Svetlo a zásuvka na jeden okruh - môže to byť?

Zdravím. Ako je to v roku 2018, môže byť vonku na stene na dome zasuvka a svetlo na jednom okruh isteny jedným isticom? Viem len ze už musí byť každý zasuvkovy obvod isteny aj prudovym chranicom. Vďaka.
Odpovedať
1
2
@hondes Zo zásuvkového okruhu môžeš vyviesť napájanie na osvetlenie.
Odpovedať
@chrobak7 To znamená že môžem vyviesť napájanie do vypínača? Mam totiž vonku dve zásuvky asi 20m od seba. Môžem teda z každého vyviesť napájanie do vypinaca nad ktorím bude svetlo? Revizak s tým bude OK?
Odpovedať
@hondes Ja tak mám a nikto nemal s tým problém. Elektrikár neťahal osobitný okruh von pre svetlo.
Odpovedať
@hondes Svetelný a zásuvkový obvod samostatne
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ máš svetlo a zásuvku na jeden okruh, tak to isti podľa najslabšieho článku, čo v tomto prípade býva vypínač 10A pokiaľ tam máš taký vypínač a máš tam 16A istič, musíš použiť 10A istič
Odpovedať
Profilova fotka
Powaguj to v krabici aby privod na zasuvku nesiel cez vipinac ale z vagosky a kludne tam daj 16a istic alebo este lepsie dvojpolovy PCH. 10A by vyrazala napriklad velka bruska alebo ine masiny s vyssim nabehovym prudom.
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 PCH tam musí použiť tak či tak, ide o vonkajšie rozvody a pokiaľ tam použije 16A vypínač na svetlo, môže to isť aj tou 16A, no pokiaľ tam má 10A vypínače, tak max 10A istič môže použiť
Odpovedať
Profilova fotka
@merak jasna vec ale lepsie je dat extra aby nevystrelil cely dom lebo niekto dava len jeden PCH 4polovy. Hej mas pravdu keby bol hnedy napojeny na svorku vypinaca bolo by to zle, ale ked prud bude tiect cez wagosku tak je to v pohode ta ma svorku do 20A. A keby bol daky skrat na lampe tak tych 16A kratkodobo vypinac znese ako nic. V De sa to tak robi normalne privod do izby istenie B16 a vypinace su len 10A.
Odpovedať
@13kovi13 jezisi tu nie sme v nemecku... 1)istič tam musí tak či tak 2)musi byť taky na aku najmensiu menovitu hodnotu prudu je stavaný najslabsi prvok v celom obvode 3)zbytocne spoje nie su vyhodou ani s wagovkami najlepsie je neprerusovat 4) RCD tam byt musi tiez. Jednak je to vonku a jednak podla novej normy sa musia pouzivat i na svetelne obvody. 5)ak by bol skrat na lampe tak prud nebude 16a ale niekolkonasobne viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 nikto nepovedal ze sme ale asi si menej chapavi...tam sa to snazia robit co najjednoduchsie a tu co najkomplikovanejsie :-D ked si budes ty robit rak si daj kabel rovno zo stlpa do zasuky aby si neprerusoval lebo ja v tom problem nevidim mat za vipinacom pospajane kable :-D a ked bude skrat tak na to je tam istic aby vystrelil :-) daj este dake normy...
Odpovedať
@13kovi13 ani sak mozme taha harom farom hlavne že to bude jednoduchsie... ani pravda-pojdd to i tak. A kde pisem ze tam nie je istic aby vybavil pri skrate? Ja pisem ze pri skrate na lampe nikdy nebude prud 16A . A ak by aj taky prúd bol tak 16 A istic urcite nevyhodí v rozumnom case.
Odpovedať
@lukino55555 "pri skrate na lampe nikdy nebude prud 16A" ???? Skutočne? A nevyhodí istič?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 nie nebude bude tam ovela viac. A pri skrate istic vyhodi.
