Sporak a pripojka

ahojte sme kúpili elektrický sporák mame v dome len 230v elektirkua vzadu je toto da sa to pripojiť na 230? alebo idem vymeniť
Odpovedať
1
2
da sa pripojiť na 230 v?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor kolko faz mate v domovej rozvodnici? Pripadne ju odfot. Aky kabel mate natiahnuty ku sporaku a aky istic je na neho pripojeny? odfot.
Odpovedať
@viktor123787 nie som elektrikár, ale je to tam celkom jasne popísané aj pre 230V. Tak šup... šrobovák do ruky :D
Odpovedať
Profilova fotka
S tym sup do ruky skrutkovac, by som moc neponahlal! Jasne pisal MGX otazku, aky kabel ma dotiahnuty ku sporaku! Pokial ma stare hlinikove rozvody, tak tych 230V by musel mat prierez aspon 6mm. Na medenne kable tam vyzaduju 3x4mm. Aky sporak tam bol predtym? Tiez elektricky, alebo kombinovany?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 - podla zapojenia to mozes mat nasledovne: 1F CYKY3x4mm = istenie 1x 32A 2F CYKY4x2.5mm = istenie 2x16A 3F CYKY 5x1.5mm=istenie 3x10A ak mas hlinikove kable, tak to treba prepocitat na vacsie prierezy vsetky 3 zapojenia su na 230V. Ak mas domovy hlavny istic len 1x25A, tak ten sporak mozes bud vratit alebo sw obmedzit vykon len na 2 varne zony. este by sa zislo napisat aky presny typ sporaku to je, tam sa da pozriet celkovy prikon
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Este som zabudol, pokial ma na stene zasuvku 230V tak nech zabudne, ze tento elektricky sporak tam pripoji! Musel by tam mat rozvodnu krabicu, alebo 3 polovy vypinac, na ktory by ho mohol zapojit! Samozrejme k nemu patricne privodne kable a istice!
Odpovedať
@milosduris tiez elektrický a mam medene káble
Odpovedať
v celom dome mam 230vv skrinku mam na 5 fazy
Odpovedať
@mgx takže môžem ho napojiť na 230?ak mi nepôjdu tie 2 dosky?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 - podla komentaru si laik, 5faz doma mat nemozes :). odfot rozvodnu skrinku, ale predpokladam ze si budes musiet zavolat elektrikara, aby ti to napojil cez rozvodnu krabicu na 2 alebo 3 fazy. Ak mas pri rure zasuvku, tam das maximalne 16A na jednu fazu. Este raz, uved typ sporaka (presne, napr. vyrobny stitok, tam sa da pozriet aky je jeho prikon)
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 Ako tu uz hore pisal: na pripojenie celeho sporaku potrebujes: CYKY 3x 4mm v stene a istenie 1x 32A No tento sporak nepripojis cez obycajnu zastrcku na stene! Tie su zvycajne na 16A. Ta by zhorela! El sporak sa pripaja cez takyto vypinac. Ten je na 25A 400V
Odpovedať
@mgx v rozvodovej skrini ktorú mam doma mam tam 5 tie ističe ci ako sa to vola v každej izbe mam jednu a sa mi zda ze v kuchini mam 1 alebo 2.v kuchini mam 2 zástrčky takže mam ist radcej vymeniť? a typ sporáka je elektrický
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milosduris tak toto nemam pri stene
Odpovedať
@milosduris zaujímavé v práci mi mechanik rozprával ze ak chcem na 230 alebo 220 napojiť stačí 16amperova zástrčka takže ľudia ktorí nemajú v dome nad 230v ptm ako zapájajú tieto sporáky?
Odpovedať
toto mam ktomu ku 230 v
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 16A zastrcka je urcena na zapojenie kombinovaneho sporaka, kde vrch je na plyn a rura je elektricka. Priamo na sporaku je vyvedeny kabel aj so zastrckou. Keby to bolo mozne, tak by si ho mal tiez!
Odpovedať
@milosduris ale ja nemám kombinovaný sporák
Odpovedať
@viktor123787 takže ju mam vymeniť?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 Zavolaj si elektrikara. Toto je uz parketa na odbornika! Lepsie ako vyhoret!
Odpovedať
@viktor123787 ak dovolíš tak ešte skúsim takto: @megdesign @catsan @patriky ...
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 - staci ze tu pridas fotku domovej rozvodnice tak aby bolo vidno dimenzovanie jednotlivych isticov, aky druh kabla mas natiahnuty ku sporaku a fotku typoveho stitka sporaka alebo jeho presny typ. Tiez aky mas hlavny istic. Ak predpokladam spravne, mas pravdepodobne 25A hlavny istic a 4-5 isticov pre zasuvky/sv,okruhy. Ak je to tak, tak tento sporak tu nepripojis. Stary sporak si mal vlastne aky?
Odpovedať
Profilova fotka
@milosduris "na pripojenie celeho sporaku potrebujes: CYKY 3x 4mm v stene a istenie 1x 32A No tento sporak nepripojis cez obycajnu zastrcku na stene! Tie su zvycajne na 16A. Ta by zhorela! El sporak sa pripaja cez takyto vypinac. Ten je na 25A 400V" zaujímavé, že na 32A istenie dimenzujete kábel CYKY-J 3x4 a 25A vypínač trocha málo, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@milosduris "Este som zabudol, pokial ma na stene zasuvku 230V tak nech zabudne, ze tento elektricky sporak tam pripoji!" a prečo by to nemohlo byť pripojené aj na zásuvku?
Odpovedať
@viktor123787 v dome mať prípojku 1F /230V/ je síce možné, ale dosť nepravdepodobné. Pravdepodobnejšie je to, že tam máte 3F /400V/. Dajte fotku otvoreného a odkrytovaného domového rozvádzača a budeme múdrejší, možno aj vedieť poradiť.
Odpovedať
v mojej skrini mam toto
Odpovedať
.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor123787 este raz. odfot cely rozvadzac, nie jeho cast. Zakrytovany aj odkrytovany ak sa da. Odfot aj hlavny istic, pripadne elektromer.
Odpovedať

Odpovedať
@viktor123787 ak byvas v dome a mas tam toto je to cudne, bud si dakde na konci sveta ze je tam malo elektriky alebo je to daka stara pripojka alebo neviem. Mozes poziadat o zmenu pripojky v elektrarnach a natahat nove kable. Druha moznost zapojit to na 230v daj to na 16a istic a pouzivaj vzdy len cast sporaka t.j. len ruru alebo len jednu platnicku, viac to neda - vyhodi istic. Neviem preco pritomni odobrnici hovoria a horeni kablov to akoze istice su k nicomu? Sporak ktory by si zapojil na to co mas v dome neexistuje. A estr okrem toho odbornici kolko ludi ma doma 32a istenie? Nema vacsina tak 25?
Odpovedať
@sysell takže môžem to zapojiť? alebo mam vymeniť
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?