Poradie stykač, istič a ohyb na bleskozvode

Dobrý deň, nie som elektrikár, ale elektrika je jednoduchá preto som sa dal na zapojenie rozvadzača v rodinom dome a celej sústavy. Nikde neviem nájsť schému rozvádzača z blokovaním priamovýhrevných konvertorov. Tak sa chcem len uistiť či je možne podľa stn zapojiť ističe okruhov jednotlivých konvektorov po stikači? Všade boli najprv ističe a potom kontakty stikača po väčšine dvoch troch kusov s opozdovacím relé. Ja to chcem urobiť hlavný vypínač 3/ 32-40A, prudový chranič 3/40A, stikač 3/40A a potom zo stikača rozdeliť 6 ističov 16A na celkový príkon do 10kW čiže žiadne postupné nabiehanie stykačov. V skrynke merania schvalili 32A privodný istič ..No a ďalej je otázka o bleskozvode . Na každý objekt je nutná zvodova tyč blesku? Nestačí hliníková gulatina s priemerom 8mm trčiaca 50 cm na každom rohu sedlovej strechy? Ešte ma zaujíma ohyb okolo odkvapu. Robí to problém revíznemu technikovi, ak je zvod potom tahaní v chráničke po stene pod polystyrènom? Ten ohyb je taký, aby voda nezatekala do tej chráničky. Menej ako 90°. Revizáci uznávajú len uhol nad 120°. Budem rád ak mi pomôžete. Ďakujem, Hynek Ležák Tel. : + 421905625492
Odpovedať
1
2
14
Nie, najprv ističe, potom stÝkače... Ale nechal by som to na človeka, pre ktorého je "elektrika jednoduchšia", ako pre Vás...
Odpovedať
Džízis...
Odpovedať
podla prispevku si dovolim tvrdit, ze revizak skolabuje este pred brankou! prajem vela stastia
Odpovedať
Naco chcete radit ked je elektrika jednoducha? :DD bleskozvod je kapitola sama o sebe. Zvodoba tyc alebo jimac ma ma nejaku dlzku, musi vytvarat ochranny uhol, aby to nepreskocilo napr na komin a este musi byt dodrzana vzdialenost tzv oddiaaleny zvod. Musia byt predpisane ohyby aby sa bleskozvod nevykolajil, atd. Existuje zvod ktory nemusi byt v chranicke ale tak elektrika je lahka co tu budem pisat. Vela stastia prajem
Odpovedať
K bleskozvodu tie ohyby treba dodrziavat, blesk moze pri prudkom ohybe " vyskocit". Tyc tiez treba tak ako pise pattiky. No a stykac nevidim dovod preco by nemohol byt najprv stykac a potom istice, trojpolovy stykac zopne 3 fazy a za tym na kazdu fazu 2 istice, je to v pohode, akurat pri vymeme musite vypnut cely dom. Ale urcite by som nedaval 40A stykac, pri zapnuti je vecsi narazovy odber kvoli zivotnosti stykaca by som volil 63A stykac.ale pojde to aj so 40A.
Odpovedať
Poprosime foto ked bude rozdelovac zapojeny
Odpovedať
@lezakhynek ked je elektrika jednoducha, tak nepotrebujete radit. Vela stastia. ;-)
Odpovedať
@dedo758 Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@ondro81 Revizák je platený človek , má robiť svoju prácu . Ja chcem docieliť len to , aby nemohol mať veľa pripomienok a hlavne podstatných súvisiacich s bezpečnosťou a stn.
Odpovedať
@patriky . Tie ohyby okolo odkvapu pravdepodobne upravím na 120°uhol a kúpim gumičky na odkvapkavanie vody. Zachytavaciu tyč blesku nejdem zatiaľ nejdem montovať. Ešte sa popýtam a preštudujem projekty.
