Oplati sa este DD5 pre vychodne Slovensko od 1.4.2021 ?

Zdravim Prave som si vsimol ze VSE zvysuje cenu od 1.4.2021 ´Tarifa za pristup do distribucnej sustavy´ z povodnych 4,5665 eur/mesiac na 0,2705 za 1 A/mesiac. Cize za moj obycajny rodinny dom s klasickymi 3x25 A bude poplatok ak spravne pocitam o 450 percent vyssi cize mesacne zaplatim 75 x 0,2705 dokopy 20,2875 eur tipujem ze je to bez dph nech je vacsia sranda. Ako mohol toto Regulacny Urad schvalit? Ak su moje vypocty spravne od akej spotreby po 1.4. sa oplati sadzba DD5? My sme mali vlani spotrebu nieco cez 6000 kwh a rozmyslam ze prejdem naspat na DD2
Odpovedať
@martin118 ty mas 75a istic? To je nejaky blud. Tak mozno myslis 25a,takze si to prerataj
Odpovedať
@jozefsv zeby preto ze ma 3 fazy?
Odpovedať
@martin118 Ahoj, pozeral si cenník VSD, ten je bez spotrebnej dane a bez DPH. Správna cena za istič 25A je táto: 0,90+0,3246x25 = 9,015€/mesiac s DPH. Celý cenník VSE je tu: https://www.vse.sk/sdoc/doc/elektrina...
Odpovedať
@vietordoplachiet Cize za klasicky dom 3 x 25 A zaplatim od 1.4. dokopy 27,045 eur s DPH za mesiac? Co vychadza na 324,54 s dph rocne len za istice, ved to je chore. V tom pripade od akej spotreby sa oplati DD5? Myslite si ze v blizkej buducnosti zvysia platbu za istice aj v DD2?
Odpovedať
@rapidek plati sa za 25 a nie 3x25
Odpovedať
@martin118 Pozeral som ten cenník, ale nikde nie je uvedené, že sa platí za každú fázu, len za amperickú hodnotu ističa, teda podľa mňa fix za 3x25A = 1x25A = mesačne 9,015€. Aj to je už veľa. Vzorec v cenníku uvádzajú: 0,90+0,3246xI****, kde **** I je rovné amperickej hodnote ističa a tá je 25A. Niekde vo vzorci by muselo byť 0,90+0,3246xI**** x 3 (počet fáz). Takže dúfam, že to nebude niekde skryté a nebude to tých 27,045, ja mám tiež istič 3x25A. Cenník je už platný od 1. januára 2021, nie od 1.4.2021. sadzba DD2 sa Ti neoplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet čítam ze máš asi prehľad v tomto ja veľmi nie, nemáš náhodou radu ktorá sadzba na klímu? Ďakujem ti krásne.
Odpovedať
aj ja mám DD5 - plne elektrický dom. Ročná spotreba cez 8000kWh. Odporúčate ostať na DD5 alebo čo?
Odpovedať
@stanno sak si pozri cennik, d2 poplatok mesacny ca 6 euro, 25a istic d5 ca neviem z hlavy bude 9? Rozdiel v cene ee 22h nizky tarif znacny. Jasne ze sa oplati d5
Odpovedať
@vietordoplachiet prečo mu ponúkaš cenník VSE ked je ešte 17 dodávateľov silovej elektriny @matko291 pozri si najvýhodnejšieho dodávateľa podľa www.vyhodnaenergia.sk zadaj si svoje hodnoty a zistíš si ktorá sadzba i tarifa je pre teba naj pre DD5 je pre mňa najvýhodnejší dodávateľ Conte Energy práve cez spoločný výber stačí sa tam zaregistrovať a dostaneš ponuky na email
Odpovedať
@rapidek mam 3 a komplet el podlahove. Istic 32
Odpovedať
do pozornosti pre VSD https://www.energie-portal.sk/Dokumen...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vietordoplachiet Vdaka za odpoved. Som si myslel ze sa to nasobi poctom faz. Cize 9 eur nie je az take hrozne ako 27 eur. Cize cisto teoreticky mozem mat aj 10 faz tak vzdy zaplatim len za 1 🙂 Tohto roku je to zvyseny poplatok za istice tak buduci rok ocakavam poplatok za farbu elektromeru..., uz nevedia ako zvysovat ceny aby im to schvalil regulacny urad tak hladaju loopholes. Kiez by tie cenniky boli zrozumitelnejsie pisane a vacsinu ludi tak ci tak zaujima koncova cena a nie tie vsetky polozky.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu už som to pozeral na tom webe. Počul som ale ze ta na lákajú na dobrú cenu ktorá bude trvať 12 mesiacov, ale ty podpiseš viazanosť na 24mesiacov, takže 12 mesiacov ti to nasolia 🙂 máš skúsenosť?
