Správne umiestnenie elektrických zásuviek a vypínačov

v akej výške máte umiestnené elektrické zásuvky a vypínače?
Odpovedať
my 1,50 vypínače a 0,30 zásuvky, ale v podstate si to môžeš dať ako chceš, hlavne si zásuviek daj dosť, do každého rohu izby, ja som to trošku podcenila a teraz by sa zišli hlavne k PC
Odpovedať
Profilova fotka
@eluma nemozes si to dat ako chces. riesi to vyhlaska. vysku zasuviek aj vypinacov od podlahy.
Odpovedať
@slavokover vies kde konkretne sa aj o tom pise? viem ze v kupelni je to dako stanovene kolko musi byt zasuvka od umyvadla napr ale ze by to bolo dako stanovene vsade? neviem pytam....
Odpovedať
Profilova fotka
vo vyhlaske, nejaky skuseny elektrikar by to mohol sem napisat ;-)
Odpovedať
Ahoj.To si tu elektroinstalaciu ides robit svojpomocne??? 8-( 8-( 8-( Ak ano tu mas nejake rady:::V obycajnom prostredi tj. det.izba,spalna,obyvacka,chodba,vst.hala:::Zasuvka min.20cm od podlahy a vypinac je na uvazeny investora.Ja ich davam Zas:40cm a vyp:125cm koli praktickostiPri tom ber do uvahy svoju vysku aj partnerovu a aj deti, tych 150cm na vyp.je uz vela.Co sa tyka kupelne a kuchyne tak priestor v nich sa deli na zony a to na 0,1,2.Teba skor bude zaujimat umyvaci priestor a priestor mimo zon.Umyvaci priestor je sirka dana rozmerom umyvadla alebo dresu.Zasuvky a vypinace sa mozu umiestnit len mimo umyv.priestoru.Ak su vo vyske aspon 120cm nad podlahou,MOZU SA UMIESTNIT TESNE PRI HRANICI UMYV.PRIESTORU.Ak su umiestnene nizsie,musia byt vzdialene svojim najblizsim okrajom aspon 20cm od hranice umyv.priestoru.V umyv.priestore sa ma umiestnit svietidlo tak,aby jeho spodny okraj bol aspon 180cm nad podlahou.Asi bude rozumnejsie ked si zavolas elektrikara 8-) 8-) 8-) lebo je to dost dolezita vec a potrebujes od toho ajOPOS.A pri poruseny noriem ti nikto nevyda OPOS.Mozno najdes aj takeho ale vlastne pojdes sama proti sebe lebo ty tam budes byvat. :-) :-) :-) .Kludne sa mozes pytat aj dalej.
Odpovedať
no elektriku budeme robiť sami, ale pod odborným dozorom synovca, ktorý sa tým živí - a zároveň je teda jasné že rešpektujeme vyhlášku a pod. predpisy, to má manžel naštudované - , ale ja som chcela vedieť, v akej výške sú umiestňované najčastejšie-teraz v byte (bývame v starej tehlovej bytovke) máme vypínače vo výške 145 cm nad podlahou aj zásuvky sú podľa (zrejme) vtedajších noriem vyššie ako sa dávajú teraz. @eluma čo sa týka množstva zásuviek, tak presne takto ich ideme dať-do každého rohu v miestnosti-až mám pocit, že ich bude priveľa-ale manžel to chce tak riešiť, aby sme niekedy nebodaj nemuseli ťahať predlžovacie káble z jedne strany na druhú @elektrikardano ešte ma zaujíma kade viesť káble-hore pod stropom, ale v podlahe? synovec nás presviedča na vedenie v podlahe, manžel (konzervatívne) hore pod stropom :-|
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme davať vyp. troch nižšie kôli tomu že chceme stavať bezbarierový a teda aby boli dostupne pre sediacu osobu. A zasuvky asi trocha vyžšie zase kôli lepšej dostupnosti.
Odpovedať
@ryja prave robime elektriku...vypinace vo vyske 120cm a zasuvky 20cm od podlahy, tiez budeme mat strasne vela zasuviek :-) ale vzdy lepsie ako potom tahat vsade predlzovacky. A kable tahaju zvrchu...v podlahe budeme skor riesit vodu a kanalizaciu...myslim, ze sme nad moznostou v podlahe ani neuvazovali. Tiez to robi manzel so svokrom a este jeden kolega /obaja su elektrikari/.
