Praca elektrikára

Zdravím, elektrikár mi akurat mení kable hlinik za med a ked so ho trochu sledoval ako to robí, tak som znepokojeny ci to robi ako sa ma, preto sem píšem. Mám 5 svetiel, kroré dal všetky na jeden istič a išiel takto: od ističa k prvému vypínaču, cez vypínač ku žiarovke, za vypínacom ešte spojil káble wago svorkami a už pokračoval k dalšiemu vypínaču až sa takto dostal k poslednému. Je tento postup vporiatku, robí to dobre?
Odpovedať
@xanderhell áno hovorí sa tomu zapojenie do série je to úplne v poriadku. Samozrejme netreba zabudnúť že už aj svetlá musia byť zapojené cez prúdový chránič.
Odpovedať
@neutrino aj tie wago svorky su vporiatku? prudový chranič mi dal jeden a mam cen neho zapojene vsetko okrem zasuvky na chladnicku
Odpovedať
@xanderhell wago sú úplne v pohode. myslím že v dnešnej dobe vzhľadom na náročnosť práce a pomer cena výkon bezkonkurenčné na spájanie káblov.
Odpovedať
@xanderhell Jeden chranic je malo.Staci porucha na jednom spotrebici a vzpnute vsetko okrem chladnicky teda,To je komfort jak pred 60 rokmi,ked bol cely dom na jednu poistku.
Odpovedať
@xanderhell všetky zásuvky ktoré sú prístupné laikom musia ísť cez chránič teda aj ta na chladničku. Vid norma STN 33 2000-4-41:2019. Riešite tu wago ci je v poriadku ale ta zasuvka v poriadku nie je
Odpovedať
@xanderhell wago su na take pouzitie vymyslene, urcene a certifikovane
Odpovedať
@dusan72 funkciu splni?
Odpovedať
@neutrino Suhlasim. Ak chladnička bez chranica, tak nie vidlicou do zástrčky.
Odpovedať
@kejsix Aj tá jedna poistka kedysi účel splnila.V dnešnej dobe,keď nabalia do domu 60 ističov,to zaklincovat 1 chráničom na všetko je riadna sprostosť.
Odpovedať
@dusan72 Ale rozpocet investora... 🙂
Odpovedať
@kejsix Možno.Ale keby bol upozornený,čo takéto úžasné riešenie obnáša,radšej by sa dalo ušetriť na tých 60 istcoch,abolo by čosi na viac chráničov...
Odpovedať
@neutrino hrozí pri dnešných chladničkách z umelej hmoty dotyk na vodivom prístupnom mieste? jedine na kompresore , no ten je schovaný, kto má chladničku v strede miestnosti?problém nastane ak ju napája cez chránič, vypadne i pre poruchu chrániča
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix prečo do toho ťaháš môj rozpočet? ja som mu predsa nevravel že chcem len jeden chránič, ked prišiel prvý krát, len sa ma popýtal kde čo chcem si to spísal a potom už prišiel aj s materiálom... A vlastne kôli čomu nezapojil chladničku cez chránič?
Odpovedať
@xanderhell pisal to uz duzu vyssie, ak ti vypadne z nejakeho dovodu jediny chranic tak prestane ist aj chladnicka....ked si zrovna na dovolenke tak mas problem....dost nerealny priklad ale nie nemozny....preto sa dava chladnicka na vlastny prudovy....vtedy sa aj vlk nazerie a aj koza ostane cela....cize je splnena podmienka kazdej zasuvky pod chranicom a nie je ovplyvnena funkčnosť chladnicky jediným chranicom v dome....
Odpovedať
@duzu ja mam chladničku celokovovu... Plastové chladničky sú len tie lacnejšie za pár euro. Za ďalšie kolo krát sa ti stalo ze by vypadol chránič bezdôvodne a odniesla by si to chladnička. Mne za 13 rokov ani raz. Dá sa pre chladničku urobiť okruh s chráničom kombinovaný s nadprudovou ochranou. Ja len ze sa tu rieši ci sú OK wago svorky v inštalačnej krabici ale toto je jednoznačný rozpor s normou. Všetky zásuvky dostupné laikom do 32A musia byť chránené prúdovým chráničom. Riziko výpadku od nascitanych unikajucich prúdov je skoro nulové (delta > 30mA). Mam to inštalované aj doma. Keď je inštalácia dobre vyhotovená tak ta chladnička v pohode cez chránič byť môže.
Odpovedať
@xanderhell hrozí iste minimálne riziko že pri unikajucich prudoch na rôznych zariadeniach v rámci jedného okruhu bude ich súčet väčší ako 30mA a vypne chránič a teda aj chladničku co by mohlo spôsobiť pokazenie potravín, preto niektorí experti nedávajú chladničku cez chránič, dokonca si nájdu aj oporu v norme ktorá hovorí ze chladiarenské zariadenia nemusia byť cez chránič. No chladnička nie je chladiarenské zariadenie a je to v podstate zlý preklad normy. Ja by som chladničku mimo chrániča nezapojil a aj z pohľadu revízie by som dal rozpor s tým co som písal vyššie. Je to môj názor.
