Ulozenie bleskozvodu

Zdravim . Ako spravne ulozit bleskozvod .Idem izolovat sokel po lepenku styrodiuom .
Odpovedať
1
2
Bleskozvod si snáď nerobíš sám... Lebo to čo tam vidím je dosť silný grc. Takže si zavolaj majstra, ktorý toto zlo spáchal, nech to dá pekne na poriadok alebo ešte lepšie, niekoho, kto vie, čo má za tvoje peniaze robiť. Medzi zvod a zemnič má byť osadená krabica so skúšobnou svorkou. Na ňu ale pásovinu nepripojíš. Pásovina vystupujúca zo zeme nie je opatrená gumoasfaltom alebo iným protikoróznym náterom (odhnije ti). Provizórne spojenie zvodu a pásoviny zemniča SSkou tiež nula bodov... atď atď atď. Takže izolovanie až po odstránení komplet všetkých nedostatkov a pevnom uchytení, aby sa už zvodom a zemničom nemanipulovalo.
Odpovedať
Presne zavolajte odbornika, je to pekne domrvene. Zly bleskozvod= ziadny bleskozvod. To sme mali zo zeme pouzit zavadzaciu tyc popripade dezn 10 v PVC a ta sa mohla rovno uchytit na stenu. Voljte odbornika
Odpovedať
Pasovina má byť v zakladovom páse alebo vedľa neho okolo celého domu spojená kryzovymi svorkami má z toho byť urobený štvorec. Ak to je v zakladovom páse tak to dávaš do mriežky. Na každom rohu vyvedies gulatinu 10mm ktorú pripojis ku pasovine svorkou gulatina/ pasovina na dvoch miestach s rozostupom 30cm, natres asfaltom alebo iným ochranným naterom. To spravíš na každom rohu. Zo zeme vyvedies v rieke M25 ktorá musí byť protipožiarna, resp. Samozhasava. Pripevniť k soklu do nejakej rozumnej výšky musíš dať škatuľu minimálne 10x10 tiež protipožiarnu do nej pôjde skúšobná svorka ktorá bude spájať pasovinu zo zeme a tou čo ti pôjde na strechu. Pasovinu v zemi odhnije tak či tak, otázka je za koľko rokov. Ale dôležité je aby nehrdzavela v mieste spoja, lebo ak zhrdzavie po dĺžke vzdy bude mať nejaký kontakt so zemou, ale ak ti odhnije spoj, nebude mat kontakt zvod zo strechy. A tiež ti treba spojiť toto zemnenie cez ekvipotencialnu svorkovnicu s PE v rozvádzajú.
Odpovedať
@elmas dakujem jedina rozumna odpoved. Ten bleskozvod nie je hotovy je to len rozrobene,treba to dokoncit preto sa pytam ako,teda aj od zeme gulatinu do trubky po krabicu zo svorkou? Po svorku by som isiel po vrchu cez tu lepenku do krabice a z krabice zasekat tak isto do trubky? Aku kotvu na uchytenie trubky? Aku trubku? Dakujem Peter
Odpovedať
@alanec nemusis davat trubku daj tam almgsi v pvc a ten uchytis o stebu bez trubky potom sa zakryje polystyrénom. http://eshop.elfetex.cz/media/image/t... A ano aj od zeme po krabicy v trubke ale ja by som kupil zafukovciu buzitku dal na pasovinh a tu tiez pripevnil k stene bez trubky. Je vzdy lepsie ked chytis drot/ pasovinu ako leb trubku, lahko sa moze stat ze ju vytrhne.
Odpovedať
Beriem späť.
Odpovedať
@patriky hmm,nemam uz cas kupovat,gulatinu uz mam zajtra to musia urobit,budu lepit styrodur.Tu trubku riadne ukotvia ,tak dufam ze to bude stacit.
Odpovedať
@alanec ako to ukotvit, no pevne, dostat taku kovovu pasku s dierkami kazde 2 cm, tak normalne s tou paskou 2 hmozdinky skrutky a pritiahnes to ku stene aspon na 2 miestach, s tej krabice by som siel tym co ti odporucil patriky, ak som to dobre identifikoval tak to je hlinikovy drot s izolaciou na bleskozvody. a ano s krabice tiez do trubky a potom okolo riny na strechu, rina ak je plechova tiez ju treba prikostrit, a drot ohybaj takaby tam neboli prudke ohyby, blesk moze po trase "vyskocit" ak je tam prudky ohyb. A ked budes davat do rurky tak ju potm zalep zo silikonom aby ti nezatekala voda na steny.
