Spotreba energie 37400 kWh

Profilova fotka
prosím Vás v projekte mám predpokladaná ročná spotreba e. energie cca 37400kWh, celkový inštalovaný výkon domu ..Pi:30,0kW celkový maximálny súčasný výkon domu ..Ps max: 21,0kW naprojektované je podloahové elektrické vykurovanie elektrokotlom...vysvetlí mi to prosím niekto? tá spotreba nie je náhodou extrémne vysoká???
Odpovedať
poznám rodinu kde im taká spotreba reálne nabehla a pri vyúčtovaní im padla sánka....mali podlahové kúrenie a 14 kWh kotol a tarifu DD4
Odpovedať
@tamisi vydel 37400 na obytne m2 domu a daj cislo. A tarifu vies?
Odpovedať
Ten elektrokotol by som vyhodil ako prvý! to je najdrahšie vykurovanie ake existuje. Aký je to velky dom??? pri tejto spotrebe to ročne vychádza na cca 6358€ a to uz je extremne vysoka cena. Napojenie kotla na nocny prud dokaze cenu elektriky skresat o 30% ale zaloha 350 euro mesačne je vysoka
Odpovedať
Presne ked nepises ako velky dom vykurujes tazko povedat ci je spotreba vysoka.
Odpovedať
@ledky ako kedy. v NED, PD a vyssich moze vyjst elektrika ako najlacnejsia moznost.
Odpovedať
Elektrika ma tendenciu stale stupat a predvidat ci zlacnie sa neoplati. Drevo je a dlho bude najlacnejsim zdrojom paliva na trhu len treba vybrat system ktory zuzitkuje co najmenej dreva pri najvyssej vyhrevnosti. pridavam tip z poslednej vystavy a to drevoštiepkovy kotol. naklady na vykurovanie su cca 1000euro/rok pri 500m2 obytnej plochy. mame ho uz aj objednany na firmu.
Odpovedať
@tamisi Ak ide o ten dom vo Vašom albume, je ten výpočet tepelnej straty aj potreby zle. A to niekoľkonásobne... asi 7x !!! väčšia potreba tepla na vykurovanie. Príkon kotla neudávate, ale tiež to bude podľa nich dvojciferné číslo. Ak ale ide o farmu s liahňou, je to OK. Len je samovražda vykurovať to elektricky (oveľa drahšia elektrina pre podnikateľa).
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor 60,5m2 obytnej plochy a 99úžitkovej plochy a tarifa D11- tak som z toho tak dosť mimo :-| tak ako by sme mali postupovať keď projekt už máme a možnosť pripojenia na plyn nemáme?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ďakujem za odpoveď! teraz to tu všetko študujem a práve som našla- potrebu tepla na vykurovanie 12884kWh a merná potreba tepla na vykurovanie E1- 27,83kWh/m3 rok a E2-87,6kWh/m3 takže by to malo byť v poriadku, všaaaak! ach ach ale som som sa teda zľakla, čo to tu za blbosť máme napísanú....
Odpovedať
@tamisi No, akože v poriadku - podľa normy. Inak je to slabota... MPT 87,6 :-( Teraz si pridajte k 12 884 kWh ešte TUV 2000 kWh a ostatnú elektrinu 1500-2000 kWh (podľa Vašich doterajších faktúr). Z tej ostatnej treba dať 15-20 % vo VT = 300-400 kWh ročne vo VT. Čiže v NT asi 16 500 kWh. Plus elektromer. Ceny dosaďte podľa integrovaného cenníka. No, nechcela by som... Treba jednoznačne znížiť energ. náročnosť domu. Je reálne asi o 60-70% . ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr super výklad! ďakujem! a moja ďaľšia otázka ako? ;-)
Odpovedať
@tamisi Zvýšením tepelných odporov všetkých konštrukcií a oknami s trojsklom. Tým pádom môžete ušetriť na investícii do kúrenia a úsporou pokryť rekuperáciu, ktorá Vám ušetrí ročne ďalších aspoň 1000 kWh. Treba to ale vypočítať - SPRÁVNE vypočítať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr veď to správne! ]-( a dá sa to i keď už je projekt hotový? môžeme si tam spraviť obmeny napr. i vo vykurovaní tuhým palivom?
Odpovedať
@tamisi nóó, autorské práva... narúšať ich je trestné, však... ale nerozumiem, prečo nie je trestné navrhnúť dom s ročnou platbou za kúrenie 1400 € (+ TUV + ostatná el.)
Odpovedať
Na elektrokurenie by som osobne ten dom nechcel mat. Od prveho je to uz tarifa D5. Najvyssia, takze s cenou za kWh tam uz niet vela moznosti. http://www.eon.sk/index.php?www=sp_de... v tych .pdf dokumentoch v pravom stlpci sa daju dohladat ceny za elektromer spomenute vyssie. Zalezi tiez, ci FO alebo podnikatel. Tepla voda s tym dokaze zamavat, zalezi aj od poctu ludi, 3 kocky v puberte su na tom s teplou vodou ako 5 chlapov, v takych pripadoch uz aj solar moze byt rozumna volba. Inak suhlas so snizenim narokov na energie, alebo lacny zdroj tepla. Drevorubaca v rodine nemas?
Odpovedať
@tamisi Na elektrické vykurovanie a ohrev TUV , je to priemerná spotreba 4 člennej domácnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 ďakujem za reakciu!
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor no každopádne niečo poriešime! ďakujem!
