V ktorej vrstve ťahať kábel na uzemnenie vane?

Chcel by som sa spýtať, v ktorej vrstve podlahy by som mal ťahať kábel na uzemnenie vane, respektíve kovových častí v kúpeľni? Na hydroizolácii? Na Polystyréne? V Poteri? ďakujem za radu
Odpovedať
Kadiaľ len chceš... :-)
Odpovedať
A V ktorej vrstve sa to väčšinou robí?
Odpovedať
Ako Ti pride... ja to mam v polystyrene, ale mozes aj zaliat do poteru. Fukni to do 16mm chranicky a mas vybavene. Priemery mas predpokladam zistene. Hlavne sa netrap so zemnenim baterii na ppr alebo alpex potrubi. Mysli na zemnenie odtokoveho zlabu, vane, pracky. Zavesne wc v pripade spomenutych potrubii tiez netreba zemnit.
Odpovedať
Zas chranicka 😀.nechce sa mi kvôli tomu rezať do Eps. Šikovnejsie mi to príde do poteru. Aj keď dávať chranicku na systémovú dosku bude tiež zaujímavé
Odpovedať
@pemad Nenutim, odporucam. Pointa je, ze ak pouzijes chranicku, tak zemniaci vodic moze byt tensi a lanko (CYA) a tym padom sa s tym lepsie pracuje (aspon teda mne). Ak das len samotny drot, musis dat hrubsi priemer ale norma v tom pripade nevyzaduje chranicku, cize je to na Tebe. Ak uz mas polozeny EPS, kludne to flakni povrchu. Ci das lanko v chranicke alebo drot bez je jedno, ak dodrzis priemery.
Odpovedať
Super odpoveď. Ja ukladám EPS a elektrikár teraz nemá čas to ponatahovat. Tak preto by som najskôr dal EPS.
Odpovedať
@pemad my máme v poteri, vraj to tak je najlacnejšie... neviem prečo, iba si spomínam, keď sme sa o tom pred rokom bavili.
Odpovedať
super...takže to dám do poteru
Odpovedať
@kejsix Prierezy vodičov sú dané a je jedno, či dáš CY, alebo CYA...
Odpovedať
@kejsix na zaklade coho by mal byt pevny vodic hrubsi od lanka?
Odpovedať
@gashtaan na zaklade toho ze som to zlahka pomotal... jasne, nemusi byt. Chybicka. @volt iste, pardon.
Odpovedať
Na pospajanie: Chraneny prierez 2,5 Nechraneny 4 Natiahni CY zž 4 drot a je to. Wc, baterie nemusis. Uzemni to.na vstupe pod kotlom resp bojlerom, bojler, rekuperacia, ked tak antenny stoziar...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix Nič strašné sa neudialo. Chybička se vloudí... :-)
Odpovedať
@patriky otazka: nemá byť ochranné pospájanie min 6mm 2 Cu? K otázke za mňa uzemniť všetko čo ide . Norma stanovuje minimum.
Odpovedať
@lukino55555 nie nema. 4 v 90 percentach, nechranena. 6 by si dal keby si pripajal RH ako PEN(PE) na HUS popripade HUS medzi sebou, ale v domoch davas z RH 2x CYA 16 do HUS a odtial CY 4 pospojuses vsetky nezive vodive casti
Odpovedať
antenny stoziar radsej nie.
Odpovedať
@xaxaxaxa Veruže áno...
Odpovedať
@patriky vďaka za vysvetlenie. :) Sam som si pamätal len 6 tak som po reakcii pozrel normu a zisfil ze to je iba pri hlavnom pospojovani pdi doplnkovom moze byt mensi :)
Odpovedať
@kejsix Norma predpisuje povinnosť vytvoriť doplnkové pospojovanie všade tam,kde je nejaký umývací priestor-vaňa,kút a pod.bez ohľadu na to či je voda v plastovom alebo kovovom potrubí. :-| ak po tebe robili revíziu malo by sa na to prísť a nemalo by to prejsť. PS:ja normy nerobím,len ich skúšam dodržiavať! ;-) Dole v linku je to celkom v pohode opísané. http://elektrika.cz/data/clanky/kupel...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Zdravim, Chcel by som sa spytat ohladne doplnkoveho pospajania v dome, co sa tyka zapojenia napr. kupelna zachod , zapojenie sa robi do serie ? cize pridem kablom do kupelne/zachodu a pospajam v serii zachod/geberit nasledne sprchovu bateriu - sprchovy zlab atd... ? Alebo je nutne zo svorkovnice potiahnut ku kazdej baterii samostatny kabel? Prierez kabla chcem dat 4.0mm2 Dakujem za radu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blackadventure007 väčšinou sa to robí na svorkovnicu a odtiaľ každé samostatne, ale pokiaľ vodič je v kuse bez prerušenia môžeš do série.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Je naozaj nutne uzemnovat kovovu vanu, ktora v podstate izolovane stoji v priestore? Odkial by sa tam ten potencial vzal? Nechcem uzemnovat, prejde to reviziou?
Odpovedať
@merak preco neprerusene? Ved na svorke ZSA16 si to spojis. @zefe je to nutne. Ak je kovova treba to pospojovat, je tam urcite dole aj skrutka alebo pliesik so znakom uzemnenia. Jednou nohovou budes vo vani druhou na zemi a moze byt problem.
Odpovedať
@zefe Nutne to nieje (technicky) ale vhodne to je (racionalne).
Odpovedať
@patriky nazory su na to rozne, ja som skor nazoru, ze neuzemnovat. Praveze tym uzemnenim si tam za urcitych okolnosti moze clovek priviest potencial a tiez si nie som isty, ci chcem mat vanu spojenu s bleskozvodom :D https://diskuse.elektrika.cz/index.ph... Kovové koupací vany a kovové sprchové vany se nepovažuji za předměty náchylné k přivedeni potenciálu za předpokladu, že jsou izolované uložené od stavebních a jiných vodivých předmětů, které by samy mohly přivést potenciál. Kde toto není zaručeno, musí se kovové koupací vany a kovové sprchové vany začlenit do doplňujícího pospojováni.
Odpovedať
@zefe orazka je ako to je izolovane ulozene
Odpovedať
a čo tak dodržať normu a neriešiť
Odpovedať
a treba rozlišiť doplnkove a hlavne pospojovanie,pretoze si myslim .že v dometreba všetko na na hlavne pospojovanie a 6 medou a tadial,aby sa to nepoškodilo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?