Pomoc - zo zapojeným

Ahoj, potreboval by som kus vašej pomoci, robím si kompletnú elektroinštaláciu v staršom baráku. Všetky staré hliníkové a aj medené káble som vytrhal, ako aj poistky, no proste v dome z pôvodnej elektroinštalácie neostalo nič okrem elk. hodín a hlavného ističa za ktorým neni už nič napojené (zatial tam mám provizorne napojenú cez 16A poistku zásuvku) :D. No začal som už káblovať všade používam povačšine predpísané prierezy dade o kus silnejšie. Na zásuvky 2,5mm, svetlá 1,5mm, bojler 2,5mm, šporák 4mm, velká trojfázovka tiež 4mm. Chcel by som poradiť hned v pár veciach. Aký najlepší vypínač na bojler na omietku ak je jednofázovy? Potom chcel by som zapojiť už konečne 3fázovky v dome, garáži ku nim mi idú farebné káble takže okopírovať zapojenie od jednej až po piatu neni problém, ale aspon u mna je problém že ku tomu ističu mi idú dva čierne a jeden hnedý a teda neviem ktorý z ktorým zapojojiť, povedzme okrem hnedého, zelenožltého, modrého :D. A ešte je nejako predpísané poradie káblov (podla farieb), alebo podla fáz L1 L2 L3? (je jedno ak idem v smere hodiniek: že PEN, PE, L1, L3, L2? tie fázy je tiež jedno v akom sú poradí?) v tej trojfázovke? teda okrem PEN ten viem že patrí na najväčší kolík
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Kua teda Ty si riadny dobrodruh.
Odpovedať
tie čierne a hnedy to sa fazy modry -n zelenožlty - pe pen vodič je v sustave tn-c radšej to daj elektrikarovi urobiť lebo nemaš šajnu ako na to
Odpovedať
Sporak cyky 5x4mm2? Predpokladam, ze asi nemate projekt. Nezabudnite na prudove chranice.
Odpovedať
Profilova fotka
Každý dokáže murovať, každý dokáže piecť, každý dokáže..., ale elektrika zabíja a preto sú na to školy, ktoré vychovajú ľudí čo sa tomu rozumejú. Je nám jasné, že chceš ušetriť, ale polož si otázku, stojí ti to za to, ak vďaka tvojej neodbornosti niekto zomrie? L1 daj čierny medzi zelenožltým a modrým, L2 daj hnedý, L3 druhý čierny, N daj modrý, PE naj zelenožltý. Ak tie fázové dáš inak, nič sa nestane, len sa bude prípadný motor točiť naopak. Poradie fáz sa merá pomocou vadasky. Ak si to chceš robiť sám, vysekaj si drážky, potom s pomocou elektrikára natiahnite spolu káble, zapojenie už ale nehaj na neho.
Odpovedať
Profilova fotka
asi len toto k týmto ľudom: :-D :-D :-D
Odpovedať
@pmasarik pozapájal som už toho dosť tak berem naseba riziko zato, trojfázovky som už robil ale len tak že z najbližšej škatule som potiahol kábel a podla nejakej čo už bola urobená zapojil a jasné že to išlo dobre. Len som sa chcel uistiť či povedzme má to byť nejako zapojené povedzme že ide L1, 2, 3 a ja to zbastlím že L3, 1, 2 v tej zástrčke o to mi išlo ak ste to viacerý nepochopili sorry zato.
Odpovedať
@stowasser na šporák chránič? myslím že je to tam zbytočné, u chráničov to chápem tak: majú byť tam kde si ktokolvek môže sám pripojiť svoj kábel. A predsa šporák sa zapojí raz a ide to 20 rokov :)
Odpovedať
ostatni pochopili len ty nechapeš do čoho sa montuješ
Odpovedať
No tak sa tu radšej nebudem nabudúce ani pýtať chcel som normálne poradiť a nie zhejtovať, ale škoda reči radšej urobím ako myslím.
