Ovladanie jednej ziarovky oboma packami vypinaca c.5

Ahojte. Uvazujem a premyslam o : predstavte si ze na strope je 5 bodoviek 1,2,3,4,5 vedla seba jednej linii. Na stene vypinac c. 5. Jednou packou by sa ovladali LED ziarovky 1,2 a 3. Druhou packou 3 ,4 a 5. Je mozne aby bola ta ziarovka 3 ovladana oboma packami?zapojenie si viem predstavit len neviem co by sa stalo priviest na ziarovku pri zapnutych oboch packach vypinaca 2x 230V. Do vypinaca by sla len jedna faza a vodic cyky j 3x 1,5. Z vypinaca k svetlam by siel cyky j 5x 1,5....
Odpovedať
@klokan_fifo Priamo sa to nedá zapojiť, lebo by ti stále svietili všetky žiarovky. Je to možné ale spraviť tak, že by svitidlo č. 3 bolo zapojené cez 2 relé, ktoré by boli jednotlivo zapojené jedno na jednom tlačítku a druhé na druhom tlačítku vypínača. Ak si to nevieš predstaviť, môžem skúsiť nakresliť schému.
Odpovedať
@chrobak7 poprosim ta o nakres schemy. Dakujem
Odpovedať
Ovladana oboma packami je siroky pojem. Znamena to ze ziarovka 3 ma svietit len ked su oba vypinace zapnute alebo staci ked jeden vypinac bude zapnuty? Alebo nieco ine? Predpokladam najjednoduchsi pripad. Z3 svieti ked je aspon jeden vypinac zapnuty. Potom zapojenie je na obrazku.
Odpovedať

Odpovedať
@erik80 Ani to takto neskúšaj, lebo z toho urobíš farebnú hudbu...
Odpovedať
@dedo758 dovod?
Odpovedať
@erik80 toto nemôže v živote fungovať
Odpovedať
@klokan_fifo udajne (v reale som to nevidel) existuje aj 3-packovy vypinac do beznej krabice,tym by sa to dalo poriesit asi rozumnejsie
Odpovedať
Profilova fotka
@erik80 Jedine tak pri klasických vláknových žiarovkách... ale pri LEDke asi ťažko.
Odpovedať
Fungovat to bude.
Odpovedať
@erik80 Nebude. Keby tam boli klasické žiarovky, tak pri zapnutí jedného vypínača by síce svietili, ale tretinovým výkonom. Pri zapnutí oboch - vyskúšaj a daj vedieť... :-)
Odpovedať
@ondro81 zaujimavy napad, typ. 3x1 existuje, napr tu: https://eshop.elkoep.sk/eshop/action/...
Odpovedať
Článok sa načítava...
ludia neodradzajte ho, vidite ze si neda povedat... idealny cas, aby sa naucil na vlastnych chybach.
Odpovedať
@erik80 Súhlasím s @dedo758- obyčajná žiarovka bude svietiť iba na 1/3 výkonu. Takéto zapojenie nebude fungovať tak, ako to chcel klokan A pre LED svetlá už vôbec nie. @klokan_fifo Skúsil som to dať do schémy, ktorá by podľa mňa mala fungovať. Predpokladom ale je, že od vypínača máš dotiahnuté k bodovkám 2 samostatné fázy a každé bodové svetlo vieš napojiť na ktorúkoľvek z tých vetiev od vypínača. V závislosti od toho, koľko máš miesta pri svetle č. 3 môžeš použiť tie relé buď miniatúrne, napr. toto (myslím, že na jednu žiarovku 8 A bude stačiť): https://www.gme.sk/rele-s-ac-civkou-2..., alebo ak máš viac miesta, aj toto môžeš dať: https://www.gme.sk/pomocne-prepinaci-.... A tu je tá schéma - v podstate ide o to, oddelilť prívod na 3 svetelné teleso iba v jednom smere, aby sa napätie nevracalo spät na žiarovku č. 1 a 2, ak sú zapnuté žiarovky 4 a 5 a naopak :
Odpovedať
@chrobak7 v pripade toho prepinacieho rele staci len jedno rele
Odpovedať
@stowasser dnes mi kamos tvrdil,ze videl v nejakom eshope uz aj vypinac 4-packovy.
Odpovedať
@chrobak7 @dedo758 ale no tak páni... V scheme od @erik80 bude po zapnuti jedneho vypinaca cez vetvu prechadzat iba tretinovy prud a na kazdej ziarovke bude iba tretinove napatie. Takze vykon jednej ziarovky bude 1/9 (stale sa bavime iba o klasickej - odporovej ziarovke). Ak vas zaujima aj to, ako budu svietit pri zopnutych oboch vypinacoch - ta trojka bude svietit 1/4 a tie ostatne kazda 1/16. Alebo mate iny nazor? :-)
Odpovedať
@mirecmirko81 ma pravdu. Teda za predpokladu ze mame dokonaly zdroj napatia
Odpovedať
@erik80 Nestačí. Ak si myslíš, že áno, tak nakresli schému, ako by si to zapojil a schválne to vyskúšam.
Odpovedať
@mirecmirko81 ???? Ako si došiel na 1/9 výkonu? Asi skočím kúpiť 5 klasických žiaroviek a skúsim to cez víkend zapojiť. A čo to spraví s LED žiarovkami. V každom prípade scháma od erik80 nevyhovuje požiadavke @klokan_fifo .
Odpovedať
@dedo758 co sa take stane pri zapnuti oboch vypinacov v tej scheme od @erik80 ? Je to jedna a ta ista faza... To, ze su tie ziarovky do serie je samozrejme debilina.
Odpovedať
Ahoj @chrobak7 z tvojho prveho prispevku usudzujem, ze mas nejake elektro vzdelanie. Tak si nakresli tu istu schemu s rezistormi namiesto ziaroviek. Kazdy s odporom 1 Ohm a na svorky daj napatie 10V. Ak by si zapojil na 10V iba jeden rezistor s odporom 1 Ohm, pretekal by prud 10A a teda vykon na tomto rezistore by bol 10V*10A=100W. Naspat k nasej scheme s rezistormi - ked zopnes iba jeden spinac, tak pri 10V cez 3 Ohmy bude tiect prud 3.33A a na kazdom rezistore bude napatie 3.33V. A tu sa dostavame ku 3.33V x 3.33A = 11,1W, co je jedna devatina z tych 100W, ktore by boli, ak by si zapojil iba jeden Ohm na 10 Voltov. Ok? A aj ten pripad z dvoma zopnutymi spinacmi je spravne. Ked to zapojis alebo vyratas, daj vediet :-)
Odpovedať
@chrobak7 co povies na toto?
Odpovedať
@erik80 OK, beriem, takto by to mohlo byť.
Odpovedať
ak by sa namiesto LEDiek na striedave napatie, pouzili jednosmerne napatie (napr https://www.e-led.sk/led-ziarovky-mr1...) tak rele by sa dali nahradit dvoma polopriepustnymi diodami.
Odpovedať
https://www.elmit.sk/valena-life-7523... Pripadme pouzit tlacidlo/dvojtlacidlo a impulsne rele resp pamatove
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?