Prúdový chránič

zdravim. chcel by som vediet ako spravne zapojit prudovy chranic ide pred istic alebo za istic ak by mal niekto nejaku schemo mohol by mi poslat do ip ale bo hodit sem .dakujem
Odpovedať
neodporúčam takéto pokusy ľuďom bez elektrotechnického vzdelania. prúdový chránič môže byť aj kombinovaný, kedy ja súčasne aj ističom.
Odpovedať

Odpovedať
dakujem za schemu. videl som uz aj ze prudovy chranic je zapojeny za isticom a nie pred ako je tuto. takze teraz som v takom pomikove ako to ma byt. bavime sa o chranici a nie o kombinovanom prudovom chránici nadprudovou ochranou. ten mi je jazny ako zapojit
Odpovedať
Prudovy chranic pred isticmi, mozes cez neho prehnat viacej vyvodov. Ak by si to robil opacne bolo by to znacne financne nakladne za kazdy isteny obvod davat chranic.
Odpovedať
Profilova fotka
mam jednu hlupu otazku, ja bez papierov mam pocit , ze mam prudove chranice zapojene "naopak". To znamena tam kde ja predpokladam vstup (podla vyrobcu dole) je zapojeny vystup (istice). Viditelne to funguje (preco by aj nemalo) , ale je to tak v poriadku ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa nemýlim , tak prívod do ističov aj chráničov má byť zapojený zhora .Ako na obrázku . Ono to bude fungovať aj opačne .
Odpovedať
Profilova fotka
@kladivo tak to mam zapojene, ale vyrobca (EATON) udava supply site (svorky 2,4,6) dole a load site (svorky 1,3,5) hore, tak som trosku na rozpakoch :) http://www.eaton.com/Eaton/ProductsSe... strana 91. A este jedna otazocka, dava sa prudovy chranic aj na svetelny okruh ? Lebo jeden tam mam (vonkajsie svetlo) a 3 nie (vnutorne okruhy). Pri nesikovnej vymene ziarovky by mohol pomoct alebo ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
Podla normy všetko musí byť dané cez prúdový chránič , teda aj svetlá . Na celý dom by stačil aj jeden chránič ,ale ked ho ničo zhodí tak nejde celý dom . Tak doporučujem min. 2 ks . a svetelné okruhy rozdelit medzi tie chrániče. Ohladom toho zapojenia ja to dávam zhora. Ale najlepšia je skúška vadaskou .
Odpovedať
Profilova fotka
Ale ako pozerám tak máte nový dom . Nemali ste tam revízneho technika ??? On je za to zodpovedný .
Odpovedať
Profilova fotka
@kladivo hej mam 2. ked pojdem okolo stlacim T cudlik :), ale z orientacneho kuknutia veru svetla na FI zapojene nie su...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak zhodíte oba prúdové chránič a svetlá pôjdu asi to dobré nebude .Ale potom tam zavolajte odborníka aby to posúdil a prípadne prerobil. Ale ani ten Prud. ch. nie je až taká výhra a ohromná vec , lebo keď sa človek omylom chytí len fázy tak ho to okope ,ale chránič nepadne. Mal by vypnúť keď by sa človek chytil naraz fázy a nuláku alebo zeme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kladivo tak zial, je to tak ako ja "laik" videl. vnutorne svetelne okruhy nie su cez FI. Kedze casy kedy som mal vyhlasku su daaaaavno prec, netusim ake su teraz normy. Naozaj norma hovori, ze aj svetla musia byt cez FI ? Elektrikar (a revizak) je inak dost spolahlivy, nechce sa mi verit, zeby urobil taku fatalnu chybu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kladivo tak FI urcite vyleti ked sa clovek chyti len fazy, to som dokonca aj nechtiac odskusal :P. Z principu musi...
