TV elektroinštalácia

Zdravím, mimo iné riešim pri rekonštrukcii bytu aj elektroinštaláciu na stene za TV. TV bude upevnený nad stolíkom na nástennej konzole... a teraz ako si najlepšie spraviť elektroinštaláciu. Napadla ma taká vec. Za skrinkou budem mať 3 zásuvky a za TV jednu. Rozmýšlal som aj nad tým, že do steny za skrinkou osadím 5 krabičiek. 3 budú zásuvky, jedna (štvrtá krabička) bude prívod LAN (internetu) a posledná (piata krabička) bude mať dva vývody HDMI. Pod omietkou si do lišty prepojím HDMI káblom dve zásuvky. Napríklad XBox zapojím do zásuvky za skrinkou a TV zapojím do HDMI zásuvk za TV. To isté by som spravil s LAN káblom. Jeden vývod spojím s routrom a z routru pôjdem ďalším káblomdo zásuvky za skrinkou a TV zapnem do LAN zásuvky za TV. Prikladám obrázok. Zatiaľ iba teoretizujem lebo režem drážky tak rozmýšlam ako to najlepšie a najkrajšie spraviť. Čo vy na to?
Odpovedať
Vieš aké budeš mať TV a akú konzolu? Lebo ak si dáš zásuvky hore za telku, môže nastať problém aby sa ti to tam pomestilo, lebo koncovky (hdmi, lan, elektrika) majú určitú hrúbku a nedajú sa ohnúť. Ja som si dole pod telku dal 5 krabičiek, 2 zásuvky, 1 lan (2x), 1 koax a 1 krabička je prechodka. Z tejto prechodky ide v stene tunel a za telkou je zase prechodka alebo záslepka. A potom si tade prepcháš kábel aký chceš. Niečo na tento štýl: https://techbox.dennikn.sk/temy/navod...
Odpovedať
@podko TV bude 55ka (dost velka aby som za nu vsetko podtrebne skryl). Konzola bude iba horizontalna vyska neviem ci je 15-20cm. Prvotny plan je tiez pouziť vzduchotechnacku listu 3x3cm ktorou neskor potiahnem Lan aj HDMI. Ale zo steny jednoducho trcia kable. Samozrejme su skryte za skrinkou a aj TV. Ale rozmyslal som ze by sa to dalo prepojit aj cez vstupy a vystupy ci uz HDMI alebo LAN. Ze len jedoducho sa prepoji poviem priklad TV s vystupom za TV a XBox s vystupom za skrinkou.
Odpovedať
Poviem príklad toto by bolo za TV a aj dolnou skrinkou. Pod omietkou by to bolo prepojene s HDMI kablom. Dolny aj horny vystup by som pouzil na prepojenie TV s Xboxom a druhu povedzme TV s domacim kinom.
Odpovedať
My sme dali do steny listu 30x100. Vsetky zasuvky budu za szavesnou tv skrinkou. Vsetko do nej schovam a pitiahnem za telku co budem aktualne potrebovat.
Odpovedať
Rozumnejsie mi pride ako ti tu pisu - dat zasuvky dole (aby boli za skrinkou) a osadit tam tunel a cez neho si pripadne natiahnut co potrebujes. Ja mam napr. k TV natiahnute len 1 HDMI a elektrinu, kedze pouzivam receiver (v skrinke) a vsetko je zapojene do neho. Mozno budes casom potrebovat nejake lepsie HDMI kvoli 4K, alebo co ja viem co, a problem moze byt prave ta zasuvka. Akurat ze aj umiestnit tunel nie je len tak. Zalezi aky mas drziak na stenu. Idealne je uz ho mat vopred a vediet, kde sa zavesi. Este jeden tip - ak riesis skrinku, osobne mam pod TV skrinku sirky asi 2,5m a horna doska je hlbsia a pretrca dozadu asi o 8cm. Tym padom je medzi skrinkou a stenou dostatok priestoru na zasuvky/kable a zaroven zhora nie je za skrinku vidno, lebo sirsia vrchna doska ide nadoraz k stene.
Odpovedať
Samozrejme aj tvoje riesenie je pouzitelne. Ale co o 10 rokov ked hdmi uz bude prekonany, budes burat?
Odpovedať
@podko dal by som tam plastohlinikovu 16mm trubku.
Odpovedať
jednoznacne tunel, zasuvky iba za skrinku . Ak spravite zasuvky z tv, tak vzhladom na to ako technologie napreduju, moze byt vase riesenie o par rokov neaktualne/nedostacujuce, co v pripde tunelu nehrozi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Taktiez už začínáme uvažovať, ako urobit elektroinstalacie/siete. Žena nechce TV stolík,že aj keby ho mala,tak by tam nič nebolo ,máme radi moderny minimalisticky design. Technické riešenie by bolo,že dám zásuvky a siete za TV do výšky, TV bude vysieť na odklopném ramenu (stena je nosná 30cm),že by som do nej box ako na ele. rozvadzac a do nej dal napr. settopbox. Pre istotu ešte zvediem z poza TV k zemi trupku,keby sme si to rozmysleli do buducna alebo prislo nejake nove zariadenie. Vsetky siete a zariadenia budu zvedene do racku v technickej. Riešil to už takto niekto?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?