Odpovedať
@lukino55555 "RCD tam byt musi tiez. Jednak je to vonku a jednak podla novej normy sa musia pouzivat i na svetelne obvody." toto nie je uplne presne. terajsia 332000-4-41 plati myslim do maja 2020. po tomto datume PCH pre svetelne obvody bude platit v priestoroch alebo miestnostiach trvale alebo ciastocne obytnych.cize nie pausalne vsade, ako to tu na fore byva dokola spominane.
Odpovedať
@ondro81 ano pravda. U obytnych priestorov. Ano stara je platna ale taktiež už je platná 4-41:2018 podla ktorej sa dava rcd i na svetelne obvody.
Odpovedať
@lukino55555 podla mojich info sa este len preklada z anglictiny
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 aj keď sa ešte len prekladá, jej anglická verzia je už platná. Bohužiaľ
Odpovedať
@merak ale este cca 2 roky bude platit doterajsia 4.41.a podla mojich info nova verzia normy neriesi pausalne pouzivanie RCD u svetelnych obvodov, ale iba v priestoroch trvale a ciastocne obytnych.ale vravim, neviem to naisto, mam to z druhej ruky, spomenul to na skoleni prednasajuci
Odpovedať
@ondro81 a zaroveň už plati nová 4.41
Odpovedať
Vďaka za toľko odpovedí. Asi to radšej spravím zvlášť zasuvku a svetlo na samostatný obvod a mám pokoj :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hondes to bude najlepšie @ondro81 ani ja sa novou STN 33 2000-4-41:2018 vôbec nezaoberám, keďže ešte nie je preložená a riadim sa starou.
Odpovedať
Platia obidve subezne, A ja s Vami kolegovia nesuhlasim, skusim Vam sem dat este trocha chaosu. Podla 2130 sa moze svetlo istit max 25A. Samozrejme musi k tomu odpovedat prierez kabla, vedenia alebo vodicov, ako chcete. Za dalsie istim vedenie, nie vyp, spotrebic, naradie a pod. Vyp je stavany na 10A ano, ale naozaj pojde cez neho tolko? To pochybujem pri dnesnych ziarovkach. Takze kludne by som to dal na 16A istic a samozrejme cez chranic. Mozno by som pouzil 2,5, ako som pisal istim vedenie nie vyp. Takze do zasuvky odtial na vyp a sup na svetlo. Uvediem priklad, klasicka lampa, ktora ma privod 0,75 sa dava do zasuvky na 16A. V podstate to iste;)
Odpovedať
@patriky ale na tej klasickej lampe mas stitok s udajom napr. max. 60W E27. na to je kabel 0,75 bohate
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky ohľadom toho istenia svetelného okruhu 25A ističom s 10A vypínačom s tebou nesúhlasím. Aj v rozvádzači istíš RCD alebo vypínač s ističom, ktorý má nominálnu hodnotu In rovnú alebo menšiu ako má RCD alebo vypínač. Toto platí prakticky všade v celej pevnej elektroinštalácii.
Odpovedať
@patriky iste. Lenze vypinac je pevnou súčasťou elektrinnstalacie nie pripajanou ako spotrebic naradie...
Odpovedať
@ondro81 a kolko ma led ziarovka napr? Este menej tam je aj 10A moc. :D @merak ano ale v podstate to stale istis vedenie. A co ked to dam cez stykac? Napr? Vypinacom zopnem cievku stykaca a on bude rosvecovat svetlo, ani potom by tam ten 10A vypinac nemohol byt?
Odpovedať
Edit: keby ovladam s tym zasuvku kde bude napr truba tak ano, treba dat 16A vyp, ape svetlo v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky stále si obmedzený maximálnou hodnotou 10A toho vypínača čo sa týka praxe, keď navrhujeme svetelné rozvody v datacentrách, tak cievky stýkačov dávame vždy separé na samostatný istič ako sú samotné svetlá, čiže istič pre cievky je tak do B6A a ističe pre svetlá sú C10A alebo C16A
Odpovedať
@patriky ja som ale svojim prispevkom nenarazal na velkost istica, ale na prierez kablu :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je možné prepojiť zásuvku z vypínačom? Chcem na ten vypínač potom napojiť led pásik.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?