Slabe ističe Elektrika

1. Mam taky problem že na 380V zasuvku mam 20A istič ked niekto nato napoji zvaračku 3Odinu a ked zavara tak stale istič vyhodi a niekedy aj hlavny istič pri elektromery, Potreboval by som odporučit aky mam istič zato vymenit rozmyšlam nad 25A to by už malo stačit si myslim,2. a potom je tu dalši problem že ked mam napr. zapnute svetlo v izbe a pripojim vysavač alebo fen atd. a to zapnem tak žiarovky zo slabnu už nesvieta tak silno, a potreboval by som radu že čo stym,3. v dome bola prerabka jednej izby na dva a na tu izbu ostal rovnaky istič 16A no a je tam tiež dost napojenych veci či nebude to tym, veľky mrazak, radiator 2400W elektricky na prikurovanie, pc, 9 bodovky, 2 normalne obyč žiarovky, TV, 3 monitory, no a potom dajake obyčajne veci skoro čo nič nežeru dajake repraky nabijačky atd. Ešte k tomu nepišem že je to novy dom a v skrini čo je v dome tak tam chyba hlavny istič na cely dom ked chcem vypnut všetko tak musim po jednom vypinat inak je to celkom dobre spravene až nato že tam chyba prudovy chranič- ten ma ist na cely dom či len na take ako kuchyna a kupelna dakujem.
Odpovedať
1
2
Ja teda niesom ani z ďaleka odborník ale nový dom? Bez prúdového chrániča? A nanziarovkach vidno odber elektriny? Pfuuu tak to musel byt špecialista čo to robil 😅
Odpovedať
Profilova fotka
Prúdové mám tri a hlavný istič by si mal mať tiež v dome,to sťahovanie žiaroviek není dobré,ten 16A istič je na obidve izby dokopy,zásuvky+svetlá?
Odpovedať
@milan_dzuris "" Mam taky problem že na 380V zasuvku mam 20A istič "" ĎALEJ "Potreboval by som odporučit aky mam istič zato vymenit rozmyšlam nad 25A to by už malo stačit si myslim.."" Jedna otázka: Iste nie si elektrikár alebo ten čo sa trošku vyzná v tejto oblasti, LEBO vymeniť istič môžeš 20A za 25A/aj za väčší ]-(/ ale potom sa nediv že Ti môžu vodiče "jemne fajčiť".. Pretože to čo píšeš si DAJ skontrolovať elektrikárom a NEMONTUJ sa do toho, lebo si narobíš problémov o akých ani nesnívaš, okrem toho nepíšem že môžeš prísť k úrazu ;-( Máš v tom chaos, ako aj v písaní a ako aj vo vedomostiach okolo Tvojho problému... ;-) Urob tak ako som Ti písal nakoľko to nie je nový dom ako píšeš, tak ruky preč nevieš aké problémy ešte prevládajú o ktorých nemáš tušenia :-S
Odpovedať
@spikerhc Prečítal si to v poriadku??? ;-) Pretože zadávateľ napísal.."Ešte k tomu nepišem že je to novy dom a v skrini čo je v dome tak tam chyba hlavny istič"" Je tam napísané že sa jedná o nový dom??? Ja to tak nevidím :-D
Odpovedať
@milan_dzuris ak nemáte chránič v dome tak to nemohlo prejsť revíziu. Chránič je povinný (myslím) od 2002 následne je povinný na všetky zásuvky ovládané laikmi (2007) a v najnovšej norme je už chránič povinný ja na svetlá. Sťahovanie svetiel je tiež nezmysel. Neviem aky mate veľký dom ale aj v starých sa na svetlá používali 10A ističe. Zavolajte si elektrikára alebo revizaka ktorý vám do zoznam všetkých nedostatkov a potom si zavolajte dementa co to robil. Niekto tu niekde písal ze na zlé urobenu prácu je defacto záruka neobmedzená.