Odpovedať
@duzu Ahoj, lebo otazka zacala:" Prave som si vsimol ze VSE zvysuje..." 🙂
Odpovedať
@duzu Tá kalkulačka je nejaká divná. Vychádzajú mi tam nezmysly v neprospech VSE. Možno robím chybu ja v svojich prepočtoch ale pri VSE mi tam lieta práve nimi deklarovaná úspora 200,-€ ak by som prešiel inde.
Odpovedať
@martin118 Môj otec hovorieval, že v kalných vodách sa dobre loví. Na Slovensku to u monopolov platí na 100%. Každý zahmlieva, lebo ide o kšeft. Aj 9€/mesiac je dosť a budú to každý rok zvyšovať. Jeden rok zvýšia cenu za ističe, druhý rok cenu za silovú elektrinu. Zisky u monopolov sú plánované, spôsoby na ich dosahovanie vysoko kreatívne. Za chvíľu budeme platiť aj fix za cvaknutie vypínačom TV v obývačke, lebo to spôsobuje nestabilitu siete, keď o 19:00 zapne pol Slovenska telku... hehe.
Odpovedať
@vietordoplachiet Ten clanok ktory tu umiestnil duzu je vysmech do tvare lebo po novom budem platit viac mesacne cisto len za istice tak kde je ta uspora pre 80 percent odberatelov a to mam len istice 25A, ti co maju 32A si priplatia este viac https://www.energie-portal.sk/Dokumen... Ano ak by som mal male istice tak teoreticky by som platil nizsie ale logicky D5 sadzba je z dovodu ze mam priamovyhrevne kurenie, ohrev tuv elektrinou a varenie na indukcii a tam veru malu hodnotu isticov mat nemozem takze o com ten clanok vobec je. Som rad ze som od nich vlani prestupil k Elgas lenze tym ze je to poplatok za distribuciu tak mi to zvysenie musia premietnut do vyslednej ceny. Typicky slovensky monopol lebo neviem si predstavit zeby v realnej ekonomike mali nejake male potraviny na rohu nizsie ceny ako velke retazce typu Kaufland alebo Tesco ale pri elektrine je to ocividne mozne nakolko 18 malych dodavatelov s par tisic odberatelmi maju nizsie ceny ako monopol so statisic odberatelmi.
Odpovedať
@matko291 väčšina dodávateľov dáva viazanosť len na 12 mes a následne sa môžeš rozhodnúť, bez viazanosti , výpoved do 1 mes. alebo viazanosť na dlhšie obdobie no cena je inde, pozri napr. dodávateľa Energie2 má 3 cenníky , vždy si prečítaj podmienky na každú zmluvu ktorú podpisuješ @treborztv čo ti vychádza divne? vyberáš len dodávateľa silovej , daj spotrebu a distribúciu kalkulačku som kontroloval po zverejnení nových cenníkov, môžeš si to skontrolovať na stránkach dodávateľov mám DD5- VT je 60Eur/MWh a NT 45 Eur/MWh bez DPH, je od Conte Energy cez spoločný výber zmluva na 1 rok následne bez viazanosti, na mojej adrese mám VT len 2x po 1 hod cez deň a 2 hod v noci vtedy nepoužívam žiadne veľké spotrebiče, ak máš nový elektromer IMS môže byť iná cena každých 15 min, pozri napr. Magna má rôznu cenu počas týždňa, mne ale nevyhovuje , najlacnejšie má noc a víkend no ráno , doobeda a poobede večer má vyššiu cenu, akú máš ty cenu?
