Rekonštrukcia elektrických rozvodov v staršom dome

Plánujem rekonštrukciu elektrických rozvodov v staršom rodinnom dome (klasická K kocka). Pôvodná elektroinštalácia je z roku 1974 v hliníku. Na čo všetko mám pamätať? Vypínače a svetlá ťahať a spájať krabičkách alebo v rozvádzači (ak si v budúcnosti zmyslím nejaké inteligentné ovládanie)? PS: Projekt bude robiť elektrikár, ale požiadavky mu mám dať ...
Odpovedať
Pripájam sa k otázke.Tiez ideme meniť elektroinstalaciu.A tiež by ma zaujímali názory na čo treba dávať pozor .... Bolo nám od znamenoho odporúčané znížiť stropy sadrokartonom a nad ním ťahať káble a len spúšťať dole kde potrebujeme,ze aj on si to tak robil v novostavbe.Je to dobrý nápad alebo klasika všetko sekať ? 🤔
Odpovedať
Vsetko spajat pod vypinacom, ziadne ine krabicky atd NIE! Nezabudnut na prepatovu ochranu, prudove chranice na vsetky zasuvky a uz aj na vsetky svetla nova 4-41:2018 roku. Na zasuvky 2,5 na vypinace 1,5. Medzi vypinace 6,7, 5B tahat 5x1,5 kvoli tomu, ze by ste chceli do bucna pouzit tlejivko atd. je to prakticke, ale ked sa pouzije 3O nevadi. Nad 2kW spotrebice pouzit samostatny istic ako napr. truba, mycka, pracka, susicka, bojler atd. Nezabudne si nachystat aj pripravu na el varnu dosku ak ked mate plyn, neviete kedy sa to hodi. Nezabudnut aj na slaboprudove rozvody ako Internet, satelit, pekne v Racku v tech, miestnosti. Do kazdej izby dat sat zasuvku a FTP zasuvku.
Odpovedať
@kofilka33 precitajte si moj prispevok, a urcite je to dobry napad. Aj ja to tak robim, popripade vies kable v podlahe ak sa da. Je to rychlejsia robota a menej oslabite steny.
Odpovedať
@patriky preco davať vypinace 6, 7... staci dat pulzne relé.... jednoduchšie
Odpovedať
Skôr mi ide o tom či svetla spajať v krabičke pod vypínačom, alebo ťahať svetlo aj vypínač do rozvádzača a spojiť to v rozvádzači?
Odpovedať
@lukino55555 na zapojeni vypinacov 6a7 nie je predsa nic zlozite. a inak v dnesnej dobe led svietidiel a led svetelnych zdrojov mi vypinacova alternativa pride aj rozumnejsia nez impulzne rele, to sa akurat tak zlepi
Odpovedať
Nejde o zapojenie, to by mal zvládnuť každý elektrikár, ale ide o možnosť do budúcna na inteligentné ovládanie osvetlenia ...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som vypínače a svetlá spájal v krabičke pod vypínačom. Pokiaľ uvažuješ o ovládaní, tak si presmyčkuj od vypínača do vypínača nejaký FTP kábel, tak ako sú žiarovky na vianočnom stromčeku, s tým, že začiatok a koniec toho kábla bude v mieste budúceho ovládania.
Odpovedať
@patriky už je povinný aj na svetlá prudovy chránič? Tak to som nevedel . Vďaka za osvieženie vedomosti :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 zatiaľ o tom píše nová, ešte stále nepreložená norma STN, ale stále ešte platí aj stará preložená norma, ktorá to ešte nevyžaduje. Ale aj bez toho, ja dávam svetlá cez RCD.
Odpovedať
@bull261 ako pisal merak, a kedze plati uz nova norma aj ked neprelozena robite to po datume vydania tak uz sa riadit nou.ano na vsetky svetla, okruhy ma byt rcd. Cize koniec centralnym chranicom.:) @lukino55555 mozno jednoduhsie, ale zasa o jedno kurvitko navyse. A ked budete potrebovat signalku a pod tak nebudete mat N.
Odpovedať
@ondro81 ja netvrdim ze na 6 a 7 je nieco zložite. Nuž treba aj vedieť navrhnut správne relé.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pajdoom Odporucam mysliet aj na take veci ako je otvaranie garaze, zvoncek, internet ,televizia (Satelit, IP TV), zabezpecovaci system kamerovy std. . Existuje vela systemov niektore uz maju v sebe prvky inteligentneho ovladania. Ak je to skuseny elektrikar tak by nemal na nic zabudnut a urcite Vam bude vediet aj poradit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?