Odpovedať
@milan_dzuris Nie som elektrikár, ale 20 A istič na nový dom? Nám projektant na rekonštrukciu domu minulý rok navrhol 25 A, trojfázový. Asi to máte poddimenzované. Ale ako radia chlapi vyššie, sám sa do toho nepúšťajte. Inak pokiaľ chcete dom poistiť, tak vám ho možno poistia, ale pri plnení poistnej udalosti (napr. požiar - prehorenie kabeláže), keď sa zistí, že nemáte revíznu správu od elektrikára, tak vám nemusia uznať škodovú udalosť.
Odpovedať
@ladislav_rigo on píše istič na 3F zásuvku ma 20A hlavný ma 25A takže to je v poriadku jednako kolu dimenzovanie káblov ale aj selektivite istenia. No to co píše ďalej je katastrofa na katastrofu. Ak ide o nový dom tak žalovať developera a ak chce napísať nie je to nový dom tak to revíziu teoreticky prejsť môže lebo ta sa robí podľa noriem v čase výstavby resp. poslednej rekonštrukcie.
Odpovedať
@milan_dzuris 3odinu predaj a kúp zváračku na 230V. Lepšie to zvára a idú na 16A istič.
Odpovedať
@milan_dzuris inak ešte ten bod 3. Jasne istič netreba prrtazovat ale keď rátam ako rátam 16A je do pohody. 2400W radiátor + cca 200W mrazak + PC nech 500W = 3100W/230V = 13,5A v najhoršom prípade. Verím že svetlá majú vlastný istič preto som ich tam nezaratal 😛. V tom dome je niečo vážne zle. Nečudujte sa ak príde revizaka a niektore obvody nariadi do opravy odstaviť a nepoužívať. Osobne som natrafil už aj na životu nebezpečnú inštaláciu v byte po údržbe 😄, ale aj po kompletnej rekonštrukcii. Co je skôr do plaču.
Odpovedať
@milan_dzuris a aby som nezabudol " Mam taky problem že na 380V zasuvku mam 20A istič ked niekto nato napoji zvaračku 3Odinu a ked zavara tak stale istič vyhodi a niekedy aj hlavny istič pri elektromery..B istič 20A keby si vymenil aj za 25A aj ten Ti zhodí nakoľko by si potreboval na "štart" Triodyny "trošku viac šťavy" myslím prúdové zaťaženie pri nábehu...Takže vlastne máš šťastie že nezačala horieť ištalácia :-) ... Už sa o to nepokúšaj, a kúp si invertor na zváranie a máš vybavené.. ;-)
Odpovedať
@milan_dzuris rada znie: zavolajte si tam elektrikára. Opakujem elektrikára, nie murára, čo povie "gazda, ja vám zapojím aj eletriku".
Odpovedať
@technik007 zle som to prečítal :/
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marian_hano ano
Odpovedať
@spikerhc ... to sa stáva aj v iných rodinách :-D :-D
Odpovedať
@technik007 je to novy dom
Odpovedať
@virnik27 Ja by som tam dal pre istotu už priamo D istič, keď už ;-) ..C by som preskočil... :-D :-D
Odpovedať
@neutrino prešlo lebo on ajd daval revizie on robil viacc domy na ulici niekto to ma dobre spravene niekto ma všetko dobre ističe čo tam ma byt ale zle pozapajane su schodiskove vypinače alebo ine veci
Odpovedať
@milan_dzuris Prepáč ja som bol v tom že to nie je nový dom... ;-) Moja chyba ]-( Ak je to tak,ako píšeš tak toho čo to robil nakopať do zadnej časti tela,lopatou po hlave ;-( ...Nič viac nič menej.. ;-)
Odpovedať
@spikerhc Prepáč Ty si to dobre prečítal...Ja som to zle pochopil ;-)
Odpovedať
@neutrino nemaju svetla vlastny istič všetko je spolu v tom 3 bode
Odpovedať
@milan_dzuris okí tak si dajte spraviť revíziu a následne na reklamáciu zároveň poslať na TI SR, a. s. respektíve na Inšpektorát Práce to sú organy dozoru. Samozrejme na ich náklady to musia odstrániť (tu je jedno ze je záručná doba 2 roky) a pán revízak zrejme príde o razitko a aj o oprávnenie na výkon činnosti. Aj ja si robím väčšinou všetko sám teda montáž aj revíziu, ale nikdy by som to takto neodflakol. Lebo toto je odflaknuta robota. Predpokladám že svetlá ťahal CYKY-J 3x1,5 a ako také ich nemôže zapojiť na B/16A/1 istič. Takisto prúdový chránič dnes už na všetko. Nerobte s tým nič zavolajte si revízneho technika a všetko musia opraví oni.
