Prepojenie zasuviek

Zdravym strechaci mam taku otazku ako prepajat zasuvky napriklad v detskej izbe.ku kazdej zasuvke mam tahat extra kabel alebo staci ak zasuvky poprepajam medzi sebou z wago svorkamy.dakujem za odpovede.
Odpovedať
@martin25 zasuvka ma dva vstupi s jednym stavu privedies a druhym posles dalsej zasuvke :-) pokial to je decka tak vpohode pokial tam bude len svetlo nabijacka na mobil .... a nebude v kazdej zasuvke ohrievac 2kw
Odpovedať
@juzan tak to mozem spravit v celom dome len do truby a platni dam privody extra?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 nechcem ti zle ale...viem ze si chces pomoct ale toto su uplne zaklady takze radsej to nechaj na elektrikara...robim aj v nr okrese... ;-) jednotlive obvody sa navrhuju podla sposobu pouzitia a podla STN... bezne na jednom obvode mozu byt dve detske izby, dalsi obyvacka, potom cca 3 az 5 okruhov kuchyna, zvlast kotol, zvlast pracka, zvlast vonkajsok atd atd... kazdy dom je iny a vyzaduje si individualny pristup a riesenia... takze v beznej instalacii mas aj 15 okruhov a viac...ci su to uz svetelne alebo zasuvkove...
Odpovedať
@martin25 do kuchyne treba na kazdy spotrebic extra privod plus jeden dva okruhy zasuvky kupelna zvlast treba prudovy chranic koli vode a izby (decke vpohode mozes napojit 2-3 izby) ale ako pisal mady aj ked si to budes tahat sam kablovacku lepsie ked sa poradis s elektrikarom ktori to zapoji k isticom v rozvadzaci
Odpovedať
a do kuchne netreba cez chranic? :-o
Odpovedať
@madyyyyy kazdu izbu chcem dat extra obyvacku na dva okruhy plus privod na podlahovy konvektor,kuchyna 4 okruhy,kupelna 2 okruhy ,kotolna 1okruh plus 380.a vsade samozrejme prudove chranice.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 dôležité je aby si robil všetko v súlade s normami a aby si im rozumel, ak sa tam niekomu niečo stane po zásahu el. prúdom a ty nemáš ani oprávnenie, tak ťa zavrú a to bez debaty. Nezabúdaj aj na hlavné veci ako napr. pospojovanie, a mnoho iného..
Odpovedať
@elektronitra preco by malo niekoho nieco zabit sak nato su revizue.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 Prečo? Lebo podľa Tvojich otázok sa chystáš robiť niečo, čomu evidentne nerozumieš. :-p
Odpovedať
Zasuvku si zrejme ani nikdy nevidel rozobranu ked si ju chcel spájat wagoškami ;-) Ja by som si tiez doma sám plyn netahal a to je len jedna hadica,trubka a nejake ventile... Elektrina je zlozitejsia..
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter aj kuchynu treba na chranic na poslednom skoleni ked som bol tak nam skolitel povedal ze kuchyna bola hned druha izba po kupelke kde by sa mal davat, rataj s tym ze tam mas vodu a mozes mat mokre ruky. Ze bol aj pri par smrtelnych pripadoch
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat @martin25 chranice treba na kazdu dostupnu zasuvku... + treba na svetla min.kupelna a vonkajsie... Zatial sa mi to nechcelo studovat ale revizak tvrdil, ze po novom treba na vsetky svetla... Nieste niekto revizak co by to potvrdil?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@muskaat Prúdový chránič už treba inštalovať pre všetky zásuvky prístupné laikom, čiže v podstate všade až na pár výnimiek. @martin25 Revízna správa neslúži na to aby nikoho nezabilo, inštalácia môže v tej chvíli aj vyhovovať, ale aj tak za ňu budeš zodpovedať ty, záleží aj o toho aký revízny technik príde, sú aj taký aký sa podpíšu pod hocičo za dva poldeci - hambou nášho remesla, ale samozrejme že sú aj taký ktorý sa k tomu stavajú zodpovedne a poctivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@madyyyyy už si ma predbehol :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elektronitra @madyyyyy ved ja som nepisal ze sa nemusi davat ja som pisal ze v postupnosti ako sa menili normy tak kuchyna bola na druhom mieste po kupelke
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat Mne sa skôr vidí že vonk. prostredie, alebo to prišlo spolu, nie som si už istý, každopádne kuchyňa je dôležitá.
