Skúsenosť Protherm Raja 12K

Profilova fotka
Mate skusenosti resp ako ste spokojný? Pouziva niekto tento el. kotol ako ,,doplnkove" kurenie?
Odpovedať
Profilova fotka
my máme Protherm Raja 14K už 2 roky, spokojnosť , tichý, dobre funguje, dnes tu bol servisák na revíziu kotla, zatial žiadny problem nebol )))))
Odpovedať
Mam prvu zimu kotol Raja 12 K na podlahovku, vynikajuci kotol ako doplnkove aj na hlavne kurenie, 530 Eur Vyborna regulacia a bezpecnostne prvky.
Odpovedať
Ja ho mam ako hlavne kurenie na podlahovku, stvrtu zimu. Zatial ziadny problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@easton88 montujem ho...je to v pohode kotol,žiadne reklamácie
Odpovedať
Profilova fotka
Nám včera namontovali a spustili kurenari 9kw raju tak uvidíme ako sa bude drža :-).. Ale ovládanie a nastavovanie veľmi jednoduché.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež ako hlavne kúrenie do podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozete niekto prezradit aj uzitkovu plochu a mesacne naklady cca? Dakujem.
Odpovedať
@easton88 bungalov 130 m2, stredne zatepleny 10-12 MWh rocne, cca 100-130 Eur mesacne na kurenie, dokurujem klimou, tretinova spotreba oproti elektrokotlu
Odpovedať
@easton88 Z daleka to nieje len o ploche, v prvom rade o kvalite stavby. V kym v B-ckovom dome to moze byt 130 eur mesacne na 150m2, v pasivnom dome to bude do 30 eur mesacne za kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
vy co mate raju. mame raju starsi model je to 15k. mam na nej zapnute 2 spiraly. cize vykon max 10kw. nemam k nej izbovy termostat. chcel by som radu. regulujem to zatial len na zaklade teploty vody. mam to nastavene na cca 28°C a kotol bezi potom vypne, obehovka ide stale. aku mate nastavenu teplotu na vody? resp reguluje to niekto takto? @peto99 @poliacik321 @nordero
Odpovedať
treba napisat do atria.sk, oni budu vediet poradit termostat k starsiemu kotlu Raja. Teplotu vody mam na 29, ale termostat vypina kotol vzdy, ked dosiahne teplotu v dome nastavenu na termostate
Odpovedať
My mame vonkajsie ekvitermicke cidlo, cize nastavis vhodnu ekvitermicku krivku na kotli a ten si sam urcuje teplotu vody do podlahovky na zaklade vonkajsej teploty (v mrazoch pusta viac stupnov ako ked je vonku 0). Inac kurime (teda kotol je zapnuty) 10-16 hodin denne, automatika (ktora uz nie je sucast kotla) si to koriguje podla teploty v dome - ked pred vecerom vypne, v noci mame nizsiu teplotu, nad ranom zase zacne kurit a ked vstaneme, je (pre nas) prijemnych 20 stupnov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
floydian ...375 Ytong, zateplenie sever 12EPS ostatok 10EPS, cca 100m2 plocha.
Odpovedať
Profilova fotka
máme protherm raja 9K, kúrime 3. sezónu a je úplne ok. máme ho ako hlavný a jediný zdroj kúrenia do podlahovky. spotreba záleží od toho aký dom sa vykuruje ;-) my máme malinký NED bungalov. mesačné preddavky po minuloročnej vykurovacej sezóne máme 76 eur (predtým 106 eur ale nemali sme ešte zateplené obdod. múry a bola tuhšia zima). realita bude asi niekde okolo 90 eur/mesačne za komplet elektrinu.
Odpovedať
@easton88 375 ytong lambda ci normal ? Inac ked ides zateplovat, EPS je lacna zalezitost. Pridal by som na zatepleni, Martin nieje prave juzne slovensko.. Hlavne ak chces kurit elektrinou. (ajked budes prikurovat v krbe). Inac presnu sportrebu si vies zratat bud rucne, alebo pri projekte kurenia ti to chlapik zrata a komplet nadimenzuje (neviem ako daleko si z realizaciou). Ked mozes, dobre zatepli, a nebudes musiet spekulovat ako neplatit vela za kurenie, lebo potreba tepla ti znacne klesne.
