Umiestnenie elektrickeho bojlera

Ahojte, kym cakam na stavebne povolenie, snazim sa "doladit" projekt a potrebujem poradit, ako vyriesit ohrev teplej vody. Konkretne polohu elektrickeho bojlera. Projekt je na obrazku dole. Riesenie a.) - 80l bojler Ariston Velis v kupelni, umiestneny medzi dvojumyvadlom a wc - 15l bojler umiestneny pod drezom v kuchyni - vyhody: netreba riesit cirkulacku; tepla voda okamzite v kuchyni a v dvojumyvadle, pomerne rychlo aj v sprche (3m cca.) - nevyhody: trochu vyssi (4kW) spolocny odber, ale to nie je take hrozne bojler v kupelni - keby sa to dalo spravit, ako to je na druhom obrazku (ziadne ventily nic), tak by to nevadilo; skor sa ale obavam, ze to je len letakovy obrazok vymodelovany v pocitaci a realita je nieco ako ten treti obrazok (ventily atd.) - proste skarede Riesenie b.) - 125l bojler Drazice OKCE s cirkulacnym vstupom, ktory by bol v malej miestnosti s druhym WC a prackou - vyhody: len jeden bojler (2kW odber); ziaden bojler v kupelni - nevyhody: potrebne riesit cirkulacny obvod do kupelne (cca. 15m, ak by to slo v SDK prieckach); 4-5m vzdialenost do kuchyne, tiez nic moc Dik za kazdy nazor
Odpovedať
Šikovný inštalatér vie vývody pripravť tak, aby sedeli presne na bojler a bude to vyzerať ako na druhom obrázku + 1 ventil. Pokiaľ je v pláne aj umývačka riadu, tak by som sa kľudne priklonil k tomu prvému variantu... alebo natiahol cirkuláciu z kúpelne do kuchyne aj od Aristonu. Montoval som jeden a má možnosť rýchloohrevu, nakoľko nádoba je z dvoch častí, takže, dobrá voľba... :-) Nezabudnúť na prepad z poistného ventilu do kanalizácie, alebo na expanznú nádobu aspoň 5-litrovú.
Odpovedať
Profilova fotka
my máme 300l bojler Dražice aj so zariadením na slnečné kolektory v kúpeľni za zrkadlovou stenou, kde môžem ešte umiestniť práčku..
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Varianta C: plynovy kotol+zasobnik vody... 120l vody ohriate za 10 min... :-D
Odpovedať
Plyn nebude - take nesympaticke medium :-) A bude umyvacka riadu, takze v kuchyni tolko teplej vody netreba. A vana nebude, iba sprchac. Skor ako variantu C.) este zvazujem TC na ohrev vody, napr. na tomto fore diskutovany Ariston Nuos Evo 100l. Pozeram, ze to stoji cca. 800€, s robotou dajme tomu 1000€. Bojler je cca. 250€. Nech miniem kazdy den komplet cely objem, cize 100l. Na to treba 6kWh (pre bojler), rocne 2190kWh x 0,13€ = 284€ Dajme realny priemerny rocny koeficient TC ze je 2,5. Cize uspora za rok je cca. 170€. Navratnost mi vychadza na 4,5 roka. To nie je az take zle. Otazna je zivotnost TC. TC by by mohlo ist do skladu nalavo od vchodu, nasavanie aj vyduch zvonka. Len to uz je dost velka vzdialenost - ako do kuchyne, tak aj do kupelne.
Odpovedať
Osobne cisto subjektovne si myslim ze bojler len tak vedla WC je cista sedlacina a grc, prepac inak to nezvat neviem. Vobec sa to nehodi a kazi to dizajn celej kupelne, uz pracku povazujem za maximum co som ochotny akceptovat. Urcite by som dal jeden centralny zasobnik a hotovo, ohrievat sa bude prednostne na nocny prud. Pride mi to lespie ako ten v podstatre prietokovy ohrievac v kuchyni.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez mi pride trochu prehnane mat 3 zariadenia na TUV.. preco neriesit radsej cyrkulacku? ja ju mam riesenu tak ze mam vsade kde je tepla voda aj tlacidlo ktore da signal a cerpadlo sa spusti na 3 minuty.. behom chvilky mam vodu teplu vsade a mozem vyuzivat a ked niesom doma alebo ju nepotrebujem tak sa neochladzuje v trubkach..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?