vypínač/ umiestniš /nalepíš/ kde len chceš...Dosah 150m ale skutočný dosah je 100m garantovaný... Ako píšeš tak Tebe by stačilo prevŕtať len strop presne kde pôjde svietidlo,ak máš prívod 230v na povalu a máš vyriešené.. ;-)
Odpovedať
@megdesign ..no chvalabohu som zarobil u neho a nie "prerobil"... ;-)
Odpovedať
Vdaka, mam o com premyslat :-)
Odpovedať
@megdesign
Odpovedať
@megdesign Ďakujem pekne, zabudla som povedať, že idem riešiť len zásuvky, svetlá nie, takže by to malo byť v pohode v tých lištách, nie?
Odpovedať
@hermanoval Pokiaľ chcete riešiť len zásuvky aj tak budete musieť sekať ale nie toľko ako keby ste to riešili bez líšt...Káble schováte do líšt..LEN tie zásuvky budete mať prekliate nízko, ako pištolník zo západu... :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@gashtaan presne na toto sa chcem v mojom byte vrhnut, kde si to kupoval a nemáš nejake foto z realu? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Ono by to, že zásuvka bude "proklete nízko" ani tak nevadilo. Však ja predlžovačky sa človeku váľajú pod písacími stolmi a za skriňami kade - tade po zem. Mňa by skôr zaujímalo, či takéto riešenie povoľuje norma? Nie je náhodou predpísaný nejaký výškový rozsah, v ktorom sa musia zásuvky umiestňovať, prípadne minimálny výškový odstup od podlahy? Niečo sa mi matne marí, ale nie som si istý, preto sa pýtam. :-)
Odpovedať
@jamk1 v obyčajných priestoroch v bytoch ,RD to vyhovuje, v celej kúpeľni nie, v kuchyni nie je problém vyviesť to popri či poza linku rovno k spotrebičom ja mám tak vedené káble z modemu, v podlahovej lište.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Som nevedel. Ďakujem. :-)
Odpovedať
@jamk1 Montujem a montoval som všade odspodu min.30cm ale ako píše @ duzu v celej kúpelni nie ;-) V kuchyni som dal 30cm a za kuch.linku viac-napájanie UMR-šporák...A tiež nad kuch. linku pod skrinky.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 To je pekné čo píšeš, len ma zaujíma, čo o umiestnení hovorí norma? Predpokladám, že umiestňovanie na podlahových lištách nie je v súlade s normou. Tých 30cm a vyššie mi príde celkom logické. :-)
Odpovedať
@jamk1 Čo konkrétne chceš vedieť? Zásuvky v kúpelni / to je špecifické umiestnenie/ kuchyňa, izby??? Lebo je toho dosť na popis.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Len minimálna výška umiestnenia zásuviek v obývacích priestoroch. Žiadna kuchyňa, žiadna kúpelňa. Či sa môžu montovať priamo na tie lišty, alebo musia byť v určitej výške od podlahy. :-)
Odpovedať
@jamk1 V izbách min. 20cm od skutočnej /finálnej podlahy/ a ak dáš 30-40cm nič sa nestane...Výška stredu vypínača /ja dávam 1050mm/ ale môžeš dať od 900mm-1300mm.. ;-) Stačí??
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Super, ďakujem. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?