Prerobenie inštalácie v byte na 400V

Kupili sme byt. Predchadzajuci vlastnik sa rozhodol zrusit varenie na plyne a mal tam elektricky sporak. Varenie na elektrike vyhovuje aj mne. Byt ma 40 rokov. Elektroinstalacia v byte aj bytovom dome je povodna, sporak mali pripojeny v klasickej 220V zastrcke. Elektrika je na hlinikovych drotoch. Budeme ju menit komplet v celom byte. Nastava otazka, ako rozumne vyriesit a co vlastne mam pozadovat od elektrikara na zapojenie sporaka a sklokeramickej varnej dosky a aku sklokeramicku varnu dosku kupit. Varne dosky su na 400V, ale najdu sa aj take co by sli pripojit aj na 220V. Je vobec rozumne pripajat varnu dosku na 220V? Je mozne v byte prerobit instalaciu aby bola v kuchyni aj 400V? Co by to obnasalo? Je nutne vymenit elektromer? Bude sa tahat novy kabel uz od elektromera? Elektromer je na chodbe pred bytom v spolocnych priestoroch. Musim nieco specialne nahlasovat ZSE, ked budeme prepisovat elektriku ma mna? Vopred dakujem za odpovede. Potesil by ma aj kontakt na dobreho elektrikara z Bratislavy, ktory ma v decembri cas, prerabat sa bude 70m2 byt.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
OK, takze je nutne ziadat elektrarne o novy elektromerac a novy privod do bytu. Ten novy privod do bytu tahaju odkial? Zo stupacky v chodbe kde su hlavne poistky, alebo z ulice? Kolko im to moze trvat?
Odpovedať
@sswift V prvom rade: nepripajat varnu dosku na 230V a to jednak z dovodu nizsieho vykonu a jednak z dovodu nesymetrickeho zatazovania siete, prudovych razov, ktore mozu ovplyvnovat aj susedov. Pripajanie varnych dosiek na jednu fazu je nerozumne. Ked to budete pripajat na 3 fazy - 400V v prvom rade si podajte ziadost na distribucku kvoli zmene z 1fazoveho pripojenia na 3 fazove. Pozor! Nie vzdy Vam to musia schvalit. Az potom riesit dalsie kroky a to: vymena privodneho kabla od elektromera po bytovu rozvodnicu (krabica kde mate istice), vymena instalacie. Ku Varnej doske si nechajte samozrejme pritiahnut 3f.
Odpovedať
@sswift vo vyjadreni ku ziadosti budete mat napisane to, ake technicke podmienky je potrebne zabezpecit aby bola mozna zmena z 1f na 3f pripojenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sswift Prívod do bytu Vám bude musieť natiahnúť elektrikár ktorého si na to zavoláte, prívod sa ťahá vačšinou zo stupačky. Najprv musíte požiadať o zmenu prípojky distribútora, dať skresliť schému, natiahnuť prívod, vypracovať revíznu správu a nachystať všetko "váženým pánom zo Zse" tak, aby len osadili elektromer na ktorý majú potom čas asi mesiac. Laicky asi takto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?