Odpovedať
kladivo - a v ktorej norme sa píše že všetko musí byť cez prúdový chránič? Nezavádzaj tu ľudí, norma STN 332000-4-41 z r.2007 jednoznačne vraví, že sa má použiť doplnková ochrana prúdovým chráničom na zásuvkách prístupných laikom a na svetelnej inštalácií v prostredí s umyvárkou a vo vonkajšom prostredí. Takže ja obyčajne cez prúdový chránič (FI) nedávam ani poplašné zariadenie, ani kotol a ani chladničku a ani vnútorné osvetlenie. Cez FI potom idú ostatné zásuvky a osvetlenie v kúpelni a vonkajšie osvetlenie. Aj toto doporučujem aspoň cez 3ks jednofázových FI a za nimi inštalovať ističe1+N a v prípade 3fázovej zásuvky tam dať aj trojfázový prúdový chránič. Pri takejto inštalácií si dokáže aj laik zistiť v ktorom obvode má poruchu a daný obvod vyradiť z prevádzky než mu príde elektrikár pri zachovaní ostatných funkčných obvodoch. Stretol som sa aj s takou inštaláciou, že dali jeden centrálny FI a pri akejkoľvek prkotine nemáš v dome elektriku a hladanie je zložité hlavne keď elektrikár neoznačil jednotlivé N vodiče a ich príslušnosť k jednotlivým obvodom.
Odpovedať
@majkoj to je úplne jedno ako zapojíš,funkčné to je, istič tiež môžeš zapojiť opačne len bude hore nohami a tiež slúži aj ako prúdová ochrana,ešte pred pár rokmi stačili len ističe
Odpovedať
Profilova fotka
@rvko takze to nemusela byt chyba elektrikara, ale zamer ?
Odpovedať
@kladivo ja si dodnes pamätám na môjho profáka,ak zasahuješ do inštalácie tak si jednu ruku daj stále do prdele a nikdy sa ti nič nestane,nemá sa kadiaľ uzatvoriť obvod ,ak si nie bosou nohou na zemi,môže sa len medzi prstami
Odpovedať
@majkoj ešte raz, vnútorné osvetlenie a ani spotrebiče zapojené pevne nemusia byť cez prúdový chránič, a ani obvody ktorých nefunkčnosť by mohla spôsobiť vysoké škody nemusia byť chránené prúdovým chráničom.
Odpovedať
Profilova fotka
Určite nechcem zavádzať ! A nebudem tvrdiť že to tak byť nemôže ! Ale na výmenu žiarovky si väčšina ludí nebude volať elektrikára a ked je to chránené tak je to len plus ! A ešte svetlá umyvárke sa myslí aj kúpelna a osvetlenie vonku .a on to chránené nemá !
Odpovedať
Profilova fotka
@kladivo pozor ja som pisal, ze svetla von su na FI. V kupelke mam vsade 12V osvetlenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak potom OK, berem späť
Odpovedať
@majkoj tak to bude v poriadku. Napokon súhlasím s kladivom že by to mal prebrať revízny technik, porobiť tam merania jak izolačného stavu, tak aj impedancie vypínacej slučky ako aj merania na FI a zároveň aj posúdiť či to je celé v súlade s projektovou dokumentáciou a s platnými ustanoveniami STN o čom musí vystaviť správu.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ano aj ja si pamatam, nam to dokonca bolo realne predvadzane :), ucitel (na Murgaske bol profak, len matikar :) ) strcil prst do zasuvky a my sme skusackou na nom merali ci je na faze :). Ale minule som sa tak okakal, ze az. Isiel som dotiahnut zasuvky v kupelke. Tak som si vyhodil pekne istic, skusackou skontroloval. A pri druhej drrrrrb :). Az potom som si spomenul, ze som chcel jednu dodatocne k WC ak by som nahodou chcel WC co umyva prdel. A samozrejme, ze tu elektrikar natiahol z ineho istica, lebo ostatok bol uz hotovy :D
Odpovedať
Profilova fotka
@rvko elektrikar bol zaroven revizak a premeriavali sme par veci. Preto sa mi nechcelo verit, zeby nieco urobil nie podla normy. Ale ked tak nad tym rozmyslam, bude celkom prakticke ked vydrbe FI, ze aspon svetlo bude svietit :). Chvala panu bohu, ze som prepasol moznost si predlzit vyhlasku co som mal (74 ?). Kazdu chvilu sa volaco meni a ja uz o tom viem velke prd. Najlepsie bolo ako som postavil barak, urobil vyvody na hromozvod podla dokumentacie, dosiel elektrikar, ze medzi tym sa zmenila vyhlaska a potrebujem 4 v kazdom rohu a ja som mal len 2 diagonalne :)
Odpovedať
no takto nie si sám,je veľa ľudí ktorý si ani neuvedomia že čo a ako. A celá problematika sa začína už pri základoch pri položení základového zemniča, jeho zdokumentovania a premerania. V dnešnej dobe podpäťových a prepäťových ochrán je veľa nového, a ver mi veľa starších kolegov elektrikárov nestíha.
