Pripojka zo stlpa na susedovom pozemku.

Ahojte. Mozem poprosit o radu? Mam predpisovo urobenu elektricku pripojku.T.j. podal som ziadost, dostal som navrh zmluvy na zaklade ktoreho som dal vypracovat projekt pripojky. To som dal ZSDIS schvalit a po kladnej odpovedi mi ulozili kabel od stlpa ktory je na susedovom pozemku (s jeho suhlasom) co najkratsou trasou na moj pozemok a na hranici pozemku sme umiestnili skrinku. Dal som si vypracovat reviznu spravu a poslal som to opat do elektrarni. Bolo to tiez v poriadku tak mi povedali ze si musim podat ziadost uz od dodavatela co som aj urobil. Hned mi poslali navrh zmluvy ktory som podpisal a odoslal spat. Nasledne ma uz iba volal technik ze je na pozemku a ze mi to zapoji. Som teraz v stadiu vybavovania stavebneho povolenia na stavbu domu, kde som im dolozil uz zmluvu o pripojeni a tam ma dorazili otazkou ze im mam dodat zmluvu zo susedom a ma tam byt vecne bremeno na ten ulozeny kabel... Viete mi povedat ci je to normalny postup? Podla mna by mali mat dohodu o vecnom bremene elektrarne so susedom. Ako ja mozem nutit suseda aby behal po uradoch koli mojej stavbe. A hlavne preco by mal ked uz pripojka stoji a je zapojena. Mate s tym niekto skusenost? Prosim o info. Dakujem.
Odpovedať
Nemôžeš nútiť suseda aby zriadil vecné bremeno v tvoj prospech a ani elektrárne ho nemôžu nútiť. Buď máš dobroprajného suseda a zriadi ti to vecné bremeno, tým mu znížiš cenu jeho nehnuteľnosti, čiže by to malo byť za odplatu. Alebo druhá možnosť a to že keď prídeš za ním zo zmluvou o zriadení vecného bremena, tak sused zbystrie, zistí že nemáš inú možnosť sa napojiť na elektrinu a teda nedostaneš stavebné povolenie a vypýta si tučný balík bankoviek. ;-) To je tzv. ochrana pre teba aby si to mal právne v poriadku. Čo keď sa stane niečo s káblom na susednom pozemku, sused ťa na svoj pozemok nepustí a ty si ostal bez elektriny zo siete. A ináč mohol si najprv hladať, takýchto tém okolo vecného bremena a ľudí čo majú inžinierske siete a prístupové cesty cez cudzie pozemky je tu plno.
Odpovedať
Profilova fotka
@fisan na úrade sa opýtajte, aký dôvod majú na vecné bremeno, nie je to ich starosť, Energetici nepotrebujú súhlas, je to zo zákona. keby susedovi postavili pred garážové vráta stľp, mal by problém ho odstrániť, bohužiaľ.
Odpovedať
@jan45 Dakujem za info. Hladal som informacie na roznych forach a nedava mi to logiku. Ked ma sused stlp na pozemku tak elektrarne musia mat k nemu pristup v pripade havarie a pod. T.j. na pozemku by malo byt vecne bremeno v prospech elektrarni. Ja som sice pripojku financoval, ale vlastnikom som az od hodin dalej k stavbe ak sa nemylim takze po hodiny to nemam preco riesit. Alebo sa mylim?
Odpovedať
@fisan co v nasom state ma logiku? Logicke je to,ze v poslednej dobe to dodavatelia energii vyzaduju. Asi sa chce predist bordelu,ktory tu bol roky. Ludia kupili pozemok a zistili,ze im krizom vedu siete,ze pripojky stoja na cudzich pozemkoch,lebo byvali majitelia si dali ustny suhlas. Ti ale pomreli,ci sa odstahovali...Novi majitelia pozemkov maju hlavu v smutku,nemoze davnovzniknute problemy doriesit.. Takze logiku to ma. Aj ked na druhej strane ,dobrak sused ktory chce pomoct a povoli,tak si vlastne znizi hodnotu svojho pozemku. Lebo nehnutelnost zatazena vecnym bremenom stracna hodnote
Odpovedať
@majki555 Keby to odo mna pytali elektrarne tak by ma to neprekvapilo a urcite by som to musel riesit. Ina moznost by asi nebola. Mna skor prekvapuje ze to odo mna pyta stavebny urad ktoremu za normalnych okolnosti staci vyjadrenie od dodavatelov inzinierskych sieti. Ja mam namiesto vyjadrenia funkcnu pripojku za ktoru uz aj platim a nie je to dost?
Odpovedať
len nedavno tu bola podobna tema, skus vyhladat @fisan
Odpovedať
@fisan vase zariadenie nie je len od merania, ale od stlpa. Stavebny urad nie je nic po tom kadial ide Vas kabel iba ak by isiel po parcelach mesta/obce, resp. ak by to vadilo majitelom pozemkov na ktorych je tento kabel. Skuste sa ich spytat co ich k tomu vedie. @jan45 nie je to celkom pravda. To platilo za socializmu aj to nie doslova. Teraz pre stavbu novych sieti platia podmienky rovnako pre kazdeho podla stavebneho zakona. Predpokladam, za kabel je vedeny niekde po hranici parcely susedneho pozemku. Preco by sa tymto mala znizit hodnota pozemku nerozumiem. Ine by bolo, ak by bol kabel vedeny niekde stredom, co by mohlo obmedzit buduceho uzivatela. Netreba stresovat, nanajvys taketo kable v sukromnych vlastnictvach nie je problem prelozit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@fisan ako ste to nakoniec vyriešili ?
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem aka je v tom logika ale mali sme to podobne. El stlp bol na hranici naseho a susedinho pozemku nas geodet povedal ze stlp je na nasom jej geodet ze na jej (vraj mozu mat odchylku 14cm no 14cm sem a tam a hned je problem). A ani za svet dostat stavebne povolenie - zakon elektrikarov tvrdi ze ona je povina nam umoznit sa napojit - zakon stavebny na urade tvrdi ze je to jednoducho jej pozemok a ona nam musi dat pisomny suhlas o vecnom bremene ... ajked sme sa jej snazili vysvetlit ze bremeno us tam tak ci onak ma vytvorene tym stlpom nedala si povedat a my sme sa po roku tahanic rozhodli pretlacit sa pod cestu na druhy stlp. Zakony niesu dokonale a v tomto pripade niesu zosuladene ... mozno na vasom urade budu ustretovejsi nez u nas
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?