Odpovedať
Profilova fotka
@elektronitra ale uz som sa stretol aj s názorom ze do kuchyne sa nesmie davat :) , otazka je skor ta preco to tam nedat aj keby to nebolo v norme je to vzhladom na mozne riziko strasne mala polozka z rozpoctu
Odpovedať
Profilova fotka
@muskaat Norma je minimum čo musíš spraviť a dodržať, všetko navyše je už tvoja perspektíva a nadštandart. 8-) Je potreba to robiť lepšie a lepšie, elektroinštalácia UPGRADE. :-D
Odpovedať
zadavatel temy je SAMOUK, poradte mu a ak sa nieco nepodari potom tu bude vyplakavat, on sa to chce naucit na detskej izbe, a potom zrazu v dalsich odpovediach su dalsie miestnosti, resp cely dom... tomu vravim ODVAHA, chapem ze chce usetrit, ale setri tam kde sa neoplati... dokonca vraj su nato revizie :-) takze na uplatky €ura su, ale na elektrikara nie :-) mimochodom, ak ta boli zub, chodis k zubarovi? alebo si samoliecitel?
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather Múdro vravíš.
Odpovedať
@elektronitra niekedy mam pocit ze odborne remesla su zbytocne, ved kazdy vsetko vie a ked nevie dokaze sa naucit, staci raz ukazat :-) len skoda ze ludia sa ucia na vlastnych domoch a ked je problem, tak vtedy zistia ze co usetrili na odbornikovi v podstate ani nepokryje naklady na dodatocne opravy... jak sa to vravi? SKUPY DVAKRAT KUPI???
Odpovedať
@godfather realne casto skor ludia zaplatia "odbornikom" a potom naviac dodatocne opravy...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Tak to potom nevolajú odborníkov, to nedáva zmysel.
Odpovedať
Jeden z problemov je v tom, ze kazdy kto vie zapojit zasuvku si myslli, ze je odbornik. Dalsi problem je, ze zakaznik nedokaze posudit kvalitu ani odbornost a vo vacsine pripadov to ani nehlada. Ludia si totiz myslia, ze elektroinstalacia je jednoducha vec a nie je na nej co pokazit a tak hladaju najlacnejsich "odbornikov" a su presvedceny o tom, ze ju vsetci urobime rovnako. A nas, ktori vieme, ze to tak nie je a uctujeme si viac oznacuju za zlodejov.
Odpovedať
Prikladam priklad, co dokaze "odbornik" .
Odpovedať
Profilova fotka
@romi29 Najprv na to pozeram, ze sakra kde je chyba :-) a potom skoro oci vyskocili :-D Takze 3F obvod chranit troma 1F chranicmi :-o A este ako pekne "roznulakovane"... Toto hadam nebolo v prevadzke, ved to by ani neslo...
Odpovedať
@romi29 blbost, ja si na stavbe nevyberam najlacnejsich, praveze naopak... v domneni, ze si vyberam odbornikov, nakoniec sa ale casto ukaze, ze su to "odbornici".
Odpovedať
Profilova fotka
@romi29 Hotový grc, čo to je za rozvádzač ? Domový, či v priemyselný ? To zapojenie a tie klemy hotová nádhera, si na to na tom dal záležať aby to bolo ako tak priehladné, a prierez vodiča tam vypadá tak maximálne na štvorku a hrebeň ktorý tam je nemá ani bočné krytky.. Vodiče nevypadajú ako oblankované, ale obhryzené a neoznačené, chcelo by to vidieť viac toho. Ale toto výzerá úplne neprofesionálne, po domacký robené.
Odpovedať
@elektronitra @madyyyyy Ten rozvadzac je domovy v showroome. Zapajal ho VS vzdelany elektrikar, specialista jedneho inteligentneho systemu ako ukazkovy projekt, ktory sa tu par ludi snazi dost propagovat. To , ze vodice odizolovaval nozom, ze nie su oznacene, ich prierez atd fakt neriesim. Ale to zapojenie, to som este nevidel. Vzdy hovorim, ze uz ma nemoze nic prekvapit, no a vzdy to niekto dokaze. Smutne, ze takyto elektrikari "odbornici" vobec maju osvedcenie a beru nam robotu. A samozrejme, ze na tento rozvadzac je aj revizna sprava.
Odpovedať
@gashtaan Ja som napisal, ze vo väcsine pripadov. To, ze ty si postupoval inak, neznamena, ze ja som napisal blbost.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?