Príprava na alarm - aký kábel

Ahojte, chcem si sám spraviť prípravu na alarm (iba na 7x PIR čidlá) ale ešte neviem od akého výrobcu sa bude používať. Páčia sa mi sety paradox napr. http://www.paradox-alarm.sk/paradox-s... ale ešte nevylučujem že v budúcnosti použijem iný alarm napr. Jablotron. Kábel mám teraz nachystaný štvoržilový biely Jablotron 4*0,5 a neviem ak ich natiahnem k zamýšlaným umiestneniam čidiel, či v budúcnosti sa budú dať na tento typ kábla použiť aj čidlo iných firiem ako Jablotron (resp. celý systém iného výrobcu).
Odpovedať
@trubiroh ak by som mal ísť do extrému, šiel by som od každého miesta samostatne s dátovým káblom
Odpovedať
Profilova fotka
4 zilový staci na skoro vsetky druhy alarmov.Ale mohol si natiahnut radšej 6 zilovy, mal by si rezervu.urcite tahaj samostatny kabel od centraly ku kazdemu snimacu, sirene aj klavesnici.A nezabudni na 230v pre centralu.
Odpovedať
Ja som tahal bezny FTP tusim cat 5 a to tak, ze tri zariadenia na jeden kabel, tam bola myslim aj rezerva. Netreba samostatne kazde miesto.
Odpovedať
presne ako bolo písané.. pre istotu natiahni klasický FTP cat5 a budeš mať určite v poriadku predpripravu.. samozrejme treba ťahať od ústredni (najlepšie čo čidlo to kábel), + k ústredni aj el. prívod. a ak máš stavbu tak si premyslieť či nechceš aj nejaké snímače na okná, dvere :)
Odpovedať
@trubiroh standartne ťahám FTP kábel, ku každému cidlu, sirene, klavesnici. Systém, ktorý dávam ja používa len tri vodiče z cidiel. Dva napájanie a jeden signálny - 2x vyvážený EOL.
Odpovedať
sykfy 3x2x0.5 jednoznacne, FTP je sprostost vylozena... a ku kazdemu cidlu zvlast je ideal, nespoliehat sa na bus
Odpovedať
@kejsix prečo by ftp bola sprostosť ?
Odpovedať
@kejsix preco je FTP sprostost? Neutiahne napajanie alebo v com je problem? Dik
Odpovedať
@panak @qikso5 utiahne vsetko, ale je zbytocny... naco budem tahat 8 zilovy kabel ked ralne potrebujem 3? Je to jednoucelova vec, vzdy to bude uz len na alarm a tam uz viac zil nebude treba. Sykfy kabel je tensi, ohybnejsi - lepsie sa s nim robi. A na alarm minies desiatky metrov, oproti FTP je aj lacnejsi. Neni jediny dovod dat FTP. Ibaze by ste to FTP mali zadarmo.
Odpovedať
no takže si si aj sám odpovedal.. nieje to sprostosť, utiahne všetko.. zbytočný neviem či je, každopádne máš pravdu v tom že nejaké žily ti tam ostanú navyše ale niky nevieš čo sa môže stať.. zalomí sa kábel pri ťahaní. alebo si časom zmyslíš že chceš doplniť čidlo a nechce ho zapájať do sérii tak máš navyše páry.. prípadne môže sa stať že ak sa alarm robí do budúcna.. možno z alarmu bude kamera atd atd.. určite by som osobne ani nikomu neodporúčal šetriť na tomto druhu káblovej trasy a určite dal FTP.. alebo keď už silou mocou šetriť tak UTP..
Odpovedať
@qikso5 kristepane :-D
Odpovedať
@kejsix Pozeral som ceny na Hagarde a najlacnejsi Cat5e je 0.29e/m a SYKFY 03x2x0,5 0.28e/m . Posluzia oba rovnako ? (ano FTP je uz za 0.36e/m). Pride mi vhodnejsie pouzit Cat5e pre pripad ze na to raz budem chciet pripojit nieco co bude pouziat sietovu komunikaciu s POE. https://www.hagard.sk/kategorie/kable... https://www.hagard.sk/produkty/kabel-...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@panak neviem ja nekupujem za MOC... ved dajte si co chcete :-D mne je jedno vecnost davam sykfy a ziaden problem viac k tomu nemam co...
