Prosím o radu s rizvodnicou

Dobrý deň prerabam elektriku v byte ktorý má asi 80 rokov mam uz pol bytu natiahnuté nové rozvody druhu polku budem robiť neskôr a nastal mi jeden problém a to ze ešte nemám zapojený trojfazovi prívod do bytu ale v novej rozvodnici mam už trojfazovi hlavný istic z ktorého som si rozvetvil byt tak aby som mal každú fázu rovnomerne zatazenu. Momentálne mám problém že potrebujem už rozvodnicu zapojiť aby som mohol robiť ďalšie upraví a zaujíma ma ci môžem zatiaľ z hodín co mam v byte jednofazove natiahnuť prívod do toho môjho trojfazoveho istica a hore to prepojiť aby mi tiekol prúd do ďalších isticov dá sa to nebude to robiť zlobu v tom istici? Je to len dočasne riešenie len kvoly zasuvkam a svetlam lebo indukcnu kvoly ktorej robím trojfazovu prípojku ešte nemám zapojenu takže to by bolo vypnuté. Na fotke mam rozvodnicu v strede na ľavo je hlavný istic a z neho sa to už ďalej vetvy. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Mozes
Odpovedať
kludne mozes
Odpovedať
Ďakujem za odpovede
Odpovedať
este jedna otacocka kedze je to stare vedenie tak tam nemam predpokladam ze nulak myslim z tych hodin mi idu len dva kable tak mam prepojit aj nulak so zemou v rozvodnici??
Odpovedať
sorry nie nulak ale uzemnenie :)
Odpovedať
este pre doplnenie vonku na chodbe je v rozvodnici rozdeleny PEN na PE+N cize si myslim ze ak si to u seba v byte v rozvodnici ktory dam zas dokopy len na dva dni nic by sa nemalo stat ved uzemnene by to malo byt na chodbe ak to tedra spraavne chapem :)... zajtra alebo pozajtra ma pride elektrikar napojit na trojfazu a vtedy by som to rozdelil :) moc mi pomahate :)
Odpovedať
Ten od elektromeru zapoj na uzemnovaciu svorkovnicu (zeleno/zlta) a odtial to prepoj na nulovaciu svorkovnicu (modra ).
Odpovedať
dakujem :) vsetkym a prajem pekny den
Odpovedať
trochu velká odvaha pústat sa do takého zapojenia ked ani netusis ze 3F istič sú vlastne 3 samostatne istice, ktoré su spojene len obalom a páčkou.
Odpovedať
@rapidko tak priznam sa ze som chodil na elektrotechnicku na zochovu tri roky takze som nedostudoval tento obor a bolo to zopar rokov cize ani v tomto obore nepracujem ale tak zaklady mam a tie vyuzivam a co neviem sa radsej spytam, to ze su to tri samostatne istice som si aj myslel len som si nebol isty tak lepsie a jednoduchsie a hlavne bezpecnejsie je sa spytat a to aj keby som bol odbornik :)
Odpovedať
@revolta to čo máš na obrázku je elektrotechnický nezmysel a nebudem ti vysvetlovať že prečo a ako a ani o prierezoch vodičov a usporiadaní pomlčím, ale na niečo takéhoto by som revíziu nikdy nevydal a zahrávaš sa s ohňom. Radím ti zavolaj si elektrikára a on ti to vysvetlí.
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidko 3 - F istič vôbec nieje to isté ako 3 samostatné 1 - F ističe. Takéto rady by som tu moc nepodával. Bez urážky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elektronitra daj sem dôkaz, lebo podľa schémy takého ističa som stále presvedčený že to tak je.
Odpovedať
Je aj nie je. V principe su to 3 1f istice, ale vnutri su sprahnute vypinacie mechanizmy, nestaci mechanicky spojit packy.
Odpovedať
@rvko O prierezoch vodicov a samotnom zapojeni s Tebou suhlasim, to vidime, ze je to ako si napisal elektrotechnicky nezmysel. Ale ak sa neurazis, nesuhlasim s Tvojou poznamkou o usporiadani. Myslim, ze to nam neprinalezi komentovat, lebo norma na neprikazuje ako mame mat prvky rozmiestnene a som si isty, ze ked by sme zapajali rovnaky rozvadzac, tak ja budem mat ine rozmiestnenie ako Ty. Samozrejme som si ale isty, ze tak ako ja, tak aj Ty by si mal tieto prvky rozmiestnene inak :)
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidko No v princípe je to to isté, ale nezabúdaj že 3 F istič má spoločnú páčku, skús dať 3 samostatné 1 F ističe na 380 V a uvidíme ako to bude reagovať pri skrate napr. na jednu fázu, ale keď to je to isté, tak to je to isté...
Odpovedať
@elektronitra ved som písal ze su spojene páčkou. Tak vypne tak či tak všetky fázy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidko aha zle som prečítal.
Odpovedať
Ono pozor, boli uz pokusy domacich kutilov, pouzit 3x1f istic namiesto 1x3f istica spriahnutim paciek, ale to nie je zarucene fungujuce riesenie. Ako som pisal, spriahnute su aj mechanizmy vo vnutri 3f istica, nie len packy. Ono sa totizto moze stat, ked su spriahnute len packy, ze jeden istic zhodi a zvysne dva zostanu nahodene.
Odpovedať
Sorry pani, ale co ma spolocne Vasa hadka s povodnou otazkou ? Nic vsak ? Paradoxne je, ze maju pravdu obe strany. Osobne mam doma rozobrany 3f istic, ktory nie je vo vnutri spojeny mechanicky, bol to len 3x 1f istic spojeny packou a zlepeny dokopy. A ako som na to prisiel ? Nesla mi jedna faza a packy bolo hore, tak som ho rozobral :)
Odpovedať
@romi29 ano, v tomto máš moj súhlas, asi som sa nesprávne vyjadril - máš pravdu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?