SAT,TV, inet ustredna v technickej miestnosti

Ahojte, prosim o radu. Momentalne som v stave hrubej stavby a tahame kable. Z kazdej izby ide jeden koaxial TV kabel a dva internetove kable. Spolu to pojde zo 6 izieb. T.j. pride mi tam 12 internetovych + 6 koaxialov z izieb. Vsetko to smeruje do technickej miestnosti na prizemi, kde si chcem spravit nejaku ustrednu. Z Telecomu beriem Magio SAT a TV a kabel od nich pride tiez do technickej miestnosti + na strechu mam vyvedeny koaxial, resp. mozem si tam vyviest viac koaxialov (mozem tam hodit satelit v buducnosti). Vsetko sa to stretne v technickej miestnosti, kde budem potrebovat nejaku skrinku kde sa to vsetko spoji. Z Telecomu pride o necely mesiac technik mi to zapojit, on tam hodi nejaky ich Switch a Router. + mam pripraveny kabel z technickej na poschodoe kde bude dalsi wifi switch, aby bol na poschodi OK signal. Prosim o radu, ze co by som mal kupit na prepojenie, asi nejaka skrinka a dnu nejake sasy. @psychx mozem pouzit to co si navrhoval v teme tu? http://www.modrastrecha.sk/forum/elek... daval si tam linky na nejaku krabicu (rack ... https://www.alza.sk/19-rack-rozvadec-... a podobne)
Odpovedať
@atak77 ja som si v jednej izbe na to spravil niku, do ktorej to vsetko dam a prekryjem to obrazom.
Odpovedať
@atak77
Odpovedať
tych skrin je milion https://www.agem.sk/sietove-produkty/... @gashtaan a ako to dnu pospajas? v tej nike
Odpovedať
Na co sa robia internetove rozvody po dome, nestaci mat wifi?
Odpovedať
@atak77 kablami, ako inak... na zadnu stranu niky som nalepil plastovu dosku, takze nie je problem tam prisrobovat, zavesit co treba. Mam tam zatial len ustrednu na alarm a splitter na koaxial, ale bude tam este modem a switch.
Odpovedať
@originalx nestaci, wifi je pomala.
Odpovedať
@originalx rovnako alarm davam cidla cez kabel a stacilo by mat wifi ... kabel je kabel, istota. u internetu tiez tak vnimam kabel, stabilita, rychlost, preto som to potahal do kazdej izby
Odpovedať
ked robis novostavbu tak urcite kabel a ked dorabas, tak bezdrotovo. Ked ta prestane bavit menit baterie, alebo nebude pri vacsich pokrytiach postacovat sila signalu pochopis ;-) V dnesnej dobe je wifi celkom rychla a bude to len a len lepsie. I na 4k ti postacuje wifi, takze v tomto smere je kabel dobry aby si nezil v elektromagnetickom smogu a pouzival domacu wifi len na portable zariadenia, teda ked spis ta tak neozaruju :-)
Odpovedať
@rkorba no neviem, dnesna wifi je sice teoreticky rychla v laboratoriu, ale staci streamovanie len 1080p videa a pri scenach s vyssim bitrate sa clovek obcas nevyhne tomu, ze pozera komix. Tot moje skusenosti so 108Mbps na papieri...
Odpovedať
nie je wifi router ako wiri router, treba vzdy priplatit a hlavne si nastavit menej zaruseny kanal a nemoze byt problem s dakym 1080p streamom.
Odpovedať
@gashtaan @atak77 @rkorba takze idem teraz dat natiahnut eletriku po dome, tak poviem nech natiahne aj tv a internetovy rozvod. Este nejake rozvody mam riesit? Vonkajsie zaluzie by som chcel radsej mechanicke ako automaticke. Alarm neriesim.
Odpovedať
@originalx daj si natiahnut aspon CAT6 tienene S/FTP kable, ked uz to budes davat robit. Ja som chcel tiez mechanicke zaluzie, ale nakoniec neboli ziadne, lebo nakoniec to nikto nevedel urobit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan to je na tie zaluzie? Znamy ma na dome aj automaticke aj rucne mechanicke vonkajsie zaluzie a stale mu odchadzaju nejake moduly na tom. Tie mechanicke chvali, ze su lepsie a hlavne bezproblemove.
Odpovedať
@originalx ten kabel som myslel na internet. U mna bol problem s mechanickymi zaluziami, ze si netrufli cez zelezobeton vrtat dieru pod uhlom aky treba.
Odpovedať
@gashtaan aha. Ved vrtaky nestoja vela, ked trafia zelezo, tak vyvrtaju vedla.
Odpovedať
ked sa drazkuje, alebo robi sadrokarton, tak treba mysliet i na nemyslitelne a natahat toho co najviac lebo sa da. Vzdy chybaju zastrcky, malo svetla v izbach, malo okruhov osvetlenia, kazde nove zariadenie ma ethernet konektor a ochvilu i chladnicky! kablov nikdy nie je dost! na kamerovy system, alarm, video vratnik .. by som dal cat5e a na ethernet rozvod cat6 kabel.
Odpovedať
@atak77 Koaxial nedavaj cez technicku miestnost, je to zbytocne podla mna. Cez koaxial ti tak ci tak moze ist len terestrialny ci satelitny signal (teda jedine ze by si tam mal UPC, ale to nepredpokladam) a oboje budes mat pravdepodobne na streche. Ja som nechal ukoncit vsetky koaxialne kable na povale a tam mam antenny delic aj zosilnovac. Ak pojdu cez technicku, mozes mat akurat (hlavne pri satelite) zbytocny utlm. Ja osobne povazujem aj za zbytocne kupovat rozvadzaciu skrinku na to, nemam predsa doma serverovnu. Zo steny mi v kumbale trci 14 ethernet kablov a vsetky maju rovno nakrimplovanu koncovku a idu do 16 portoveho gbit switchu, ktory je polozeny na policke. Vedla neho je polozeny ADSL router od telekomu, telefonnu linku (a chranicku na optokabel) mam privedenu tiez tam. Ak si to este neriesil, vyber si aj vhodny spot na centralne wifi AP, wifi z generickeho routru od providera v technickej bude mizerne, kup si vlastne AP, najlepsie aj 2.4GHz + 5Ghz a umiestni na nejake idealne miesto (stred domu). Ja mam poschodovy, takze mam taketo miesta dve (dole aj hore), ale zatial mi staci to dolne - 2.4GHz dosiahne, 5GHz nie. A este posledna vec, nesprav rovnaku chybu ako ja a potiahni aspon jeden ethernet aj na povalu. Ja som nepotiahol, spolahol som sa na VDSL, ktore malo byt na ulici a nieje.. Teraz mam jemne nad 10MBit ADSL za cenu 30MBit od lokalneho wifi providera, kedze to nemam ako stiahnut dole (manzelka zakazala akekolvek zasekavanie ci listy, holt novostavba)..
Odpovedať
@atak77 Len dovetok - ku tomu miestu pre wifi AP treba samozrejme dotiahnut ethernet a pokial sa nespolahnes na AP ktore je napajane cez ethernet, tak aj 220V :)
Odpovedať
@cache ja tam lokalneho wifi nebudem mat, bohuzial, ale kabel ethernet kabel planujem dat hore, ten moze ist na strechu a tam do buducna uvidime co s nim. Internet bude zatial len ten telekom ... tam nepredpokladam, ze bude problem, ked jeden kabel od nich pride do technickej a tam to rozdvojim do izieb. koaxial pojde do technickej ... a v technickej ten koaxial rozdvojim do izieb nie? ze bude vsade terestrial, to je zaklad ... v technickej bude plynovy kotol, rekuperacia, el. rozvadszac a este aj centrala pre alarm, tak jedna skrinka naviac pre tieto IT/Tv veci hore dole. neviem si to tam predstavit len tak niekde na policke aby sa mi kable pospajali cez nejaky ten Patch, ci ako sa to vola ...
