Plyn alebo indukcia

19. jún 20211350
  • @sousedekovci89  Našiel som niečo lepšie ako indukcia . Elektrický tlakový hrniec . Ani para neuniká von. Digestor nepotrebuješ. A účinnosť je určite vyššia ako na indukčnej platni.

  • @dominik_bartos62  Ak by to malo byť na plyn , potom by tam musel byť aj výfuk a tadiaľ by unikalo teplo preč so spalinami. Niekde zboku ,vedľa dosky bude prúdiť horúci vzduch von .

  • @duzu  ked precitas tie diskusie a nejake tie recenzie (nie u predajcu) tak zistis, ze to zaciernenie hrncov sa presunie len na spodnu stranu toho skla a vycistit sa neda. Na druhej strane, ked mas dobre nastavene zmiesavecie pomery, tak sa ociernovanie hrncov nekona. Ak sa nahodou udeje, tak umyvacka si s tym poradi s prstom v nose...

  • Sponzor fóra
  • @jean2  tlakový hrniec môžeš dať na akýkoľvek zdroj, nemusí mať vlastný ohrev a s každého musí unikať i para, ináč by vytlačil pokrievku s rachotom, preto treba vedieť čo sa v ňom kedy nemôže variť, napr. hovädzina, či koleno ,lebo by sa upchal výfukový ventil, pri počiatočnom varení,
     z výfuku samozrejme uniká zo splodinami i teplo, no je ho podstatne menej ako ked je otvorený celý priestor okolo hrnca, varil si niekedy v kotli a paráku?kde minieš menej dreva?

  • @zita19  plyn dechtuje len vtedy ak má bohatú zmes, a nízku teplotu, pod keramikou musí byť vyššia teplota a decht ide očistiť, práve zvýšením teploty, vid napr. vo vložke v krbe vytvorí sa decht ale následným rozkúrením na vyššiu teplotu zhorí a vložku vyčistí od dechtu, ale to je už poriadne mimo témy a robíme Miške zbytočne robotu na mazanie

  • @duzu  Na tom elektrickom práve píšu že si to tak menežuje že neuniká para, dúfam. Len keď varím hrach alebo aj iné tak vzniká pena a to by mohlo vybehnúť cez ventily a zapchať ich. Na to asi nevhodné.

    Tie plynové horáky by museli byť oddelené prepážkami pod sklokeramikou , inak by sa teplo šírilo po celej ploche , len nejaký kanálik na výfuk tam bude.

  • @duzu  Mali sme takú originál okrúhlu platničku na plynový sporák aby sa teplo rovnomerne rozložilo, prestali sme to používať , muselo sa čakať než sa zohreje.

  • @dominik_bartos62  my mame z tejto stránky takýto typ sporáku, len viac platničiek. Ja som spokojná. Varíme 2-3x denne a uvedomujem si nedostatky takéhoto sporáku, ale zatiaľ neľutujem kúpu aj keď investícia je to vyššia. Chcela som variť na plyne, ale nebaví má stále zdvíhať rozžavené a večne ,,olepené” mriežky. Mala som už indukciu a aj sklokeramiku ale je to iné. Najviac mi to pripomína sklokeramiku, dlhšie sa zahrieva platňa, potom zase dlhšie chladne. Treba sa naučiť regulovať varenie keďže keď už sa to rozžaví nejde len tak mat pod kontrolou hrniec aby nevykypel.
    Ale super sa na ňom robí ryža 😊

  • @duzu  A to ako ohrieva len vybranú plochu? Predsa keď nemá kde ísť hore, tak sa šíri do strany a zbytočne ohrieva celú platňu. Tak že tvoja teória je len tvojím želaním. A s kotlinou sa to vôbec nedá porovnávať. To je úplne iný princíp.

  • @ruren  čo keby si si to išiel vyskúšať ?do stran sa teplo nešíri lebo je to ako izolovaný hrniec opačne ohrieva tak len vybratú plochu, pozri na rozmer má 15 cm na výšku

  • @duzu  presne to som.chcela napisat...staci raz vyskusat a vie co chce a duskusia sa da uzavriet

  • @jean2  žiadne špeciálne hrnce tam nie je treba, práveže naopak, stačia tam jednoduché obyčajné železné hrnce
    a čo sa týka toho vyžarovania, tak je zanedbateľné, keďže sa sústredí iba v okolí žiariča priamo na hrniec
    z môjho hľadiska je sklokeramika horšia, lebo najprv musím nahriať špirálu, potom to sklo s keramikou a až potom mi nahrieva hrniec a jeho vnútro

  • @lagatta  predtým sme mali plynovú dosku, u svokry máme sklokeramickú dosku, teraz v máme už 8 rokov indukčnú varnú dosku - z môjho hľadiska jedine indukcia
    ale mám kamaráta, ktorý je zvyknutý zasa na plyn a nič iné by nechcel
    takže je to len uhol pohľadu a zvyku, na čom sa Vám bude dobre variť

  • @duzu  Ale zapáliť plameň sa asi nedá obyčajným zapaľovačom cez tú dosku . Keď sa pokazí zapaľovanie bude sa to musieť rozobrať. Aj horáky treba občas čistiť.

  • @merak  Čože sklo sa ľahko nahreje. Mne by stačil varič dvojplatnička na poschodie, dolu máme plyn v kuchyni ,tam je to dobré. Ktovie či varič -indukcia má toľko funkcii ako celá varná doska.

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém