Prečo mám vysoké platby za elektrinu?

dobrý deň prajem, rád by som sa poradil s niekým, kto sa veciam rozumie lepšie, než ja. A ja sa im žiaľ nerozumiem vôbec. Pred cca 3/4 rokom sme sa presťahovali z mesta na dedinu. Bývame v staršom dvojpodlažnom rodinnom dome v podhorskej obci, úžitková plocha cca 140 m2. Dom je z nepálenej tehly, zrekonštruovaný, zateplený. Kúrime kombinovane, jednak krbom na drevo a jednak tepelným čerpadlom vzduch-vzduch (vonkajšia jednotka a tri vnútorné jednotky). Plus v kúpeľni podlahovka. Teplú vodu ohrievame el. bojlerom, nastaveným na najnižšiu teplotu (40 °C). Máme vonkajší celoročný bazén (cca 10 m3), izolovaný termokrytom, ktorý v zime nevyužívame a temperujeme ho na 10 °C. Okrem toho bežné spotrebiče - chladnička s mrazničkou, TV, notebooky, rýchlovarná kanvica, mikrovlnka, kávovar, zvlhčovač vzduchu. Varíme na plyne. No a problém, na ktorý sa chcem spýtať: Prišlo nám vyúčtovanie za elektriku. Za 7 mesiacov sme spotrebovali cca 10 400 kWh, a účet je cca 1460€ vrátane DPH. Teda cca 210€ mesačne. Vo vyúčtovaní je suma 757€ za dodávku elektriny (produkt DomovKlasik DD2), a suma 702 za distribúciu a regulované poplatky (produkt D2). Dodávateľom elektiny je ZSE. Spotreba a náklady sú veľké. Jasne, budem sa snažiť znížiť spotrebu, menej svietiť, viac kúriť drevom a menej tepelným čerpadlom. Ale najmä - mám vhodnú sadzbu elektriny? Mám vhodného dodávateľa? Za každú rozumnú radu vopred ďakujem. Som chlapec z mesta, veľmi nepraktický, doteraz som žil v byte a takéto veci som nikdy neriešil, tak sa radšej pokorne spýtam skúsenejších.
Odpovedať
Zdravím, v tvojom prípade odporúčam tarifu DD5 alebo DD6, nakoľko máš ohrev vody riešený elektrikou, tepelné čerpadlá, a tiež temperovať v zime bazén na 10 stupňov tiež ide na spotrebu. Tieto tarify sú však dvojtarifné, potrebuješ dvojtarifový elektromer, druhá vec či ti to uznajú, nakoľko pre tarify na elektricke kúrenie potrebuješ vyjadrenie od distribúcie, či to znesie ich sieť, druhá vec je či ty máš na to pripravenú inštaláciu v dome.
Odpovedať
@tywin mám za to, že ti žiadna iná sadzba veľmi nepomôže, pokiaľ chceš aj naďalej temperovať bazén elektrikou. Ináč môže sa stať, že takýto neprimerane veľký odber sa bude v budúcnosti ešte zdaňovať.
Odpovedať
@tywin rovnako si myslim ze najvacsia cast spotreby je za ten bazen
Odpovedať
aj my máme "vysokú spotrebu" elektriny (7 MWh), ale presne viem prečo a neplánujem s tým robiť nič - ani vyplakávať.
Odpovedať
@ascedant no podľa toho, čo majú na stránke ZSE, tak mi to vychádza, že DD2 je najmenej výhodná. DD6 tam ani nemajú v ponuke. Najnižšie sadzby sú v DD3 a DD4, ale to je práve to, že nemám šajn, či je to pre mňa vhodné, resp. či sa to u mňa dá. Existuje niečo ako energetické poradenstvo, že nejaký odborník príde ku mne domov, všetko pozrie, skontroluje, premeria a navrhne optimalizáciu?
Odpovedať
@viktor811 čiže myslíš, že všetko ostatné je nedôležité, pokiaľ budem temperovať bazén? Aj napriek tomu, že bazén má termokryt?
Odpovedať
@tywin prečo nedáš do bazéna nemrznúcu zmes? na jar to vypláchneš,aj ked si chlapec z mesta počítať asi vieš stačí porovnať jednotlivé sadzby, ked máš klímu dostaneš sadzbu DD6 22 hod je NT na všetko a 2 hod VT vtedy blokuje TC a bojler, v ZSE sa oplatí DD,6 pri ističi 3x25A už od 6M ak nemáš veľkú spotrebu vo VT daj si komtrolku aby si mal istotu že je ozaj NT, občas sa mení čas cez HDO
Odpovedať
@tywin určite že áno. Pokiaľ má bazén termokryt tak eventuálne stačí temperovať vodu na max. +1 C. Aj to len za predpokladu, že sa to nedá robiť ináč. Synovec na chate, na lazoch má úžitkovú vodu v IBC izolovanom kontajnery 1000l na podstavci celú zimu a nezamŕza mu to už cca 10 r.
