Vedenie elektrickeho vedenia do domu.

Chcel by som sa opytat na vase skusenosti s tym, ako ste tahali elektricky kabel z rozvodnej skrine do domu. 1. Tahali ste ho spolu s vodovodnou hadicou ci napr odpadovym vedenim? 2. Moze byt elektrika tahana v tej istej vykopovej spare ako voda ci odpad? Staci hlbkovy rozdiel? 3. Vstup do domu... Cez DTcka v chranicke alebo cez DTcka spolu s vedenim odpadoveho vedenia... Alebo musi ist uplne samostatne? 4. Moze byt elektricky kabel zaliaty v zakladovej doske? Ako je podla vas najlepsie pre vas a co by ste zmenili ak by ste to robili znova?
Odpovedať
Zdravim, ja som natiahol 3 chranicky na el. kabel (cervene) priechodkou cez zaklad. Ohyby nemam velke, takze kabel sa tam bude dat prepchat. Preto cez zaklad aby bol kabel dostatocne hlboko v zemi, pojde mi krizom cez dvor, tak aby v buducnosti nebol problem, ak by sa nahodou malo nieco kopat. Priamo kabel by som nezalieval, urcite treba pouzit chranicku.
Odpovedať
Ked do betonu tak chranicku. A v norme su uvedene rozostupy.
Odpovedať
@patriky jop, samozrejme planujem dat chranicku. A info, ze v norme su uvedene rozostupy mam tiez... problem je, ze neviem v ktorej norme ....
Odpovedať
@ivantausk mrkni: http://www.uzemneplany.sk/ochranne-pasma alebo aj: http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/a... a konkretne podla STN 73 6005 : pri subehu potrubia a el.vedenia je to 0.4 az 0.6m, vid normu, alebo vycuc: http://www.archiportal.sk/2011/12/13/...
Odpovedať
@koumakds nechapem preco je najvacsia vzdialenost prave medzi elektrickym vedenim a kanalizaciou... Ja to potrebujem dat spolu a to tak cca 20 cm od seba... Norma chce 50 cm... Dalsia moznost je uz potom to dat iba do dosky....
Odpovedať
@ivantausk Ja normy nevymyslam a tiez ma dokazu prekvapit. Napriklad od prijatia uprav jednej "elektrikarskej" EU normy sa uz treba obavat (merat), ze ci je faza vlavo, alebo vpravo v zasuvke zapojena - teraz moze byt faza aj napravo, iba tak musi byt v celom objekte rovnako. Nechcel som tomu verit, ze by sa u nas zacalo predavat nieco s takym zapojenim, nez mi do ruk prisla predlzovacka s vypinacom na nulaku, neskor kabel od ponorneho cerpadla bol tiez tak zapojeny a neskor to presvedcenie zaklincovali aj IP44 sede krabice (myslim KOPP) kde je na spodnom kryte vyobrazene zapojenie L vpravo !!! (V terajsej dobe by uz majster pri ucnoch asi nefrajeril so zapichnutim klinca do zasuvky, ako kedysi som ja zazil :-D )
Odpovedať
@koumakds nerozumiem, akoze EU dovoluje fazu vlavo aj vpravo, len to treba oznacit na zasuvke?
Odpovedať
@stowasser ano. Ak zapojis cely objekt tak, ze bude v zasuvkach vlavo pracovny a vpravo faza, nic sa nedeje a prejdes aj reviziou a je to spravne. ;-)
Odpovedať
@megdesign prvy krat pocujem. A potom co ked tam das spotrebic 1 triedy? Na lavo faza, pravo N a kolik, to potom musi vybavit istic nie? Kvoli tomu je tak vidlica robena, ze sa neda otocit, teda aby nedoslo k zamene. Alebo som mimo?
Odpovedať
@patriky ziadna platna norma neurcuje, na ktorej strane ma byt faza a na ktorej strane pracovny. Cize ak je v celom objekte ratane s fazou vpravo, je to ok. Co by sa malo stat, ked tam das spotrebic s triedou ochrany 1?
Odpovedať
@patriky @stowasser Ja len @megadesign doplnim, ze to je vdaka znormalizovaniu EU legislativy v oblasti obmedzeni a zasuvkam SCHUKO (to je ten zarez hore/dole na vidlici), lebo v niektorych statoch (FR, DE, atd...) to maju zapojene opacne ako my, alebo nemaju normou prikazane. Zasuvky schuko sa u nas myslim este stale nepovolili (chvalabohu), ale to nebrani dovozcom a predajcom predavat take predlzovacky, prudove chranice a UPSky... A teda sa polavilo z povodneho urcenia faza vlavo (este z cias TNC).
Odpovedať
@koumakds ani u nas norma neprikazuje, na ktorej strane ma byt faza..... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign ale kedysi CSN/STN mali, napriklad: ČSN 34 1010:1965, STN 33 2180: 1979 ... ale teraz je v tom uz dost chaosu, sa kopec veci stale meni a citat sustavne zmeny v STN 33 2000 a pribuznych, resp.prebranych noriem je asi len pre masochistov :-)
Odpovedať
@koumakds Elektricky je to v principe jedno, problemom su historicke spotrebice a amaterske elektroinstalacie, ergo napr. 2-zilovy kabel a spojenie nulaku so zemnicom (toto ale vyhodi aj prudovy chranic), pripadne vypinace co prerusuju len jednu zilu - povodne normovanu fazu (spotrebic stale pod prudom). @patriky Pri triede 1 je podstatny zemniaci kolik - chranic, preto sa neda otocit. Resp vlastne da, pokial mas schuko zasuvky (nemecke), ktore su uz tiez povolene pokial viem. Kedze ale nemaju kolik, tak su este vacsi problem so starsimi spotrebicmi. Nove so schuko pocitaju.
Odpovedať
@cache Aj niektore nove spotrebice mozu mat problem pri otoceni L-N, napriklad osobne sa mi stalo pri serveri DELL R510, ze po pripojeni do schuko zasuvky (ako naschval prave naopak) na distributore, hned vyrazilo istice. Cumel som jak puk, ze mozno nahoda, alebo privelky prudovy naraz, tak som si dal repete s rovnakym vysledkom :-D ... odhadujem, ze PFC, alebo nejaka filtracia nerobila dobrotu ked nebola zapojena na faze, ale naopak na nulaku...
Odpovedať
Nik nenapisal aku chranicku kto pouzil... Aky priemer chranicky ste pouzili??? Aky druh chranicky?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?