Odpovedať
@tamisi To si len ľudia, ktorí kúria plynom myslia, že spotrebujú menej, lebo stále počítajú spotrebu plynu v m3 a nie v kWh, ako je to po novom. My budeme mať tiež elektrinu +krb. A či dám 3500 € ročne len za elektriku alebo za elektriku a plyn spolu, je to stále to isté :-)
Odpovedať
@ninka23 3500,- Evri rocne? To vykurujes cely zamok?. Mne vychadzal dom s podkrovim o celkovej ploche 160 m plyn 950,- € a elektrika 408,-€ rocne..
Odpovedať
@ninka23 tiez sa mi to zda nejako vela :-. my teda mame 250m2 velky 6i poschodovy dom a byvame tu 7 ludi a mame len elektriku v celom dome bez plynu, podlahovku, krb... mesacne platime 150eur , mame nizku a vysoku tarifu a to 3 dospelaci su doma cely den . neminieme ani tych 20 000kwh rocne co je akoze mala domacnost.
Odpovedať
@hop377 , @cellesta Tú sumu som len tak strelila :-D Ide o ten princíp, že ak majú ľudia plyn, tak si tie spotreby a sumy rozdeľujú a keď majú len jeden zdroj, tak sa im to vidí veľa. ...Uvidím ako to bude v reáli, keď bude všetko na elektrinu. ( Naši majú kúrenie + TUV plynom 250 €/mes. a elektrinu 60 €/mes., čiže spolu 3120 € ročne. Nemajú umývačku ani sušičku, čo mňa čaká, takže uvidím. ;-) Síce majú 30 r. nezateplený dom a pôvodné okná, takže straty pri kúrení, tak dúfam, že my budeme na tom lepšie :-) )
Odpovedať
@tamisi: to uz by sa ti oplatilo tepelne cerpadlo. Pri tej spotrebe. Alebo poriadne izolovat. Nepises aky material na stavbu. Ak Ytong Lambda alebo Heluz Family a podobne "super" materialy, tak to zrus. Staci podla statiky 20 - 25 cm. Tych 25 cm je fakt maximum. A na to 25 - 30 cm sedeho EPS. Zaizolovat zaklady a sokel, okna 3-skla (drevo alebo plast to je jedno), strecha co to da - vasinou so sikminami je problem - ale da sa to pekne zvacsit napriklad krokvovymi nadstavcami a vojde tam aj 40 cm vlny, co by som v dnesnej dobe povedal uz ako nevyhnutny standart. Podlahu izolovat aspon 20 cm. Treba ratat ze ak si mala v projekt 5 - 8 cm v podlahe, tak to cele treba dvyhnut aby 20cm voslo, potom podkrovie aby bolo dostatocne vysoke, okna vsadene az v izolacii a pod. Ak chces topit elektrinou musi to byt dobre izolovane, alebo potom tepelne cerpadlo. Kamos postavil z Ytong Lambdy - tepelna strata cca 10 kW, a chce ist do tepelneho cerpadla (hold jeho rozhodnutie). Izolovat, izolovat a este raz izolovat. @ledky : plyn zdrazie nie tak. A ak budu vsetci kurit len drevom, peletkami, tak sa to nebyde za chvilu stihat produkovat. Este pride dan z kominu a byde ;). Osobne drzim palce fotovoltaike - uvidime aka bude budusnost, s ucinnostou panelou a bateriami. Kto prvy vyvinie kvalitnu bateriu pre elektromobily bude za vodou a bude sa to pouzivat aj pre domacnosti.
Odpovedať
ninka23 No to si snad už nikdo neplete m3 a kWh. Přepočet 1 m3 = 10,55 kWh. Takže pro hrubý výpočet spotřebu v m3 vynásobit deseti. :-D
Odpovedať
@ninka23 Máte strašne malé nároky na svoj dom. Nie je problém platiť za VŠETKU elektrinu v plne elektrifikovanom dome cca 800 € ročne.
Odpovedať
@blacksr Tak popíš ako ;-)
Odpovedať
@ninka23 Optimalizovaním - dať maximálne hrúbky izolácií, trojsklá, rekuperáciu. O to menej investovať do kúrenia = výsledná cena domu bude podobná. S tým, že ročná úspora na kúrení bude veľká.
Odpovedať
@blacksr Nie každý má peniaze na pasívny alebo NED dom :-( 3- sklá budú, rekuperácia ani tep. čerpadlo nie - vysoké investičné náklady (už za pozemok sme dali viac, než násť bude stáť hrubá stavba :-p). Staviame z Ytongu Lambda a MM nechce ani zatepľovať, lebo sa to neodporúča. Kúrenie bude kombinované : elektrické káble ( Fenix) + krb s prieduchmi. Po čase ( keď predáme náš 3 -izbový byt a budú € navyše) chceme dať slnečné kolektory na ohrev TUV a vody v bazéne. Sama som zvedavá, aké budú spotreby v dome v porovnaní so súčasnými v byte. ...Ale v tejto diskusii nechem riešiť mňa , len som @tamisi odpísala skúsenosti z praxe, že takéto spotreby elektriny má bežná domácnosť,ktorá má elektrinu na ohrev TUV a klasické elektrické kúrenie kotlom. Mala som skúsenosti aj s vyššími spotrebami, kde si dali Devi aj pod príjazdovú cestu a chodníky.
Odpovedať
Nie každý má peniaze na pasívny alebo NED dom Toto práve neplatí... @ninka23
Odpovedať
@ninka23 trosku si odporujes. Nie kazdy ma peniaze- staviam z Lambdy :-p Uz to tu bolo 100x povedane. Radsej 30 itong a poriadne zateplenie- vyjde ta to menej a dosiahnes omnoho lepsie tepelnoizolacne vlastnosti. Ale ako vidim, stale sa najdu ludia, co si kupia radsej drahu lambdu, ktoru dokonca ani nezateplia a potom "placu" ze im to iz nevyda na NED.....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?