Odpovedať
aha, zasa som o čosi múdrejšia, ja som to premerala a máme vyp. 1,20 od zeme, sory, ale dávala som si ich podla seba a nie podla vyhlášky. Ved predsa ten čo robí tú záverečnú správu by mal vidieť stavbu pred robotou, aby vedel čo bude schvaľovať, ak to nerobí on sám a mal by povedať čo a a ako, nie? =-)
Odpovedať
eluma@Revizny technik vydava spravu o OPOS az ked su namontovane vypinace,zasuvky,svietidla a je zapojeny rozvadzac a vsetko je pod napatim.Vobec ho nemusi zaujimat stavba pred instalaciou aby vedel co schvaluje.Od toho je projekt elektroinstalacie a za to zodpoveda projektant a elektrikar tiez zbytocne nechodil do skoly. :-) :-) :-) ..Pri OPOSe sa zoberie do ruky projekt aj z pripadnymi zmenami ktore musia byt zakreslene ako skutkovy stav,potom meraci pristroj ktorym sa zmera impedancia,uzemnenie,funkcnost prud.chranicov a pod.Na zaklade tohto sa vyda sprava o OPOSe.
Odpovedať
@ryja Ahoj .Ja osobne som si vo svojom dome tahal svetelny obvod v strope a zasuvkovy zase v podlahe.Bral som to tak ze tam je najmensie riziko poskodenia prevrtanim alebo zaseknutim.Ked to chces robit dosledne tak existuju instalacne zony ukladania vedeni v stene.Pre podlahy a stropy ukladacie zony nie su urcene.
Odpovedať
@elektrikardano teraz mi manžel vraví, že elektrickú prípojku k domu sme realizovali ako drobnú stavbu, takže žiadna revízia vo vnútri domu sa konať nebude - ale ešte mi povedz, ak robíš elektriku kade vedieš kábly alebo čo je podľa teba lepšie - pod stropom resp. v podlahe?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elektrikardano sorry, nezaregistrovala som tvoju odpoveď, tak som sa znovu spýtala na to isté....no veď o to ide, neprevŕtať to niekedy v budúcnosti, no vidíš, tiež dobrý nápad, jedno hore, druhé dole-dík ;-)
Odpovedať
@ryja.Tu reviziu by som si dal urobit tak ci tak ved ide o vas majetok a vase zdravie a budete ju potrebovat ku kolaudacii.Rozhodnutie je na vas.A podla popisu ste nerobili pripojku ale iba privod od elektromeroveho rozvadzaca k domu.Pripojku asi robil developer a on tu reviziu urcite mal lebo inac by vas energeticky podnik nepripojil do distribucie. ;-)
Odpovedať
ak pomôže tak v projekte máme vypínače 1,20 od zeme :-) , ale praktickejšie by bolo 135 lebo 1.20 je nízko
Odpovedať
@elektrikardano my sme riadne pripojení do distribučnej siete a za prúd platíme normálne inkasom - keďže ešte nemáme súp. č. domu pridelené, tak sme zatiaľ registrovaní pod č. parcely (staviame v zastavnom území v maličkom meste na pozemku, ktorý vlastnila svokra)
Odpovedať
@ryja. Ked bola robena nova pripojka tak potom musela byt vydana revizna sprava.Pripojili vas na zaklade odsuhlaseneho projektu,vydanej revizie a zaplateneho pripojovacieho poplatku cca 160€.Aspon u nas v KE to takto funguje.Neviem ako u vas,neviem odkial si. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
prosím radu. koľko zásuviek ste dávali v spálni pri posteli? z oboch strán dvoj-zásuvky, alebo jedno-zásuvky? taktiež si neviem poradiť s detskou izbou. ako by ste riešili zásuvky v detskej? kde a koľko? na strane ako je písací stolík, je pozdĺž celej steny okno a balkonové dvere pri skrini. pod oknom je radiator. dá sa umiestniť zásuvka na stenu pri radiatore? poradí niekto?