Odpovedať
@lezakhynek ...KEĎ je elektrika tak jednoduchá tak načo sa ešte pýtaš...ale si myslím že,najprv vráť všetky klobásy a jaternice učiteľke čo Ťa učila Slovenský jazyk..." Nestačí hliníková gulatina s priemerom 8mm trčiaca 50 cm..." to už svedčí o niečom...zatiaľ vedieš o najväčšiu haluz čo som čítal :-| ...Tak ako píšu predomnou ondro81 že revizák skalabuje pred bránkou...zavolaj preventívne pri návšteve revizáka aj lekársku pohotovosť ...keby niečo :-D :-D :-D : :-S
Odpovedať
@marian_svojpomoc . Ďakujem za odpoveď žiaľ stykač 63A je oveľa drahší a aj kvalitnejšie stykače sú dosť drahšie ako z tej najlacnejšej rady s kontaktami ako z zvončekového vypínača, ale pre investora je aj 30€ rozhiel dosť veľký. Pravdepodobne použijem len taký do 25€ a ten bude mať písany prúd len 20/25A . Ak vyhoria kontakty tak úz nič nenarobím. Našťastie tieto nové stykače maju cievku na jednosmerný prúd a nerezonujú a tak hádam nejakých 10 000 zopnuti vydržia. Veď by to malo cvakať len 4 x za deň a v lete len 10A na bojler. Ešte raz ďakujem za odpoveď. Lebo tych posmešnych od majstrov sveta sa tu vyskytlo celkom dosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@technik007 na 80% objektov je to riešene takto len spojené svorkou 2 vedenia vyčnievajúce 50 - 80 cm nad sedlo strechy. Ja len kvôli tomu, že to nie je pozinkované ale almgsi. Ten oxiduje s vysokou nepriepustnostov voľných elektronov aj na niekolko kV. Preto môže revízny technik namietať. No nechcem navyšovať investorovy rozpočet o 4 príchytky a 2 zachytávacie tyče. Tú slovenčinu mi ospravedlnte. Ďakujem.
Odpovedať
@majklname . Odfotim.
Odpovedať
@dedo758 Dobrý deň, chcel by som nejaký dôvod, prečo by to malo byť takto : prívod zo skrynky merania 3x fáza .... hlavný vypínač 3x fáza... prudový chránič 3x fáza .....ističe, priamovýhrevných konvektorov a bojlera rozdelenie 2x3 fáza. ..... 2 x stykač 2x3 fáza ( alebo stykač z 6 x spinací kontakt)? O nejakej prúdovej špičke pri nábehu 6 x spotrebičov súčastne sa nebavme . Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@megdesign Myslím si, že sj vrcholový športovec a profesor univerzity prijíme dobrú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Šuští to a je to pri rozvodnej skrini co je to??? Zhoreny elektrikar amater |-| Vela stastia a za usetrene si kup nieco ozaj drahe a zbytocne najlepsie porsche ;-) A tes sa z kazdeho dna kedy vas to nevyklepe ako reznik bravcovy :)
Odpovedať
@lezakhynek citujem tvoje slová: No nechcem navyšovať investorovy rozpočet o 4 príchytky a 2 zachytávacie tyče. Tým chceš povedať že ideš robiť elektroinštaláciu a bleskozvod niekomu? Neelektrikár? To už naozaj robí elektroinštaláciu každý čo má v zadku dieru???
Odpovedať
počuj ty nešťasník -a si poisteny za odvahu ? to neni kecať v krčme
Odpovedať
a ten oblúk okolo žlebu pozri socialistické bleskozvody -to neni o zatekaní vody ale o dobrej ceste zvodového prúdu do zeme -to rieši norma nie vkus pohľadu. /aby nevybehol z drôtu/
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak jaj to ho nemotaj uz to.mal hotove :-) Inak 100perc hromozvodov je zlych o oblukach ani nepoculi nieto este studovali ale revizna sprava je v cene :-|
Odpovedať
@lezakhynek ale beh o prekážky ta len ťažko zabije, ale elektrina môže....
Odpovedať
@wolodymyr ne. To je tak. "Keď ma vidíte tancovať a nehrá hudba, vypnite prosím hlavný istič." ;-)
Odpovedať
@anett9 ...ALE veď predsa na elektrike nie je nič :-) :-) "ale elektrika je jednoduchá preto som sa dal na zapojenie rozvadzača v rodinom dome a celej sústavy. Nikde neviem nájsť schému rozvádzača z blokovaním" no už na tieto napísané slová /vety/ je už ozaj dôvod, aby prišli pre tohto potenciálneho pacienta istí pracovníci so zvieracou vestou ktorá sa viaže vzadu :-D :-D Na toto už niet čo dodať..Obdivujem jeho odvahu, ale je isté riziko že DOKEDY???? :-( :-x x-)
Odpovedať