Odpovedať
@majkoj tiež mám Murgašku myslím že bola premenovaná ,keď som bol v 2. r., no odvtedy som obnovoval stále vyhlášku,posledne sa už nerobili skúšky každé 2r, ale bolo len doškoľovanie,tak či tak vieš najlepšie len to čo robíš a málokto všetko u nás to vedel jeden, ale len teoreticky,naj. šéf nič s el. nerobí,ale rozumu plnú prdel
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Vsetko je to len spinavy tahak na peniaze!!! Aj cele prudove chranice. v skrini mas milion isticov a tie su ti na hovno ked pred ne mas davat este prudove chranice.to bol zebrak co tie normy vymyslel.volakedy sa davalo do 10 amperoveho istica aj desat svetiel a do sesnaskoveho aj dve izby.mal si tak jeden istic na svetla,jeden hlavny a nejake 3-4 istice na zastrcky.neska ked otvorim rozvodnu skrinu na rodinnom dome,tak sa mi hlava kruti.nedbali by ziadat aby bol na kazdu zastrcku zvlast istic a este aj prudovy chranic. Banda nepodarena
Odpovedať
@pipulkoo Sčasti ti dám zapravdu... Stavali sa kedysi domy, ťahali el. rozvody... Na 3-podlažnom 25 ročnom RD s prístavbou máme 16 okruhov - prízemie - 1f svetelný, 1f zásuvkový, 1f zásuvkový kúpelňa (bez prúd. chrániča) poschodie - detto podkrovie - 1f zásuvkový, 1f svetelný bojler - 1f - dnes nepoužívaný kotol - 3x1f prístavba - 1f svetelný, 1f zásuvkový, 3f motorický zvonček Prúdový chránič zatiaľ nikomu nikde nechýbal, nakoľko v TN-C sieti je nerealizovateľný. Žijeme, svietime, kúrime... (hádam len kuchyňa by chcela ešte jeden okruh, lebo kanvica, lebo sporák, lebo mikrovlnka.... :-) ) Kompletne sa to zatiaľ prerábať určite nebude, jedine žeby si v Bruseli zas niečo zmysleli... :-) Videl som aj ja v 4i byte skriňu s 4x12 modulmi kompletne plnú, ale čo z toho, keď skratom pri montáži svietidla som okrem dvoch prúdových chráničov a dvoch ističov vyhodil aj hl. istič pred elektromerom... :-) Kúpelne - tam prúdový chránič bez debaty, ale inde ani ja v tom nevidím veľký prínos. A to nehovorím o staaaaarych inštaláciach spred 50 rokov, ktoré s drobnými údržbami (nie rekonštrukciami) fungujú spoľahlivo dodnes... :-)
Odpovedať
@pipulkoo Je velký rozdiel medzi ističom a prúdovým chráničom. Treba pochopiť ako funguje a až potom písať. Nič bezpečnejšie ešte nevymysleli... A k tomu ťaháku na peniaze... je 15€ za 4P chránič (a bezpečnosť rodiny) vela???
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?