Odpovedať
@tyli Ahoj... ja robim elektriku a v spalni to vzdy riesim vypinacom na hlavne svetlo a zasuvkou na kazdej strane postele vo vyske 80 cm a ešte jedna zasuvka pod tym. ta zasuvka dole je pre nočnu lampu skovana za nočným stolíkom a tá hore je pri vypinači a je pre nabijacku na telefon alebo take nieco. A v tych detskych izbach by som si dal dve zasucky 230V a ešte pc zasuvku a TV zasuvku. a to mozes dat kludne 30 cm od radiatora pretoze ten radiator nema taku teplotu aby sa ta zasuvka roztopila
Odpovedať
@ajkafilip ďakujem za rady :) vypínač na svelo ma nenapadol. dobrá vec :)
Odpovedať
@tyli mne zatial vsetci hovorili ze naco nam to bude a tak ale teraz si pochvaluju:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tyli my prave robime elektriku... izba ma sirku 3,,5 metra a pod oknom budu rpacovne stoly casom pre 2 deti, a tak kazde ma pri stole 5 zasuviek plus na jednej strane je este 1 televizna a 1 datova, tahame aj ftp kable... plus este mame v druhej strane izby 3* dvojzasuvky :) v spalni by som detto jednozasuvku neriesila, mame tam 3 dvojzasuvky a zaroven jednu 4 zasuvku, kde budu 2 zastrcky plus 1 datovy a 1 televizny..... asi tak za nas :))))
Odpovedať
@kaktusik007 ďakujem, pomohla si :) @ajkafilip @kaktusik007 uvažujem, že v detskej dáme 5 zásuviek za tie skrinky ako je TV na obrázku (pre TV a jedna voľná na nočnú lampu napríklad). potom pod oknom uvažujem dvoj-zásuvku v ľavo a dvoj-zásuvku v pravo. čo vy na to? môžu byť takto pod oknom? alebo dať pohromade 4-zásuvku do ľava, prípadne do prava? ako by to bolo lepšie?
Odpovedať
ja by som si dal jednu dvojzasuvku na jednu stra a jednu na druhu stranu...pretoze ja v tom nevidim nejaky velky zmysel ze ked tam bude pocitac tak tam dam dve zasuvky pretoze aj tak si tam väčšina ludi da kratky predlzovak s 5 zasuvkami a je to vybavene @tyli
Odpovedať
@ajkafilip ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tyli asi tie dvojzasuvky... a na obe strany, urcite nie na jednu stranu stvorzasuvka.... alebo na obe strany po styri :))) ja som tie patzasuvky riesila aby mali kam dat nabijacku na telefon, pracovne lampy, notebook, mp3jku a este aby bola rezerva :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@kaktusik007 taká je doba :) ja som mala pocit, že so si vymyslela veľa zásuviek, ale upokojili ste ma :) v tomto prípade je asi lepšie dať viac, ako menej zásuviek. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tyli presne tak... nam elektriku robil moj bratranec, teda robi - zacali vcera a zajtra pokracuju - a vravel ze tak vela teda zasuviek este nikdy nikomu nedaval, ale ze som si vsetko pekne zdovodnila a zargumentovala ze co chcem preco to chcem a tak to akceptoval :) este ma pochvalil ze to mam fakt dobre vymyslene a ze ked to tak teda chcem, tak mi to tak spravi ;-) - my mame malinke deticky, takze budeme mat zasuvky kde bude pracka, susicka a umyvacka riadu prosim na vypinac, aby deti so spotrebicmi bastrngovat nemohli :))) a ked uz dociahnu na vypinace, tak uz budu velky a hluposti robit nebudu.... aspon dufam :))) rovnako som si dala dve zasuvky na vypinace samostatne hore nad linku v kuchyni - ze ked tam napojim zdroj pre LED pasy, aby som ich mohla jendoducho vypinacom ovladat a nemusela maturovat nad nejakou zlozitou schemou zapojenia.... tak aj na to sa tesim :)))
Odpovedať
@tyli tiez patrime k tym co maju vela zasuviek...v izbicke mame 3 dvozasuvky, jednu obycko pod vypinacom /vysavacovu :-)/ plus este 2xtv a 2xdatovy. V spalni mame dvojzasuvky za nocnym stolikom, dve dvojky na protilahlej stene plus 1xdatovy a 1k tv...a obyvacka, to je manzelov raj tam ich je habadej :-D ale radsej teraz vela zasuviek ako potom tahat tie nestastne predlzovacky....tomu sme sa chceli vyhnut...a veru zatial su vsetky odlozene v supliku v pracovni :-)
Odpovedať
@kaktusik007 ako to budeš mať so zásuvkami na práčku, sušičku a umývačku? do zástrčiek za spotrebičmi a vypínať ich budeš jedným vypínačom? alebo ešte nejak ináč? neviem si predstaviť ako to myslíš. ale zaujalo ma to x-) ja ešte riešim ako vysoko dať zásuvku k práčke, mm stále tvrdí, že musí byť vo výške nad práčkou. ja by som ju rada schovala za práčku. či? @ajkafilip
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?