Odpovedať
@kejsix Ak mozes vies porovnat ceny za ake nakupujes a o aky typ Cat5e/Cat6a kabla sa jedna ? Ja sa snazim zistit co je lepsie pre mna ako koncoveho uzivatele do buducna nie majstra co to bude zasekavat do steny. Vdaka
Odpovedať
@kejsix prečo sa nespoliehať na bus?
Odpovedať
@catscan To by aj mna zaujimalo preco nie BUS, kedze vsade sa prechadza na zbernicu a nie len v alarmoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo ťahať ku každemu cidlu samostatný kabel? Takto pripravenán inštalacia sa dá bez problemov použit ako na stare typi alarmov, tak aj na alarm s bus zbernicou.Ak si pripravis inštalsciu len na bus zbernicu, na starsie typi alarmov to je nevyhovujúce.A to uz nehovorím o cene staršieho typu alarmu, ktory je v niektorych pripadoch lacnejsi aj o 50% a aj viac napriklad cez bazoš.A starši sa da naprogramovat aj svojpomocne cez klávesnicu.Alarm s buz sbernicou sa programuje vylučne cez Pc, programy sa väčsinou kupujú a sú omnoho drahšie a zložitejšie.To nehovorím o tom, že bežny smrtelnik sa k tomu programu a vybaveniu nedostane, pretoze sa to bezne ani neda kupiť a potom je odkazany len na montažnu firmu.Ale na druhu stranu pre zbernicový typ je zase viac mozností , co ten alarm dokáže.Podĺa mňa je to otazka peňazi a priorít zákaznika.
Odpovedať
@catscan Pretoze tak vytvaras signle point of failure.
Odpovedať
Snimac potrebuje 3 droty a do buducna mozno viac. Ja davam na vsetko ftp 5e ved stoji i 0.22E a ked bude zariadenie potrebovat vacsie prudove zatazenie, tak pospajam viacero zil. Vsetko treba pospajat individualne a mozete sa vyhnut nepeknym problemom do buducnosti i ked sa vacsinou neobjavia :-D Ja ku IP kameram taham napr 2x ftp, lebo maju POE + alarmovy vystup + audio vystup ...a bohvie co do buducnosti :-)
Odpovedať
@rkorba Ked si to solichas pre seba doma tak ok :-D Keby Ta to zivilo a boli by to kilometre kabla... @panak plus minus 60% z ceny, co vidis v hagosi ako neregistrovany
Odpovedať
@kejsix jasne ze ma to nezivi, len bavi :-) Uz sa tesim ako potaham na buduci mesiac 500m koaxu, 1300m ftp, 1400m CYKY .... Len si musim spravit daky provizorny kolotoc na cievky.
Odpovedať
@rkorba Za malo :-D
Odpovedať
@kejsix Good idea a na cyky daky zlepsovak nemas? :-)
Odpovedať
@kejsix no napríklad ja som do číslami dával aj čidlá teploty.... Nieje pravda, že potrebuješ len tri káble v každom prípade. Záleží, čo všetko od tých ktorých čidiel chceš... Viď obrázky.
Odpovedať
@kejsix Takže ten kabel Jablotron 4x0,5 nepoužiť, ale namiesto toho SYKFY 3x2x0.5. Dik za rady, tak ten jablotron použijem ako kabel k videovrátniku.
Odpovedať
@kejsix ....do čidiel... :-)
Odpovedať
@kejsix to vyzera ako moj rebrik a moja metla :)
Odpovedať
@trubiroh Keď ho máš tak ho použi :-) Je na to určený a účel splní @megdesign To je neštandardná vec a tak či tak by ti stačila sykfyna... Samozrejme že kábel si navrhneš podľa svojich požiadaviek ak ich vieš vopred vyspecifikovať. Čo som napísal platí pre 99% bežných montáží.
Odpovedať
@trubiroh jablotron kabel staci pre digitalny alarm a jeho cidla. sykfy je ako "telefonny" cez neho zase nepotiahnes ethernet. ja by som natiahol 2x utp alebo sykfy a utp. ftp vie narobit vic skody ako uzitku ak nieje vsetko spravene ako ma byt
Odpovedať
@kejsix áno, ak by som na čidlách nadstavil N.C. kontakt, rovnako na ústredni naprogramoval, musel by som použiť plné sykfy, čiže šesť vodičov. Dva napájanie, dva NC a dva tamper. A bol by plný. Ale áno stačil by. Ale teplotné čidlo by som už nemal kde pripojiť... Inak.... Bavíme sa tu o rozdieli 0,01€ v cenách káblov na metri....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?