Odpovedať
@easton88 pridat Eps na steny - 15 cm, moj odhad spotreby na kurenie cca 8 MWh - 80 Eur mesacne s elektrokotlom. Lambdu netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx doporučujem dať priestorový termostat ale viem,že poniektorý to riešia aj tak ako píšeš
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aky zasobnik k tomuto kotlu je vyhovujuci??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim, hladam doplnkovy zdroj kurenia ku kotlu defro 9 kw v case ked je velmi zima alebo ked vyhasina kotol, ide o vikendovy dom v horach, kurenie 6 radiator po 1,6 kw plus dve piecky, kym rozkurim neviem tam prezit, material kamen, steny 😀100 cm, zateplena severna stena 6 cm styrodur, strop zatepleny nobasil, 40 cm, paci sa mi raja iba netusim aka? 9 kw alebo 12 kw, ide mi o to aby v case dohorenia kotla bolo teplo a aby sa dalo v mrazoch temperovat vodny okruh na 10-5 *C aby nezamrzol, co poradite? Rozmyslam medzi prothermom a attackom ale netusim co zobrat, dakujem.za kazdu radu. Dom ma cca 150 rokov a je z kamena, teda celkove zateplenie nehrozi, tepelne straty su ake su.
Odpovedať
@okor raja su skvele kotly. Vyber co najsilnejsi, ktory utiahne elektroinstalacia
Odpovedať
System ma odber cca 8,5 kw, ak teda vyberiem najsilnejsi co mi utiahne elektroinstalacia (cca 24 kw) bude to to najlepsie? Ako sa potom odovzda teplo do tak maleho systemu? Nie je to zbytocne predimenzovane? Rozmyslam obycajnym uvazovanim, ak mam odber 9 a dam dnu 24 tych 15 je tam zbytocne predimenzovanych, ci nie?
Odpovedať
Ked ma ten kotol stykac na hdo, staci tam dat len hdo alebo to ma byt cez rele/ stykac?
Odpovedať
Co je HDO? Nie som kurenar, idealne by bol system elektrina kuri ked sme mimo chaty, prideme a prikurime pevnym palivom, elektri kotol sa vypne, ide o to aby sa nebili obehove cerpadla v korloch
Odpovedať
ja ho mam je vpohode
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Mame 9KW, kurime tretiu zimu, zalohove platby mame 200 eur, poschodovy dom, 160m2, ytong 300, zateplene eps 18cm, certifikat budovy B, vosli by sme aj do A, chybal jeden bod, ale nemame rekuperaciu ani tepelne cerpadlo, ani solar, co su poziadavky do A. Pracka, susicka, mycka, varim, peciem. Mali sme problem, ze kotol nevypol, v noci sme sa zobudili a v dome 28stupnov a kotol si ide, celkovo asi kotol ok, len kurenar zle dal termostaty a tiez je problem vecer. Vysvetlim: osprchujem sa o 16.50, o 17.00 vypne kotol na hodku, o 18.00 kotol hreje teplu vodu, o 19.00 zase vypne na hodku, o 20.00 hreje teplu vodu medzitym sa manzel deti osprchuju, cize realne mi ide kurenie az 21.30,22.00 cize od piatej aj do 22.00 mi nekuri, cize v zime je chlad a to by som ocenila ako vyriesit, asi len kupou noveho vykonnejsieho kotla,ci?
Odpovedať
@skyle Asi máte ku kotlu externý zásobník TUV...? A zapnutý prednostný ohrev TUV? Zvýšte výkon kotla pri ohreve TUV. Veď čo môže zohrievať 1 hodinu? Aby nebol výpadok kúrenia taký dlhý.
Odpovedať
Prosim staci do kotla dat len modry na svorku hdo alebo to ma ist bezpotencialovo, cez stykac/rele
Odpovedať
@patriky Prijímač HDO má vlastné napájanie malým zaplombovaným ističom, stykač ktorý ovláda výkonové obvody má vlastnú fázu a nulák z HDO
Odpovedať
@skyle odkiaľ máš TUV? daj si zvlášť napájanie bojler, nenapájaj to z el. kotla, termostat si sama nastav kedy má na koľko stupňov kúriť, výkon el. kotla si nastav tak aby vykúril na čo najnižší výkon nebude stále cyklovať ,nemusíš kúriť na plný výkon 9 kW , ked pri malej zime stačí i 3
Odpovedať
@patriky bezpotencialovo
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?