Prúdový chránič vybavuje bez záťaže

Zdravím Vás elektrikári, Mám jednu anomáliu ohľadne prúdového chrániča. Typ 4-pól, 40A, (EATON) v bytovej rozvodnici. Problém: Jedná sa prúdový chránič a za ním je rada ističov jednopólových (počet 10ks) ktorý vybavuje bez príčiny, alebo lepšie povedané zatiaľ bez zisteného problému. Po nahodení všetkých zásuviek a vypínačov bez rámčekov som išiel nahadzovať ističe a vyskúšať funkčnosť elektroinštalácie. Postup : Nahodil som hlavný vypínač 32A/3f a následne som nahodil prúdový chránič 4P/40A a po piatich sekundách mi vybavil, potom som znovu skúsil a vybavil mi po 10 sekundách. A na tretí pokus mi držal približne jednu minútu. Prúdový chránič funguje správne. Vystriedal som tam 4 ks prúdových chráničov od iných výrobcov a stále to takto robí. Vydrží maximálne zapnutý tak 10-15 sekúnd. Jednoducho povedané, prúdový chránič vybavuje bez záťaže. Ističe za ním nie sú nahodené, je nahodený len hlavný vypínač, nič iné. Mám veľa verzíí čo som skúšal, premerával jednotlivé vodiče, správnosť zapojenia fázových vodičov z príslušných zásuvkových okruhov za chráničom. Premerával som, či nie sú náhodou v skrate N-PE-L a nič. Stále to isté. Preveril som si aj či na mostíku N za prúdových chráničom sú naozaj všetky modré vodiče s tých zásuviek. Všetko OK. Všetko mam premerané, nič nieje v skrate, ani voči fázam a podobne. Dnes idem premerať izolačné stavy káblov, vrátane prívodného. Chlapi čo by to mohlo byť ? mali ste takýto problém niekto ? alebo niečo podobne ? Ďakujem za každú radu, prikladám aj fotku rozvádzača. Jedná sa o prúdový chránič štvorpólový, ktorý je vedľa prepäťovky hore. Ostatné prúdové chrániče, ktoré sú nižšie fungujú a obvody k nim prislúchajúce fungujú správne.
Odpovedať
1
2
@elektro1992 odpoj odvody za RCD. Ak nebude zhadzovat, pripojit nazad odvody a postupne odpajat istice po jednom za RCD.... Podla mna to bude v istici....
Odpovedať
Velka skoda, inak celkom slusne vykablovaneho rozvadzaca, ze nie je nic oznacene, co moze neskor sposobit problemy podobneho razu, aky teraz riesis. Nulove mostiky nemas oznacene, nesedi mi pocet fazovych vodicov za prudovym s poctom pracovnych na mostikoch (maju byt v rovnakom pocte). Ten cely blok, ktory som ti oznacil zelenou treba rozpojit a pripojit samotny RCD a postupne pripajat po jednom istici, ak si si uz teda na 1000% isty, ze zapojenie mas spravne. Navyse aj to rozfazovanie mi nie je uplne jasne, na siestom istici v druhom rade mas na privode 1 zilu, potom na osmom detto, co je zhruba v strede, skor by som ocakaval, ze po jednej zile budes mat na poslednych troch isticoch, ked si sa uz rozhodol to robit tymto stylom. Chcem tym celym povedat, ze zrada bude v zamiesanych zilach, co ti stazuje aj zanedbane znacenie. Ale na pohlad je to celkom slusna praca @elektro1992
Odpovedať
@catscan Čau, Počet ističov za prúdovým chráničom je 10, čiže 10 fázových a na mostíku je 10 modrých. To mám prezvonené každý jeden. Zelený-modrý-hnedý medzi sebou. To všetko je v poriadku. Je pravda že rozvádzač nemám popísaný ale mám to v PC ako zoznam na A4, rozpis ističov a taktiež mám nakreslenú aj zberňu PE a N (mostík) a popis ku každému vodiču. Nemám to len v rozvádzači popísané. Čo sa týka toho siedmeho ističa v druhom rade, tam sú dva vodiče, len nie je ich podľa fotky vidno. Prikladám zoznam ističov na papieri(foto) pozri sa ako to je a čo presne je na ten prúdový chránič, všetko je to tam rozpísané.
