Opacne zasuvky

Prosim o odbornu radu. Kupil som dvojzasuvky a spodna ma kolik hore a horna ho ma dole. Je to prakticke, lebo kable si nebudu zavadzat. Problem moze byt v tom, ze jedna z nich ma potom prehodene fazu a nulak. Moze to sposobit nejake problemy? A ako to bude fungovat pri zapojeni cez prudovy chranic v kupelni? Vdaka za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
7
@slavo01 uff, to si kupoval z ciny na ebay? :) Existuju dvojzasuvky s pootocenou dutinkou, tiez si tam nezavadzaju kable a nejde pri tom o zivot...
Odpovedať
@gashtaan nie, v Polsku. V Leroy Merlin.
Odpovedať
@slavo01 v sustave tn-s (rozdelene n a pe) je funkcne jedno ci je faza vlavo alebo vpravo, zauzivana je faza vlavo, ale myslim ze by to ani nebolo v rozpore s normou. Predpokladam vsak, ze seriozny vyrobok to ma vyriesene a spravne prepojene vnutri. Chranicu je to jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
rozober a pozri, ci je horna zasuvka zapojena spravne
Odpovedať
@kriloter neviem co je sustava tn-s :-) no do zasuviek mi idu 3 vodice. Nemalo by to teda vadit?
Odpovedať
@slavo01 Niektoré inteligentnejšie spotrebiče (napr plyn. kotol) by na pravej fáze nefungovali. Doporučujem zahodiť.
Odpovedať
@slavo01 faza+n+pe (cierny+modry+zelenozlty). @viktor811 houby
Odpovedať
Daj dole kryt a potom ti poviem...
Odpovedať
@adino23 @mgx zajtra to checknem na stavbe ako to naozaj vypada vo vnutri.
Odpovedať
@kriloter Čo ti mám na to povedať.
Odpovedať
@kriloter http://diskuse.elektrika.cz/index.php...
Odpovedať
@gashtaan daj z toho nejaky zaver, nejdem to citat. Faza vlavo je zauzivana, nie prikazana. Funkcne a bezpecnostne je to fuk. Ked kotol nepojde v jednej casti zasuvky pichnem do druhej a je to, odhliadnuc od toho ze na kotol sa pyta samostatna zasuvka. Co na to sudruhovia v nemecku s ich schuko zasuvkami?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kriloter konkretne som myslel mimo ineho toto "Objevil jsem jen při opravách pár zásuvek zapojených proti zvyklostem co zapojovaly jiné profese a často to skončilo zničeným spotřebičem. Některé druhy plynových kotlů, tedy jejich elektronika to nesnáší, stejně jako nedávno indukční deska na vaření."
Odpovedať
@gashtaan podla tejto diskusie to vypada tak, ze by to nemalo vadit. Dokonca aj v jednom dome mozu byt vraj zapojene zasuvky rozne a neporusuje sa ziadna norma. Dufam, ze tomu spravne chapem. :-)
Odpovedať
@gashtaan to by som si vychutnal vyrobcu alebo dovozcu takeho zariadenia, nie je mozne aby prehodenie fazy a nka sposobilo poskodenie spotrebica, to je vada zariadenia.
Odpovedať
@slavo01 ved ty aj budes mat kazdu druhu zasuvku zapojenu rozne... ved ako chces, mne sa to nezda ok, norma nenorma. Uz len ked zoberiem, ze elektronicke zariadenia maju poistku na faze, vypinac na faze, ty to budes mat naopak... fungovat to bude, ale podla mna je to zbytocna blbost kvoli nejakym polskym zasuvkam.
Odpovedať
@kriloter A teraz si predstav, že to elektrické zariadenie posiela fázu ďalej a ovláda ňou niečo... a zrazu tam bude nulák... alebo ešte horšie, že to bude naopak... no, nechcel by som... Len pekne fáza vľavo. Pokiaľ to nebude zapojené a na vadaske v hornej zásuvke mi nezasvieti pravá dutinka, tú zásuvku by som nepoužil...
Odpovedať
@slavo01 faza vlavo pri pohlade spredu! O tom by som ani nediskutoval. Mozno to nie je striktne, ale inac by som to urcite nazapajal. Je to pravidlo a ked to zapaja elektrikar inac to ani nezapoji! Ked to bude zapajat buran, tomu to bude jedno a tak to aj bude vyzerat. V elektrike musi byt prehlad. Ked su to no name zasuvky ani dlho nevydrzia. Kludne sa moze stat, ze pri pripojeni vacsieho odberu to ani zasuvka nemusi zvladnut. ☺
Odpovedať
@dedo758 ja by som zas nechcel zariadenie, co posiela dalej len fazu :-). ako to len ti chudaci nemci robia ked maju fazu nahodne? zas tu nesirme paniku a dezinformacie ...
Odpovedať
@dominik_boksansky nikto nespochybnuje zauzivane pravidlo zapajat fazu vlavo
Odpovedať
Celkom.zaujimave:http://www.infoenergie.cz/web/root/energy.php?nav01=3&nav02=586&nav03=553 @kriloter to sa ani spochybnit neda 😉
Odpovedať
Vtipne na tomto je to, ze dlhe roky pred a po revolucii sa v kazdych domacich potrebach dala kupit rozdvojka, ktora z jednej strany mala fazu vlavo a z druhej strany bola faza vpravo.
Odpovedať
Profilova fotka
Môj názor je taký, že fáza na ľavej strane voči zemniacemu kolíku mala význam v časoch, keď sa používala dvojvodičová sústava elektrických rozvodov. V dnešných trojvodičových je to lautr jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Čo s tým má revolúcia? Takú rozdvojku kúpim aj zajtra v elektre. :-)
Odpovedať
@jamk1 aktualne predavany typ uz ma z oboch stran fazu vlavo
Odpovedať
@stowasser blbost, ved jedna zasuvka na tej rozdvojke bola hore nohami prave preto, aby faza ostala na spravnej strane...
Odpovedať
@stowasser aha, teraz vidim co pises dalej... no asi som sa az k takej old-school rozdvojke nedostal.
Odpovedať
@kriloter Dnes ide zapájať klímu, ktorá má vnútornú jednotku s originál flexošnúrou a koncovkou. Z tejto ide ďalej napájanie na vonkajšiu jednotku L+PE+N a ešte jedna ovládacia fáza... Ak by som to zapojil do opačnj zásuvky, tak... no, nebudem to skúšať, lebo to výrobca zakazuje - výrobca... nemec... Viessmann... :-)
Odpovedať
@kriloter to naozaj maju nemci fazu nahodne? co to vlastne znamena... ze pouzivaju kable s dvoma ciernymi zilami + zelenozlta PE?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Lenze o tej klime to vies a si na to odbornik...si priam povinny skontrolovat ci to v zasuvke sedi ci?
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?