Odpovedať
@vietordoplachiet ZSE má jasný cenník za mes. platby od 3x25A pozri na https://www.zse.sk/documents/13899607... SSD v súčasnosti má len jednu cenu pre všetke hodnoty pre domácnosti , neviem prečo dáva VSD cenník od 1.4 ktorému slovák nemôže rozumieť, lebo DD4 a vyššie sú pre vyššie spotreby kde sú potrebné 3 fázy, má tak dávať cenník pre 3x25 a viac
Odpovedať
@duzu Kukam na ten cennik ZSE, skoro 18€ za moj 32A za mesiac, tomu hovorim uzera. A to som sa zlostil ze VSD mi zdvihla zo 6,5 na 11€.
Odpovedať
@vietordoplachiet Ano je to snaha zmonopolizovat vsetko do schemy "mesacne pausalne platby" mozem iba hadat co tam vsetko v buducnosti bude, mozno aj popolatok za vzduch, vodu a hmotnost potravin ktore si odnesiem domov. Ale vobec sa mi to nepaci. ! Ja som dal FVE 8,55kwp a pojdem touto cesto a budem system rozsirovat, radsej investujem peniaze do svojej infrastrukturi ako uzernikom. No ked kukam na cennik VSE neviem si uz ani vybrat tarif aby som im pausalne platil co najmenej a zaroven nepreplatil silovu ee. Zatiall mi platia za prebytky cash uz 4 rok ale pocitam ze to zakonom zrusia, zacina to tu byt same bezpravie, najlepsie sa je odstrihnut od systemu co najviac, lebo cim viac ste na nom zavisli tym vacsi to vyuzivaju vo vas neprospech. Keby dal kazdy druhy dom FVE, co dnes ongrid nestoji nic, by ste videli jak by behali jak besni psi.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec janci, dochadza na moje slova :). Distribucke sa nechce investovat do siete a najlepsie je zahojit sa na platbach za istic (aka garantovanu kapacitu). A to este nezacala sranda s ElektroVehiklami, to este bude toco :). Ale aspon budem vediet ked budem stavat dalsi novy dom, velka solarna strecha na juh, solarny plot a istic mi bude stacit 1faza 10A. S tym naciciam keby bolo nutne (co nebude) denne 55kWh, co mi v zivote nebolo treba ;)
Odpovedať
@mgx Ja som to predvidal, ale nie dostatocne, 8,55kwp system mi dnes od rana pekne toci, na svitani s poza horizontu hned 500w, o 9:30 uz 3000w, pekne sa dopaja 3F kompresor TC s 3F striedacom, prekticky to ide zadarkmo. Vodu a cisticku mam vlastnu, uz len ee poriesit do spokojnosti. 32A istic je asi luxus, ked uvazim ze to budem projektovat na zalozny elektrokotol s 8,8kw +2kw naviac by mi malo stacit 10kw odber aj s rezervou . Ale taku radost im neurobim, miesto investovania do sieti prinutia ludi vysokymi poplatkami "za nic" zmenit ustic. A voalaaaa mame hned , zadarmo , a bezbolestne vytvorenu kapacitu pre novu ulicu :)) Niekto tomu hovori "optimalizacia" ja pokrytecstvo.!
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec era lacnej elektriny sa konci, nech si mysli kto chce co chce. Na druhej strane, ak ma niekto 3x32A istic a rocny odber 2000kWh, tak naozaj jedina moznost ako donutit zrealnit svoj odberovy diagram takychto ludi je zdrazit platbu za rezervovanu kapacitu. A to pokrytectvo nie je, je to len smutna ekonomicka realita. Na druhej strane to len ludi donuti rozmyslat a zistia, ze sa to da aj bez nenazratej distribucky. Alebo ju aspon drzat v prislusnych hraniciach. Nepaci sa vam? Pa-páááá.