Odpovedať
Profilova fotka
@twister_301 Ja len pevne verím, že v dohľadnom čase nebudeme o Tebe čítať v čiernej kronike.... :-(
Odpovedať
ale len sa popytaj lepsie ako prehodene šupliky po zasahu el prudom
Odpovedať
Dobre teda dám tu tomu druhú šancu dúfam že aj vy mne :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@twister_301 nikde som nepisal o prudovej ochrane sporaku, myslel som to vseobecne, nakolko si myslim, ze nema sajnu o zapojeni a o doporucenom minimalnom pocte.
Odpovedať
Pochopil som to že k tomu šporáku ale ok :D mal by byť na celú domácnosť aspon jeden, to mi príde kus somarina že keď to zopne je všade tma tak by som volil aspon tri minimálne: jeden garáž, a na ostatné dva rozdeliť dom tak že na jednom budú nejaké zásuvky a nejaké svetlá povedzme ak izby idú zaradom 1,2,3,4 na 1izba-chránič1, 2izba- chránič2, 3izba-chránič1, 4izba-chránič2 a zásuvky nápodobne urobiť. Šporák, rúra, vstavaná myčka to by som na chránič nedával. Môže to tak byť? ;-)
Odpovedať
no ked bude chranič na všetky obvody ja by som dal chraniče jednotlivo na pračku umyvačku a tam kde sa s vodou naraba vynechal by som svetlo a obvod pre chladničku .,a nezabudoj pospojovanie dodatočne pre dane spotrebiče všetko musi byť za chraničom okrem nutnych obvodov
Odpovedať
to by mohlo byť tam kde sa narába z vodou. a ostatok potom ako doriešiť? bude postačovať už jeden na všetky okruhy okrem teda svetiel?
Odpovedať
@twister_301 Mne dalelektrikar jeden na cely dom, svetla, chladnicku apod nedaval, ak mas miesto peniaze daj ich kludne viac. Tu rady ohladom elektriky necakaj, kazdy hned ohubuje ze je to nebezpecne, umres, vyhoris a pozabijas rodinu apod.
Odpovedať
@twister_301 "má to byť nejako zapojené povedzme že ide L1, 2, 3 a ja to zbastlím že L3, 1, 2 v tej zástrčke" Ak tam budes pripajat netocivy stroj, nic sa nestane. Pri tocivom by bol chod stroja opacny. "ku tomu ističu mi idú dva čierne a jeden hnedý a teda neviem ktorý z ktorým zapojojiť, povedzme okrem hnedého, zelenožltého, modrého :D" Ak si stare rozvody /AL/ odstranil, tak nemozes mat v novom CYKY-J dva cierne vodice... "Prúdový chránič je elektrické zariadenie (elektrický prístroj), zabezpečujúce elektrický obvod tak, aby došlo k rýchlemu odpojeniu obvodu v prípade, že dôjde k úniku (aj relatívne malej) časti elektrického prúdu mimo chránený obvod (tzv. chybový alebo poruchový prúd)." Ano aj na sporak chranic + osve istic + doplnkove. @sysell ak ti dal elektrikar jeden prudovy chranic na cely dom /este aj svetla/, ze pozdravujem. Ked ti daco prdne, tma v celom dome... @twister_301 Zavolaj si na to kvalifikovanu osobu. Spravne nadimenzuje prudove chranice, istice, prepatovku, rovnomerne zatazi jednotlive fazy, da doplnkove pospajanie - ak je teda normalny elektrikar. Nie taky, aky daval @sysell-ovi jeden chranic na cely barak. Ano, je to lacnejsie, ale v konecnom dosledku dost neprakticke. Ja napr. davam aj do garaze a poschodie podruzne rozvadzace Drahsie o par 100€, ale ak je problem na poschodi, odstranuje sa lahsie, ked spodok nieje ovplyvneny a opacne. Ono 20 rokov to moze byt bezporuchove, ale vzdy sa nieco vyskytne....
Odpovedať
Náhodou prospešná debata. Nechcem nikoho nabádať k partizánčine, no ak vám čerpadlo do studne nebude ťahať vodu a budete si istí zapojením vymeňte dve fázy a začne točiť opačne.