Odpovedať
@originalx samozrejme, ze nejde o vrtaky. Vraj sa musia trafit na konkretne miesto pod konkretnym uhlom, nie ze to budu skusat vrtat na emental kym sa im nepodari... proste nechcel sa na to nikto dat. Ale to uz sme trosku offtopic.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 hej mozes pouzit to co som tam pisal. to stale plati, akurat podla tvojho popisu kablov dopln si viac kablov za telku v obyvacke, aspon nech tam mas 4 a za dalsie dopln FTP kable aj na povalu a pripadne aj do rohov domu, nikdy nevies ci nedas kamery alebo nieco podobne je to jednoduchsie spravit teraz ako potom.
Odpovedať
Ano a napajanie wifi atd by som riesil systemom PoE nepotrebujem 230V. Zaluzie si urcite nachystaj dobra vec. V kazdej izbe kde mas vyp na svetlo vedla toho daj vyp na zaluzie. Odtial 5x1,5 von. Privod klasika. Ale to je trocha n dlhaie lebo sa to da spravit aj cez wifi aj cez dialkove ale to uz je trocha off topic. A urcite ten rack odporucam ;)
Odpovedať
@patriky PoE je co? od kazdej zaluzie ide samostatny kabel do technickej tiez. Inak to budem ovladat cez dialkove, nedaval som vypinace do izieb na zaluzie, odhovorili ma. Musim teraz najst ten vhodny rack, ano. Este sa spytam elektrikarov co mi robia elektrinu, oni by to mali presne vediet co potrebujem a ake velke.
Odpovedať
power over ethernet alebo ujo google, Je to viacero standardov (rozne napatia) ako napajat koncove zariadenia po ethernetovom kably.
Odpovedať
@atak77 aj tak sa da akurat to bude drahsie. Tam budeteat nejake IR rele ktore budete ovladat ovladacom a to zaluzie ze. potom treba vacsi rozvadzac. http://www.dipol.sk/poe_-_iee_802_3af... Ale Vam odporucam aktivne. Nakolko uz je standart 1000 base a tam treba vsetky pary
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77
Odpovedať
@cache @rkorba chcem sa opytat ci moze bt ustredna v podkrovi nad technickou. Ide mi o to ze v lete tam bude pravdepodobne neznesitelne teplo, ci to neposkodi techniku... dakujem
Odpovedať
@scorp Ustrednou je myslene co? Ono si treba pozriet aka je na konkretnom vyrobku napisana prevadzkova teplota, na interierovych zariadeniach to byva zvacsa 0-40, obcas do 50, takze sa kryju, ked sa to uvari ci zmrzne a prestane fungovat.. Mne ten antenny delic so zosikom zatial v pohode prezil, poznam ludi co maju v podstresi taketo antenne zariadenia aj 30-40 rokov a funguju a wifi provideri pomerne bezne davaju routre do podstresia..
Odpovedať
@cache no idem riesit alarm a kamerovy system, rozvody mam potahane a vsetko je vytiahnute pod strechu. Alarm bude paradox alebo jablotron 100 uvidim podla CP. Otazka je ci to mam vsetko zviest dole pod SDK... To teplo by mozno aj prezilo ale neviem ci to prezije zimu...
Odpovedať
Urcite nie je dobre aby bolo 40 stupnov, kde je spotrebna elektronika, lebo zivotnost pri takych teplotach ide rapidne dole. Totiz kriticke suciastky aj za normalnej prevadzky pri izbovej teplote maju cez 70 st C. Pokial sa nedokazu chladit do okolia, tak kondenzatory atd. velmi skoro buchnu. Zima nie je az taky problem, pokial je vsetko stale zapnute, lebo zariadenia sa ohreju aj same odpadovym teplom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?