Odpovedať
@elmas ďakujem
Odpovedať
@patriky to je hlinikovy drot s izolaciou na bleskozvody? Som sa s tym nestretol. Hlinikovy drot vyrovnavali za pomoci vrtacky, aj tento sa da takto vyrovnat? na hreben strechy potom co davas, tiez ten hlinik? Alebo nejaku original tyc?
Odpovedať
@elmas ano almgsi v pvc to znamena nemusi byt v trubke, pripevni sa uchytkami o stenu ako klasicky viditelny bleskozvod a hore na streche na okapovej svorke ho stihnem a tam uz dam klasiku almgsi a na jimace pouzijem bud klasiku hlinik alebo zachytavaciu tyc, popripade oddialeny bleskozvod pomocou tohoto: http://shop.sonepar.cz/fotocache/mid/... Toto je na antenu ale su aj na komin, treba aby projektant vyratal s a uhol. A do trubky ziadny silikon co ste v dobe 5 tam sa pouziva toto: http://shop.sonepar.cz/fotocache/bigo... Taketo manzeta da sa to na bleskozvod a voda nezateka.
Odpovedať
ZEMNIč MA BYT CCA 160 cm od objektu a 80cm v zemi ta pasovina nie je z o zakladoveho zemniča? ak ano ,krabica na skušobnu svorku ma byť aspon 60cm nad urovnou okoliteho terenu . hotoveho čiže paskovina sa v skušobnej krabici stretne s gulatinou od bleskozvodu, krabica je 125 x125mm takže ten garadik je na ho... si trufaly lebo sa ponahlas a ani nevies ako to ma vyzerať aprojekt mas kde?
Odpovedať
Článok sa načítava...
hmmm co sa tu clovek vsetko nedozvie, takze treba robiť zakladove zemnenie a plus k tomu ak chcem hromozvod tak aj hromozvodove? a to ma byt 160 cm od objektu? alebo staci ak zakladovy este predlzim a uzemnim, a mozem ho spajat zo zemniacou pasovinou ktora ide s hlavnym kablom? pripadne s verejným osvetlením?
Odpovedať
@patriky @alanec sory patriky, ale takú hlúposť ako ty píšeš som ešte nepočul. Existujú izolované vodiče bleskového prúdu ale aby niekto na ne dával zmršťovačku , to som ešte nevidel a bgol by som zvedavý ako sa zachová pri zasiahnutí blesku - to tá zmršťovačka by nevydržala ani tisícinu sekundy a polystyrén ba asi tiež zhorel skorej než by si stihol povedať krk :-D radšej neraď ako by si mal poradiť zle. Ja osobne by som nikdy nedával skrytý zvod. V najhoršom ti ho vytrhne aj s polystyrénom aj so skúšobnou svorkou a krabicou . Preto volím radšej vonkajší zvod po okapovej rýne. Zo strechy po skúšobnú svorku možeš použiť ako MgSiAl d=8 alebo FeZn d=8. S ALMgSi je lahšia robota. Od skúšobnej svorky k zemniču použi FeZn d=10mm s tým, že na tú pásovinu tú gulatinu buď napojíš ako ti písal elmas alebo ju navaríš a zvary ošetríš najlepšie asfaltom a obalíš samovulkanizačnou páskou - podla mňa najdokonalejší spoj.
Odpovedať
@rvko ty si blbost ked pojdes na skolenie tak sa naucis. Nebud zastaraly to neni zafukovacka. To je certifikovany vyrobok od firmy DEHN za a normalne sa predava daj si do google ALMGSI v PVC a uvids co ti najde. Normalne hotove, cerrifikovane sa pouziva. http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-... citaaaaj a uc sa, a potom MUDRUJ. A nauc sa nove veci. A takto v pvc je aj FEZn 10 ktora sa musi ale zasekat.
Odpovedať
@elmas ty co pises? Ake hromozvodne zemnenie? Spravis zaklad meter od toho zalej pasovinu ktoru spojis s kari rohozou. Vytiahnes si zavadzacie tyce 16 mm v rohoch + vytiahnes fezn 10 na MET. Tym padom ak si pouzil zavadzacie tyce nemusi but uholnik.
Odpovedať
@rvko ano existuje HVI vodic ale ten je drahy.
