Ploché elektrické káble Cykylo verzus okrúhle Cyky

Elektrikar mi navrhol elektroinstalaciu z plochych kablov (CYKYLo). Jedna sa o klasicku podomietkovy instalaciu na novostavbe domu (z tehly). Pozitivum plochych kablov vidim v tom ze sa bude menej sekat do tehly, lahsie sa ohybaju, lahsie sa zmestia do krabic. Cize pre elektrikara zjednodusena robota. Mne ale pripadaju tie ploche kable dost chabe. Ta izolacia je niekolkonasobne tensia ako pri klasickom okruhlom kabli. Ake mate skusenosti s plochymi kablami ? Ako to vyzera zo zivotnostou takychto kablov ?
Odpovedať
Nestretol som sa nikde s nazorom, ze by mali kratsiu zivotnost. Vacsinou sa davaju tam, kde ich nechcete zasekavat, len sa zaomietaju. S ohybmi je to jednoduchsie len v jednom smere, v ohybom po sirke sa s nimi podla mna musi manipulovat horsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj sa manipuluje, problem nastava ked sa ohybaju do strany. Zasa ich vyhodou je odizolovanie koncov v krabiciach, to sa zasa robi lepsie ako CYKY. Pokial kabel mechanicky neposkodis, nie je dovod aby bol poruchovy alebo mal nizsiu zivotnost . CYKY je zbytocne drahsi, je nutne ho dat iba tam kde kabel nie je zasekany v stene a prichadza do styku s drevom izolaciami alebo inym horlavym materialom - v nasom pripade stropy. CYKY kabel ma naviac iba tu bielu hmotu ktora funguje ako nejake hasivo v pripade iskrenia co v tehle nema vyznam.
Odpovedať
asi pojdem do klasickeho CYKY. Bude odolnejsi proti mechanickemu poskodeniu kedze je tam viac izolacie: (100m CYKY som nasiel ze vazi cca 15kg, 100m CYKYLo vazi 11 kg. Ten rozdiel je dost velky - 4 kg izolacie navyse je len plus.
Odpovedať
cena je rovnaká u oboch, je len jeden rozdiel a to do akého mat. sekáš a koľko sa ti chce sekať, podľa toho zvolíš typ kábla.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 sam si na to prisiel preco je cyky lepsi ;-)
Odpovedať
ja som za CYKY..
Odpovedať
Ak sa to ma zasekavat tak CYKY, ak bez sekania do omietky tak CYKYlo
Odpovedať
@skorpy preco si za CYKY?
Odpovedať
@spock napr. Lebo sa stym lepsie robi ?
Odpovedať
@spock dobre sa mi s tym robilo a ma to navyse zhasanie pri horeni.. cenovz roydiel minimalny alebo nulovy..
Odpovedať
Vyrábajú sa aj tienené CYKYLo?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp to si ako predstavujes ze tienene?to nieje FTP kabel.a naco by to bolo dobre?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@madyyyyy Fakt nevieš na čo je tienenie silových káblov?
Odpovedať
Ochrana proti blesku, vyžarovaniu špinavej elektriny, vytváraniu elektrických polí.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp no, tú ochranu pred bleskom by som si nechal vysvetliť a špinavú energiu tiež.
Odpovedať
@jan45 1) Ochrana proti blesku = vodiče obalené uzemnenou fadayovou klietkou. Nepriamy úder blesku = elektromagnetická inducia. 2) Špinavá elektrina = ľudový názov pre nežiadúce VF zložky zo spotrebičov, vodiče fungujú ako antény. Toto treba vysvetľovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp áno, pretože faradayova klietka by účinkovala len keby vnútro kábla nebolo na nič pripojené a VF mi je tiež neznáme.
Odpovedať
@jan45 Z pohľadu tienenej vlnovej dĺžky nie je kábel na strane spotrebiča pripojený na nič. Zo smeru siete je vlna prerušená bleskoistkami, feritovými rúrkami a podobne. Mnohé spotrebiče pracujú na vysokých frekvenciách - úsporné žiarovy, mikrovlny, počítače... a tieto vyžarujú do priestoru aj cez vodiče VF výkon. Napätie tohto rušenia môže výrazne prevyšovať základnú vlnu 50 Hz.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nie neviem a prvy krat to pocujem...pri beznej instalaci pre mna bezvyznamne...
Odpovedať
Cykfy
Odpovedať
@kriloter Ďakujem. @madyyyyy Veď ti to nenúkam.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a cely ten vymysel sa skonci tym, ze vyrobis zemne slucky v celom baraku a situaciu len zhorsis :D. Ludia od meracej techniky by ti porozpravali o prebdenych nociach a hladani .
Odpovedať
@majkoj Nerozumiem o čom píšeš. Tienenie sa uzemňuje, tak ako všetko, do jedného bodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ano je mi jasne ze nerozumies :)
Odpovedať
@majkoj pozerám že na konkrétne definície reaguješ len osobnými narážkami, je to jasné
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@radopp tienenéCYKYlo káble sa nevyrábajú, je ale možné ich vložiť do oceľovej trubky a tým zabezpečiť čiastočné odtienenie (=nezmysel). Radšej teda cykfy.
Odpovedať
@radopp no to pozeram ... ale rad sa necham poucit k comu by ti to vlastne bolo? fakt ma to zaujima. Elektromagneticky smog? :-)
Odpovedať
@pit77 Použi Google.
Odpovedať
Profilova fotka
@pit77 bud radsej v nevedomosti a ani to nehladaj na gugli. Mohlo by sa stat, ze nezaspis. Skoncis ako kolega, na noc sa u nich musi vypinat mobil, telefonuje sa zasadne cez modre zubadlo. To, ze na kostole nad nim je GSM, modre zubadlo je rovnako wireless a doma ma WIFI na plne gule ho ale netrapi :).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?