Pripojenie predpetovej ochrany aj keď nie je uzemnenie pod základmi

Dobrý deň chcem sa spýtať ohľadne prepatovej ochrany, ktorá sa zapája do poistovej skrine. Situácia: Starý rodinný dom bez bleskozvodu, bez uzemnenia pod základmi, uzemnenie je cez kabeláž na stĺpe, elektroinštalácia komplet prerobená osadený prúdový chránič, trojfázová elektrika Otázka: Je možné zapojiť prepatovu ochranu aj keď dom nemá priame uzemnenie pod základmi? Má to význam.
Odpovedať
@tiimsvk Je to mozne a vyznam to ma, ale je to len cast ochrany pred bleskom. Pokial objekt nedisponuje zakladovym zemnicom, riesi sa to bud zabitim zemniacich tyci alebo zakopanim zemniacej dosky.
Odpovedať
Je to nákladná úprava ?
Odpovedať
@tiimsvk a co hovori projekt?.
Odpovedať
Projekt nie je je to stary dom
Odpovedať
@tiimsvk nie nema to vyznam pokial nemate dobru zem aspon 5ohm. Dalsia vec su vzdialenosti PE vodicov a min prierez PE do prepatovky typu 1+2 je 16mm2. Prepatova ochrana a PE svorka by mala byt prepojena s hlavnou ekvipotencialnou svorkovnicou. Navrhujem meter od domu vykopar ryhu dat tam zemniacu pasovinu FeZn 30x4 a na fasade spravit ekvipoyencialnu svorkovnicu odpor si postrazit do 5ohm a z tejto ekvipotencialnej svorkovnice vies 2x CY 16 zž do rozvadzaca, cize to dajte co najblizsie k nemu, ze sa prevrtate len cez stenu dnu a ste tam. V rozvadzaci potom jeden zž 16 pripojit na PE(PEN) a druhy zž na prepatovku. Z prepatovky na PE. Cize tam budete mat 2x zž v tej prepatovke.
Odpovedať
@patriky Viem si v domácich podmienkach zmerať zemný odpor? Prizemnil som domový rozvádzač jednou zemniacou tyčou. Z nej na fasádu 10 FeZn na svorku, odtiaľ 8 AlMgSi do rozvádzača na druhú svorku a z nej CY 16 na PEN. A tiež zvažujem prepäťovú ochranu. Bleskozvod na dome ani na susedných nie je...
Odpovedať
Preco almgsi? Kravina Natiahni 2x CY16 Nie nevies treba revizneho technika na meranie
Odpovedať
@patriky To už je skoro pod omietkou. Problém...?
Odpovedať
@dedo758 Vieš. Na to Ti stačí kúpiť si toto: http://www.elektronika.sk/zerotest-46-n
Odpovedať
@volt Neviem, ci merak za dvestopade spada pod domace podmienky :-D Jednorazovo lacnejsie zaplatit niekomu, co je na to vybaveny
Odpovedať
@kejsix Súhlasím. Ja som ale priamo odpovedal, či je to možné... A možné to je. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?