Príprava na elekriku do exteriéru

Zdravim mozte poradit ako spravit predpripravu na rozvod elektriky do exterieru ? Napriklad na nejake svetla, alebo keby som chcel nieco v buducnosti pripojit alebo tam doviest elektriku ?
Odpovedať
@matkope Nič extra. Normálne vyvedieš káble cez obvodovú stenu von, najbližšie k miestu, kde bude zariadenie, napr. vypínač, zásuvka... Kábel musí mať dvojitú izoláciu. Najlepšie je na to vyčleniť samostatné ističe. Neviem akú inú predprípravu máš na mysli. Hlavná predpríprava by mala byť v projekte - presne určené, kde bude aké svetlo, kde bude mať vypínač, kde budú vonkajšie zásuvky, prípadne iné zariadenia. Nie potom stresovať elektrikára, že ešte tu kábel a tu kábel a tam krabicu. Máš vonkajšie inštalačné krabice do zateplenia?
Odpovedať
Mne nejde o vypinace skor o to ze v zahrade neviem este ake svetla budu a a hlavne kde budu a keby to chcem az neskor roesit tak ze ako to pripravit. Predstavujem si to tak ze by bola nejaka krabica na fasade a s tej potom vyviest kable
Odpovedať
@matkope My nevieme, akú máš predstavu o vonkajšom osvetlení. Však si naťahaj káble tam, kde predpokladáš, že budeš mať svetlá na záhrade. Ale príde mi zbytočné dávať mimo domu nejaké svetlá. Ja mám osvetľovacie telesá iba na dome a osvetlia aj okolitý pozemok. V zemi mimo domu nemám žiadne káble okrem prívodu elektriny do domu a do záhradného domu. Všetká elektroinštalácia je na dome.
Odpovedať
@matkope vyved kludne na svetla z rozvadzaca 9x1,5+PE, nechaj v krabici na fasade/pod strechou ak fasadu este neplanujes. Ja som vyviedol pod poval 11x1,5+PE na vsakovake vianocne, zahradne, chodnikove svetielka.
Odpovedať
alebo ak nemáš vôbec predstavu tak si vyveď von nejaký väčší kábel a sprav menšiu rozvodnú krabicu kde môžeš mať prípadne aj ističe atd..
Odpovedať
@matkope nedávaj tam žiadnu 9x1,5 ani 11x1,5 a podobné nezmysli. Máš viacero možností. Jedna je všetky vonkajšie obvody ťahať z domu, ďalšia je spraviť na vhodnom mieste podružný rozvádzač, kde budú všetky vonkajšie vývody. Urči si, koľko okruhov so samostatným ovládaním tam budeš mať, napr. osvetlenie chodník, nasvietenie kanadskej borovice, osvetlenie jazierka, altánok, čokoľvek. Rozmysli si, ako to bude ovládané (časový spínač, súmrakový spínač, vypínače, ovládač...). Ak budeš robiť vývody z domu a nemáš absolútne predstavu, kde budú svetlá, stačí keď tam necháš 3 metre a pri realizácii sa to naspojkuje, alebo tam necháš hocičo, čo ti vydá po prvú lampu (odtiaľ si už vieš porobiť prepoje)... možností je neúrekom. P.s. Konce riadne zaizoluj, aby ti káble nenatiahli vodu a nerozmrzli.
Odpovedať
@matkope @peterkob Píšeš, že nechať vonku 3 metre káblu... Spomenul som si, že mne elektrikár tiež nechal nejaký kus vonku. Jedného októbrového dňa som zistil, že nejaký zberateľ farebných kovov mi tie "prebytky" urezal. :-S ]-( Ale len tam, kde dočiahol, vyššie položené káble nechal. Niektoré boli aj pod prúdom, takže asi mal aj ohňostroj.
Odpovedať
Ja som pred zateplením vyviedol von dve FXP trubky s vloženým špagátom, keď budem realizovať vonkajšie osvetlenie, tak cez ne pretiahnem kábel.
Odpovedať
@roman_x A vlastne ani ten spagat netreba. Staci perko.
Odpovedať
@roman_x Nie je to neskoro? Veď pri zateplení už musíš mať poriešené aj uchytenie lámp a vypínačov na fasáde, nie len mať vyvedenú trubku. A mal by tam už byť aj kábel. Keď mne zateplovali, tak už som mal namontované inštalačné krabice, z ktorých trčal kábel a tie len obložili s EPS.
Odpovedať
@peterkob naco si bude niekde na fasade robit podruzny na 10 svetiel a tri zasuvky? =-)
Odpovedať
@chrobak7 To zalezi od situacie... konzoly na reflektory/kamery som chytal priamo na mur a zateplilo sa "okolo trubky", ale mensie svietidla staci ked trci kabel z EPS. Nalepis na omietku a vybavene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Podľa tej výšky to tipujem na vonkajšiu zásuvku, tak aj s rezervou cez zateplenie 1m. Zlodejík veľa nezarobil, len tebe narobil robotu. Treba to aspoň trošku zamaskovať. Ak vývody idú do zeme, tak to hodím do igelitového vreca, založím to kartónmi, nejakými stavebnými zvyškami, hnilou paletou. Po kadejakých stavbách, aj v dedinách so spoluobčanmi, nám ešte nič nestrihli. @megdesign ja mu nehovorím, že má robiť na fasáde podružný na 10 svetiel a tri zásuvky. a) neviem čo všetko tam chce. Nakoniec nemusia tam byť len svetlá a zásuvky, ale aj čerpadlo, 400V zásuvka na reťazový kolotoč a iné. Autor sa pýta na "predpripravu na rozvod elektriky do exterieru". b) nemusí to byť na fasáde. Môže to byť v altánku, záhradnom domčeku, samostatne stojacej garáži... Základným problémom, s ktorým sa na stavbe stretávam je, že niekedy ani pán domáci nevie, čo všetko tam chce. My kladieme otázky, nie zato, aby sme mali prácu navyše. Spraviť prípravu je jednoduchšie, ako následne dorábať.
Odpovedať
@peterkob ale autor pise aj " Napriklad na nejake svetla, alebo keby som chcel nieco v buducnosti pripojit alebo tam doviest elektriku" Retazak na dvore asi nebude mat, pripadne certove kolo s vodno-solnym regulatorom otacok... Na par svetiel mu staci vyviest v podbiti viaczilovy kabel, pripadne dva /2,5mm a 1,5mm/ , ukoncit vo velkej OBO a odtial si tesne pred zateplenim porozvadza v chranickach tam, kde potrebuje, ak este nevie/nema premyslene, co kde.
Odpovedať
@peterkob TO je už vyriešené - stena je už zateplená. Trebalo trochu tehlu vysekať okolo kábla a v stene sa napojil kábel na ten urezaný a zaizolovalo sa to. Keď na tej medi zarobil 2 €, tak to je veľa. A dole je zásuvka a hore vypínač.
Odpovedať
Ahojte,chcem sa vas spytat,ze ked som vyviedol kabel na vonkajsie osvetlenie cez EPS ci som neurobil zle,tiez mam tak krabice NA VYPINACE osadene iba v EPS a kabel pretiahnuty do krabice v chranicke ale kabel samostany je uz len v krabici,moze sa daco stat nejaky skrat alebo take nieco nechyti sa mi ten EPS,dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?