Odpovedať
@pripad001 a čo v prípade jednofázového čerpadla? :-)
Odpovedať
@megdesign trochu ťa popravím , ak budem meniť nové vedenie ktoré má 2 čierne vodiče, viem ich správne zapojiť -to je potrebné pre elektromer a asynchronny 3 fázový motor, stačí ak si na starom zapojení zmeriaš poradie fáz vadaskou na bezpečnú ochranu vedenia stačí obyčajný istič, na ochranu spotrebiča prepäťová ochrana a zariadenie ktoré nemá prúdovú ochranu, prúdový chránič, pre svetlo zbytočná investícia @sneko na vytvorenie točivého EM poľa pre 1 fázový motor sa pridáva kondenzátor alebo tlmivka otočí fázu sú zapojené tak, aby sa vždy točil motor vpravo
Odpovedať
@duzu Jasne ze vies. Ale tak ak daval nove vedenie a daval ho podla normy, nemal by mat dva cierne vodice. Preto som pisal, ze je divne, ake kable pouzil na novu elektroinstalaciu... S tym kondikom sa to pouziva pri zapojeni 3f asynchronneho motora na 1f.
Odpovedať
@megdesign kondenzátor sa použije na vytvorenie točivého EM poľa, lebo 1 fáza ho nevytvorí,a to tak , že fáza ide na jedno vinutie priamo a na druhé vinutie sa zapája s kondenzátora s fázovým posunom 90st , kondenzátorom preteká najskôr prúd a napätie sa vytvorí až sa nabije, pri cievke je to ako pri dievke , najskôr napätie a potom prúd
Odpovedať
@duzu Ano ano. To zu zaklady elektrotechniky ;)
Odpovedať
Nazdar, všimol som si že sa tu zas niečo podebatilo, všimol som si že padla otázka prečo dva čierne? na prívod ide štvoržilák ešte v starých farbách (čierna, čierna, zelenožltá, hnedá) pýtali ste sa aj prečo sa to nevymenilo? odoved: kábel je ešte v dobrej kondícii podla známeho elektrikára. Další dôvod: kábel ide pod novo vyasfaltovanou cestou a búrať to neplánujem a kôli výmene kábla by žiadali dať hodiny na hranicu pozemka to nepripadá v úvahu ako ho viesť aj vzduchom je to dosť daleko na vzdušné vedenie bez podopretia. Nejako extra mi hodiny v rozvádzači na dome nevadia. Ten kábel od stĺpa (z tej skriny kde sú 35A poistky ešte) ide priamo do hodín a z hodín ide do neplombovaného ističa za ktorý už môžem začať nadpájať ja. Elektriku si chcem kompletne urobiť od základu teda od ističu ponapájať chrániče, ističe v hlavnej skriny a potom aj v podružných rozvodnach (budú 2) a na koniec ako mi tu všetci píšete že to "môže niekoho zabiť" (nemyslím si) že by som zavolal kamaráta elektrikára na prekontrolovanie hlavnej rozv. skrine či sú dobre zapojené chrániče, prepätovka dobré prierezy ku ističom a ešte nejaké somariny ako nejaké digitálne hodiny na vianočné osvetlenie :-D
Odpovedať
Prúdové chrániče vyhodené peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 - ak ma tvoj zivot cenu 30e, tak urcite :)
Odpovedať
@fugas20 prúdový chránič je výhodne zapájať pred spotrebič ktorý je pripojený na pevno, vtedy je pripojený len jeden spotrebič, vieš aký max prúd môže tiecť, ak nemá vlastnú prúdovú ochranu zhorí, ak je na jeden istič zapojených viac spotrebičov vtedy je zbytočný, lebo tam môže tiecť prúd niekoľko krát vyšší ako pre jeden spotrebič. výhodná je pre všetko prepäťová ochrana, obmedzí aspoň napäťové špičky, no proti blesku neexistuje žiadna 100% ochrana, zhorí i dom nie len spotrebič.
Odpovedať
@fugas20 Jasné... tak ako brzdy v aute... Keď nemáš o tom ani poňatia tak nepíš blbosti a venuj sa niečomu užitočnejšiemu...
Odpovedať
Chcem sa vás spýtať aké typové označenie by sa malo používať na : svetlá, zásuvky, spotrebiče napevno - rúra, myčka a čo tak nejaká zásuvka 3x25 ? aleb 3x16? zazásuvky B-čkové by mali byť ak si dobre pamätám :) a čo ten ostatok?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?