Odporove kable spotreba otazka

Ahojte, mam namontovane odporove kable cca. 100w na m2. v dome mam hodenych 60 m2. t.j.6 kw za hodinu pri zopnutom kurim 23 stupnov kazda izba od oktobra dovtedy netrebalo. Je to cerstvo po prerabke cize vlhka stavba asi je. spotreba od augusta cca 3500 kwh je to normalne? za posledny mesiac 1700 kwh. som tam iba cez vikendy, cez tyzden je kurenie nan 21. voda je off. Cez vikend je voda v bojleri zohrievana. ine spotrebice okrem indukcnej , umyvacka a pracka nemam a tie funguju iba cez vikend. chladnicka je 160kwh rocne. dom jednopodlazny, okna fasada mineralna vlna. ps: niekedy mam pocit ze mi tu elektrirnu nekto .... dakujem
Odpovedať
bohuzial, cisla nepustia a kurenie elek. je najdrahsie ... ak tam ste len cez vikend, tak to vyzera tak, ze potrebujete vela tepla, ktore sice vydrzi mozno nejaku dobu ale v tu dobu ked to uz bude nahriate a iba by sa malo udrzovat idete het ... nic moc na kurenie, nato mate nespravny zdroj tepla ... ak ste chceli na kratky cas rychlo "teplo" tak kachle, a je to v "" lebo oni teplo rychlo daju do vzduchu ale tak isto rychlo potom zmizne ...co vam nevadi preco ste isli do odporovych kablov a nie tep cerpadla napr ? ...lebo rohoze boli asi lacnejsie ?
Odpovedať
@krason taketo kurenie si viem predstavit v pasivnom dome, ale tazko povedat o akom dome pises ty - pises len to, ze je jednopodlazny, ma okna ( 😮 ) a nejaku vlnu na fasade. ps: neuraz sa za hlupu otazku, ale aj taki ludia sem chodia - hadam popritom kureni nesusis stavbu a nemas cely cas otvorene vetracky?
Odpovedať
@krason Hmm či je to normálne sa spýtaj toho kto ti odporučil takýto typ kúrenia. Keďže máš v podlahe drôty a nie teplovodné kúrenie, s tým moc nenašpekuluješ. Tým že si dal drôty nemáš možnosť dať časom nejaký iný spôsob kúrenia. - tepelné čerpadlo, peletový kotol.... Nič iné ti neostáva, len optimalizovať kúrenie. Predpokladám že máš v každej izbe termostat. Naozaj potrebuješ mať v každej izbe 23°? V spálni stačí aj menej... Nepíšeš ešte ako máš zateplený strop... možno tam prihodiť izolácie.
Odpovedať
@kajo873 ale moze 😄 za kachle, prip kotol s aku a natahat rury na radiatory, to by bol asi najmensi stavebny zasah
Odpovedať
@shadowmilan Hej jedine tak. Ale nechápem prečo ludia pchajú tie káble do podláh. A ešte vyšší level je infra fólie 😄 .. Fyziku zatiaľ neošálil nikto. Aj kolega teraz spomínal že rekonštruuje starší dom že nemá veľkú plochu tiež nejak 60-70m2 a chce tam napchať drôty. Že veď na takú malú plochu to nebude také hrozné so spotrebou mi vraví 😄 Plná MS je ľudí čo sa čudujú že majú vysokú spotrebu elektriny pri takomto type kúrenia.
Odpovedať
ok bolo mi jedno ake kurenie a tepelne cerpadlo som nedal lebo a teraz je tazko polemizovat. Neslo mi o peniaze. Termostaty mam v kazdej izbe. Otazka mozno z mojrj strany znie , ci je normalne mat taku spotrebu pri tomto type kurenia. ako mozem dat aj kachle, ale mam aj pripravu na split klimu 😀 strop nemam zatepleny ale podkrovie je prazdne. asi tam nahadzem vlnu tiez. mury 40- 50 vlna 10 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@krason je to normalne.
Odpovedať
@krason Áno, je to bežné. No ten strop by som určite zateplil, ak sa dá tak do dnešného štandardu 40cm vlny. Stropom sú najväčšie straty.
Odpovedať
@mgx to som chcel pani pocut. cize domysliet len ten kachel a vybavene- amm tam otvoreny krb 😀
Odpovedať
@krason a podlahu nemas zateplenu vobec?