Odpovedať
@neutrino Dakujem za odpoved, ak spravne chapem tak za tu škodu čo je na dome že je zle spravena elektrika tak mi to cele preplatia či?
Odpovedať
@neutrino lebo si pridem obraty o peniaze že zapltiš si všetko a nakonec polka je zla, a ešte si musim zapltiti za nove ističe elektrikara a reviznu spravu a plus bude treba dalšiu skrinu lebo na din lište už je minimum miesta.
Odpovedať
@milan_dzuris áno kľudne ich môžeš dat na súd a budú musieť uhradiť spôsobenú škodu. Oni porušili Slovensku legislatívu a ešte dali aj falošnú revíziu, ktorá je veľmi ďaleko od reality. Najprv by som im poslal len revíziu, že pani toto ste pokazili a žiadam náhradu škody vo výške (stanovy možno aj revizny technik koľko by stála oprava). Následne ak by odmietli poslať reviznu správu na organy dozoru a rovno aj na súd, nakoľko ku kolaudácii predlozili klamlivé revízie ktoré obsahovali výmysly. Len dufajte že chyby sú len v zle zapojenom rozvádzači a tak by škoda mohla byť menej ako 1000 euro. Ak nájde revizny technik problémy aj inde škoda sa môže vyšplhať oveľa vyššie.
Odpovedať
@milan_dzuris dajte sem fotku toho rozvádzača a ešte napíšte rok kolaudácie. Už podľa fotky sa dá veľa identifikovať. V ktorej časti Slovenska to je?
Odpovedať
@megdesign to bol normalny elektrikar čo robi ja inym
Odpovedať
@milan_dzuris aj ja som mal na dome problém s elektrikárom. Tiež mi dal revíznu správu ktorú som mu v zápätí vrátil a ešte sa tu x krát otočil kým to dal naporiadok. Naštastie ja som na stavbu priebežne chodil a teda som videl čo a ako ide a drbal som ho priebežne. Má s.r.o. robí pre developera, ale bleskozvod katastrofa a vnútorná inštalácia síce pekná, ale revízia odflálknutá. To že má niekto papier neznamená že je aj elektrikár. Vyhlášku 508/2009 dnes už dostane kde kto...
Odpovedať
@neutrino dom ešte neje skolaudovany preto ešte nechcem ani dat, je to Košice Okolie, a preto ta farba na tych ističoch je rozmaazana je to moja chyba lebo som mal to očislovane a sa mi to nepačilo tak som to išiel zmazat a dajak som sa dotkol aj toho tak som to zničil MOJA CHYBA.
Odpovedať
@milan_dzuris toto ani nebude skolaudované. Akože ale myslel som otvorený kryt aby bolo vidieť do vnútra. Toto ale neverím ze robil elektrikár. Nie je tam prepatova ochrana, prúdové chrániče, hlavný vypínač a tipujem ze HUS pan elektrikár ani nevie co je. Inak tak malý rozvádzač pre rodinný dom a ešte novostavbu som ani nevidel. Ja mam 4 chrániče 23 isticov, vypínač a prepatovu ochranu. Keď to ešte nebolo kolaudovane tak predsa to je ja v záruke. Len sa bojím ci pan elektrikár nepoužil napr. 3x1,5 aj na zásuvky keď je to takýto umelec.
Odpovedať
@neutrino ,@milan_dzuris Viac dokur..ť sa to ani nedá.. ;-) :-x x-) Neverím, že to robil elektrikár.. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?