Odpovedať
@tywin tc ti tu velku spotrebu nerobi, ale zalezi co za dom mas. Plocha,straty... elektricky bojler zozerie vela. Ten bazen je z coho ze nemoze zamrznut? Neviem ake moznosti ma zse,zisti si to. Ziadaj tarif pre tc,budete mat vacsinu casu nizky. A u koho tak to porovnavac na nete. Najlacnejsi je tusim elgas
Odpovedať
@jozefsv bazény majú výstelku z PVC, keby to zamrzlo poškodí sa, v Kováčke je veľký vonkajší má síce i termálnu vodu , ale v zime ju naň nepoužívajú , je tam nemrznúca zmes
Odpovedať
@duzu pytam sa preto lebo napr foliove sa vypustaju do 2/3 a normalne sa nechavaju zamrznut. Pripadne sa da spravit solny roztok a hotovo.
Odpovedať
@duzu počítať síce viem, akurát sa v tom nevyznám. Na tomto linku od ZSE https://www.zse.sk/documents/13852203... sadzba DD6 ani nie je. Do bazénu asi nemrznúcu zmes dať nemôžem, kvôli technológiam. Ale istý si nie som, napíšem výrobcovi a spýtam sa.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozefsv bazén mám tento: https://www.usspa.cz/virivky-a-bazeny.... Minimálna teplota, čo tam viem nastaviť, je 10 °C. Potom už len možnosť vypnúť to na ističi. Bazén je zapustený v zemi, na ňom termokryt, takže asi by nemal zabrznúť. Napíšem výrobcovi a spýtam sa na to.
Odpovedať
@tywin to je nieco ine. Tam sa to nema vypustat kvoli tomu ze v niektorych spodnych castiach,hadiciach ktore su pod tym alebo vedla,mozu zostat naplnene vodou,cize vsetku nespustis a moze to mraz roztrhnut. To iste mam na odporucani od vyrobcu virivky. Aj ked v tom osobne nevidim problem, tie trubky podla mna neostanu plne. Virivku som kupoval v zime a akurat zacinalo mrznut,bola skusana vo vyrobe,pretoze ked som otvoril filter tak na spodku bolo kusok vody. Tak som otvoril kontrolny otvor na lopatkach motorov a tam tiez ostalo trochu vody,tak som to este handrou dosusil a nechal cez zimu tak na mraze. Spustal som na jar. Bez problemov. V tvojom pripade je dolezite ako je cely akrylat zatepleny,vrchny termo kryt ako tak drzi teplotu a este je dolezite kolko vody temperujes. Mne to bezi nonstop na 36 stupnov ale je tam necely kubik vody a mam to vlastnorucne komplet zateplene takze ta spotreba je minimalna aj s tym ze filtruje 4 hodiny denne tak nezozerie viac ako 100 -120 kwh mesacne v tejto zime . Cize podla toho si to prekontroluj a vies sa priblizne pohybovat. Udaj je spravny,mam tam 3 fazovy digitalny merac. Rozdiel je ze ty ho mas v zemi, len ako to je zateplene. Zse nema dd6, to mame my na vse,preto sa spytaj priamo u distribucky ci dd4 alebo dd5,obe su pre priamotopy tak neviem,podrobne som nestudoval. V cene elektrarni a napr elgas na vychode je rozdiel v cene pri vacsej spotrebe slusny.
Odpovedať
@jozefsv tak bazén je zapustený v zemi v takej šachte. Samotné teleso bazéna je celé koplet obalené hrubou vrstvou peny (asi izolačnej). V bazéne je cca 10 kubíkov vody. Vykurovanie je 6 kW. Má to aj nejaký ochranný systém Freeze protection. Otvárať filtre a vypúšťať ich, na to si fakt netrúfnem. Možno že by sa to dalo na zimu vypnúť na ističi, a len raz do týždňa to zapnúť na hodinku, aby voda nestála. Prípadne dať elektromer priamo na bazén, aby som mal presnú predstavu o spotrebe. Napíšem do ZSE, a poinformujem sa o DD4 a DD5.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?