Odpovedať
@mgx Netvrdim ze nechat 50A istic ako ma svokra pre stary sedliacky dom je efektivne, ale pre koho? A ber moznost ze sice drvivu vacsinu roka budem optimalizovany domom na istic, no a potom budem robit nieco na pozemku s vysokoodberovym naradim a klakne mi istic? Tak nech sa mudre hlavy zhodnu ked uz maju tie "inteligentne" merace ze budeme merat prietoky na fazach a podla vysky momentalnej A hodnoty a celkovej statistiky ti pride poplatok, to by mi davalo zmysel. Zrejme casom prejdeme vsetci na elektromobilitu, ako chces nabijat auto ? To ozaj 2kw nabijackou? Ci dve auta ? Ako si si vsimol dnesna moda priamotop lebo cost-benefit, uz vidim ked cela nova ulica bude tahat trojfazovo, zacinam si mysliest ze priamo uplacaju developerov aby preferovali toto vykurovanie. Zato moj kompresor papa drvivu vacsinu od 1,4 do 2kw zo vsetkych faz naraz, to je neskutocny odber,preco mam potom sadzbu EKO DOM DD6 ked je urctena pre TC, to ma tak odmenuju za to ze nezarazuhem siet vysokym momentalnym odberom ?to radsej odovzdam rychlovarnu konvicu. :)) Uz som rozhodnuty, 5kw menic na kazdu fazu domu, polytech Li baterie minimalne 15kw na zaciatok, rozsirenie FVE o dalsiu, mensiu s vlastnym striedacom do max kapacity co pusti strecha ( 8,55 mam registrovany, nemozem len tak menit zmluvne podmienky aby som zachoval predaj ),rok na vyhodnotenie efektu, (zimna prevadzka TC) a potom bud uplne odhlasenie FVE a prechod na ostrov bez registracie. Vietor sa mi vyhodnocuje, to bude len taky bonus . Radsej si z vlastnej dostupnej ee spravym na pozemku saunovo-vodny lunapark, ako tolerovat uzeru. V lete mam bezne od 41 do 55kwh/den. ,pokojne s tym mozem nabijat podzemny tank s teplou vodou na zimu. :))
Odpovedať
Profilova fotka
Ked uz sa tu zislo tolko DD5karov. Dom komplet na el.(bez komina), vodna podlahovka, indukcia... Momentalne mam 32A istenie, reku necham to tak, ved zachvilu bude treba sutonabijacku stavat, ale v tejto situacii, mozem to bez problemu znizit na 25A? Lebo aj v papieroch od VSD odporucaju 25A do spotreby 3MW rocne...
Odpovedať
@janopopovec niekedy bola jedna cena nevidel si čo za čo, teraz si môžeš vybrať najvhodnejšieho dodávateľa silovej, pre teba je isto najlepšia Magna v noci a víkend len 30 Eur/MWh cez deň máš s panelov, jednotlivé distribúcie majú rôzne ceny za všetko no nemôžeš si vybrať, mám síce DD5 no keby som bol v ZSE mám lacnejšie i v DD2 a elektromobil daľšia perlička z nemecka nesmie sa parkovať v garážach ani hybrid ani na plyn a to vybuchol len jeden spadol celý obchodný dom , ako náhrada za ropu nebude môcť byť pre všetke autá ty by si musel mať 2 batérie ked môžeš nabíjať cez deň z FV ,zatiaľ je to najdrahšia energia pre nestálosť dotujeme ťa všetci
Odpovedať
@duzu Ja som vytažený človek, nemám čas študovať lajstre s ponukami pre kozmetické rozdiely v cenách a úsklaia v malých písmenkách pod textom, takú zmluvu može byť neskor ťažko zrušiť, a na behačky po úradoch nemám času už vobec. Všimol som si že aj v uplne biedbych svetelných podmienkach dáva FVE istý výkon ajj v zime, a to chcem využiť do tej miery aby mi to dobíjalo baterie a a dopájalo TC, nepotrebujem plný výkon panelov v zime, postači 1,0 až 2 kw . Posledný týždeň som skusil obmedziť teplotu topnej vody na max . 31 st. a hned som si všimol ako kompresor ide na low výkon a COP vybehlo na 4,5 - 5 aj pri teplotách 0 st. v noci. To dáva predpoklad na minimálny príkon kompresora teda 1,4 kw .. TC nebeží v kuse ale v cykloch, dohreje podlahovku nato dohreje AN a potom dlho stojí, Li baterie sa medzitým doplnia s FVE na ďalší c yklus . Dnes som mal o 12:00 výkon 4600w uplne max mám podľa rzoloženia panelov o 12:45 a dnes 4850w , to mi hned dobije baterku . Január je uplne stratený mesiac čo do výkonu FVE - a celkovú spotrebu z hodiny som mal za ten mesiac 1270kwh .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?