Predlžovačka a požiar. Čo ho spôsobuje?

Minule horelo kúsok odo mňa u jedného suseda. Kedže som neni rýpal, tak som nevyzvedal prečo. Až dnes sa mi "pochválil" že prečo. Mal 50metrovú predlžovačku stočenú a na nej napojený kábel na oplotok. Kábel sa prepálil a susedovi zhorela "len" stodola. Veľa krát som tak urobil aj ja. Len chcem dať do pozornosti, aby si ľudia dali pozor.... Čo vlastne spôsobuje stočená predlžovačka pod napätím? Dík.
Odpovedať
@standa1981 teplo, roztavi sa izolacia, chyti sa niecco horlave. Hrozi ak je vacsi odber plus bonus smejdova predlzovacka
Odpovedať
Stocena predlzovacka sa zahrieva. Vodice su tenke a pri velkom odbere sa zahrievaju a ked nie je roztiahnuta tak sa nema ako chladit a zahrieva sa az kym sa neroztopia izolacie a nevyskratuje to co sposobi poziar.
Odpovedať
@standa1981 Určite mal "kvalitnú"predlžovačku made in China a pod. kde deklarujú prierez 3x1,5 a to hneď iste nerozoznáš lebo všetko je "zaliate"...Skutočnosť 3x1mm...aj to je otázne.. ;-) kvalitná predlžovačka stojí napr. WURTH 25m v At-De okolo 80€...Tak sa nečudujte že obyčajné predlžováky na bubne /ako spomínali nado mnou/ horia ...Invertor dať na IKEA predlžovačku 25m hotové nešťastie ]-( ....Zabudnite že sa stým bude dať zvárať... Použitie spomínanej predlžovačky stočenej z bubna akurát tak do príkonu 1500W...krátkodobo do 2000W... ;-) Niet divu ak stojí predlžovačka 10-15€...Tenký vodič a izolácia tak "akurát" ;-)
Odpovedať
Stocene predlzovacka funguje ako cievka, kedze nou pretekajuci prud ma 50Hz . Vydel som uz priamo na nej popis kde boli 2 udaje o vykone ktora je schopna preniest pri natocene predlzovacke (skoro polovicny vykon ako prie roztiahnutej)
Odpovedať
@technik007 Ono to nemusi byt ani tenky vodic, len hlupa obsluha (v tomto pripade asi kombinacia). Bol som svedkom (nie raz) ked externi partneri mobilnych operatorov dotiahli na site velky dieselgenerator a samozrejme neroztocili kable, len rychlo zapojili. A uz sme len cakali, kedy sa im z toho zacne dymit :-D a to boli trosku ine predlzky :-D Niektore sa uz odvinut ani nepodarilo :-D
Odpovedať
@standa1981 je to preto, že namotaný kábel na bubni sa chová ako cievka a stane sa presne toto: /bol na tom zapojený 2kW ohrievač/
Odpovedať
@palko80 Nefunguje ako cievka,pretoze sa jedna o dva vodice,ktorymi ide prud jednym a zaroven opacnym smerom,takze indukcnost sa nuluje.Je to sposobene iba ohmickym odporom,co znamena,ze stoceny vodic sa horsie chladi.
Odpovedať
@megdesign Poznám takých že by tú predlžku rozbalili a izolačkou zaizolovali a "fungovali" by ďalej... ;-) Mám suseda čo má predlžovačku spájanú /25m/ cca 6x lebo ju prešiel kosačkou a čakám kedy bude kosiť keď bude rosa.. :-D :-D Môj bývalý kolega takto prišiel o život s "urobenou úpravou " predlžovačky pri zváraní bránky po daždi... :-(
Odpovedať
@megdesign to nie je o cievke, to je o chladení toho kábla.
Odpovedať
@peter_83 sprav si doma pokus...
Odpovedať
@dusan72 veru indukčnosť sa nenuluje... Potom by mohli ísť súbežne tesne vedľa seba silové káble a dátové káble a dátové by nemali mať problém.... Ktovie, prečo sa dávajú dátové tienené a hlavne v zvlášť trase od silových káblov...
Odpovedať
@megdesign oni sa dávajú oddelene hlavne kvoli rozdielom napatia na silovej a nn časti( myslím tým selv/pelv obvody štruktúrka a pod) inak tienenému káblu súbeh nevadí čo sa týka rušenia. A čo sa týka predlžovačky tam o cievke nemože byť ani reč, je to sposobené oteplením kábla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign ono je rozdiel elektrikar a elektrikar, ked vidim miestnych montaznych elektrikarov co ide na skolenieba rozdavaju potom bo velkom rozumy ... Samozrejme je to kvoli nedistatocnemu prierezu kabla. Aka indukcnost? Preco sa potom netavia trafaky, cievky obvodoch a pod? V cievke sa pri striedavom prude indukuje napatie, nemeni sa to na teplo. Tu ide o to ze laicky neni fazovy vodic navinuty do cievky a na druhu stranu spotrebica ide N ale ide subezne l a n navinuty vedla seba. @peter_83 neviem mylim sa?
Odpovedať
Díky za všetky odpovede, pointa príspevku bola prevencia pre ostatných. Tiež mám napojený oplotok na "predlžovačku" - oranžový kábel, tak som ešte večer rozmotával tu-kabel :-)
Odpovedať
@sysell nemýliš, je to presne sposobene malym prierezom kabla cez ktory sa prenasaju velke prudy. Vznika velke oteplenie ktore sa na navinutom kabli nema kam stratit tak sa ohrieva kabel az to izolacia nezvladne.