@lezakhynek ...."" Myslím si, že sj vrcholový športovec a profesor univerzity prijíme dobrú radu""" Toto si Ty písal "niekomu"... Lebo tych posmešnych od majstrov sveta sa tu vyskytlo celkom dosť""" a to bolo aj na našu adresu aspoň na tých čo sa aktívne venujú elektrike a aspoň vedia "čo to" o elektrike..čo si myslím, že u Teba to fakt nie je..""" Našťastie tieto nové stykače maju cievku na jednosmerný prúd a nerezonujú a tak hádam nejakých 10 000 zopnuti vydržia. Veď by to malo cvakať len 4 x za deň a v lete""" písal som Ti že píšeš také haluzy že to ozaj budeš ašpirovať na udelenie ceny...Ja si neviem predstaviť zapínanie čerpadla a dáš tam "jednosmerný stykač"..ako to chceš urobiť???...PROSÍM ŤA pouč ma, lebo som asi chýbal v škole, lebo si nepamätám že by sa dávali stykače na jednosmerný prúd...nehovorím o relátkach...ak máš taký jeden tak hoď sem foto nech sa poučím, lebo človek sa stále učí :-D :-D :-D
Odpovedať
@technik007 rozobral som starý stykač a bola tam kotva zložena z transfformátorových plechov veľká sko 20W transformátor. Ten stykac bol na striedavý prud 220V a jeho odber bol 0.11A To je pri činom výkone skoro 30 W nový je konštruovaný ako rele . 220 je v ňom mostíkovým usmerňovačom a preto je magneticky tok jednosmwrny a nie je potrebný taký veľký výkon ako pri striedavom. Novy stykač ma odber 0.025A čo je okolo 5W. To je 6x menej ako pri starom, ktory vlyvom striedaveho magnetického poľa aj rezonoval. No a v 21storoči sa už používajú stykače s triakmy riadenymi elektronikov po väčšine spínané pri prechode el. napätia 0 bez rušenia a odberom do 1W. Jediná nevýhoda je izolačny odpor ktory nedosahuje bezpečne hodnoty pri zopnutom a rozopnutom stave. No skôr ako radu od vás asi len posmešky Ľudia sme rôzny. Ja som si stiahol stn a preštudoval som si to tam. Bohužiaľ je toho dosť a to aj nadvazuje na použitie principov, systémov a materiálov. Nejako si to už prezistim, lebo tych machrov je tu dosť. Radcou po menej. Je rýchla doba tak sa ani nečudujem. Každý buď robí, alebo odychuje s rodinou.
Odpovedať
@anett9 nemám ti k tomu čo napísať. Modra strecha je po väčšine o svojpomoco a o ušetrení. Ja to robím nezištne pre priateľkynu sestru. Možno to nebude 100% ale som presvedčeny , že ušetrím aj za materiál a robotu. A ty ako super odborník musíš mať roboty nad hlavu. Preto si aj zabezpečený a robí ti radosť pomôcť ľuďom, ktorý hľadajú radu.
Odpovedať
@lezakhynek """"No a v 21storoči sa už používajú stykače s triakmy riadenymi elektronikov po väčšine spínané pri prechode el. napätia 0 bez rušenia a odberom do 1W.""" Napíš mi kde sa presne používajú ale presne, triaky spolu so stykačmi...Pokiaľ viem tak ak máš triack /je dimenzovaný na istý výkon/ tak načo sa dáva ešte stykač??? Aj vo FM máš ešte stykač??? Mám dojem že si mýliš amálku s decimálkou...bez urážky.. :-) Ináč už máme 230V a nie 220V... ;-)
Odpovedať
@vrajmantak no ak by som ta mohol poprosiť vyznač , alebo mi to skopiruj, prípadne popíš, ako by ten uhol mal byť správne. V stn62305/3 som to nenašiel a dokonca ani z obrázkov mi to až také jasné nie je. Poprosil by som ťa. Ďakujem, Hynek Ležák.
Odpovedať
@technik007 solid state rele su už dosť používané aj v domacntstiach. Je to nadrada rele. Stykač je tiež relé len nazov stykač je zaužívaný ešte z čias silnoprúdovej el. a vysokonapätovej el. Stykač po vedšine prípadov spinal vysoké napätia a prúdy. Bol na to vybavený kontaktami z ag mg cu a zhašacími komorami el. oblúkov. V dnešnej podobe pri nizkom napätí a šetreni už tieto prvky neobsahuje a je to vlastne relé. Aspoň je to môj názor. Nikomu ho neprezenrujem a nehovorim že je pravdivý. 2 čast tvojej otazky , alebo konštatovania je , že aj stykač je dimenzovaný na hodnotu spinacieho napåtia / prúdu / a ovladaciho napatia. Potom je ešte rýchlosť zopnutia / rozopnutia / izolačný odpor a tak dalej. Môj názor. No a nikde si nevidel tirystor, alebo triak namiesto rele? Niekedy je to skryte v krabičke a pri prúdoch nad 25A je to aj chladené. Ssrele su aj na vyšie napatia a prudy kľudne 5000V 500A po vačsine sa nimi robí regulacia motorov / a pohonov. . Asi takto a môzeme aj viacej rozvinúť debatu, ale určite tu najdeš šikovnejšich, ktorý maju oveľa lepši prehľad. Ja riešim ., len zapojenie stykača pred ističe a ohnutý zvod bleskozvodu.
Odpovedať
1
2
14
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?