Odpovedať
@xanderhell Nebrat osobne! Ja o tomto konkretnom pripade nic neviem. Myslel som to vseobecne - investori dnes viac ako kedykolvek predtym tlacia na nizke naklady, coho dosledkom je, ze realizatori castokrat rovno navrhnu najlacnejsie riesenie a ide sa dalej. Samozrejme, je to jedna z moznosti. Ina moznost je, ze proste elektrikar si ide svoje zazite kolaje uz roky rokuce a viac ako nutne minimum nepovazuje zapotreby. Chladnicka za zvykne obchadzat mimo chranic, pretoze castokrat aj drobna "nepodstatna" udalost v ostatnej elektroinstalacii sposobi vybavenie chranica, nasledkom coho sa odstavi aj chladnicka. Ak si zrovna na 10 dnovej dovci, tak...
Odpovedať
@cukrik25 Alebo sa napoji chladnicka inak, nez pouzitim zastrcky (pohyblivy privod "a la bojler") a chranic sa obide. Uznavam, ze to je mackopes a tiez to tak nerobim, ale videl som to parkrat 🙂
Odpovedať
@kejsix to je dobry grc, to ti poviem, a co zaruka spotrebiča?
Odpovedať
@cukrik25 Neviem, hlbsie som to neriesil. Tiez preferujem riesenie samostatny kombichranic na chladnicky/mraznicky
Odpovedať
@neutrino "Všetky zásuvky dostupné laikom do 32A musia byť chránené prúdovým chráničom" - ano, suhlasim. Este by som do vety doplnil NA VSEOBECNE POUZITIE. Ani zasuvka 230V urcena pre boiler, ak je oznacena, ze je pre boiler, nemusi byt cez RCD. Osobne davam chladnicku vzdy cez samostatny okruh, isteny 2 polovym RCD s nadprudovou ochranou.
Odpovedať
@kejsix koľko krát ti vybavil chránič od nepodstatnej poruchy na elektroinštalácii za bežnej prevádzky. Ja mám na jednom chrániči všetky pevne pripojené spotrebiče v dome a za rok nič, v byte máme na jednom chrániči tiež veľa zaveseného a za 5 rokov ani raz a v ďalšom byte čo som robil tak za 13 rokov ani jedno jediné vybavenie "od nepodstatnej chyby". Veľmi rád si porovnám skúsenosti ale ja dávam chránič všade a nikdy sa nikto nesťažoval. Takisto revíziu by som nedal keby všetky zásuvky neboli cez chránič, nech je za to zodpovedný ten expert čo to tak namontoval. Ak už aj je obava, že minimálna porucha ten chránič vybaví tak dám sólo okruh ako som to už spomínal.
Odpovedať
@ondro81 tie špeciálne použitia sú vymenované a práve tam je spomenuté aj chladiarenské zariadenie, no tu sa už bavíme o inej norme. Presne tento prípadom som riešil dva týždne naspäť s inšpektorom TI SR. Aj on priznal, že to elektrikári takto obchádzajú a aj ja som to spomínal niekde vyššie.
Odpovedať
Ok ešte raz popíšem čo mam v skrini, je tam hlavný istič, jeden istič B10, 4ks B16 a jeden prúdový chránič. Jeden istič je na všetky svetla, potom práčka, chladnička a rúra majú samostatné ističe a ostatné zásuvky (asi 6ks) majú posledný istič. Mám ho teda ešte zavolať nech mi tam jeden chránič ešte doplní, alebo nech da aj tu chladničku cez ten ktorý tam už je?
Odpovedať
@xanderhell toto je v zmysle normy v pohode okrem toho chrániča na chladničku. Osobne ja by som ho tam dal... ak na takéto riešenie niekto dá revíziu je to jeho vec, ja som v tomto opatrný a určite by som to rozporoval. Ak je miesto v rozvádzači dal by som sólo dvoj-pólový chránič s nadprúdovou ochranou a je to vybavené 🙂 ak nie je, tak kľudne je to možné pripojiť na ten jeden čo tam už je (inak niekto ma tu možno ukameňuje lebo aj jeden chránič je defacto rozpor s normou, ale chladnička to nezachráni). Toto je evidentne malý byt, stavím sa, že chladničku vám nikdy nevypne náhodné vybavenie chrániča (pokiaľ nekupujete čínske shity ako XBS). Pokiaľ máte kvalitný materiál ako EATON, SCHRACK, Schneider a podobné tak vám to bude bezpečne slúžiť na dlhé roky.
Odpovedať
@neutrino Nejde o mna 🙂 Ja len vo vseobecnosti, aka je k tomuto pristupu geneza. Ja istenie nepodcenujem, nebagatelizujem ani neo...babravam. Mam za to, ze ak raz vybavi RCD tak je niekde chyba a treba ju najst a opravit.
Odpovedať
@neutrino aky je problem z jednym chranicom? Nerypem, sam som si ich dal 8ks, len sa pytam...
Odpovedať
@neutrino no tak by bolo treba tu normu si prečátať. a to nie som zastancom nedavania RCD na chadničku...
Odpovedať
@cukrik25 zamysli sa nad princípom funkcnosti...
Odpovedať
je to tu krásne sledovať, ako nielen židia, ale aj 2 elektrikári majú na jednu veci tri rôzne názory 😎 a chudák investor, čo je do toho absolútny laik, sa z toho môže zblázniť 😬
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?