Odpovedať
@rvko už si videl vytrhnuty hromozvod? ak ano, ako bol uloženy pod omietkou, len tak zahadzany alebo bol riadne na hmoždinky pripevnený?
Odpovedať
@patriky no tie zavadzacie tyče mi akosi žiadny revizak nespominal, a samozrejme ludia co setria na projekty nedaju prachy, tak maju pasovinu v zakladoch ale bez zavadzacich tyci a ani kari siet nemaju pripevnenu, teda doteraz, teraz som zase mudrejsi. ale tych 5 domov co som tak spravil ani hromozvody nemaju, takže to je jedno teraz.... diki
Odpovedať
@elmas málokto to vie. A ty si spravis zakladovy zemnic a namiesto aby si vytiahol fezn 10 zo zeme vutiahnes zavadzaciu tyc 16. Tu spojis s almgsi krabici.cez sz a je. Aj ked nemaju bleskozvod coz je od 2009 podmienka tak musia mat uzemnie uz len abto aby bol uzemneni ER ked tam je rozdelenie z PEN na PE a N alebo potom musi but uzemneni HR CYA min 16, ktora ide na MET kde je vyvedena Fezn 10 ktora ide zo zemnica. A tu CYA 16 tahat 2 krat;) lebo rozdelenie z tnc na tncs ma byt prizemnene.
Odpovedať
@patriky ja som nechcel uzraziť, ale ano existuje izolovaný zvod AlMgSi napríklad od DEHN ten je ok, ja som ale pochopil tvoj príspevok tak že natiahneš akúsi zmršťovačku - blbosť - pokial je to fakt izolovaný vodič s certifikátom na bleskozvod, nemám žiadnu námietku. Dúfam moje ospravedlnenie za nepochopený príspevok prijmete. Ale aj tak by som nikdy nezasekával bleskozvode do steny ani ak by som tu ochrannú trubku mal prichitiť hmoždenklami d= 16mm je to nevyspytalné a mechanické a tepelné namáhanie nevypočítatelné. Tvoje oblúky si bleskový prúd narovná a vytrhne aj s tvojou hmoždenkou a finito a to nehovorím o dalších veciach ktoré to može sposobiť, ano u nás v dedine vyhodilo elektromer aj so skrinkou asi na 10m od plotu a v dome vytrhlo vedenia aj s krabicami a sadrou že by si sa čudoval.
Odpovedať
@rvko Vieš, keď udrie poriadny blesk, tak Ti odletí celá strecha aj pol fasády. Vtom prípade by mi bolo úplne jedno či i zo steny vytrhlo podpery, alebo trubku... Tento rok som videl ako rozmlátilo strechu , napriek tomu, že mal nový bleskozvod (odpor okolo 5 ohm).
Odpovedať
@rvko ano ten som myslel, a prijimam ospravedlnenie. Nic sa nestalo.
Odpovedať
@rvko ale dehn ma aj original zafukovacky ako ochrana proti korozii, alebo pouzot pasku, gumoasfalt sa pouziva malo
Odpovedať
Poprosím Vás o radu ja. V základe uzemnenie ako sa patrí, aj hore vyvedena gulatina. Problém je, že ju chlapi zrezali na cca 30 - 40 cm od terénu. Všetko sa nedá ustrazit. Hlavné, že rezervy mali až až.Tzn. že tak nízko musím dať krabicu na skúšobnú svorku? Môže to tak byť? Dá sa to nejako predĺžiť. Hore preferujem do steny Almgsi v pvc.
Odpovedať
@pistikus ak ti to vyhovuje, použi niečo takéto: http://www.bleskoshop.sk/det/sk/27/16... sú aj iné prevedenia
Odpovedať
@pistikus hľadaj DEHN chodníková krabica
Odpovedať
@patriky teraz tomu nejako nerozumiem... pišeš: "A ty si spravis zakladovy zemnic a namiesto aby si vytiahol fezn 10 zo zeme vytiahnes zavadzaciu tyc 16" ta zavadzacia tyc je čo vlastne to je to co nabiješ do zeme 160 cm od objektu? alebo to je ten kus gulatiny co vytiahneš z pasoviny do skušobnej krabice.
Odpovedať
@elmas http://elektrika.cz/obr/08_dehn_prep_...
Odpovedať
@elmas len v tom obrázku je blbosť, ktorá sa mi nepáči. medzi základovým zemničom a zavádzaciou tyčou je zbytočne Fezn 10mm. Existuje origo svorka Dehn kat. č. 459 159.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?