Odpovedať
@standa1981 > Ano. Predlzovacka ma byt rozbalena, aby sa chladila. Pokazila sa nam predlzovacka. Tyzden dozadu sme boli s manzelkou v jenom obchode siete elektro. Kedze sa nam predtym pokazila predlzovacka, tak sme tam kupili aj predlzovacku. Ze 25m predlzovacka. Ja som to nepozeral co to je, zobrala ju manzelka. Stala nejakych 22 euro. Doma pozeram na parametre a ta predlzovacka je do 6A. Ved to ma priemer lanka 1mm2. Ani som ju nerozbalil. Vyhodene peniaze. Budem musiet kupit nieco normalne.
Odpovedať
@asdfb jasne :D hod to na manzelku, sak ju vratte a hotovo :) vies ako to je, mna tiez ked zena posle nieco kupit, tak "to" potom kupim, a opacne to funguje perfetkne tiez
Odpovedať
Profilova fotka
Keď niekto kupuje predlžovačku, treba hlavne pozerať prípustné zaťaženie a na čo ju chce použiť. Na nejakú kosačku/wapku je to jedno, ale na ohrievače, zváračky atď. to jedno nieje - viď pekná foto. Ideálne by bolo, keby výrobcovia dávali niekde istenie ak predlžovačka nie je na 16A.
Odpovedať
@peter_83 tak ti dám iný príklad. Dva cyky káble súbežne v stene. Na jednom je zavesené jedno svetlo, na druhom druhé. Obe sú LED. Skús porozmýšľať, prečo ak jeden okruh je ON a svetlo svieti, ledka na druhom okruhu "žmúri"? Ideálne ak je to LED reflektor, ako u mňa na dome... A prečo na tom vypnutom svetelným okruhu nameriam na fáze 90V indukovaných? :-)
Odpovedať
@megdesign neviem k čomu to má byť príklad. Ak k tej dátovke tak na to je tam tienenie a samozrejme krútené páry, ak k tej predlžovačke tak na to si si odpovedal sám hneď na začiatku :-) no a prečo ti žmúri lacná ledka z aliexpressu tiež nie je žiadna záhada ;-) a prečo nameriaš 90V naindukovaných ? No asi sa tam naindukovali :-D
Odpovedať
@megdesign miesas hrusky s jablkami nastuduj si nieco o indukcnostiach,a mozeme sa bavit.
Odpovedať
@dusan72 tak určite... ;-)
Odpovedať
@peter_83 žiaľ Bohu, ale ledkove "halogeny" mám Ledvance a teda z Ali určite niesú.... A "tlejú". ;-) Každopádne, indukuje sa okolo vodiča, cez ktorý prechádza prúd, elektromagnetické pole. To je proste fakt. A ak sú takéto vodiče vedľa seba dva, pôsobia ich elektromagnetické polia vzájomne na seba. Samozrejme, má to čo dočinenia aj s pretekajúcim prúdom nimi, lebo ako vieme, čím vyšší prúd daným vodičom prechádza, tým "väčšie" elektromagnetické pole sa okolo takéhoto vodiča indukuje...
Odpovedať
@megdesign stále nechápem čo sa mi snažíš povedať resp kam tým smeruješ. Ak stále riešiš tú predlžovačku tak to proste nemože fungovať :-) tam to nie je o cievke ;-)
Odpovedať
@peter_83 a do čoho je zmotana predlzovacka na bubni? Do kosostvorca?
Odpovedať
@megdesign vzdaj to. Peter_83 ma pravdu :-D Tym ze idu idu vodice faza a nulak vedla seba a este skrutene ich indukcie sa nuluju. Ak by ale vedla seba isli fazy do dvoch svetiel alebo by vodice neboli skrutene, nemoze sa indukcia nulovat a teda to moze zmurkat. Na bubne kabla nemozne.
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.youtube.com/watch?v=sFtFL... https://www.youtube.com/watch?v=MJi8f...
Odpovedať
Je to čisto iba o malom priereze lacných bubnov (pre @megdesign "cievok"). Kábel sa postupne zohrieva, čím sa zvyšuje jeho odpor a v stočenom stave sa nestíha chladiť. Tie shity majú fakt 1mm2, niektoré aj menej. Ak tam aj je nejaká indukcia, tá ma zanedbateľný vplyv.
Odpovedať
@megdesign už ti to vysvetlili vyššie :-) ty neporovnávaj stav keď idú 2 káble vedľa seba niekde v stene s rozdielnymi prúdmi. Tam indukcia može vzniknúť ale nie na jednom kábli kde je nula a faza vedľa seba. Na tej predlžovačke je to čisto iba o stratovom výkone. Na lepších predlžovačkách máš dokonca napísané do akých hodnot je zatazitelná pri rozmotanom a zmotanom stave.
Odpovedať
v civce jako v divce :) Jasne ze tie predlzovacky sa tavia lebo sa ohmicky zahrievaju. Ale aj tie lacne bubny maju tepelnu poistku a pri vrtacke to zvykne vyhadzovat ak nie je aspon ciastocne odvinuta (50m predlzka).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?