Odpovedať
@elektro1992 v tabulke mas pri RCD v prvej rade napisane X1 - X11, co je 11 ks...
Odpovedať
@megdesign čau, ano je to 11 kusov, lenže X4 je rezerva, tam nieje nič zapojené. To znamená že je ich 10.
Odpovedať
@elektro1992 aha ok. a X3 je zapojeny odvod? Nevidno to z foto... Kazdopadne by som po jednom odpajal istice a skusal... Aby si vedel, aspon ktora vetva to robi... Ci zhadzuje ten RCD aj ked z neho odpojis odvody, tak ako som ti pisal vyssie?
Odpovedať
@elektro1992 poodpajat nulaky na zbernicke a po jednom pripajat
Odpovedať
@megdesign Jasné, X3 je zapojený, to sú zásuvky v chodbe. Bude niekde malá zrada, buď v rozvádzači niečo je v styku, ale nejde mi to do hlavy pretože, keď som "zvonil" jednotlivé káble ktoré sú zapojené za chráničom resp. žily medzi sebou, tak nebolo nič v nežiadúcom skrate...potom, keď už tak izolačný stav pozrieť s megmetom....nič iné ma nenapadá chlapi. Raz drží 5 sekúnd, raz 10 a teraz držal 20 minút...
Odpovedať
@catscan Ale je to divné pretože, chránič by mal vyhodiť ak rozdiel prúdov do zariadenia vtekajúcich a zo zariadenia vytekajúcich prekročí tzv. vybavovací prúd prúdového chrániča nie ? čiže ak je tam nejaká tá záťaž a podobne...ale bez záťaže takto reaguje...je to divné...všetko mám preverené...nič nie je v skrate v rozvádzači, medzi PE-N-L....ostatné chrániče držia...tie čo sú dole...
Odpovedať
@elektro1992 skus poodpajat bud fazy, alebo pracovne a postupne po jednom pripajat a nahadzovat... Ved prave.... Cize ak mas vsetky istice OK, /nepustaju fazu/, tak mozes mat skrat kdekolvek na trase za a RCD nevybavi... Jedine ak by bol naprd istic a niekde skrat /seknuta izolacia, atp..../ Sice morbidna suhra nahod, ale treba ju vylucit :)
Odpovedať
@megdesign idem toto skúsiť....budem postupne odpájať a uvidíme...
Odpovedať
@megdesign ak by bolo nejaké nežiadúce napätie na PE môže to spôsobovať vybavenie chrániča ? ...síce zase prečo držia tie ostatné...len nahlas premýšľam ... musí to byť niekde len za týmto chráničom...mám 10 možností...budem to postupne odpájať a uvidím na čom som. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elektro1992 mimo tému - X9 si mohol dať 3~ X14, ak bude iba samotná zásuvka, tak OK, ak by ale bol podruzny pre ine veci v sope (svetlo, zásuvka...), treba dať mimo prúdový chránič FI1 je zbytočne 40A Ešte sa spýtam - ako je riešený ohrev TUV?
Odpovedať
nakresli schemu ako si to zapajal a potom sa uvidi,kde je problem.Hlavne odkial si bral N-ká pre jednotlive chrániče a kam si ich si zapajal.
Odpovedať
Profilova fotka
Odpojte prepäťovku
Odpovedať
N na chrániče som bral zo zberne N v rozvádzači. Prírodný kábel do rozvádzača je 5 žilový. V elektromerovej skrini je zelený a modrý na spoločnej zberni a bod rozdelenia je v bytovej rozvodnici. N ide na prepäťovku zo zberne N a na prúdové taktiež zo zberne N na každý prúdový sólo vodič zo zberne N.