Odpovedať
Chod do multisplitu TC vzduch-vzduch (klima). Je to v tvojom pripade idealne - cez tyzden to vies cez mobil temperovat a ked pridete na vikend tak to do 15 minut mas vykurene na 23 (vies si to cez mobil spustit 15 minut pre prichodom). Oproti obycajenj elektrike je spotreba 1/4. Ja mam v dome elektrokotol, kachle a aj multisplit. Multisplit je pecka.
Odpovedať
@pier pri -15 a menej je to u niektorej 1:1
Odpovedať
Článok sa načítava...
uz som pozeral priemerku tak teplota je tam priemerne v zime -5 je to Zohor.
Odpovedať
@duzu ano, to plati pri vsetkych tepelnych cerpadlach. Ale napriklad tie novsie klimy A+++ maju relativne vysoke COP aj pri teplotach -15 az -20. A fakticky to nikdy nebude 1:1. V Zohore taka teplota bude 2 dni do roka.
Odpovedať
@krason tak sa priprav na zimu ak si mal za posledny mesiac 1700, tak v zime hlavne december, januar a februar to bude tak po 2000 - 2500 kWh mesacne Najvacsi problem je nezatepleny strop- proste tadial unika vsetko teplo. Potom neviem ake mas termostaty, ale su take, kde si vies nastavi kurenie pocas celeho dna a kazdy den zvlast. Tak by som cez tyzden ked tam niesi, nastavil na 18, a v piatok pustil na vyssiu teplotu. V nedelu poobede uz to opat stiahol na 18. Urcite krbove kachle a ked prides, zakurit a pouzivat ich pocas celeho pobytu. Inak budes platit len za elektriku tak 1800 Eur rocne a viac.
Odpovedať
@mr79 mam smart wifi termostaty. strop zateplim - zatiaľ provizorne - hodím tam vlnu na podlahu. Dam teplotu na 19 ked tam neni som 🙂 doteraz som mal 21,5 a to som tam neni 4 dni v týždni.
Odpovedať
@krason ked su smart wifi tak snad sa z nich aj da vycitat kolko casu boli zopnute a pod... ci nie?
Odpovedať
@mr79 Aluzan EB-160 WiFi
Odpovedať
@krason ako bolo už viac krát spomenuté, aj mne to takto "od oka" sedí. Napr.: za Október som mal na kúrenie TČ spotrebu 333kWh (sú to údaje z TČ, nemusia byť 100% pravdivé, ale povedzme že to cca odpovedá realite). Ak si zoberiem, že neboli žiadne extra nízke teploty a TČ malo teoreticky COP niečo okolo 4, tak tvojím priamotopným kúrením by som spotreboval ~1300kWh.
Odpovedať
tiez mam toto zazracne podlahove kurenie, ale radsej ho nepouzivam, istice off 🙂
Odpovedať
Divny prispevok. Nezatepleny strop a cudujete sa 🙂
Odpovedať
@goldway co pouzivas?
Odpovedať
Horne poschodie vykurim klimov, spotreba poslednych 30dni na foto... Dole kurim pelet kachlami, ale ta klima prevadzka je o dost lacnejsia aj ako pelety (teda v tomto pocasi zatial, uvidime ked prituhne), keby mam aj dolu jednu klimu tak ani tie kachle nepustam...
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu pravda, 1:1 pri -15°C, a tie odporové majú taký pomer bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. @krason človeku ktorý ti poradil odporové káble do energeticky náročnej budovy poďakuj fackou na zátylok. Ak si to zbastlil v hlave ty, môžeš si búchať sám. Odporové káble / infra fólie, patria do energeticky nenáročných alebo pasívnych budov. Ak chceš ušetriť, v prvom rade rieš príčinu vysokej tepelnej náročnosti / straty nehnuteľnosti. Zaizoluj strop - až 70% tepla uniká stropom. Keď budeš mať - zváž tepelný zdroj na tuhé palivo prípadne ako alternatívu klimatizačnú jednotku / dve jednotky.
Odpovedať
@dominik_galaba nehnevam sa na cloveka, co mi to odporucil ani sa necitim oklamany ze boli sluby ... chvalabohu. V sucasnoti neplacem nad spotrebou, avsak treba premyslat do buducnosti a ked je moznost do niecoho zainvestovat s rozpoctom 2500 eur (klima alebo teplovzdusna peletova pec) tak idem do toho. samozrejme aj strop od podkrovia zateplit, t.j. zem. inak je vsade po stenach krovu tatransky profil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?