Odpovedať
Fakt nechapem jednej veci preco nepouzivate hrebene ? Ved je to jednoducha a hlavne rychla robota. Keby mam takto prekablovavat kazdy jeden rozvadzac tak sa asi obesim. Ludia zjednoduste si to ked mozete. A teraz k veci. Poodpajat nulove mostiky a po jednom zapajat naspat, problem bude podla mna najskor tam.
Odpovedať
Neviem ako sa to tu edituje tak dam dalsi, skuste skontrolovat a podotahovat spoje a hlavne sa ubezpecte ci su vsetky kable ukoncene svorkami alebo pristrojami. @elektro1992
Odpovedať
Mna napadaju 3 veci: Chyba ze to neni oznacene. 1. Vec moze to robit prepatovka teda ak je za chtanicom. 2. Mate cez to kotol, kotol teda ta spirala moze mat zle hodnoty, a jednoducho chranic vypadne - riesenie chranic G. 3. Pomiesali ste N na svorky a preto to robi. Ako pisali predomnou, odpojil by som vsetky N za tymto chranicom a po jednom drote bybsom prikladal a ked mi chranic padne vidim, ktory kabel to je na aky istic ide a vlastne ktory to je okruh.
Odpovedať
@pierre83 ako by si pripojil hrebenom v prvej rade RCD k isticom v druhej rade? Nebavme sa teraz o tom, ze trebalo dat vacsiu skrinu a nechat rezervy /co tuna nieje..../ a dalo by sa to dat v rade.....
Odpovedať
@megdesign uplne jednoducho :) cela ta stredna rada kde su iba istice by bola zapojena na hreben a vyvody z RCD by boli privedene na istice hoci aj priamo pod nim, o ostatne sa postara hreben :)
Odpovedať
@megdesign ale no :-)
Odpovedať
@pierre83 no a uz si dal kablovy prepoj... :-p A nas "sprostych" ucili, ze privod ma byt zhora a odvod zdola /stiahnes istic a dole nemas stavu..../, co hrebenom, ktory prepaja RCD a istice za nim nedosiahnes, kedze privod musi ist zakonite zdola... Ale ok... to len tak... Hreben je dobra vec :-) @catscan :-)
Odpovedať
@megdesign ty si to evidentne nepochopil :)
Odpovedať
@elektro1992 Pekný večer. Prepetovka na vybavovanie prudového chrániča nemá žiadny vplyv nakolko je pred prúdovým chráničom. Ja som mal raz podobný problém, a celá chyba bola v tom, že pri inštalácií zásuvky a použití dlhšieho šrobiku došlo k spoju N vodiča s PE časťou a FI vypadával v roznych čaových intervaloch. Skús všetko vybrať z krabíc, nechať vysieť na drôtoch a uvidíš. Najťažšie je hladať chybu po sebe, pretože veľakrát na to pozeráš a nič nenájdeš, vyspi sa na to, alebo si zavolaj kamoša elektrikára a štyri oči vidia viac ako dve. ;-)
Odpovedať
@pierre83 ale pochopil... Dal by si jeden hreben durch na druhu radu a fazy stiahol z RCD pod ten hreben... Ja som ale pisal o tom, ze ked niekto da v jednej rade 4P RCD a za tym 9 isticov a jednoducho capne hore hreben.... Potom musi ist na ten RCD privod dole, co je take..... Nestandartne?
Odpovedať
@rvko jemu pada ten RCD, aj ked ma zhodene vsetky istice za tym RCD..... 8-(
Odpovedať
@megdesign tak capnem hreben zdola a vyvody na isticoch budu zhora. Dnes je to uz uplne jedno v akom smere ten istic zapojis, na starych bakelitakoch to bol problem ale teraz je to uz uplne v pohode.
Odpovedať
@pierre83 toto som myslel... U nas na bytovke.... ;-) Za toto by som tie listy zakazal....
Odpovedať
@megdesign ano, ja som to pochopil, ale tie ističe sú jednopolové, keby mal 1+N tak je to OK, ale takto može mať spoj N a PE kdekolvek aj bez nahodených ističov :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?